Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zdravo svima, prvi put pisem na ovom forumu! za cetiri dana bit cu u sredini ciklusa i sa suprugom planiramo zacece. pojavila mi se candida, na putu sam i ne mogu ici na pregled jos nedelju dana. Dali bi tableta ... (koju bi popila veceras) ili trodnevna upotreba vaginalnog krema ..... imala negativan utjecaj?

dr:
Nekada se antibiotici uzimaju zajedno, no da li postoji mogucnost da si pogresno razumela svoju doktorku u vezi redosleda uzimanja lekova?

Jesam, jesam sigurna sam! Rekla je sledece:
V..... 8x1
E..... 8x1
H....... kao u prvoj terapiji (I dan 2x2, sledeci dani 1x1)

Ali su mi rekli da ti lekovi nikako ne idu zajedno pa sam se zabrinula da li je to istina... zato i ne krecem sa terapijom?
A sa druge strane, doktorka je ok, ima i privatnu ordinaciju sa vise ljudi, i radi vec dugo na VMA?!
Da krenem sa terapijom znaci ja ipak...? Sta vi mislite o tome???
Pozz i hvala!

God.dana nakon uklanjanja kondiloma pronadjen mi je mozaik na grlicu materice,zatim radjena biopsija i patohistoloski nalaz glasi: Condyloma planum cervicis uteri,sa minimalnim znacima koilocitne atipije a citoloski nalaz: 2. grupa, Colpitis,znaci lake diskarioze i hiperhromazije. Mozete li mi prevesti oba nalaza i da li spominjanje kondiloma znaci da ih opet imam? :(

mene samo zanima (pricale smo nesto u skoli pa smo se svadjale) da li himen moze da se probije samo tokom odnosa ili i drugacije? i ako se to desi automatski vise nismo nevine? kako to mozemo da znamo? sve smo nevine pa postavljamo malo glupa pitanja, ipak hvala unapred. nemamo koga drugog da pitamo takve stvari.

mene samo zanima (pricale smo nesto u skoli pa smo se svadjale) da li himen moze da se probije samo tokom odnosa ili i drugacije? i ako se to desi automatski vise nismo nevine? kako to mozemo da znamo? sve smo nevine pa postavljamo malo glupa pitanja, ipak hvala unapred. nemamo koga drugog da pitamo takve stvari.

Ne znam na sta tacno mislis?

Mislim da je mislila na sledece: moze da dodje do probijanja himena na bilo koji mehanicki nacin (prstima, seksualnim pomagalima tipa vibratora itd). I da - ako se to desi, automatski niste vise nevine. Probijanje himena obicno prati odredjeni intenzitet bola (kod nekog manje, kod nekog vise), odredjeni intenzitet krvarenja (kod nekog manje a kod nekog vise), i naravno prohodnost vaginalne cevi (ukoliko pokusas da gurnes prst, shvatices i sama). Ovo mozete pitati bilo kog ginekologa na Ginekoloskom savetovalistu za mlade Instituta za majku i dete: ono za ovakve stvari i sluzi izmedju ostalog, imate tamo fenomenalnu doktorku (dr Kaca Sedlecki), nemojte se stideti da ih posetite i pitate sve sto vas zanima, posebno vezano za koriscenje zastite pri seksualnim odnosima (sto je najvaznije moguce pitanje kojim treba da se pozabavite pre nego sto se u odnos upustite). POzdrav

Поштована Др и WithdrawnWater

Свака част на труду који улажете у одговарању на овим страницама.
Прочитао сам првих пар страница и све од 50 па до краја(читао сам оно што ме је интересовало a ) те ипак нисам нашао питање које би било идентично моме.
И супруга и ја имамо по 35 година,10 година брака, двоје деце и врло иритирајући проблем који се јавља у последњих неколико месеци а можда и 6 месеци.
Након секса (који је најчешће без заштите-кондома који је једина заштита коју смо икада користили) обоје имамо проблема.Супрузи се јавља пецкање(споља –унутра),свраб,отеченост спољних гениталних органа,помало секрета без неког посебног мириса(ови симптоми су некада израженији а некада не али увек неких од њих има).Вагина је увек довољно „влажна „при односу тако да не мислим да би то било узрок иритације.
Код мене се јавља појачано присуство смегме испод кожице(иначе је никада нема),благо црвенило и благ свраб.
Уколико након оваквих симптома немамо односе 10-так дана симптоми се у потпуности повуку, али при следећем односу се опет појаве слични.Напомињем да су нам због деце и обавеза односи прилично нередовни тако да се дешава да их нема по 20-дана а онда буду врло интезивни и у континуитету од неколико сати(када деца нису ту).Прво смо сумљали да је то иритација од „превише „ секса али се дешава и након „обичног „односа од 10-20 минута.
Знам да ће те рећи нешто типа
Dakle, pod ruku sa deckom pa na mikrobiologiju.(analize se placaju).
Hlamidija, mikoplazma, ureaplazma,bakterioloski cervikalni, mikoloski vaginalni bris, bris na trichomonas vaginalis.Za decka uretralni bris(bakterioloski i mikoloski) i analize na hlamidiju ,mikoplazmu i ureaplazmu
„(ваш цитат из неких ранијих постова са којим се у потпуности слажем)
али молим за назнаке шта би могло бити и на шта указати гинекологу / уролога или дерматовенериолога.
Напомињем да је супруга имала пре два три месеца пронађену Ешерихију у урину, лекове није пила јел смо мислили да је можда трудна. Пила је концентрат од црног лука који због лука има антибиотично дејство и након тога у урину односно уринокултури није пронађена ешерихија.
Супруга често болује од упала мокраћних канала, који се санирају увом ,брусницом и сл.(на најмању хладноћу типа паркета и или плочица крену мокраћни канали)
До сада ових 9-10 година никада нисмо имали сличне „гениталне „проблеме....
Код гинеколога ће отићи али ваљда разумете како је у Србији са послом код приватника.
Што се тиче вероватно потребних брисева молим Вас за појашњење где то радити(овде очекујем помоћ од чланова форума из НС) јер мало ми је чудно отићи у било коју лабораторију и рећи „добар дан ја би миколошки вагинални брис“.Да ли брис може да узме гинеколог , стави у флашицу па све лепо онда однесемо у лабораторију.
Да ли ово све личи на вагиналну кандидијазу и шта од анализа треба радити поред папа и и групе секрета које ће гинеколох радити

Молим и за ваш коментар(било је питања на форуму али не и Ваш децидан одговор) поводом одлагања менструације(због мора) путем таблета типа Ендометриол или нешто друго.

Молим и за Ваш генерални кратки коментар поводом контрацептивних пилула не са аспекта заштите од трудноће већ утицаја на здравље женског организма

Све у свему, написа се ја али немојте замерити.

Поштована Др и WithdrawnWater

Свака част на труду који улажете у одговарању на овим страницама.
Прочитао сам првих пар страница и све од 50 па до краја(читао сам оно што ме је интересовало a ) те ипак нисам нашао питање које би било идентично моме.
И супруга и ја имамо по 35 година,10 година брака, двоје деце и врло иритирајући проблем који се јавља у последњих неколико месеци а можда и 6 месеци.
Након секса (који је најчешће без заштите-кондома који је једина заштита коју смо икада користили) обоје имамо проблема.Супрузи се јавља пецкање(споља –унутра),свраб,отеченост спољних гениталних органа,помало секрета без неког посебног мириса(ови симптоми су некада израженији а некада не али увек неких од њих има).Вагина је увек довољно „влажна „при односу тако да не мислим да би то било узрок иритације.
Код мене се јавља појачано присуство смегме испод кожице(иначе је никада нема),благо црвенило и благ свраб.
Уколико након оваквих симптома немамо односе 10-так дана симптоми се у потпуности повуку, али при следећем односу се опет појаве слични.Напомињем да су нам због деце и обавеза односи прилично нередовни тако да се дешава да их нема по 20-дана а онда буду врло интезивни и у континуитету од неколико сати(када деца нису ту).Прво смо сумљали да је то иритација од „превише „ секса али се дешава и након „обичног „односа од 10-20 минута.
Знам да ће те рећи нешто типа
Dakle, pod ruku sa deckom pa na mikrobiologiju.(analize se placaju).
Hlamidija, mikoplazma, ureaplazma,bakterioloski cervikalni, mikoloski vaginalni bris, bris na trichomonas vaginalis.Za decka uretralni bris(bakterioloski i mikoloski) i analize na hlamidiju ,mikoplazmu i ureaplazmu
„(ваш цитат из неких ранијих постова са којим се у потпуности слажем)
али молим за назнаке шта би могло бити и на шта указати гинекологу / уролога или дерматовенериолога.
Напомињем да је супруга имала пре два три месеца пронађену Ешерихију у урину, лекове није пила јел смо мислили да је можда трудна. Пила је концентрат од црног лука који због лука има антибиотично дејство и након тога у урину односно уринокултури није пронађена ешерихија.
Супруга често болује од упала мокраћних канала, који се санирају увом ,брусницом и сл.(на најмању хладноћу типа паркета и или плочица крену мокраћни канали)
До сада ових 9-10 година никада нисмо имали сличне „гениталне „проблеме....
Код гинеколога ће отићи али ваљда разумете како је у Србији са послом код приватника.
Што се тиче вероватно потребних брисева молим Вас за појашњење где то радити(овде очекујем помоћ од чланова форума из НС) јер мало ми је чудно отићи у било коју лабораторију и рећи „добар дан ја би миколошки вагинални брис“.Да ли брис може да узме гинеколог , стави у флашицу па све лепо онда однесемо у лабораторију.
Да ли ово све личи на вагиналну кандидијазу и шта од анализа треба радити поред папа и и групе секрета које ће гинеколох радити

Молим и за ваш коментар(било је питања на форуму али не и Ваш децидан одговор) поводом одлагања менструације(због мора) путем таблета типа Ендометриол или нешто друго.

Молим и за Ваш генерални кратки коментар поводом контрацептивних пилула не са аспекта заштите од трудноће већ утицаја на здравље женског организма

Све у свему, написа се ја али немојте замерити.

U NS postoji higijenski zavod, i da- ginekolog uzme bris koji se adekvatno spakuje u svoju epruveticu i odnese na analizu.Trazi se analiza mikoloskog brisa, cervikalnog i vaginalnog, a pored toga posto citav niz drugih briseva koje nije na odmet uraditi...kao sto smo vec pricali.
Stvar je u tome da nesto moze da lici na infekciju kandidom a onda se uzmu brisevi i pokaze se da je nesto sasvim peto u pitanju.
Sto se tice supruginih upala besike, mislim da ukoliko se izoluje e.coli lecenje treba da bude po antibiogramu, sve sto ste naveli jeste pomocna terapija,ali samo pomocna terapija.
Na temu kontraceptiva, zavisi zasta ih neko uzima, nove generacije pilula imaju izuzetno malo nezeljenih efekata a njihova upotreba nije samo u cilju zastite od nezeljene trudnoce vec i terapijska ukoliko postoje indikacije.
Ista prica je i za pilule za dolaganje ciklusa, svi to vezuju za odlazak na more ali cinjenica je da su to lekovi koji imaju svoje indikacije i koriste se iskljucivo po nalogu lekara.

Mislim da je mislila na sledece: moze da dodje do probijanja himena na bilo koji mehanicki nacin (prstima, seksualnim pomagalima tipa vibratora itd). I da - ako se to desi, automatski niste vise nevine. Probijanje himena obicno prati odredjeni intenzitet bola (kod nekog manje, kod nekog vise), odredjeni intenzitet krvarenja (kod nekog manje a kod nekog vise), i naravno prohodnost vaginalne cevi (ukoliko pokusas da gurnes prst, shvatices i sama). Ovo mozete pitati bilo kog ginekologa na Ginekoloskom savetovalistu za mlade Instituta za majku i dete: ono za ovakve stvari i sluzi izmedju ostalog, imate tamo fenomenalnu doktorku (dr Kaca Sedlecki), nemojte se stideti da ih posetite i pitate sve sto vas zanima, posebno vezano za koriscenje zastite pri seksualnim odnosima (sto je najvaznije moguce pitanje kojim treba da se pozabavite pre nego sto se u odnos upustite). POzdrav

hvala na odg. recimo da jesam na to mislila. ovo je odlicna tema, a ja sam nevina i nameravam to jos dugo da ostanem ali ipak me zanimaju neke stvari, a malo me je sramota da zbog toga idem u savetovaliste, pa mi je drago da ovaj forum postoji kao i ova tema na kojoj mogu da postavim ovakva pitanja. koliko duboko treba da se gurne npr.prst da bi se himen probio?

A sto bi ti zelela da probijes himen prstom?! Himen ti je vec probijen, jer negde mora da otice menstrualna krv (dakle i nevine mogu da koriste npr tampon!). Malo teze ces jednim prstom probiti himen, ali ako bas insistiras i ako pogodis gde se to nalazi anatomski - mozda da probas sa dva prsta?! :)

A sto bi ti zelela da probijes himen prstom?! Himen ti je vec probijen, jer negde mora da otice menstrualna krv (dakle i nevine mogu da koriste npr tampon!). Malo teze ces jednim prstom probiti himen, ali ako bas insistiras i ako pogodis gde se to nalazi anatomski - mozda da probas sa dva prsta?! :)

joj pa ja pitam bas zato sto ne zelim da ga probijem. a sto se decka tice nece on jos neko vreme imati kontakte sa mojom genitalijama. hvala...

joj pa ja pitam bas zato sto ne zelim da ga probijem. a sto se decka tice nece on jos neko vreme imati kontakte sa mojom genitalijama. hvala...

Pa onda kao sto rekoh, onda se drzi klitoralne stimulacije, ne zavlaci prste vaginalno, i neces biti u riziku da probijes himen. Svakako, prepreka na koju ces naici prstima u pokusaju da udjes u vaginalnu cev jeste himen, moze biti prohodan za jedan prst, svako nasilnoi guranje preko toga izazivace odredjeni stepen neugodnosti i/ili bola, a kao sto rekoh, ako ne zelis da rizikujes nemoj gurati prste vaginalno. A kolko ti imas godina, mico?

Imam 32 godine, 2 dece, i oduvek neredovne menstrualne cikluse koji su počeli u 14.godini. Drugim rečima, od 6-8 menstruacija godišnje, odnosno ciklus je znao da mi traje i do 50 dana. Zadnjih godinu dana sam dobijala svaki drugi mesec, a sada mi je potpumo izostala mentruacija već 4 meseca. Bila sam na ultrazvuku 2 puta u tom periodu i sve je "u redu". Radila sam kućni test trudnoće, koji je negativan (zbog moguće vanmaterične). Prošle nedelje sam radila hormone, i dobila sledeći rezultat:
estradiol 254.0 pmol/L (ref 73.4-1864.4)
FSH 7.7 mIU/ml (ref 2.0-138.0)
LH 22.4 mIU/ml (ref 0.4-105.0)
progesteron 1.4 nmol/L (ref 0.0-122.80)
prolaktin 7.69 mIU/L (ref 29.50-513.00)
Kao što vidite, prolaktin mi je izuzetno nizak. Na internetu sam uglavnom nailazila na tumačenja visokog prolaktina, ali nigde na slučajeve niskog, pa me interesuje nešto o tome, tj. šta uzrokuje nizak nivo prolaktina, i kakve su posledice takvog stanja.
Da napomenem još to da sam u decembru (pre 5 meseci) radila i test hormona štitne žlezde (TSH) koji je bio u normali.

Hvala vam puno unapred

Zahvaljujem na brzom odgovoru i pomoći,
engleski i nije tako veliki problem, ali u slučaju bujice stručnih izraza, ipak jeste.
Koliko sam shvatila, nedosatak prolaktina se retko izolovano javlja, a najčešće u slučaju "pituitary infarction (Sheehan syndrome)", pa bi mi trebala pomoć u prevodu ovoga.
Takođe, interesuje me koja je terapija, s obzirom da moj ginekolog predlaže kontraceptivne pilule.
U nekim tekstovima sam pročitala da se prolaktin sintetiše u hipofizi, te da prevelik nivo prolaktina može da ukazuje na tumor hipofize. Nisam iz ovog engleskog teksta shvatila da li oni misle to i za nizak nivo prolaktina. Sve u svemu meni se čini da bih trebala da se posavetujem i sa nekim endokrinologom. Šta vi mislite?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back