Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Colpitis II grupe kao dijagnoza ne postoji, postoji dijagnoza colpitis a II grupa se moze odnositi ili na Papa test ili na grupu vaginalnog sekreta (VS).
Nesto nisi dobro prepisala ili protumacila sa nalaza.

O boze, odes u prodavnicu i trazis pH neutralan sapun (imas Johnson, na primer, neces me valjda terati da navodim marke zar ne?). Takodje na kozmetici imas brojne strane preparate za odrzavanje nege 'intimnih delova' - mada stvarno ne razumem oko cega je tolka budnost i paznja, pirkanje, specijalna sredstva za negu 'onih delova' - valjda se ljudi tusirate celi, i ove i one delove! Sasvim adekvatno ce posluziti obican sapun i voda, veruj mi, to je najmanji problem i najmanje oko cega treba lupati glavu. Ono oko cega treba brinuti su higijenske navike, redovne ginekoloske kontrole, redovno koriscenje sredstava zastite pri seksualnim odnosima, uredno lecenje ukoliko postoje infekcije. ako sve to cinite, nema razloga za bilo kakva posebna pirkanja, tantum rose ili posebna sredstva za prati 'intimne delove' - voda i sapun odnosno sapuni za tusiranje (najbolje pH neutralni ali uopste i ne moraju biti) sasvim su adekvatni u borbi protiv prljavstine.

Ne razumem sta vam bi? Kao da sam pitala najgluplje pitanje na svetu. Pa sta ako me zanima cime treba prati intimne delove? Jel toliko strasno sto hocu da znam kako najbolje da odrzavam higijenu. Uopste ne znate zasto sam to pitala, a postavljate se kao da sam vam neprijatelj. Mozda imam problema sa tim, mozda osecam pecenje posle pranja odredjenim sapunom a sa ginekoloske strane je sve u redu... Zasto ne mozete biti malo ljubazniji kad ste se vec prihvatili ovog posla da dajete savete ljudima? Jel jedini nacin da dobijem odgovor bez ironije da kazem da bolujem od neizlecive bolesti? Ako Vam je tesko da odgovorite, jednostavno zaobidjite moje pitanje. Svakako bolje i pristojnije nego da se istresate na meni.

Slazem se.Zar treba da se pribojavamo sta cemo da pitamo?Ovaj forum i jeste za nas koji ne znamo dovoljno o temi,inace ne bismo ni postavljali pitanja.Ne shvatam poentu sarkazma i ismevanja naseg neznanja.Zar niste tu da nam pomognete...

Koleginica nije mislila nista lose.Naravno da smo tu da vam savetom pomognemo.
Zaista je potpuno nebitno cime se kupate, u sustini to cime se kupate nece vas zastiti od infekcija niti ih preduprediti.
Koliko vas je potpuno sigurno da nema neku infekciju, bilo vi bilo vas partner, koliko vas redovno koristi kondom, koliko cesto idete kod ginekologa?
To su stvari o kojima treba da razmisljate, da proverite da li ste zaista zdravi i da cuvate svoje zdravlje a da li cete da se kupate ovim ili onim to je potpuno svejedno.
Svako ce naci kupku,sapun koja mu odgovara bez obzira sta drugi savetovali.Ja licno mislim da se najmanje stete moze napraviti sa bebi kupkama.
Ovo je ona situacija kad se kaze od drveta ne vidite sumu.
Kupka je na prvom mestu a sve ostalo nije bitno.Zapravo treba da bude potpuno obrnuto.

Naravno da nisam mislila nista lose. I ne prepoznajem ni ironiju ni sarkazam u svom predjasnjem odgovoru - naime kad na pitanje odgovorim potpuno normalno 'vodom i pH neutralnim sapunom' a dodje mi potpitanje "a koji bi to bio?' - prosto ne znam sta da pomislim a kamoli da kazem? Ne vidim sta je bilo sarkasticno ili ironicno u odgovoru, stojim iza svega recenog - nije bitno cime cete se prati nego da se redovno perete, ako vas nesto pecka pri pranju uradite sve briseve i proveroite da li imate neku infekciju (mikrobioloskim pretragama a ne tako sto vam ginekolog kaze da nemate!), a ako nemate prosto promenite sredstvo za tusiranje, ne odgovara vam svaki sapun ili sampon, zar ne, zasto bi sa intimnim delovima bilo drugacije? Naravno da smo tu da vam pomognemo savetom ali i pitanja ponekad prevazilaze zaista nivo razmisljanja odraslih osoba, posebno kada insistirate na nekom pitanju koje nema sa medicinskog aspekta nikakvog smisla ako se ne zna zasto to pitate, a po pravilu taj detalj zadrzite za sebe i pitanje postavite u jednosloznoj recenici - ko da bi vam se nesto strasno desilo da naglasite u cemu je problem.

Drugim recima, i da ne bude zabune: nemojte se ispirati nicim bez medicinskih indikacija (dakle ako ste zdravi), ili bar to nemojte ciniti veci broj puta ako insistirate na pirkanju: to spira i remeti normalnu vaginalnu floru (pogotovu koriscenje sode bikarbone!) pa cete sebi napraviti neku infekciju, sto bi doktori rekli jatrogeno (vestackim putem)
Sto se higijene tice, bilo koji sapun i voda, ili neki od sapuna za tusiranje, ukoliko ste zdravi izaberite onaj koji vam se svidja i ne izaziva iritacju koze, ukoliko imate infekciju odaberite neki pH neutralan ili bebi sapun. I da - glicerinski sapun je dobar kolko i bilo koji drugi sapun - ukoliko ne pravi iritaciju.

imam 40 godina i trudna sam.Od strane lekara upucena sam da radim amniocintezu i to na Institutu za majku i dete.Interseujeme da li je neko vec obavljao ovu intervenciju i ko je od lekara na institutu najbolji za ovaj zahvat.

cvetkica:
Rezultat govori da imam sestu grupu sekreta a ginekolog mi je rekao da to nije nista merodavno i da je sve u redu.Da li je u pravu i zar ne ukazuje sesta grupa na gljivicnu infekciju(kako ste gore naveli)?
Ukazuje, i za to se dobije odredjena terapija a nije lose uraditi i ostale mikrobioloske briseve jer pod slikom gljivicne infekcija i VI grupe se cesto kriju bakterijske infekcije.
O svemu ovome se pisalo od prve strane ove teme.
Necu da se ponavljam.

m1a2j3a4:
imam 40 godina i trudna sam.Od strane lekara upucena sam da radim amniocintezu i to na Institutu za majku i dete.Interseujeme da li je neko vec obavljao ovu intervenciju i ko je od lekara na institutu najbolji za ovaj zahvat.

Moja kuma radila na IZMDu, i sve je bilo u najboljem redu, jedino sto su je zadrzali da lezi kod njih nesto 48-72 sati cini mi se. To je rutinska intervencija i nemate razloga za brigu, oni to sasvim dobro i pouzdano rade na IZMDu. Srecno!

Bila sam kod dr.Ristica na pregledu,i evo sta pise u rezultatima,nista drugo mi nisu rekli osim da je nalaz uredan.
Porcija b.o.
Uzet Pap
Uterus u AVF normalne vel.pokretan,bezbolan.
Adnexa slobodna.
UZ:
Uterus u AVF vel.75x41x48mm sa endometrijumom 8mm
Desni ovarijum:34x23mm
Levi ovarijum:31x21mm oba b.o.
PA II, VS II

Interesuje me samo ukratko sta ovo znaci i da li je sve ok,da li i pored ovih nalaza postoji mogucnost da imam neku infekciju?
Hvala unapred

Mene interesuje da li je moguce da zena zatrudni prirodnim putem i ako je kod muza nalaz spermograma oligoasthenospermija, moji nalazi su ok.Koja potpomognuta oplodnja se radi kod ove dijagnoze?MM 28god.ja 26god.sa neplodnoscu se boromo vec 2god.Pozdrav.

Nisam urolog ali da bi se govorilo o prirodnom zacecu nalaz kod supruga bi trebao da bude bolji.
On nema ni dovoljan broj spermatozoida niti su dovoljno pokretni.
Sta kaze njegov urolog?

Urolog mu je dao da pije proviron koji mu je pogorsao stanje ustvari povecao mu je ukupnu koncentaciju sa 14,5% na 24,5%,ali mu je smanjio pokretljivost sa 62%na41%.Prva dijagnoza je bila oligospermija a poslije provirona asthenospermija.

Kao sto rekoh ,nisam urolog. Sva pitanja koja imate jednostavno morate postaviti svom lekaru, sto znaci i kada dobijete takve rezultate nakon terapije pitate svog lekara zasto se to desilo i sta mozete ocekivati u daljem nastavlju terapije.
Jedino tako uspostavljate pravu komunikaciju sa svojim lekarom a ona dalje rezultira nalazenjem adekvatne terapije i efikasnim lecenjem.

Danas sam dobila rezultate kolposkopije iz GAK Visegradska (tamo sam upucena sa dijagnozom endocervikalne diskarioze):
PA - IIIb (L-SIL) grupa
Nesto leukocita, celije gornjih slojeva i atipicne celije gornjih slojeva.
Za ponedeljak su mi zakazali eksplorativnu kiretazu. Mozete li mi reci nesto vise o nalazima i samom zahvatu? I zasto su se odlucili za expl. kiretazu a ne za biopsiju?
Hvala...........

Eksplorativna kiretaža je uzimanje materične sluznice na isti način kako se radi i prekid trudnoće i dobijeni materijal se šalje u laboratoriju u cilju PH (patohistoloskog) pregleda i utvrđivanja prave i definitivne dijagnoze.
Ne znam zasto su se odlicili za explorativnu kiretazu a ne za biopsiju, to je nesto sto si trebala da pitas svog lekara, koliko vidim ti imas 24 godine a explorativna kiretaza se radi zenama preko 40te godine zivota.
Jesi li sigurna da si dobro razumela,da je explorativna kiretza, da nije endocervikalna kiretaza?
Sto se tice tvojih nalaza oni ukazuju na diskariozu i displaziju lakog stepena, sto moze biti uzrokovano i infekcijom HPV na primer.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back