Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam prvi put uzela da popijem partusisten. Upozorili su me na reakcije na lek ali ovako nesto nisam ocekivala. Da li je normalno da je u prva dva sata puls povisen na 130, sa pritiskom nisam imala problema , bio je 110\60, ali puls...posle toga je spao na 100 i tako je i sad. Rekli su mi da bi taj lek trebalo da pijem dva dana pre amniocenteze i posle do pred kraj trudnoce.
Ono sto me zanim je : da li telo, odnosno srce moze da izdrzi taj puls pola godine (u 17-toj nedelji sam trudnoce), da li to moze da smeta plodu i da li se organizam malo adaptira, vremenom pa te nus pojave postanu slabije. Bilo je i treskavice, klecanja kolena i tresenje ruku, i to se sada malo smirilo, na to se ne zalim, znam da mora. Prosto, malo se plasim da popodne popijem drugu tabletu.
Da, sa partusistenom sam popila i verpamil ali cini mi se da bas nije pomogao, ili ako jeste...uf.

Popij Verapamil 1h pre Partusistena.Trebalo bi da puls ne ide preko 110/min.i to krace vreme..Nikada nisi imala problema sa srcem,aritmije itd?Nije mi jasno zasto to daju unapred?Kod nas se daje samo infuzija neposredno posle AC na par sati...A kad sam ja imala AC pre 12 god.u Bgd.samo su me bocnuli,dali mi epruvete i cao!Muz i ja odneli u Palmoticevu,pa skitali po Bgd.sve u 16...a onda u kola,pa kuci..Valjda sa puno iskustava i oni imaju lezerniji stav.Menje sredine-veci oprez,cesto nepotreban...valjda!?!

I-zasto do kraja trudnoce?Taj lek se daje samo kod evidentnih kontrakcija,cak noviji stavovi kazu da ta oralna terapija ne znaci mnogo!Ako nema kontrakcija-ne treba nista,a ako ih ima-onda je delotvorna samo intravenska infuzija...Lek nije bezazlen i ne treba ga davati "za svaki slucaj"!

Poslednja izmena:
wow gdje sam dosao :-) nadam se da nisam jedino musko ovdje :p imam jedno pitanje i bas me zanima odgovor. ovulacija je izbacivanje jajne celije iz jajnika, a ukoliko ne dodje do oplodnje jajna celija propada i izbacuje se i meterice i to je tako zvana menstruacija. sta ukoliko kasni menstruacija 5,6 mjesece, nije u pitanju trudnoca, vec najvjerovatnije zbog hormonalnog poremecaja? sta se tad desava sa jajnim stanicama, da li ih ima spremnih za oplodnju ili ne? izvinjavam se na smetnji i ako sam promasio temu :) ali me bas zanima odgovor. unapred hvala. cavo :)

wow gdje sam dosao :-) nadam se da nisam jedino musko ovdje :p imam jedno pitanje i bas me zanima odgovor. ovulacija je izbacivanje jajne celije iz jajnika, a ukoliko ne dodje do oplodnje jajna celija propada i izbacuje se i meterice i to je tako zvana menstruacija. sta ukoliko kasni menstruacija 5,6 mjesece, nije u pitanju trudnoca, vec najvjerovatnije zbog hormonalnog poremecaja? sta se tad desava sa jajnim stanicama, da li ih ima spremnih za oplodnju ili ne? izvinjavam se na smetnji i ako sam promasio temu :) ali me bas zanima odgovor. unapred hvala. cavo :)

Verovatno pitas zbog neke drage osobe:think:, pa rekoh da ti pomognem koliko mogu.

Cak iako neka osoba ima menstruaciju to ne znaci da je imala ovulaciju (ovo je narocito izrazeno kod osoba sa hormonalnim poremecajem). Mislim da kada menstruacija izostane par meseci, da tada do ovulacije i nije doslo inace bi bila propracena trudnocom ili menstruacijom :think:. Ovo je samo moje laicko tumacenje cele situacije. Za utvrdjivanje ovulacije se mogu kupiti neke trakice (mislim da se zovu LH trake) preko neta, pa mozda pomognu.

Najbolje bi bilo otici kod ginekologa i endokrinologa i ispitati sta to tacno "ne stima", pa leciti UZROK izostanka menstruacije i samim tim tog celog haosa.

U svakom slucaju srecno.

Kod tako dugotrajnih izostanaka najcesce nema ovulacije,te celije miruju...No nikada se ne zna kada ce neka od njih da se pripremi i aktivira,tako da su plodni dani potpuno nepredvidivi...

pretpostavljao sam da je tako ali htio sam to da cujem od nekog ko o tome zna vise od mene.

Verovatno pitas zbog neke drage osobe:think:, pa rekoh da ti pomognem koliko mogu.

Cak iako neka osoba ima menstruaciju to ne znaci da je imala ovulaciju (ovo je narocito izrazeno kod osoba sa hormonalnim poremecajem). Mislim da kada menstruacija izostane par meseci, da tada do ovulacije i nije doslo inace bi bila propracena trudnocom ili menstruacijom :think:. Ovo je samo moje laicko tumacenje cele situacije. Za utvrdjivanje ovulacije se mogu kupiti neke trakice (mislim da se zovu LH trake) preko neta, pa mozda pomognu.

Najbolje bi bilo otici kod ginekologa i endokrinologa i ispitati sta to tacno "ne stima", pa leciti UZROK izostanka menstruacije i samim tim tog celog haosa.

U svakom slucaju srecno.

jaaap, u pitanju je moja djevojka. planiram je voditi ginekologu. citao sam o tim i sve govori da je hormonalni poremecaj. neki kazu da treba sacekati da ce se sve vratiti u normalu, a drugi da se to rjesava hormonalnim terapijama. ono sta me malo brine jeste da sam na par mjesta procitao da te hormonalne terapije mogu uzrokovati neke druge probleme. u svakom slucaju sam za to da se ode ginekologu i da se vidi sta je. ono gore sam pitao zbog odnosa koje sad imamo, inace ne koristimo uvijek prezervative, pazim i vodim racuna da nikad ne bude kriticnih situacija tako da ga ponekad izostavimo. u svakom slucaju hvala vam puno djevojke. imate pusajić od mene :)

Nakon mnogo neuspešnih pokušaja da izlečim svoju kroničnu kandidijazu svakakvim lekovima i kremicama, odlučila sam se promeniti pristup i pokušati s prirodnim metodama o kojima svi toliko pričaju.

Nabavila sam knjigu "Candida Yeast Exposed", jer sam autoricu i osobno upoznala, saznala puno stvari o kandidi koje nisam znala i sad vec tri tjedna provodim metode koje sam u toj knjizi naučila. Infekcija se povukla, osećam se puno bolje i nadam se da se više nikad nece vratiti.

Poslednja izmena od moderatora:
U 18 nedelji truudnoce sam, 38 godina imam. Posteljica je lokalizovana na prednjem zidu materice, nisko, a imam i miom koji je na pocetku trudnoce bio 12x22 a sada je vec 22x37 mm. Da li te dve informacije govore nesto lose o trudnoci i da li je obavezno da se takva trudnoca zavrsi carskim rezom.

У принципу јеси индикација за царски рез.
Због присуства миома, страхује се да контракције неће бити онакве какве би требале да буду да би порођај прошао како треба.
А кад је постељица ниско, страхује се да се не изађе у току порођаја пре бебе, што би могло довести до смрти детета на порођају.
Уосталом, шта те брига, царски рез је, у данашње време, софистицирана метода порађања.:)
Све докторке се порађају царским резом.;)

U 18 nedelji truudnoce sam, 38 godina imam. Posteljica je lokalizovana na prednjem zidu materice, nisko, a imam i miom koji je na pocetku trudnoce bio 12x22 a sada je vec 22x37 mm. Da li te dve informacije govore nesto lose o trudnoci i da li je obavezno da se takva trudnoca zavrsi carskim rezom.

I ja imam miom, na spoljnjem zidu ali jako nisko i najverovatnije zbog njega sam na prvom porodjaju ipak zavrsila na hitnom carskom rezu ( sa trodnevnim trudom, gelovima indukcijama i sl otvaranje nije nikako islo ), doktor kaze najverovatnije taj miom ""blokira" otvaranje.
A posto ovde gde zivim strasno vole sto prirodnije metode, sada sam imala izbor da li zelim opet da pokusam prirodno ili planirani carski rez. Ja sam se odlucila za carski, meni je to stvarno bilo carski, ukljucujuci i oporavak posle istok u odnosu na forsiranje prirodnog porodjaja koji nikako nije hteo da napreduje. Jos ako je carski pod epiduralom ko meni..divota.
Dakle, htela sam samo ovako opsirno da kazem da carski rez nije nista strasno, naprotiv.

Imam i ja jedno pitanje, ne znam da li je bas za ovu temu ali da probam.
U 36. nedelji trudnoce sam, imam 33 godine i jednu cerkicu od 18 meseci. U poslednjih par nedelje vec 3. put mi se desava da se ukocim srecom relativno brzo prodje, za 2-3 dana ali i to tesko izdrzivo sa tako malim detetom oko koga ima dosta obaveza. To mi se nije desavalo u predhodnoj trudnoci. Postoji li neki razlog zato me blokiraju ledja, verujem da ima veze sa trudnocom istegnutim misicima i bebom koja ima sve manje mesta u stomaku pa pritiska sve i svasta unutra.
Pitanje je mogu li to nekako spreciti ili da se uzdam u srecu da se nece vise ponoviti do kraja?!

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno pitanje, ne znam da li je bas za ovu temu ali da probam.
U 36. nedelji trudnoce sam, imam 33 godine i jednu cerkicu od 18 meseci. U poslednjih par nedelje vec 3. put mi se desava da se ukocim srecom relativno brzo prodje, za 2-3 dana ali i to tesko izdrzivo sa tako malim detetom oko koga ima dosta obaveza. To mi se nije desavalo u predhodnoj trudnoci. Postoji li neki razlog zato me blokiraju ledja, verujem da ima veze sa trudnocom istegnutim misicima i bebom koja ima sve manje mesta u stomaku pa pritiska sve i svasta unutra.
Pitanje je mogu li to nekako spreciti ili da se uzdam u srecu da se nece vise ponoviti do kraja?!

Nisam neko ko moze strucno da ti odgovori,ali te mozda moje iskustvo utesi.To se meni desavalo u prvoj trudnoci.Ledja su me samo bolela ali mi se kocila desna noga.Stegne me da ne mogu da se pomerim.Dr mi je rekla da beba sigurno pritiska neki nerv i da ce to posle porodjaja proci.Samo mirovanje sto vise,sto je u tvom slucaju
nemoguce ali probaj da odmaras sto vise.Cak su mi davali i neke kreme na biljnoj bazi,mozes da se raspitas u apoteci,ali ja to nista nisam htela da mazem.
Pozdravljam te puno

Због присуства миома, страхује се да контракције неће бити онакве какве би требале да буду да би порођај прошао како треба.
А кад је постељица ниско, страхује се да се не изађе у току порођаја пре бебе, што би могло довести до смрти детета на порођају.
Уосталом, шта те брига, царски рез је, у данашње време, софистицирана метода порађања.:)

Samo ja,guska,ne setih se da trazim SC;) nego sva tri puta vaginalno,i to sa tri mioma...jedan je bio istmicno(nisko)i znao je da naraste na 6sm krajem trudnoce,ali nisam imala vecih problema.naravno,Ja sam iz "starinske"price kada indikacije za SC nisu bile ovoliko prosirene..Ja gledam da maximalno postedim pacijentkinje,ali nisam ni "laka na nozu".A u svetu je vec polako trend da se te presiroke indikacije ipak po malo svedu...Medicina i njene "mode"...:D

Posteljica je sada nisko,a kako ce se kretati dalje(raste i ona, a i materica)niko ne zna,pratice se ultrazvucno.Ako ostane jako nisko ili pokrije usce-ne gine ti SC.Svakako kad je nisko-trazi oprez(bez polnih odnosa,preteranog vozikanja kolima,cesce odmaranje)
Taj miom ce verovatno,do kraja,narasti do 4-5cm,sve zavisi gde je lokalizovan,Mnoge lokalizacije nisu prepreka za vaginalni porodjaj.
Draga moja,sve to moze da se ponasa i ovako i onako,nema pravila..dakle "moz'da bidne,ne mora da znaci..";)Vazno je da sve to lepo izguras,da ti i bebica budete dobro,a na koju stranu ce izaci..neka o tome brone tvoj ginekolog!

Србија је, на жалост, међу првим земљама у свету по проценту порођаја "царским резом". Ваљда је тако лакше и за породиље а и за медицинско особље, а не онако како Бог каже...:D

Србија је, на жалост, међу првим земљама у свету по проценту порођаја "царским резом". Ваљда је тако лакше и за породиље а и за медицинско особље, а не онако како Бог каже...:D

Jeste prva i ja sam tako pročitala ali u vezi toga imam i neku svoju logiku kojom objašnjavam toliki broj porođaja na carski rez.
Žena u inostranstvu kada kaže da hoće potpuno prirodan porođaj oni se smješkaju i klimaju glavom a kada uleti u porodilište i počne da traži nešto protiv bolova odmah se tu stvori anesteziolog i dobije epiduralnu anesteziju, dok ja kada se budem porađala moram sve da najavim, platim i da molim boga da taj anesteziolog bude u mogućnosti da se pojavi :confused:

Kada svako porodilište bude u mogućnosti da omogući ´´bezbolan´´ porođaj smanjiće se i procenat carskog reza. Ali to je neka moja logika :)

Da li negdje piše koliki je procenat porođaja u inostranstvu uz epiduralnu anesteziju :think:

Da li negdje piše koliki je procenat porođaja u inostranstvu uz epiduralnu anesteziju :think:

Ja mogu da kazem da je u Holandiji misaona imenica dobiti epidural, teze nego u Srbiji. O carskom rezu na sopstveni zahtev nema ni govora ni za sve pare ovoga sveta. Ako je neko fanatik za prirodni porodjaj, onda su to oni, i do te mere da se forsiraju porodjaji u kuci samo uz prisustvo babice i njenih 10 prstiju.
A sa druge strane ubedljivo im je najveca smrtnost u Evropi na porodjajima :confused:

Математички је немогуће да будеш више од 100% сигурна.:D
И шта онда? Заборавиш на бикини?:)
п.с. Кукавице...:mrgreen:
Само указујем на сигурност у одлуку.:D
А што бих се одрекла бикинија?
Па данас се рез прави тик уз симфизу пубис и то искоса се реже, тако да се ожиљак буквално не види.;)

E tako sam i ja mislila svojevremeno kad sam bila trudna . Pripremao se ceo bataljon doktora i babica ( citaj ''veza'') unapred da mi nista ne zafali kad dodje sretan dan jer mi nikako nije bilo jasno zasto moram da se mucim kad je bolja opcija, uspavaju me i kad se probudim , sve gotovo.
Ali.........mesec dana pre "D" day-a, smeste me na nedelju dana u bolnicu na neka ispitivanja i ja tu vidim neku gomilu zena koje se vuku po hodnicima i sve drze svoje ''trudne'' stomake u rukama . Pitam sta je to? Kad ono , carski rez !! Auuuuuu :dontunderstand:
Drugacije sam to zamisljala !
Setim se svoje operacije slepog creva i sve mi bi jasno . Pa 2 meseca sam se drzala za stomak jer je uvek bio neki bol , nista nisam smela teze da podignem , namesti se , pomeri se , nikako naci pravi polozaj ni za kafenisanje a kamoli neke setnje i sl . Da ne govorim da su izgledale ko da se nisu ni porodile :think:
Zbog komplikovane trudnoce , jedino sto sam uspela da odradim su bile vezbe disanja i to je ono sto svakoj trudnici preporucujem !
Kad je dosao dan"D" , ko za maler , nigde nikog od cuvenih veza . Divota :besna:
I sve bi prirodno ! Hehe, manje vise
Nije to nista strasno i nemoj da vas plase ! Priroda se pobrinula za sve . Sve ima svoj tok a uvek imate lekare i babice oko vas . Samo nemojte bez potrebe da urlate i derete se ko da vas deru jer normalno da to niko ne voli . Sveki bebac ce izaci napolje i sto vise i bolje budete saradjivali , lakse i brze ce biti i za vas i za bebca :super:
Epidural , DA , mada i on nije bas naivan , ostalo NE , ako nema preke potrebe !
PS. iz bolnice sam izasla u svojim stvarima koje sam nosila pre trudnoce a sa njenih 2 meseca smo isli na more , u hotel , i nosila bikini .
Samo opusteno i smireno :klap:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back