Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na spoljasnjoj strani vagine, na desnoj brazdi izmedju velikih i malih usana, pojavljuje mi se neki belo-zuti krem, i to mesto me jako svrbi, a kad ga malo jace pocesem, ono pocne da krvari. Sta je to u pitanju? Kako se leci? I jel normalno da sekret nekada bude kao mleko(malo gusci i neprovidno beo) a nekada kao belance koga ima skoro za jednu kasicicu kad izadje, ali je normalnog mirisa? Hvala unapred.

Da li bi savet o poseti ginekologu zvucao previse glupo, trivijalno, besmisleno ili sta? :sad2: (Za Boga miloga, zeno draga, javite se na pregled!)

Imam ranicu na grlicu i ginekolog mi predlaze da uradim laser.Molim vas da mi odgovorite da li odmah da uradim uklanjanje laserom ili da pokusam kantarionovim uljem?da li laser ostavlja neke posledice?
inace uradjena je biopsija i dijagnoza je cervicitis hronica
unapred hvala

Kolko vidim iz gornjeg ginekolog Vam predlaze laser. Ne predlazem Vam laser ILI kantarion, zar ne?
Da rezimiram: ginekolog koji Vas je pregledao, uzeo od Vas podatke, uradio dijagnostiku - predlozio Vam je lasersku intervenciju; a Vi nas sad pitate da li je on u pravu te da Vam mi koji Vas u zivotu videli nismo, nismo VAs pregledali, ne znamo Vasu istoriju bolesti niti smo uradili ikakvu dijagnostiku - kazemo d ali je mozda on blesav sto Vam je to predlozio te je li mozda bolje (ipak) da stavite kantarion?!:dontunderstand:

Molim Vas procitajte gornje pazljivo i razmislite o smislenosti Vaseg pitanja.

Ne, pregled ginekologa ne zvuci besmisleno, zakazala sam pregled, ali zakazan je tek za 20 dana, zato sto nema pre slobodan termin. Pa ko ce sacekati 20 dana, a da nema pojma o cemu se radi. Zato me zanima da li znate o cemu je rec? A pregled mi naravno predstoji u svakom slucaju, ni ne pomisljam da se sama lecim.

Posto vec vise od godinu dana pokusavam da ostanem u drugom stanju potrudila sam se da se informisem koliko mogu. Papa, sekret, ultrazvuk, kolposkopija sve u redu. Spermogram partnera jako los (2 mil u 1 ml), pa posto je pronadjen trihimonas ponovo sam ja poslata da prekontrolisem sekret i nalaz negativan. Uradila sam nalaze iz krvi i pokusala da odnesem svom ginekologu juce ali me nije primio zbog guzve. Drugi dan ciklusa progesteron 6.1 (rekla bih povisen?).
I jos mi se desilo da 11. dana ciklusa na rublju ugledam tamno braon tackice i mrlje, kad se obrisem sluz bledo braon. Trajalo 1 dan. Uplasila sam se i otisla kod gin., ali rekoh nije me primila.
Ginekolog mi je rekao nakon jednog pregleda da mi folikuli pucaju 16. dana ciklusa. Dobijam menstruaciju redovno na 28, 29 dana pa sam mislila da mi je ovulacija 14. Nemam neke posebne simptome. Postoji li mogucnost da su te mrlje simptomi? Da li ovulacija moze da bude iz meseca u mesec u razlicitim periodima?
Izvinite na losem pisanju strucnih termina, nalazi nisu trenutno kod mene.
Znaci, zanima me vase misljenje o progesteronu i braon mrljama.

A sto se tice sekreta, jel normalno da sekret nekada bude kao mleko (malo gusci i neprovidno beo) a nekada kao belance koga ima skoro za jednu kasicicu kad izadje, ali je normalnog mirisa? Hvala za savet da odem kod lekara opste prakse po uput, toga se nisam setila.

A sto se tice sekreta, jel normalno da sekret nekada bude kao mleko (malo gusci i neprovidno beo) a nekada kao belance koga ima skoro za jednu kasicicu kad izadje, ali je normalnog mirisa? Hvala za savet da odem kod lekara opste prakse po uput, toga se nisam setila.

To kada je ko belance , to je ovulacija.
A mogu li ja da pitam koliko imas godina?
Koliko sam upoznata, obicno na ginekologiji pitaju sta je problem pa ukoliko postoji nesto sto je hitno, naravno da prime pacijentknju ranije bez ikakvog uputa.

Posto vec vise od godinu dana pokusavam da ostanem u drugom stanju potrudila sam se da se informisem koliko mogu. Papa, sekret, ultrazvuk, kolposkopija sve u redu. Spermogram partnera jako los (2 mil u 1 ml), pa posto je pronadjen trihimonas ponovo sam ja poslata da prekontrolisem sekret i nalaz negativan. Uradila sam nalaze iz krvi i pokusala da odnesem svom ginekologu juce ali me nije primio zbog guzve. Drugi dan ciklusa progesteron 6.1 (rekla bih povisen?).
I jos mi se desilo da 11. dana ciklusa na rublju ugledam tamno braon tackice i mrlje, kad se obrisem sluz bledo braon. Trajalo 1 dan. Uplasila sam se i otisla kod gin., ali rekoh nije me primila.
Ginekolog mi je rekao nakon jednog pregleda da mi folikuli pucaju 16. dana ciklusa. Dobijam menstruaciju redovno na 28, 29 dana pa sam mislila da mi je ovulacija 14. Nemam neke posebne simptome. Postoji li mogucnost da su te mrlje simptomi? Da li ovulacija moze da bude iz meseca u mesec u razlicitim periodima?
Izvinite na losem pisanju strucnih termina, nalazi nisu trenutno kod mene.
Znaci, zanima me vase misljenje o progesteronu i braon mrljama.

Meni mnogo toga nije jasno.
Jeli na ultrazvuku vidjeno da folikul puca 16. dana? Radjena je folikulometrija?
Ovulacija ne mora biti svakog ciklusa u isti dan. Sto znaci da si i 11. dana ciklusa mogla imati ovulaciju i malo ovulatorno krvarenje (tamno braon tackice i mrlje).
Nalazi se tumace prema referentnim vrednostima laboratorije u kojoj je analiza radjena. 6,1 mi nista ne znaci ako nemam refrentne vrednosti, kao i sto ne znam koliko imas godina.

A suprug mora kod urologa.

21. Samo rade na zakazivanje, osim kad je nesto abnormalno hitno, tada prime. Ja sam otisla na pregled, ali su mi rekli da moram da zakazem, zato sto je velika guzva. U medjuvremenu svega ovoga, nasla sam slobodan termin za nedelju dana kod drugog ginekologa i zakazala, neko je verovatno iskocio iz termina, ali mi je bedak malo sto je muskarac u pitanju. Al moram da odem sta cu...

Drage moje,
potreban mi je savet. Imam pcos, i verujte mi iscitala sam sve sto sam uspela da najem na netu, simptomi, terapija dok se ne zeli trunoca, terapija kada se zeli trudnoca (u drugoj fazi smo vec tri godine)
Radili su mi sve i svasta od analiza, i sve se to uklapa u standardnu sliku pcos...
Cak sam imala i jedan peh prosle godine kada mi je cista na desnom jajniku "nezgodno" pukla cepajuci neki veci krvni sud, zavrsila sam na operaciji koja je dobro prosla, ali kao posledicu imam zacepljen desni jajovod zbog priraslica.
trenutno sam duze vreme na kombinacijama klomifen + pregnyl, ali pregnyl kada je folikul samo na levom jajniku, iz razumnih razloga.
Moje problem je sledeci, vec drugi ciklus imam diiiiivan folikul na levom, primim pregnil, ali ne dodje do puanja folikula, on raste i dalje, i raste, sve dok ne dodje do nekih 35-55mm, i tek pred kraj ciklusa on pukne... :( i naravno nista o ovulacija i oplodnje)
mene zanima da li je neko imao slicna iskustva. i sta mogu ocekivati dalje.
pregnila vise nema nigde u Beogradu, kazu da ga je Hrvatska preuzela...da ga nece ni biti kod nas...
da li neko i o tome mozda ima neki info.

nisam ocajna, ali sam tuzna...

hvala svima umapred...

dr:
Meni mnogo toga nije jasno.
Jeli na ultrazvuku vidjeno da folikul puca 16. dana? Radjena je folikulometrija?
Ovulacija ne mora biti svakog ciklusa u isti dan. Sto znaci da si i 11. dana ciklusa mogla imati ovulaciju i malo ovulatorno krvarenje (tamno braon tackice i mrlje).
Nalazi se tumace prema referentnim vrednostima laboratorije u kojoj je analiza radjena. 6,1 mi nista ne znaci ako nemam refrentne vrednosti, kao i sto ne znam koliko imas godina.

A suprug mora kod urologa.

Opet nemam kod sebe nalaze pa zaboravih koja je referentna vrednost. Idem danas opet kod ginekologa. Imama svog redovnog ginekologa ali posto sam nasla vezu na VMA otisla sam i tamo. Ona mi je u isti dan uradila i ultrazvuk i pregled gde je ustanovila da mi je grupa sekreta II. Posle ultrazvuka mi je rekla da taj dan imam odnose (16.dan ciklusa)jer je videla da bi trebalo doci do pucanja f.

Suprug je bio kod urologa (opet preko veze jer mu je mama doktor). Zamislite kad smo svi troje isli zajedno! I urolg i mama su se slozili da "dok god ih ima" (spermica) on se ne treba kljukati nikakvim lekovima. Mikrobiloloski test mu je uredan. Ovaj mesec cu opet pokusati da ga nateram na pregled.

Hvala na odgovoru

Da je lekar kod koga si otisla na pregled i koji je pregled obavio smatrao da postoji ozbiljna indikacija d anesto nije u redu, napisao bi na tvom uputu 'HITNO', cime bi preskocila listu cekanja i dobila potreban pregled odmah. Obzirom da nisi verovala doktoru koji je rekao da nista nema (ali preventivno trazi pregled grudi ultrazvukom, sto je normalna procedura i kad nesto ima i kad nista nema), na listi cekanja bila si zakazana za 3 meseca. Negde u inostranstvu cekala bi 6 meseci ili vise,a ne bi mogla da uradis pregled ni privatno cak i da imas gomilu para - jer to napolju jednostavno ne mozes. Medicina je skupa, i vodi se prioritetima, a tvoj nalaz na grudima koji je doktro proglasio kao 'uredan nalaz' time sto je rekao d aje sve ok 'ali ajde ipak uradi i ultrazvuk" nije prioritet nad onima kojima je lekar izvrsio pregled i posumnjao na tumor, zar ne? To mozed a ti se svidja ili ne svidja, ali mi nismo dovoljno bogata zemlja da bi mogli da ne prioritizujemo - to ne cine ni mnogo bogatiji zdravstveni sistemi od naseg. Zbog toga je samopregled dojki i odlazak kod lekara neophodan prvi korak u preventivi te nema mesta panici. I ne - ne mozes za 3 meseca biti 3 metra pod zemljom ukoliko si brigom o svom zdravlju od mah na pocetku utvrdila da nesto sa tobom nije u redu. Ni jedna bolest u samom svom zacetku pa ni tumor dojke ne odnosi za 3 meseca, a posebno ne ubija ono cega nema. Manje buke na doktore i sistem a vise brige o sopstvenom zdravlju i vise pameti u ocuvanju istog smanjilo bi redove i bespotrebne prekasnele intervencije i dijagnostike.

Pisalo "hitno"...usmeno receno "stanje kriticno bicete pozvani na operaciju".
Meni draga osoba umire jer ne doceka taj poziv a bilo je hitno!
I? Dobar nam je sistem....dobra veza i dosta kesa i bice zivota.
A slazem se sa drugim delom poslednje recenice!

Uopste mi nije jasno zasto replicirate na post koji Vama nije namenjen. Kriminala i neprofesionalizma ima svuda pa i u medicini, izuzetci su uvek prisutni kao i neodgovornost licna svakog pojedinca. Lepo su otstampana prava pacijenata, o istima se mozete obavestiti na sajtu Ministarstva i kod svakog 'pacijentovog advokata' u svakoj ustanovi drzavne prakse, pa bi znali da kad na uputu pise HITNO lekar je duzan da pacijenta primi bez liste cekanja, a ako to ne ucini da pacijent ima pravo da se zali pacijentovom advokatu te se taj problem moze resiti. To sto svoja prava ne koristite - to je druga stvar, a to sto ih ni ne znate - to je prva stvar. Ja kao lekar, i svaki lekar, znam koje su konsekvence ako ne primim pacijenta na cijem uputu pise HITNO u roku od odmah (najduze 24 sata ukoliko lekar proceni da moze toliko da ceka). I? Sistem nam nije dobar, ali su zato tu korisnici da ga popravljaju i koriguju, ne postojite vi radi sistema nego sistem radi vas - kada to shvati masa u Srbiji sistem(i) ce nam biti bolji: od politickog, do zdravstvenog. I ovo je kraj diskusije na ovoj temi i ovom forumu o 'sistemu' io kolk oje dobar - kao sto u pravilima foruma jasno pise za zalbe imate pacijentovog advokata, gradski zavod za zastiotu zdravlja, Ministarstvo, SUP i sud.
A sto se veze i kesa tice, u inostranstvu mozete imati dosta kesa i odlicnu vezu, ali cete isto cekati na UZ ili MR ili pregled specijaliste (u Engleskoj na primer, pa u Kanadi na primer, Ameriku da ne pominjem) i po godinu dana. I nikakva veza niti kes vas nece spasiti. I umrecete isto, ili jso mnogo i pre nego u Srbiji. A tamo lekar ima status sluzbenog lica i niko ne moze da nasrce na njega, ali moze da se zali i da ga tuzi pa da dobije debelu odstetu ukoliko se ustanovi lekarska greska - korisnici 'sistema' tamo z ato su se izborili, a nije im sistem to dao na zlatnom tanjiru.

Da bih skratila put od cekanja do u nedogled kod svog trenutnog ginekologa, skrtost u davanju saveta, izbegavanja davanja uputa za drzavne ustanove i upucivanje na njegove vredne ruke (privatna praksa u tudjoj ordinaciji) od po par stotina eura po intervenciji koja mi treba, stigla sam u ZZZZ Srbije, na svoju inicijativu i o svom trosku. Trazene analize kostale su me tako da ne mogu da ih usaglasim sa vazecim cenovnikom (svakako manje nisam platila ;)). Jednu sumu sam platila, priznanica mi je izdata na manju od placene sume, a tu istu priznanicu da sam dala novac, umesto da potpise sestra koja je naplatila intervenciju i primila lovu, tutnula je meni da se ja potpisem:confused::hahaha:. Kao ja sam uzela pare koje sam dala... :hahaha:. Racun koji jasno odvaja sta je koliko placeno? Sta je to :eek: ? I smesno i tragicno:(.

Zaista smo primorani da ucimo svoja prava vrlo detaljno jer u ovoj zemlji poverenje nije dozvoljeno. Pored svega sto vec obavljamo, moramo biti i vodoinstalater i zidar i elektricar i trgovac i pravnik i lekar i ko zna sta jos... Zato mnogi i posecuju ove forume i ocekuju neku smernicu. U krajnjoj liniji ovaj forum prvenstveno postoji zbog nas koji ga posecujemo, zar ne ;) :) ?

Svakako pozdravljam predlog o sto boljem poznavanju prava pacijenata :ok:. Posle danasnjeg preveslavanja jasno je da je to znanje neophodno. Obratite paznju dragi forumasi na svoja prava i ometanja istih :aha:.

Slazem se ali isto tako kada pacijenti sami krenu, kako ti rece na svoju inicijativu da se pregledaju , rade analize koje oni smatraju da im trebaju...ta prica obicno bude jako skupa a bez adekvatnog tretmana.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back