Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja konkretna pitanja su:
-da li CMV nekim konkretnim mehanizmom ometa normalno zacece?
-sta ako CMV postoji, da li se ta trudnoca smatra rizicnom?
-da li je dovoljno da IgM bude u granicama normale i da moguca trudnoca nema rizike?
Ajde za pocetak neka bude toliko.

75% trudnica je vec imalo kontakt sa CMV.Kod onih koje to nisu rizik [rimarne infekcije u trudnoci je 2,5%.
Kod imunizovanih rizik reaktivacije infekcije u trudnoci iznosi 0,5%. Trudnoca ne pogorsava tok CMV.
Dijagnoza se potvrdjuje visestrukim porastom titra IgG antitela izmedju dva uzorka uzeta u razmaku od 2 do 3 nedelje, kod primarne infekcije detektuje se porast IgM antitela.CMV je kod fetusa najcesca kongenitalna infekcija, koja se registruje kod 1% sve novorodjencadi.
U slucaju primarne infekcije trudnice stopa infekcije fetusa je 40%,a stopa bolesnih na rodjenju 15%.
Bolesno novorodjence na rodjenju ima brojne probleme( zastoj rasta, mikrocefalije,meningoencefalitis,hepatosplenomegaliju...)
Kod 90% njih ostaju trajne posledice.(psihomotorna retardacija,gluvoca ili slepilo)
cak i kod dece koja su asimptomatska na rodjenju(85%) mogucnost pojave kasnijih sekvela iznosi 10%.

stope infekcije i bolesti fetusa kod reaktivacije infekcije su neuporedivo manje a kongenitalna infekcija se manifestuje blazom klinickom slikom na rodjenju i izuzetno retkim posledicama.

Prenatalna dijagnostika je opravdana u slucajevima dokazane primarne infekcije majke,pre 20. nedelje, detekcijom virusa u plodovoj vodi, dakle amniocentezom.
Nakon 20.nedelje trudnoce virus se dijagnostikuje detektovanjem igM u fetalnoj krvi, kordocentezom.
Dokazana infekcija fetusa ne znaci i da je on bolestan ali se prati ultrazvucnom dijagnostikom stanje i ukoliko se otkrije nesto sto ne treba savetuje se prekid trudnoce.

Za CMV se traga prvo da bi se preveniralo radjanje dece sa kongenitalnim anomalijama a sa druge strane neka istrazivanja u svetu su pokazala da je 7 puta veci broj spontanih pobacaja kod trudnica sa ovom infekcijom.
Medju mogucim razlozima, istrazivaci navode imunolosku reakciju na mestu materno-fetalnog kontakta koju moze izazvati CMV infekcija.

Desilo mi se nesto za sta sam sigurna da mi se nece ponoviti. Naime imala sam nezasticen odnos, sa deckom sam u vezi godinu ipo i ovo mi se desilo prvi put, ne znam zasto ali sta cu sad... Koristili smo metodu prekinutog snosaja i sigurni smo da nije svrsio u mene. Do sada smo uvek koristili kondome i sve je bilo ok. Nisam pila pilule za jutro posle. Bio mi je 16 dan ciklusa i sad bi trebalo da dobijem za 5-7 dana. Ciklus mi nije bas uredan desi se i da mi zakasni a i da porani. Sad ce verovatno kasniti s obzirom na kolicinu mog nerviranja...Skoro uvek a i sad imam pms bole me grudi, lako menjam raspolozenje, naduvao mi se stomak i malo me bole jajnici... Uhvatila me panika, bila sam i kod ginekologa, zena me je isprepadala jos vise (verovatno namerno)...U subotu cu raditi test. Koliko je pouzdan i kolike su mi sanse da sam ostala trudna?

Desilo mi se nesto za sta sam sigurna da mi se nece ponoviti. Naime imala sam nezasticen odnos, sa deckom sam u vezi godinu ipo i ovo mi se desilo prvi put, ne znam zasto ali sta cu sad... Koristili smo metodu prekinutog snosaja i sigurni smo da nije svrsio u mene. Do sada smo uvek koristili kondome i sve je bilo ok. Nisam pila pilule za jutro posle. Bio mi je 16 dan ciklusa i sad bi trebalo da dobijem za 5-7 dana. Ciklus mi nije bas uredan desi se i da mi zakasni a i da porani. Sad ce verovatno kasniti s obzirom na kolicinu mog nerviranja...Skoro uvek a i sad imam pms bole me grudi, lako menjam raspolozenje, naduvao mi se stomak i malo me bole jajnici... Uhvatila me panika, bila sam i kod ginekologa, zena me je isprepadala jos vise (verovatno namerno)...U subotu cu raditi test. Koliko je pouzdan i kolike su mi sanse da sam ostala trudna?

Sanse su ti od 0% do 100%, a test iz krvi je potpuno pouzdan, sto se za test iz mokrace ne moze reci. Ubuduce koristite uvek kondom, on stiti od polno prenosivih bolesti a ne samo od nezeljene trudnoce.

Dali u toku prvog meseca trudnoce, trudnica ima povishenu telesnu temperaturu (37-37,4)?
I dali simptomi rane trudnoce (gadenje, povracanje..) se javljaju za vreme prvog meseca trudnoce ili to dogje tek kasnije?

Hvala

Hvala. Vecina informacija do kojih sam mogla da dodjem je iz inostranih casopisa i knjiga tako da se statisticke vrednosti znatno razlikuju. To je verovatno posledica nihove sistematicnosti. Ipak, kako god bilo, nije ohrabrujuce. Jedan kolega je imao i dalje se vodi izgleda pravom filozofijom: "Medicina je umetnost koja sluzi da zabavi pacijente dok priroda ne odradi svoje" (Volter).

izvinjavam se ako pitanje nije na odgovarajućoj temi, zanima me nešto više o vaginoplastici. za početak da li može da dode do toga kod osobe koja nije radjala? da li je to moguće da se desi sa 24 godine? takodje me zanima deo o glasnom ispuštanju vazduha jer što se tiče ne uživanja u odnosu do toga nije došlo. nisam sigurna da li uopšte imam ovaj problem, pa ako može neko da mi pojasni kako bi to ustvari trebalo da izgleda, jer podatke koje sam nasla na ovu temu mi nisu baš razjasnili situaciju.

ne znam tačno ni kako da postavim pitanje. zanima me da li do istezanja vaginalnih mišića dolazi i kod osoba koje nisu radjale? uglavnom sam našla da se to dešava ženama posle porodjaja, pa se zbog toga radi vaginoplastika tj. zatezanje tih mišica. navode da je posledica istezanja vaginalnih mišića takodje i glasno ispuštanje vazduha prilikom sedanja. to mi se dešava s vremena na vreme, pa me zanima da li je to to. izvinjavam se ako i sad nisam bila naj jasnija. hvala u svakom slučaju

Da li se kondilomi prenose iskljucivo nezasticenim seksualnim odnosom ili postoji i neki drugi nacin?Da li je potrebno doci u dodir sa inficiranim podrucjem da bi se preneli ili ne?Mozete li mi to objasniti ako nije problem?Hvala.

ne znam tačno ni kako da postavim pitanje. zanima me da li do istezanja vaginalnih mišića dolazi i kod osoba koje nisu radjale? uglavnom sam našla da se to dešava ženama posle porodjaja, pa se zbog toga radi vaginoplastika tj. zatezanje tih mišica. navode da je posledica istezanja vaginalnih mišića takodje i glasno ispuštanje vazduha prilikom sedanja. to mi se dešava s vremena na vreme, pa me zanima da li je to to. izvinjavam se ako i sad nisam bila naj jasnija. hvala u svakom slučaju
A to si procitala u krstaricinom magazinu?

Na zdravlju?
Razumem sta pitas ali to o cemu si ti citala se javlja kod zena koje su radjale, kao posledica traume, starenja...
Da li postoji jos nesto osim tog vazduha zbog cega bi pomisla da si kandidat za vaginoplastiku?

pre dve god.sam imala spontani.pobacaj u 27.nedelji,ostalo mi je parce posteljice pa sam imala tri kiretaze za mesec dana.posle toga nisam dobijala menstruaciju 8 meseci,pa su mi onda skidali neke priraslice,rekli su mi da mi je materica slepljena.posle toga je sve dobro,ali me zanima da li cu moci da opet da otanem u drugm stanju,posto vec duze radim na tome bez rezultat,inace su mi svi nalazi dobri.

pre dve god.sam imala spontani.pobacaj u 27.nedelji,ostalo mi je parce posteljice pa sam imala tri kiretaze za mesec dana.posle toga nisam dobijala menstruaciju 8 meseci,pa su mi onda skidali neke priraslice,rekli su mi da mi je materica slepljena.posle toga je sve dobro,ali me zanima da li cu moci da opet da otanem u drugm stanju,posto vec duze radim na tome bez rezultat,inace su mi svi nalazi dobri.

Neka pitanja ostaju bez odgovora, ovo je slicno onome " da li sam trudna?"Kako bilo ko od nas na forumu moze da ti da odgovor na to?
Nadam se da ces ostati u drugom stanju i da ce sve biti ok.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back