Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zelim prvo da prokomentarisem da je ovo njakorisniji forum na svetu!!!
Samim iscitavanjem vasih stranica narocito prvih dobila sam milion odgovora na pitanja koja me interesuju!!!Pa sam tako cim sam videla da imam III grupu samoinicijativno tarzila test na hlam,mico,i ureo.
bila sam pozitivna na hlamidiju i ureplazmu ali posle prepisane terapije odmah nakon sledece kontrole mi je sve bilo negativno i presrecna sam zbog toga. Moje pitanje je da li je tacno da treba tri puta u roku od tri meseca da ti nalaz na hlamidiju bude negativan da bi se smatralo da je izlecena!?
Jos jednom,hvala vam sto postojite!!!

Pri vaginalnom ultra zvuku mojoj kumi je uoceno zatamnjenje na jajniku. Receno joj je da uradi CA125 analizu. Koliko sam videla na netu to je tumor marker koji se tice raka jajnika. Nije da sumljam u strucnost njenog ginekologa ali postoji li mogucnost da je to zatamnjenje neka cista, nesto drugo, makar benigno?

ja imam par pitanja vezanih za trudnoću i period pre trudnoće. prvo, pijem logest i planiram da ga pijem sve dok se ne udam (sledeće godine). na nekim medicinskim sajtovima našla sam oprečne savete: da je bezbedno odmah po prestanku pijenja početi sa "ostajanjem u drugom stanju" i da je to i bolje, jer je tad nivo nekih hormona takav da su šanse za trudnoću veće, dok posle mesec-dva opada plodnost; i da ne treba odmah "ostajati u drugom stanju", već koristiti mehaničku zaštitu par meseci pa tek onda. Šta je tačno? inače, kad ne pijem kontracepciju imam redovne cikluse, ali obilne i bolne, a pilule mi je dao ginekolog upravo da bih odmorila jajnike, pa mi je tako nestao i endometriom. šta mi je sad činiti? i drugo pitanje: da li je istina da se u toku trudnoće ne sme držati dijeta? da li to znači da svo mršavljenje koje planiram da izvedem, izvedem pre nego što ostanem u drugom stanju? treće: da li i kad smem da počnem da pijem prenatal suplemente i koje, ako uzmemo u obzir da negde sledeće godine želim da ostanem u drugom stanju, a sad planiram da smršam?
nadam se da nije puno pitanja, molim vas za odgovor. Hvala!

Koliko ja znam zenama koje tesko ostaju u drugom stanju ginekolozi daju da piju pilule bas zato sto se odmah po prekidu lakse ostaje u drugom stanju. Ne vidim zasto to ne bi bilo bezbedno.
Sto se tice trudnoce, naravno da tad ne treba da drzis dijetu. Pa kad ces vise da uzivas u hrani nego u trudnoci:-) Jedi onoliko koliko ti organizam trazi i ni grama manje i ni grama vise. I zasto bi uopste drzala dijetu u trudnoci? Ako vec planiras da zatrudnis za godinu dana zasto odmah ne pocnes sa dijetom? Ne kazu za dzabe da u trudnoci treba uzivati. A ko jos uziva kad je na dijeti?! A pritom to sigurno nece odogovarati bebi...

Da ali isto tako visak kilograma u startu plus oni koji se dobiju u toku tih 9 meseci ne gode ni bebi ni mami. Sem toga nije bas preporucljivo da se jede koliko se hoce, zna se da postoji raspon od 13-18 kg koji ginekolozi smatraju optimalnim. Dalje bez obzira na to koliko kilograma imate beba ce uzimati od vas koliko njoj treba.

Zelim prvo da prokomentarisem da je ovo njakorisniji forum na svetu!!!
Samim iscitavanjem vasih stranica narocito prvih dobila sam milion odgovora na pitanja koja me interesuju!!!Pa sam tako cim sam videla da imam III grupu samoinicijativno tarzila test na hlam,mico,i ureo.
bila sam pozitivna na hlamidiju i ureplazmu ali posle prepisane terapije odmah nakon sledece kontrole mi je sve bilo negativno i presrecna sam zbog toga. Moje pitanje je da li je tacno da treba tri puta u roku od tri meseca da ti nalaz na hlamidiju bude negativan da bi se smatralo da je izlecena!?
Jos jednom,hvala vam sto postojite!!!

Nema na cemu, drago mi je sto smo bili od pomoci.
U svakom slucaju ne bi bilo lose nakon nekih mesec dana jos jednom ponoviti testove.

Pri vaginalnom ultra zvuku mojoj kumi je uoceno zatamnjenje na jajniku. Receno joj je da uradi CA125 analizu. Koliko sam videla na netu to je tumor marker koji se tice raka jajnika. Nije da sumljam u strucnost njenog ginekologa ali postoji li mogucnost da je to zatamnjenje neka cista, nesto drugo, makar benigno?
To ne mozemo znati.Niko od nas nije gledao taj ultrazvuk.

ja imam par pitanja vezanih za trudnoću i period pre trudnoće. prvo, pijem logest i planiram da ga pijem sve dok se ne udam (sledeće godine). na nekim medicinskim sajtovima našla sam oprečne savete: da je bezbedno odmah po prestanku pijenja početi sa "ostajanjem u drugom stanju" i da je to i bolje, jer je tad nivo nekih hormona takav da su šanse za trudnoću veće, dok posle mesec-dva opada plodnost; i da ne treba odmah "ostajati u drugom stanju", već koristiti mehaničku zaštitu par meseci pa tek onda. Šta je tačno? inače, kad ne pijem kontracepciju imam redovne cikluse, ali obilne i bolne, a pilule mi je dao ginekolog upravo da bih odmorila jajnike, pa mi je tako nestao i endometriom. šta mi je sad činiti? i drugo pitanje: da li je istina da se u toku trudnoće ne sme držati dijeta? da li to znači da svo mršavljenje koje planiram da izvedem, izvedem pre nego što ostanem u drugom stanju? treće: da li i kad smem da počnem da pijem prenatal suplemente i koje, ako uzmemo u obzir da negde sledeće godine želim da ostanem u drugom stanju, a sad planiram da smršam?
nadam se da nije puno pitanja, molim vas za odgovor. Hvala!
Pilule uzimaj dok ne resis da ostanes trudna, drugo zasto bi pila prenatalne suplemente i trece ko jos drzi dijetu u trudnoci?!
Naravno to ne znaci da treba da jedes sve sto ti se nadje na putu, uravnotezena i normalna ishrana je kljuc zdrave trudnoce.

Imam 27 godina, redovnu menstruaciju koja traje oko 5-6 dana, vrlo bolnu i ponekad obilnu, nikad nisam bila trudna, nisam imala neki veci ginekoloski problem. Ovog puta moja menstruacija traje 10 dana. Sestog i sedmog dana sam imala strasnu glavobolju, ako to imam ikakve veze. Nisam imala nikakvu stresnu situaciju. Ne znam kako izgleda "lazna" menstruacija, a vi u drugom stanju. U cemu bi mogao biti problem?
Hvala!

Ako sumnjas na trudnocu uradi test i resi dilemu, u principu to sto je ciklus produzen ne mora biti nista alarmantno.
Desava se.

Imam pitanjce u vezi kandide.Saznala sam letos na ginekoloskom pegledu da je imam i dobila Kanesten 3 vaginalete,a moj dugogodisnji partner Kanesten mast.Leto pre,2006-te,sam otisla kod istog gin. zbog veleke koicine sekreta,kada me je zena samo pogledala i prepisala Kansen posle koga nisam primetila poboljsanje.Tada nisam imala ni svrab,ni peckanje,ni miris,sve dok nisam stavila Kanesten 3 od koga je sve to zapocelo.Cini mi se da sam dobila i alergiju, jer sam nakon stavljanja vaginalete imala nepodnosljiv svrab,peckanje i roze sekret sa malo krvi+bele komadice.Od tada nisam bila do gin. jer mi se nakon njenih recepata uvek samo pogorsa stanje i nisam nista koristila.Od tada i konstantno imam sve simptome koji odlikuju kandidu,a od skora i gasove,kao da se sve prosirilo.Nekoliko god. pre svega toga,posle uradjene kolposkopije u drzavnoj ustanovi,receno mi je da imam ranicu,jer stalno imam sekret i vlaznu sredinu.Nakon toga,niko mi tu ranicu nije ni pomenuo.Inace,dugo imam manjak gvozdja,ali se skoro nikad ne prehladim i razbolim.Izbegavam hemiju,volela bih lecenje na prirodnoj bazi.Molim Vas za pomoc!

Ma kakvo prirodno lecenje, o cemu ti to?
Prvi post na ovoj temi, kompletno mikrobiolosko testiranje pa onda lecenje.
Vidim da si nova na forumu ali tema se cita od prve strane, bar od prvog posta.

O Boze blagi!!? Da vidimo, hm....i kad bi Vam procureo bojler pa bio vodoinstalater koji nije resio problem nego bojler pocne da jos gore curi, verovatno biste pustili da poplava unisti i Vas i 3 stana ispod Vaseg zato sto - od intervencije vodoinstalatera bilo je samo gore?! Ne bi Vam je li palo na pamet da u toj situaciji i u toj istoj godini trazite pomoc...hm, da vidimo? Od ISTOG vodoinstalatera, sa ZALBOM da je situacija jos gora?? od DRUGOG vodoinstalatera?! O boze blagi. Da, sasvim je logicno sto ste pustili da poplava divlja i da si unistite stan. Nemojte ni u kom slucaju zvati nekog vodoinstalatera da kvar otkloni, to je bas glupo. I svakako - uzmite nesto od prirodnih preparata (cujem da je svinjska mast u kombinaciji sa glinom pokazala odlicne rezultate u sanaciji naprslih cevi!) te pokusajte samo, a jos bolje - po preporuci sa interneta - da popravite kvar.
I ne uzbudjujte se. Ako bojler vise i ne moze da se spasi - uvek mozete d aga bacite i d akupite nov. A stan...paaa......uz neke sitne finansijske gubitke, mozete se preseliti u neki drugi, suvlji.

Hvala na savetima. Razumem i to sto ste me toliko iskritikovale, ali moje iskustvo u drugim oblastima, kada je o mom telu rec, govori suprotno. Sama sebi sam oduvek vise pomogla nego bilo koji lekar(npr. kada su urinarne infekcije u pitanju). Dok su me lekari kljukali lekovima i inekcijama, efekat je bio trenutan, a bolest se posle kratkog vremena vracala. Onog trenutka kad sam otisla na Zlatibor i od nekog travara na ulici kupila cajeve koje on priprema bas za urinarne infekcije, uspela sam da se izlecim! I tako za jos mnoge stvari, jer mi se cini da svoje telo poznajem i osecam bolje od ostalih. Ne idem u krajnost, samo je moje iskustvo tako pokazalo. Na to sam i sad mislila kad kazem 'prirodno'. Mislila sam da pitam da li je taj caj protiv kandide koji pominjete zaista delotvoran i u kombinaciji sa kojim vaginaletama je najdelotvorniji. A to sto sam bila ravnodusna ovoliko dugo je zbog neodgovornosti i zbog tesenja da nije nista opasno i da ce se sve srediti kad poboljsam imunitet. Verujte, nije ni malo prijatno promeniti 5 ginekologa i nemati poverenje ni u jednog. Zena kod koje sam isla ta poslednja 2 puta je proverena, gin. moje mame, izvela je njenu trudnocu, ma sve naj, naj, pa opet meni nije pomogla. Sad sam resena da preduzmem nesto hitno, ali bih pre probala na svoju ruku, pa ako ne upali, obraticu se stotom ginekologu! Dzabe da kukam sto sam bila neozbiljna, treba da predjem na akciju, jer ce to jedino dati rezultate.

Hvala na savetima. Razumem i to sto ste me toliko iskritikovale, ali moje iskustvo u drugim oblastima, kada je o mom telu rec, govori suprotno. Sama sebi sam oduvek vise pomogla nego bilo koji lekar(npr. kada su urinarne infekcije u pitanju). Dok su me lekari kljukali lekovima i inekcijama, efekat je bio trenutan, a bolest se posle kratkog vremena vracala. Onog trenutka kad sam otisla na Zlatibor i od nekog travara na ulici kupila cajeve koje on priprema bas za urinarne infekcije, uspela sam da se izlecim! I tako za jos mnoge stvari, jer mi se cini da svoje telo poznajem i osecam bolje od ostalih. Ne idem u krajnost, samo je moje iskustvo tako pokazalo. Na to sam i sad mislila kad kazem 'prirodno'. Mislila sam da pitam da li je taj caj protiv kandide koji pominjete zaista delotvoran i u kombinaciji sa kojim vaginaletama je najdelotvorniji. A to sto sam bila ravnodusna ovoliko dugo je zbog neodgovornosti i zbog tesenja da nije nista opasno i da ce se sve srediti kad poboljsam imunitet. Verujte, nije ni malo prijatno promeniti 5 ginekologa i nemati poverenje ni u jednog. Zena kod koje sam isla ta poslednja 2 puta je proverena, gin. moje mame, izvela je njenu trudnocu, ma sve naj, naj, pa opet meni nije pomogla. Sad sam resena da preduzmem nesto hitno, ali bih pre probala na svoju ruku, pa ako ne upali, obraticu se stotom ginekologu! Dzabe da kukam sto sam bila neozbiljna, treba da predjem na akciju, jer ce to jedino dati rezultate.
Za pocetak treba da znas sta lecis, a ti to ne znas...kao sto rekoh prvi post?
Da li si ikada uradila briseve, bakterioloski,mikoloski,hlamdiju,mikoplazmu, ureaplazmu, bakterijsku vaginozu,trichomonas vaginalis...u mikrobioloskoj laboratoriji?!

htela bih da postavim jedno-pitanje u vezi operacije koja mi je predlozena jer imam sa desne strane jajnik koji je pretvoren u unilokularnu cistu ispunjenu hipoehoicnim sadrzajem radila sam tumor marker CA 125 jer je taj jajnik na ultrazvuku bio zatamnjen. Nalaz je ok. a imam i gomilu mioma precnika do 15mm i jedan el. mandarine 40,0x33,1 mm. imam 45 godina i zbog bolova koje osecam sa desne strane predlozena mi je operacija. Sta mi vi predlazete gde bi bilo najbolje u kojoj bolnici da uradim operaciju. htela bih to sto pre jer mi vec stvara proleme.

dr:
Bojim se da nisam razumela pitanje.
Verovatno ja nisam bila dovoljno jasna.
Citomegalo virus (iz grupe herpes virusa) je IgG pozitivan u skoro 90% populacije( 50% do 5 god zivota i 90% do 30). Onda kada uradite IgM i imate pozitivan nalaz (a niste imunokompromitovana osoba, nakon transplantacija ili sa AIDS-om ili ste dete koje je CMV dobilo transplacentalno od majke....) simptomatologija je diskretna ako je uopste ima. Uglavnom lici na blagu formu infektivne mononukleoze ili na primer kao obicana upala grla. Reaktivacija. U ovom drugom slucaju klinicko stanje je zivotno ugrozavajuce, akutizacija. Zvuci komplikovano a mozda i terminologija nije bas adekvatna.
Prijateljica mi je ukazala da se ginekolozi u lecenju steriliteta posebno osvrcu na prisustvo citomegaloviroze pa sam mislila da je mozda dobro mesto da ovde postavim to pitanje.
Moja konkretna pitanja su:
-da li CMV nekim konkretnim mehanizmom ometa normalno zacece?
-sta ako CMV postoji, da li se ta trudnoca smatra rizicnom?
-da li je dovoljno da IgM bude u granicama normale i da moguca trudnoca nema rizike?
Ajde za pocetak neka bude toliko.

dr:
Za pocetak treba da znas sta lecis, a ti to ne znas...kao sto rekoh prvi post?
Da li si ikada uradila briseve, bakterioloski,mikoloski,hlamdiju,mikoplazmu, ureaplazmu, bakterijsku vaginozu,trichomonas vaginalis...u mikrobioloskoj laboratoriji?!

Ja do juce nisam znala nista o tome, jer mi nikad nije trebalo, samo odem na pregled i to je to. Ona mi da ili ne da vaginalete, ja to koristim, a ne znam ni za sta, ne znam ni koje mi je analize radila. Mislila sam da kad odes na kompletan pregled, to podrazumeva sve sto treba da bi se do tancina ustanovilo stanje. Eto, sad se tek raspitujem, kad moram. Zao mi je sto me ginekolog nije nikad pitao koje analize ja zelim, nego je radio, izgleda, po slobodnoj proceni, sta on smatra da treba. Veceras idem na pregled, pa cu postaviti to pitanje.

htela bih da postavim jedno-pitanje u vezi operacije koja mi je predlozena jer imam sa desne strane jajnik koji je pretvoren u unilokularnu cistu ispunjenu hipoehoicnim sadrzajem radila sam tumor marker CA 125 jer je taj jajnik na ultrazvuku bio zatamnjen. Nalaz je ok. a imam i gomilu mioma precnika do 15mm i jedan el. mandarine 40,0x33,1 mm. imam 45 godina i zbog bolova koje osecam sa desne strane predlozena mi je operacija. Sta mi vi predlazete gde bi bilo najbolje u kojoj bolnici da uradim operaciju. htela bih to sto pre jer mi vec stvara proleme.

U nekoj od ginekolosko akuserskih (drzavnih) klinika, to sigurno.
U kojoj, to vec ne mogu da Vas posavetujem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back