Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pitanju je komplikacija usled obimnog krvarenja u toku porodjaja kada dolazi do ishemije i nekroze tkiva hipofize .Dakle, to nije sigurno :))

Tvoj osnovni problem su neuredni ciklusi i to treba resiti, i sasvim je ok sto ti ginekolog savetuje kontraceptivne pilule. Bez obzira sto su vrednosti hormona ok, mada nisi navela kog dana ciklusa si dala krv (refernetne vrednosti takodje se razlikuju u odnosu na dan ciklus),bice da njihov medjusobni odnos u toku ciklusa nije kako treba.
Sve u svemu, nemas razloga da se plasis kontraceptivnih pilula .
A endokrinologa uvek mozes da konsultujes.

Hvala vam puno na datom odgovoru. Sada su mi jasnije neke stvari. Imam jos jedno pitanje - da li se na sluzokozi vagine, npr na unutrasnjosti velikih usana i duz celog okvira vagine nalaze i neke male bele tackice, kao podkozne bubuljice, zlezde, sta li je, ne razumem se, i ima ih puno? Tj da li je normalno da se tako nesto nalazi posto sam ja zbunjena i vise ne prepoznajem sta su kondilomi a sta ne? Ja sam imala dva kondiloma koja nisu bas licila na to sto sad vidim, i sada ih nema ali sada sam zbunjena i vidim ovo, a nisam sigurna da li sam oduvek to imala. Hvala

Pa onda kao sto rekoh, onda se drzi klitoralne stimulacije, ne zavlaci prste vaginalno, i neces biti u riziku da probijes himen. Svakako, prepreka na koju ces naici prstima u pokusaju da udjes u vaginalnu cev jeste himen, moze biti prohodan za jedan prst, svako nasilnoi guranje preko toga izazivace odredjeni stepen neugodnosti i/ili bola, a kao sto rekoh, ako ne zelis da rizikujes nemoj gurati prste vaginalno. A kolko ti imas godina, mico?

15.5...

Ok, to sve objasnjava.
Masturbacija je ok, samo budi pazljiva da se ne povredis. Nemoj gurati nikakve predmete vaginalno (na primer olovke, flomastere, ili slicne predmete). Ukoliko se odlucis za seksualni odnos sa deckom, molim te koristi kondom. Nemoj ciniti nista sto ne zelis, nisakim koga ne volis radi drustva, principa, dokazivanja. Postuj svoje telo i svoju dusu. Seks nije takmicenje u kome neko treba da bude prvi - seks je jedinstveno iskustvo i treba da ga dozivis sa nekim ko te je vredan, onda kada emotivno i psihicki budes za to spremna i zrela. Ne zuri, Otkrij svoje telo - u tome nema niceg loseg. NE podlezi pritiscima. Nemoj se snimati - to moze d ate uvali u gadne nevolje ako se neko dokopa snimaka. Ne podlezi 'savetima' drugarica a jos manje - drugova. U vasim godinama seksualne fantazije su izrazene i cuces stvari koje mogu d ate uplase, zabrinu ili ostave u uverenju da sa tobom nije nesto u redu.
Jednostavno se opusti, uzivaj u svom telu, cuvaj ga, brini se o svom zdravlju, uvek pitaj za savet osobe koje su strucne da ti ga daju, insistiraj da se osecas sigurno sa momkom s akojim se zabavljas - ako te on cini nesigurnom, i ne postuje tvoje granice - nadji druigog.

Ako se budes pridrzavala bar polovine onog sto sam ti rekla - nema razloga da se plasis za svoju nevinost niti za svoj himen. Seks je divna stvar, telo je fantastican instrument - samo treba biti zreo, pametan i cuvati svoje zdravlje (kako fizicko tako i emotivno). To je sve. Topli pozdrav.

Ok, to sve objasnjava.
Masturbacija je ok, samo budi pazljiva da se ne povredis. Nemoj gurati nikakve predmete vaginalno (na primer olovke, flomastere, ili slicne predmete). Ukoliko se odlucis za seksualni odnos sa deckom, molim te koristi kondom. Nemoj ciniti nista sto ne zelis, nisakim koga ne volis radi drustva, principa, dokazivanja. Postuj svoje telo i svoju dusu. Seks nije takmicenje u kome neko treba da bude prvi - seks je jedinstveno iskustvo i treba da ga dozivis sa nekim ko te je vredan, onda kada emotivno i psihicki budes za to spremna i zrela. Ne zuri, Otkrij svoje telo - u tome nema niceg loseg. NE podlezi pritiscima. Nemoj se snimati - to moze d ate uvali u gadne nevolje ako se neko dokopa snimaka. Ne podlezi 'savetima' drugarica a jos manje - drugova. U vasim godinama seksualne fantazije su izrazene i cuces stvari koje mogu d ate uplase, zabrinu ili ostave u uverenju da sa tobom nije nesto u redu.
Jednostavno se opusti, uzivaj u svom telu, cuvaj ga, brini se o svom zdravlju, uvek pitaj za savet osobe koje su strucne da ti ga daju, insistiraj da se osecas sigurno sa momkom s akojim se zabavljas - ako te on cini nesigurnom, i ne postuje tvoje granice - nadji druigog.

Ako se budes pridrzavala bar polovine onog sto sam ti rekla - nema razloga da se plasis za svoju nevinost niti za svoj himen. Seks je divna stvar, telo je fantastican instrument - samo treba biti zreo, pametan i cuvati svoje zdravlje (kako fizicko tako i emotivno). To je sve. Topli pozdrav.

hvala vam na savetima... ja imam divnog decka koji stvarno nikad ne bi vrsio pritisak na mene, ili trazio nesto sto ne zelim da mu dam...imam puno poverenja u njega jer se odavno znamo...naravno da sam ja pozelela sex, ali jednostavno smatram da je rano, iako su moje vrsnjakinje vec to uradile. ja necu jos i ostajem pri toj odluci, ali svejedno imam pitanja, a nemam koga da pitam... hvala jos jednom.

Opet jedno pitanje:
Svuda citam da trudnice ne smeju(nije preporucljivo) da piju antibiotike(pogotovo prva 3-4 meseca a i dalje)... pa se mislim, danas sam bila kod lekara, on mi pogledao grlo, ispipao zlezde i prepisao antibiotike... ja ih popila redovno... a mozda sam trudna(nemam simptome i ne planiram to, ali prestali smo sa koriscenjem kondoma i nikad se ne zna)... sa druge strane, onda ispada da svaka zena prvo treba da uradi test trudnoce pa kod doktora... sto je malo neverovatno... ma nemam pojma.... zato vas i pitam...

Zanima me da li ti antibiotici mogu da naskode bebi i sta se radi u takvim situacijama?

Hvala vam puno na datom odgovoru. Sada su mi jasnije neke stvari. Imam jos jedno pitanje - da li se na sluzokozi vagine, npr na unutrasnjosti velikih usana i duz celog okvira vagine nalaze i neke male bele tackice, kao podkozne bubuljice, zlezde, sta li je, ne razumem se, i ima ih puno? Tj da li je normalno da se tako nesto nalazi posto sam ja zbunjena i vise ne prepoznajem sta su kondilomi a sta ne? Ja sam imala dva kondiloma koja nisu bas licila na to sto sad vidim, i sada ih nema ali sada sam zbunjena i vidim ovo, a nisam sigurna da li sam oduvek to imala. Hvala

Da, to je normalno i ne, to nisu kondilomi.

Opet jedno pitanje:
Svuda citam da trudnice ne smeju(nije preporucljivo) da piju antibiotike(pogotovo prva 3-4 meseca a i dalje)... pa se mislim, danas sam bila kod lekara, on mi pogledao grlo, ispipao zlezde i prepisao antibiotike... ja ih popila redovno... a mozda sam trudna(nemam simptome i ne planiram to, ali prestali smo sa koriscenjem kondoma i nikad se ne zna)... sa druge strane, onda ispada da svaka zena prvo treba da uradi test trudnoce pa kod doktora... sto je malo neverovatno... ma nemam pojma.... zato vas i pitam...

Zanima me da li ti antibiotici mogu da naskode bebi i sta se radi u takvim situacijama?
U medicini 2 i 2 nisu 4.
Naravno da ne treba da se uzimaju antibiotici za svaku glupost i na svoju ruku.
Nekada infekcija moze da naskodi plodu vise nego antibiotik.
Naravno postoje antibiotici koji smeju i koji ne smeju da se uzimaju u trudnoci.

dr:
Staphylococcus spp. se leci, bris cerviksa mora biti sterilan, znaci izuzev lactobacila nista ne treba da se izoluje. Vidim da nije uradjen antibiogram no od doktorke ces dobiti adekvatnu terapiju.

Bila sam kod dr i dala mi je sledecu terapije vaginalete micmaror complex (ima ih 12 u pakovanju) i rekla mi da se ispiram irigatorom 2 puta nedeljno. E sad te vaginalete imaju dejstvo na vise uzrocnika infekcije (candida, trihomonas v. i bakterije) a u prethodnim postovima sam procitala vase komentare o takvim 3 u 1 vaginaletama, pa me zanima vase misljenje o terapiji. Mozda nisam napisala pravilno naziv vaginaleta ali mislim da ce te vi znati na koje mislim.

Bila sam kod dr i dala mi je sledecu terapije vaginalete micmaror complex (ima ih 12 u pakovanju) i rekla mi da se ispiram irigatorom 2 puta nedeljno. E sad te vaginalete imaju dejstvo na vise uzrocnika infekcije (candida, trihomonas v. i bakterije) a u prethodnim postovima sam procitala vase komentare o takvim 3 u 1 vaginaletama, pa me zanima vase misljenje o terapiji. Mozda nisam napisala pravilno naziv vaginaleta ali mislim da ce te vi znati na koje mislim.

Da se razumemo, nisam rekla da 3 u 1 vaginalete nisu ok.
Rekla sam da ne volim ordiniranje vaginaleta odokativnom metodom a da se ne zna sta se leci.
Isprati savet svog ginekologa. Naravno, nakon terapije uradi kontrolni bris.

dobar dan! kao i uvek na zalost se javljam kada postoji problem...
moram poceti od samog pocetka kako bi ste imali uvid u celokupnu situaciju. pa...
prvi seksualni odnos je bio veoma bolan, uz svu paznju i usporenost bol je na momente bio neizdrzljiv. sto kazu da je normalno s obzirom na vrstu himena, elasticnosti vag supljine i mnostvo drugih stvari. vremenom se bol pretvorio u blagi osecaj neprijatnosti tokom penetracije za koji sam se nadala da ce vremenom u potpunosti minuti. medjutim, onda sam pokupila neku gljivicno-bakterijsku infekciju, koja je kulminirala usled ne adekvatnog lecenja lekare (odokativno prepisivanje macmiror vaginaleta, 4 puta (kutije) zaredom) onda sam promenula lekara kada su bolovi vec postali svakodnevni bez ikakve vrste fizickog kontakta. lecila sam se 6 meseci i konacno mi je dijagnostikovano da je sve u redu. predpostavljala sam da sex nece biti sjajan usled sve te pretrpljene traume, sto se i ispostavilo ali polako je postajalo sve bolje i bolje. sada je proslo vec nekih 2 meseca i bol i dalje postoji. tokom penetracije, ponekad i nakon toga, neizdrzljivo. sav taj bol, trpljenje i razmisljanja mi ubijaju seksualnu zelju i stanje se samo pogorsava. ne znam da li je to "normalno", da li jednostavno postoje devojke koje uvek osecaju bol i ja sam jedna od njih i ako jeste tako, sta biste mi preporucili da se taj bol umanji... mozda postoji neka druga vrsta oboljenja koja nije uocena i na sta bih trebala da skrenem paznju lekaru? s njim ne mogu da ostvarim ovakvu paznju i komunikaciju jer izgleda kao da sve rutinski bez imalo interesovanja radi. obicno jedan pregled vodi drugome a ovaj narednom, pa zbog toga mi je iskljucena mogucnost odlaska skupom privatnom lekaru.
nadam se da mozete da me nekako posavetujete...
hvala u napred!!!

imam 21 godinu, razlika izmedju decka i mene je 6 godina. zajedno smo vec 2 godine, izmedju ostalog on je i prvi decko s kojim sam bila seksualno intimna. veza je savrsena svo ovo vreme, za to vreme dok sam se lecila bio mi je apsolutna podrska u svemu. odnosi su na samom pocetku bili veoma ucestali, onda ih duzi period nije bilo (oko 6 meseci) nisam nikad osetila ni trunku pritiska zbog toga s njegove strane. sada su recimo nedeljni, posto studiram pa se vidjemo vikendom. uvek situacija bute takva da dodjemo do samog cina ali se on ne desi uvek, zavisi od bola.... ne znam sta bih vise rekla.

Javi se u Ginekolosko Savetovaliste za adolescente Instituta za majku i dete u Bgd, tamo radi dr KAca Sedlecki, idi kod nje da te pogled ai da sa njom porazovaras o svemu. MOze biti d ahimen nije prsnuo do kraja pa da te to boli, ili da postoji neki drugi fizioloski problem. Kada s eto jednom rascisti, onda se mora misliti o psiholoskom problemu. U medjuvermenu, koristite neki lubrikant koji ce smanjiti trenje prilikom penetracije.

Moja devojka ima problem, na velikoj usmini joj se pojavila neka kvrzica , na delu ispod zile, koja je ne boli i spolja se ne vidi, vec moze samo da se napipa, velicine je manjeg zrna graska.
Interesuje nas, posto je karton prebacen u Dom zdravlja koji pripada opstini na koju se preselila da li moze da ode u stari dom zdravlja u kome radi ginekolog koji je prati godinama s obzirom da joj je jos uvek tamo karton Dispanzera za zene. Hvala

Devojka je danas zvala ginekologa medjutim ona je na odmoru radi tek od sledece srede. Krstareci po netu zakljucili smo da ta kvrzica moze biti zapusena lojna zlezda,aterom ili zapusena Bartolinijeva zlezda. Ako je nesto od toga,da li stanje moze mnogo da se pogorsa za tih nedelju dana s obzirom da je to malo vece nego pre 3 dana kada je napipala? Hvala unapred

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back