Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
prvu menstruaciju sam dobila pre otprilike 3.5god. prvo su bile neredovne, sada su redovne, na 28-30 dana. od prosle je proslo 37dana i jos nisam dobila...imam li razloga za brigu...? mama hoce da odemo do lekara ako ne dobijem do ponedeljka. jel to neophodno?

prvu menstruaciju sam dobila pre otprilike 3.5god. prvo su bile neredovne, sada su redovne, na 28-30 dana. od prosle je proslo 37dana i jos nisam dobila...imam li razloga za brigu...? mama hoce da odemo do lekara ako ne dobijem do ponedeljka. jel to neophodno?

Nije. Ti si jako mlada, imas samo 15 godina, i ciklus se jos nije regulisao, imas pravo da imas hormonski disbalans ne samo zbog neregulisanih hormona vec i zbog promena vremena, nekog stresa, itd. Nema mesta panici, ciklus ti kasni 7 dana, nista za dramu. Mama ne sumnja valjda da si trudna, pa da je zato u drami, a?! :)

Opusti se. Dobices. Mozda za dan-dva, mozda za deset dana. Moze i da te preskoci, d abude anovulatorni ciklus ili vec. Dakle, nista za preteranu birigu, kolko sam te razumela nema razloga da strahujemo da si trudna jer odnose nisi imala, a ciklus i hormoni ce se regulisati, ako kasnjenje bude vece od 20-30 dana, onda bi mogla da odes konsultativno na ginekolosko savetovaliste za mlade u Institut za majku i dete na razgovor.

pre 2 meseca sam primetila kod ulaza u vaginu malu belu mrljicu,otisla kod doktora i nakon pregleda i premazivanja rekao je da nisu kondilomi (posto sam pre par god.imala kondilome) vec najverovatnije leukoplakija. zatim se ta mrlja malo prosirila,vec mesec dana je iste velicine,ali malo jasnija i mozda malo vise neravne povrsine nego sto je bila. trenutno ne mogu da odem kod lekara,a jako me zanima da li ta leukoplakija moze da preraste u kondilome? i da li je polno prenosiva? hvala.

Nije. Ti si jako mlada, imas samo 15 godina, i ciklus se jos nije regulisao, imas pravo da imas hormonski disbalans ne samo zbog neregulisanih hormona vec i zbog promena vremena, nekog stresa, itd. Nema mesta panici, ciklus ti kasni 7 dana, nista za dramu. Mama ne sumnja valjda da si trudna, pa da je zato u drami, a?! :)

Opusti se. Dobices. Mozda za dan-dva, mozda za deset dana. Moze i da te preskoci, d abude anovulatorni ciklus ili vec. Dakle, nista za preteranu birigu, kolko sam te razumela nema razloga da strahujemo da si trudna jer odnose nisi imala, a ciklus i hormoni ce se regulisati, ako kasnjenje bude vece od 20-30 dana, onda bi mogla da odes konsultativno na ginekolosko savetovaliste za mlade u Institut za majku i dete na razgovor.

pa hvala vam puno... ne sumnja mama da sam trudna, ali sam ja malo digla paniku (ne sumnjam ni ja na trudnocu, jedino ako nisam trudna sa zbirkom iz srpskog?!). vec nekoliko dana osecam blag bol u donjem delu stomaka i ledjima, kao i uvek kada treba da dobijem, pa stalno ocekujem i nista... hvala vam...

Hvala! Imam jos dva pitanja (upozoravam jedno je krajnje glupo :D)

1. Da bih proverila reproduktivne hormone pre uzimanja kontracepcije da li je potrebno da uradim svih 6 ili je dovoljno uraditi samo LH,FSH,prolaktin i progesteron 23. dana ciklusa? Naime dva razlicita lekara su mi rekla razlicito.
2. Da li moze da se zatrudni od tecnosti koja izadje pre ejakulacije (huh, znate na sta mislim?! :) ) ako je devojka u ovulaciji a odnos naravno bio nezasticen?

Znam, znam, prevrnucete ocima i reci Pobogu devojko :)) Ali ipak, molim za odgovor!

Hvala :)

Jos jedno pitanjce, ja vec par godina idem u studentsku kod ginekologa ali vec drugi put mi lekar samo prepisuje kontraceptivne pilule(zbog policisticnih jajnika) bez bilo kakvih nalaza hormona i slicno. Zanima me da li lekar moze jednostavno " odokativno " kako on kaze, da odredi koje meni pilule odgovaraju?

Pa ne, javila sam mu se zbog bolova, uradio mi je ultrazvuk i papa test,(II grupa), i dao tablete jeanin, ali sam ja prestala da ih pijem jer su mi svi govorili da je trebalo da mi uradi jos neke analize i ponovo otisla kod njega i on opet ista prica...razmisljam da li mogu u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi da me pregledaju...bez uputa naravno, jer ovi iz studentske nece da mi daju...ali da menjam lekara u okviru studentske...nisam pametna...hvala u svakom slucaju...

Tvoje je pravo da promenis lekara ako nisis zadovoljna istim.
Za sve ostale ustanove teracijarnog tipa ti treba uput.
I uvek postoji varijanta odlaska lekara u privatnom sektoru.

pre 2 meseca sam primetila kod ulaza u vaginu malu belu mrljicu,otisla kod doktora i nakon pregleda i premazivanja rekao je da nisu kondilomi (posto sam pre par god.imala kondilome) vec najverovatnije leukoplakija. zatim se ta mrlja malo prosirila,vec mesec dana je iste velicine,ali malo jasnija i mozda malo vise neravne povrsine nego sto je bila. trenutno ne mogu da odem kod lekara,a jako me zanima da li ta leukoplakija moze da preraste u kondilome? i da li je polno prenosiva? hvala.

mozda niste videli ovo moje pitanje??

Treba mi pomoc,jako sam se uplasila,imam menstrualnih problema i sada bila sam kod ginekologa i dala mi je da pijem,jasmin tablete,malo neposredno pre uzimanja tih tableta pocela sam da osecam neprijatan miris,ali sekret nije pojacan,sto mi se pre nije desavalo,imam samo jednog partnera.Koristila sam jedan gel za intimnu negu i sve je bilo ok,kada sam ga potrosila kupila sam carfree i posle toga mi se pojavio neprijatni miris,kada sam bila kod ginekologa radila mi je bris grlica materice i preglede i sve je u redu.Ne znam sta da radim,nemam iskustva ni malo sa tim stvarima, pa ako moze neko da mi pomogne ko zna,jer sam pocela jako da se brinem.

dr:
Promaklo mi je, izvinjavam se.
http://www.eterna.co.yu/ETERNA NOVI SITE/Leukoplakija.htm
Da li je savetovana biopsija?

nije! vec sam citala taj sajt,a upravo sam i njihov pacijent! ne bih da menjam lekara,a malo su skuplji,bila sam pre 2 meseca,rekao je da je grlic materice savrsen,tako da nije nista vise prokomentarisao na temu te bele mrlje,ali moracu nekako da odem opet s obzirom da se prosirila. Da li je moguce da je to ustvari bila neka pocetna faza kondiloma,pa se nisu "pokazali" premazivanjem?jer on je doslovce rekao"meni vise lici na leukoplakiju" nakon premazivanja,s tim sto ponavljam bas je bila jedva vidljiva mrlja. ja se unapred izvinjavam ako postavljam glupa pitanja,ali bas sam zabrinuta,gledacu sto pre da odem na pregled naravno. hvala!

Treba mi pomoc,jako sam se uplasila,imam menstrualnih problema i sada bila sam kod ginekologa i dala mi je da pijem,jasmin tablete,malo neposredno pre uzimanja tih tableta pocela sam da osecam neprijatan miris,ali sekret nije pojacan,sto mi se pre nije desavalo,imam samo jednog partnera.Koristila sam jedan gel za intimnu negu i sve je bilo ok,kada sam ga potrosila kupila sam carfree i posle toga mi se pojavio neprijatni miris,kada sam bila kod ginekologa radila mi je bris grlica materice i preglede i sve je u redu.Ne znam sta da radim,nemam iskustva ni malo sa tim stvarima, pa ako moze neko da mi pomogne ko zna,jer sam pocela jako da se brinem.

Javi se svom ginekologu.

Bila sam na ginekoloskom pregledu prije 3 nedelje, radila sam kolposkopiju i receno mi je da je sve u redu, ali da zbog malo sekreta i blizine menstruacije (7 dana) dodjem za 3 sedmice i uradim papa test. Prilikom uzimanja papa testa doktorica me pitala "da li mi je rekla za polip veliine zrna rize koji bi trebao da se ukloni za mjesec,dva".
Otisla sam sutradan kod druge doktorice koja mi je rekla da je polip velicine 1,0 cm sa 0,5cm, da joj izgleda benigno ali da ga treba vaditi.
Zaista sam se uplasila, jer na kontroli prije 6 mjeseci nista nije bilo, odjednom polip od 1 cm. Nikad nisam imala nekih ginekoloskih problema.Strah me intervencije, moze li mi neko reci kako se to radi, da li je mnogo bolno i neophodno?

Pozdrav svima,
supruga ima jake bolove u ledjima(u 8 mesecu trudnoce),
interesuje me da li ste culi za KOSMODISK?
Da li zaista pomaze?
Culi smo da je potpuno neskodljiv i da daje dobre rezultate ...
Jel ima neko iskustva sa ovim?

HVALA

Pozdrav svima,
supruga ima jake bolove u ledjima(u 8 mesecu trudnoce),
interesuje me da li ste culi za KOSMODISK?
Da li zaista pomaze?
Culi smo da je potpuno neskodljiv i da daje dobre rezultate ...
Jel ima neko iskustva sa ovim?

HVALA

Skupo, nepotrebno i beskorisno potpuno (sem na one koji se autosugestijom uvere - posto su ga skupo platili - kako je delotvorno!). Razmislite i sami: komad plastike, koji se labavo fiksira tj ne fiksira uopste prakticno duzinom ledja i koji pomaze skupljanjem kosmickih zraka?!

Bolovi u ledjima u 8. mesecu su sasvim normalna posledica namestanja i tezine bebe koju zena nosi, i poslednji mesec je po pravilu zbog bolova u ledjima, kukovima i nogama najneugodniji. Ali - uz svu empatiju z atrudnice - tu kosmodisk nista ne moze pomoci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back