Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam se tek registrovala i nisam sigurna da saljem poruku na pravo mesto,ali...posto imam problem pokusacu...Pre par dana ginekolog mi je reko da imam candidu i trichomonas vaginalis i dao terapiju.Partner je bio kod lekara i rekli su mu da nema nista od toga vec neku drugu bakteriju koja nema veze sa tim(ne znam o kojoj se bakteriji radi)...Nas dvoje smo imali nezasticene odnose i zanima me kako je to moguce?

Proveri o kojoj bakteriji se radi i da li radjen bris uretre?
Tvoja kandida nema veze sa tim, a trichomonas bi morali da imate oboje.
Pitanje je gde i kako vam je oboma uradjena dijagnostika, da li samo na osnovu klinicke slike ili i na osnovu brisa ( pri tome ne mislim na grupu vaginalnog sekreta).

Postovana dr,

Operisala sam levi jajnik, to je bilo sredinom maja, ostala bez istog i ginekolog mi je rekla da ce sve biti u redu sto se tice sledecih menstruacija... ali ja nikako ne dobijam. Vec je pocetak jula.
Sta bi to moglo da bude? Da li ima mesta nekoj panici, jer sam vec dovoljno isprepadana.
Sve je krenulo kao intervencija polipa u dnevnoj bolnici, posle desetak petnaestak dana mi je naglo pozlilo - dobila sam visoku temperaturu 39,5 i zavrsila u bolnici. Na kraju se sve zavrsilo odstranjenjem jajnika, a o istom trosku su mi izvadili i slepo crevo (koje je bilo OK), mada su mi kasnije rekli da je kod njih takva praksa, da kad otvaraju stomak, izvade i slepo crevo.
I dalje sam uplasena, nikako da se oporavim, anemicna sam, pocela sam da pijem gvozdje, pa ce se valjda to srediti vremenom, ali se bojim da me opet neka nova ginekoloska muka ne snadje... To sto sam depresivna dodatno komplikuje moju zdravstvenu situaciju.
Sta mogu da ocekujem u narednom periodu?
Da li cu dobiti menstruaciju? Ili nesto opet nije u redu?
Da napomenem da sam bila prosle nedelje kod ginekologa i ona nije htela da me pregleda rekavsi da je jos rano za to... Normalno da sam i nju pitala za menstruaciju, rekla mi je da cu je dobiti.
Zelim da cujem i vase misljenje, draga dr, a i misljenja drugih zena koje su prosle kroz sve ono sto je mene snaslo.
Imacu 46 godina u avgustu, a laboratorijski rezultati su mi dobri, izuzev anemije.
Unapred hvala.

Ginekolog mi ni jednog momenta nije predlozila da uradim hormonski status. Samo mi je dala uput za obicnu laboratoriju, ali to je bilo kao - da kazem - "priprema" za onu prvu intervenciju polipa na grlicu materice... i da, poslala me je na ultrazvuk dojki, sto sam i uradila i sve je tada bilo u redu.
Nisam se ni setila toga, inace bih sama trazila da mi se ispitaju hormoni.
Prvu menstruaciju sam dobila prilicno kasno, tek u srednjoj skoli, mada to nema neke velike veze sto se menopauze tice. Menstruacije su mi uvek bile bolne. To se nije izmenilo ni posle porodjaja, cak mislim da je bol postao jaci.
Menstruacije su mi bile uredne sve do jeseni 2007. tada sam jos bila u Americi i tada mi se ciklus poremetio, imala sam ciklus na svakih 15-tak dana. Bila sam kod lekara i ona mi je dala antibebi pilule rekavsi da ce mi one regulisati ciklus. Tako je i bilo. Koristila sam ih 3 meseca i prestala, jer sam se bojala nezeljenih efekata, mada nisam pusac niti pijem alkohol, ali sam osecala bolove u nogama, pa sam prestala da ih koristim, a i nije bilo potrebe da ih koristim, ako znate na sta mislim .
Posle svega toga ciklus mi se unormalio i sve je bilo u redu do februara ove godine, kada je ciklus izostao. Otisla sam kod ginekologa, vec sam bila dosla u Srbiju i tada mi je ginekolog dijagnostifikovala polipe... Ostalo sam napisala.
Poslednja menstruacija mi je bila neposredno posle te intervencije polipa (28. april) i posle toga, imala sam bukvalno dve kapi krvi kada su me sa intenzivne prebacivali na odeljenje (25. maja). Posle toga menstruaciju nisam imala. Da li cu je uopste vise dobijati, to je pitanje. Sledece nedelje me ceka ginekolog, moracu da popricam sa njom... ovo kazem zbog toga sto mi je rekla na pregledu da nema vremena da odgovara na moja pitanja jer ima veliku guzvu... Nisam hipohondar, da ne pomislite tako nesto, samo sam htela da znam sta se to desilo mom organizmu. Valjda imam to pravo da pitam.
Izvinite na mojoj opsirnosti, ali zaista se bojim.
Hvala.

Inace, intervencija polipa je radjena u dnevnoj bolnici u Visegradskoj, a operacija i uklanjanje levog jajnika i slepog creva u "Misovicu". Operisao me je docent Dragos dr Stojanovic.

Naravno da imate pravo da znate sta se desava, i to je potpuno normalno.
I razumljivo.
Nedostatak vremena u nasem zdravstvu je svakodnevna prica.
Mislim da s obzirom na operaciju, na stres koji je organizam pretrpeo, na odstranjivanje jednog jajnika ( i vadjenje slepog creva jeste uobicajena stvar da ne brinete) nije cudno sto vam kasni ciklus ali svakako treba uraditi hormonski status, da znate da li ste na vratima menopauze.
I ako jeste sta Vam je dalje ciniti.

Na netu nigde ne pronalazim preporuku kada je najoptimalnije davati briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu kao i cervikalni i vaginalni na gljivice i bakterije? Cula sam da je kao najbolje uraditi 10 dana nakon ciklusa. Da li je to tacno?

Takodje, koliko biste preporucili da se saceka posle uzimanja antibiotika (tacnije, nakon gentamicina koji sam primala 5 dana 2x dnevno) da uradim urinokulturu i gore nevedene briseve? I sta znaci tri uzastopne UK? Da li to znaci tri jutra prvi urin, ili tri uzastopna odlaska u toalet istog dana?

Hvala!

Na netu nigde ne pronalazim preporuku kada je najoptimalnije davati briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu kao i cervikalni i vaginalni na gljivice i bakterije? Cula sam da je kao najbolje uraditi 10 dana nakon ciklusa. Da li je to tacno?

Takodje, koliko biste preporucili da se saceka posle uzimanja antibiotika (tacnije, nakon gentamicina koji sam primala 5 dana 2x dnevno) da uradim urinokulturu i gore nevedene briseve? I sta znaci tri uzastopne UK? Da li to znaci tri jutra prvi urin, ili tri uzastopna odlaska u toalet istog dana?

Hvala!

Sredina ciklusa je najbolje vreme za davanje briseva na analizu, ne neposredno nakon zavrsetka ciklusa, ne pre ocekivani ciklus.
7 do 10 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika se daje uzorak( urin, brisevi...) na kontrolu.
Tri uzastopne analize urina, su 3 razlicite analize, na nekoliko nedelja ponovljene.

potpuno su mi jasne sve prednosti i mane kontraceptivne pilule.
po netu se obichno javljaju zzene koje se zzale na k.p. vishe nego shto je hvale, al` opet i to je razumljivo.
ja mislim da mi je to trenutno optimalni vid kontracepcije.

ono shto mene zanima je subjektivan dozzivljaj pilule zzena - da li utiche na raspolozzenje, da li utiche na miris kozze, na libido...
eto.
ako neko ima neshto da mi kazze na ovu temu, bila bih vrlo zahvalna. pozdrav!

po netu se obichno javljaju zzene koje se zzale na k.p. vishe nego shto je hvale, al` opet i to je razumljivo.

ono shto mene zanima je subjektivan dozzivljaj pilule zzena - da li utiche na raspolozzenje, da li utiche na miris kozze, na libido...
eto.

Po netu masovno pišu ljudi moji imaju neki problem pa žele da čuju mišljenja ljudi sa sličnim problemom. Zato ti se čini da ima više negativnih iskustava.
Ja sam pila Logest 2 godine, nisam imala apsolutno ni jedno neželjeno dejstvo, u početku mi se činilo da mi se više jede čokolada ali to je očigledno trip iz glave.
Lice mi je izgledalo super, menstruacije niti bolne, niti obilne, raspoloženje takođe - nikad bolje, jer sam i u sexu bila potpuno opuštena.... Što se mene tiče ja nisam imala apsolutno ni jednu zamerku, i baš očekujem menstruaciju da počnem ponovo sa pilulama...
:bye:

Suprug i ja zelimo bebu,pa me interesuje da li voda ubija spermatozoide? Navikla sam da se posle odnosa istusiram,a cula sam neke price da bi trebalo da se ostane u lezecem polozaju,pa me interesuje da li je to tacno,ili mogu da radim sve kao i do sad...

eto.

promenila Logest i Legravan.. Samo pozitivna iskustva. Koza divna :zaljubljna: ni kg vise, mozda male promene raspolozenja u pocetku koriscenja ..

eto.vish` - lepo je chuti pozitivno iskustvo. hvala.
ja sam danas krenula sa yaz pilulama - neki novi koncept od 24/4, a ne 21/7. prenecu i ja moja iskustva.

Ja pijem Yasmin tablete sto mi je doktorica prepisla nakon sto mi je uradjena krvna slika i urin...

i jedino sto vidim promenu je da sam malo emotivnija i to na sitnice pocinjem da placem ..npr na crtani, i tako to :confused: inace je sve ok

Suprug i ja zelimo bebu,pa me interesuje da li voda ubija spermatozoide? Navikla sam da se posle odnosa istusiram,a cula sam neke price da bi trebalo da se ostane u lezecem polozaju,pa me interesuje da li je to tacno,ili mogu da radim sve kao i do sad...

Ako je sve anatomski na svom mestu i ako su spermatozoidi ok pokretljivosti nema potrebe za lezanjem i slicnim stvarima.
Priroda to sve sama sredi.

AKO VAM JEDAN GINEKOLOG KAZE DA IMATE KONDILOME, IDITE JOS KOD PET GINEKOLOGA. AKO SVI POTVRDE, POVERUJTE IM. JEDNOM, NIKAKO!
Moj slucaj spaljivanja kondiloma je ,ja mislim, bio najtezi od svih za koje sam cula, i zato hocu da ga podelim sa svima, da se nikome ne bi dogodilo ono sto je meni. Naime, na privatnoj klinici "Panajotovic" u Nisu, dr. Vera Dimic mi je na rutinskom pregledu rekla da imam kondilome na ulazu u vaginu , da to nije nista strasno i da ih imaju skoro sve devojke danas. Rekla je da se to lako otklanja, da ne brinem, i zakazala mi spaljivanje. Prethodno mi nije uzela ni bris , da bi videla da li imam mozda neku infekciju..bilo sta.. Uradila mi je spaljivanje elektrokauterom( za koji sam kasnije saznala da je najzastarelija metoda i da se koristi kod najgorih slucajeva koji imaju grozdove od kondiloma) . Posle 10 dana, meni je otpao jedan sloj tkiva , i pocelo obilno da krvari iz tih rana od spaljivanja. Ja sam otisla kod nje, i gospodja mi je istim tim elektrokauterom spaljivala krvne sudove na tim mestima, da mi zaustavi krvarenje. Nije mi dala antibiotike, rizikovala mi je zivot. Posle 10 dana od toga, meni je otpao jos jedan sloj tkiva i prokrvarila sam uzasno , nezaustavljivo. Bila sam u Beogradu i poveli su me na GAK, tamo su me smestili u bolnicu sa verovatnocom da me hirurg sije(na svu srecu, krvarenje je stalo, pa nije) . Ukljucili su mi najjace antibiotike, rekli su mi da imam nekrozu tkiva i da sam mogla da dobijem sepsu. Od tada je proslo tri meseca, i jos uvek mi nisu zarasle rane, mazem ih raznim cudima, ali ide sporo jer mi je gospodja "doktorka" napravila strasne opekotine. Cetiri meseca vec ne zivim kao normalni ljudi, a doktori su mi rekli da je pitanje da li sam uopste imala kondilome. Sada, i da mi kazu da ih imam , nikada ih vise ne bih spalila. NIKADA!

Ja pijem Yasmin tablete sto mi je doktorica prepisla nakon sto mi je uradjena krvna slika i urin...

i jedino sto vidim promenu je da sam malo emotivnija i to na sitnice pocinjem da placem ..npr na crtani, i tako to :confused: inace je sve ok
ja pijem treci dan, i nisam primetila nikakvu promenu osim shto sam light-headed (blago opijena, kao malo pijana... :D), jedno 2 sata nakon shto popijem tableticu. ako mi to bude jedina nus pojava - jupiiii. u svakom sluchaju, ako se to nastavi, pomeracu vreme uzimanja za sat dva, dok ne dovedem do vechernjih sati, pred spavanje....
moram samo priznati da mi se ne svidja to shto pijem svaki dan, cele godine.. .znachi, 28, pa 28, pa 28, bez obzira shto su 4 od tih 28 placebo.... videcemo.

hvala svima.
i hvala dr na linkovima.

ja pijem treci dan, i nisam primetila nikakvu promenu osim shto sam light-headed (blago opijena, kao malo pijana... :D), jedno 2 sata nakon shto popijem tableticu. ako mi to bude jedina nus pojava - jupiiii. u svakom sluchaju, ako se to nastavi, pomeracu vreme uzimanja za sat dva, dok ne dovedem do vechernjih sati, pred spavanje....
moram samo priznati da mi se ne svidja to shto pijem svaki dan, cele godine.. .znachi, 28, pa 28, pa 28, bez obzira shto su 4 od tih 28 placebo.... videcemo.

hvala svima.
i hvala dr na linkovima.

Lakše ti je tako nego da razmišljaš i taman se za 7 dana odvikneš ono opet počinješ :) Ma u eri mobilnih telefona je sve to lako!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back