Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nekada su lekari bili prvo ljudi i prema pacijentu su se postavljaji kao prema coveku, a ne kao prema broju koji je deo norme koju treba da ispune, kao prema izvoru dodatne zarade, kao prema nekome ko ne zna dovoljno pa 'ajde da sazna na skuplji nacin... Po negde jos pronadjem relikte nekadasnjih lekara kojima nisu oznake dolare umesto zenica kao kod deda Baje :D. Ali to bi sad stvarno bila duga i mukotrpna prica u koju ne verujem da zelimo da se upustamo :), a analize koje sam uradila bice gotove za par dana pa cu javiti koliko sam omanula u proceni i da li je bilo dobro da cekam :). S tim rezultatima idem kod gise, ali cemo malo drugacije razgovarati nego do sad :aha:.

Inace, pre par dana sam otkrila kondilome, sad vec vidljive golim okom, za koje ginekolog pre 3-4 meseca nije hteo da mi da uput za drzavnu ustanovu (oboje znamo gde treba ici) jer on otklanja kondilome za tricavih par stotina eura i ima vremena, kao, sledeci put cemo o tome.... To nije lekar vec bruka za svoju struku. Zdravlje pacijenta ne izgleda kao nesto sto mu je bitno. Samo zarada. Iz tog razloga ne mogu vise da cekam da evoluira u coveka. Lakse cu preziveti da platim i vise (naucicu i s tim da se borim) nego da cekam eventualne posledice necijeg bezobrazluka i nemara. Ceh nece on placati, vec ja, ako do toga dodje.

Izvinjavam se zbog monologa:rumenko:. Svakako javljam sta se dalje desava, a isteracu lisicu iz rupe, makar bila i besna :D. I lisica i ja :lol:.

P.S. Primer koji sam dala u prethodnom postu pokazuje manipulaciju racunom i cenovnikom u drzavnoj sluzbi zdravstvene zastite, a ne moje zaljenje za datim parama. Dajem ih kad mislim da treba, ali je lepo znati i u sta ih dajem :think:.

A za tebe dr pozdrav i sve najbolje :D. I dalje mislim da te je dobro imati na forumu bez obzira sto se uvek necemo sloziti :zaljubljena:. Pogotovo ako imas ovakvo telo kao na avataru i musko i zensko mora da ti oda postovanje :mrgreen::worth:.

Poslednja izmena:
U bolnici jeuradjeno: Hysterectomia totalis, uradjena mamografija obe dojke sa dijagnozom: Dysplasia fibrolipomatosa partim microcystica mammae bil. Preporucen mi ..... Obzirom na dokazanu povezanost izmedju estrogena i progesterona sa rakom dojke, zelim da znam kako ce to uticati na mene i da li postoji mozda neki bolji (niskorizicniji) preparat na trzistu? Imam 50 godina, a operacija je uradjena pre tri meseca.Dotle, perioda uredna i redovna.

Poslednja izmena od moderatora:
Kao sto smo vise puta ponavljale na ovom forumu,lekove i terapije ne komentarisemo.
Sve sto vas interesuje morate da pitate svog lekara koji je jedini upoznat sa vasom celokupnom anamnezom, ne samo sa 3 reda u koja ste vi dali par naznaka o sebi.

Mozda ovo pitanje i nije direktno vezano za ovu temu, ali ako mozete da mi odgovorite. Prilikom obicnog vadjenja krvi iz prsta na, da li se na jos nesto krv analizira osim na ono sto je lekar zadao(npr.od polno prenosivih bolesti)? I zanima me analiza krvi koja se vrsi za operaciju, da li je ona najkompletnija analiza krvi, da li se tu sve analizira,i ako su rezultati odlicni da li to znaci da ni od cega se ne boluje? Preko koje analize se moze utvrditi da li neko boluje od hepatitisa, hiv-a itd?

Mozda ovo pitanje i nije direktno vezano za ovu temu, ali ako mozete da mi odgovorite. Prilikom obicnog vadjenja krvi iz prsta na, da li se na jos nesto krv analizira osim na ono sto je lekar zadao(npr.od polno prenosivih bolesti)? I zanima me analiza krvi koja se vrsi za operaciju, da li je ona najkompletnija analiza krvi, da li se tu sve analizira,i ako su rezultati odlicni da li to znaci da ni od cega se ne boluje? Preko koje analize se moze utvrditi da li neko boluje od hepatitisa, hiv-a itd?

Ne, krv se analizira samo na ono sto pise u uputu.
Polne bolesti, ako ne racunamo hepatitise i HIV se mahom detektuju uz pomoc mikrobiologije.
Ali i hepatitis i HIV se posebnim metodama detektuju ,to se ne radi u standarnim laboratorijama u domu zdravlja (ako je to bilo pitanje).

Postovani,

imam 23 godine.Prije 2 godine mi je otkrivena ranica promjera 0.5 cm na grlicu.svakih 6 mjeseci radim papa test,koji je vecinom uredan izuzev sto nekad bude manje upale.
posto imam PCO pijem vec 8 mjeseci logest.
sve je bilo ok,do poslednjeg ciklusa.
naime iza ciklusa mi se javilo pojacano bijelo pranje sa peckanjem.moja doktorka trenutno nije tu,pa me malo hvata strah.
moje pitanje glasi:
DA li se i kada ta ranica moze pretvoriti u kancer?
Radnjena mi je i kolposkopija i vaginalni bris prije 3 mjeseca i sve je bilo ok.
Molim vas da mi malo pojasnite kada i kako ta ranica postaje opasna(posto meni dr.stalno govori da ona nije opasna,da ju vecina zena ima,da ona postaje opasna ako na nju dodje HPV visrus)
Hvala

Sta bi bilo kad bi bilo.
Ocekujes da razvijem sve moguce scenarije koji postoje. Termin ranica je toliko sirok da ne zelim da ulazim u pricu o tome.
Da li je ranica uzrokovana stalnim infekcijama ( sta znaci vecinom uredan papa test? ) da li je u pitanju eritroplakija....

Da skratim.
Redovne kontrole, lecenje infekcija (o njima sve na postu broj 1 ove teme) i pozitivan stav u zivotu.

I da ne zaboravim.
Svaka tema pa i ova ima svoj pretrazivac u gornjem desnom uglu, znaci i u okviru teme se mogu naci svi postovi koji se odnose na trazeni pojam.

Poslednja izmena:
ovako pise eritrema PVU promjera 0.5 cm...
nisu stalne upale,a papa test je uvijek uredan izuzev sto je jednom bilo upale...
iscitavala sam ja ove linkove ali sve je tako zamresno i visoka terminologija...
svi dr koji su me pregledali kazu da nije strasna i da je papa test uredan jer cak nema ni potrebe za nekim tretmanom tipa lasera...
sad trenutno imam peckanje dolei koristim bepanten mast koja mi je do sad pomagala...peckanje se pojavilo jer imam upalu zuba i pijem antibiotike...
hvala vam

Kao sto rekoh, na ovoj temi ima vise od 5300 postova.
Vise od 50% postova je identicna prica kao tvoja.
Terapije online ne dajemo jer ovo je forum a ne ordinacija tako da ces morati da se strpis dok ne odes kod ginekologa.

A sto se tice upala, nije normalno imati upale ako si adekvatno pregledana, infekcija adekvatno lecena, partner pregledan takodje...

Pijem tablete za kontracepciju vec vise od godinu dana...nakon sto zavrsim kutiju pravi pauzu od 7 dana, ta pauza traje od utorka do utorka...juce je trebalo da pocnem novu kutiju, ali sticajm okolnosti nisam bila u mogucnosti juce da popijem tabletu...e sada sam u dilemi da li da pocnem od danas i ignorisem jucerasnji dan ili da danas popijem dve... i da li mi ovaj propust umanjuje zastitu od trudnoce ili ne...inace, pijem logest...
Ako bi neko mogao da mi odgovori...hvala unapred.

Inace su mi menstruacije neredovne kada ne pijem tablete, a od tableta sam se jako ugojila (narocito od kada me je ginekolog prebacio sa yasmina na logest) ...iskreno muka mi je od tableta, i pitam se da li stvarno ne postoji drugi nacin da se sredi ciklus...(inace moj ginekolog tvrdi da to sto sam se ugojila(i to za dva meseca 7 kg nema nikakve veze sa tabletama...a ni to sto imam konstantan blag bol u zglobovima takodje nema veze sa tabletama, jer jelte po definiciji one imaju nizak nivo hormona koji ne moze da utice ni na sta) :roll:

Koji ti je dan ciklusa?
Koliko imas godina? Da li si prethodnih dana imala odnose?
da li si pre uzimanja pilula ustanovila uzrok neredovnih ciklusa? Zasto su ti promenjene pilule?

Poslednja izmena:
Ne snalazim se sa tim danima ciklusa...dobila sam u petak, zavrsilo se u nedelju...juce je trebalo da pocnem sa novom kutijom pilula, pa sada ne znam da li da pocnem sa kutijom danas, normalno ili da popijem dve...
Imam 19 godina, imala sam odnos u ponedeljak, ali smo koristili kondom...
Mene interesuje ako pocnem danas sa pilulama da li sam zasticena do sledece menstruacije ili ne...(s obzirom da u uputstvu za logest pise da ako se zaboravi jedna tableta treba koristiti mehanicku zastitu do kraja ciklusa)
Ne, ginekolog kod koga sam otisla mi nije ustanovio uzrok neredovnih ciklusa, vec mi je samo dao pilule kao resenje...pilule su mi promenjene bez odredjenog razloga...imala sam strasne bolove u stomaku kojima ni jedan lekar nije nalazio uzrok...tada sam na svoju ruku prestala da pijem pilule, ali i pocela da jedem meso (5 godina sam bila vegeterijanac), tako da ne mogu da kazem sta je tacno bilo uzrok bolova koji su posle te dve promene prestali...kasnije posto su mi ciklusi opet bili neredovni opet sam otisla za recept i ginekolog mi je prepisao logest umesto yasmina...
Inace, nezadovoljna time sto moj ginekolog ne cuje moje zalbe da se gojim i da me bole zglobovi, otisla sam na pregled kod drugog ginekologa kada sam se preselila u Beograd i dobila isti odgovor...da se tripujem i da logest ima nizak nivo hormona i da pilule sigurno nemaju veze sa bolom u zglobovima...
Da li postoji nacin da se utvrdi uzrok neredovnih ciklusa? I da li mozete da mi preporucite nekog ginekologa u Beogradu? Jer ja od ginekologa kod kojih sam do sada isla ludim...

Nije nam praksa da reklamiramo nekoga ovde, u svakom slucaju treba ispitati stvari do kraja.
I te bolove u zglobovima ( za to se obrati svom lekaru opste medicine).
Posto si propustila pilulu u prvoj nedelji uzimanja istih, nastavi da koristis mehanicku zastitu do kraja ciklusa.

Analize koje sam radila privatno (neki brisevi) - post 5325 - prosle su ok. Sto bi rekli, kako sam se nadala, dobro sam se udala. Spremam se da odradim jos nesto (po uputu lekara), a zatim pravac ginekolog (trenutni) da vidim sta cu po pitanju onog sto ostaje sumnjivo (tegobe + vidljive promene).

Zadovoljna sam zbog jucerasnje pozitivnosti koja me je docekala u rezultatima i zaista mirnije spavam. Na tome, naravno, ne moze da ostane (detaljnije kad zavrsim - uvek nekome moze znaciti) pa od sutra idem dalje. Sto se mora nije tesko..:aha:. U zivotu nije bas tako kao u ovoj izreci :D, ali nekad je pravi izbor samo jedan.

Svima koji imaju ikakve probleme vezane za ovu temu zelim da sto pre da izadju iz njih sa najboljim resenjem:ok:

Jel ima bilo ko ideju sta da radim sa tom jednom (prvom u kutiji) pilulom koju sam propustila...ja sam popila ,,drugu'' sinoc, a ovu sam ignorisala...racunam da sad pocnem od srede umesto utorka i ostavim tako...ne znam da li dobro racunam :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back