Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ni slucajno.
Vagina mora da ima svoju normalnu vlaznost i svoju normalnu fiziolosku floru i ako nema izolvanog uzrocnika infekcije guranje vaginaleta preventivno nema svrhu.
Mani se corava posla, znam da si uplasena ali to su lekovi a lekovi se koriste prema indikaciji, ne preventivno.

Postovani, imam problem, tj moja kuma, ima 19 godina, odnose ima vec 4 godine i do sada je sve bilo u redu. Imala je redovne menstruacije, bile su obilne i trajale po 6-7 dana. Poslednju menstruaciju je dobila 20. decembra i od tada joj se krvarenje ne zaustavlja. Povremeno se smanji pa cak i prestane na 1 dan ali sutradan ponovo krene veoma obilno. Isla je u privatnu ordinaciju, na ultrazvuku je sve u redu kao i na pregledu, nema nikakve upale, jajnici su joj cisti. Ginekolog joj je dao prvo microginon, koji je pila 6 dana, pa mi je promenio i dao orgametril, 7 dana i na kraju cyclo-progynova koji je pila 1 dan ali je imala uzasne nus pojave, mucninu, visok pritisak, lupanje srca i veliku uznemirenost. Danas joj je doktorka u telefonskom razgovoru rekla da bi trebalo te tablete da pije jos 21 dan, i krvarenje se nece zaustaviti i posle jos 7 dana ce krvariti kao da imam normalnu menstruaciju. krvna slika joj je uzasna, pije tablete gvozdja, organizam joj je malaksao i ne zna vise sta da radi.
Molim za savet

Stvarno ne znam sta bih pametno rekla sem da mora da ispita ceo svoj organizam od glave do pete.
Hormonski status pogotovo , sto je sad malo tesko jer prima hormone...
Nadam se da ima iskusnog i dobrog ginekologa.

Postovani, imam problem, tj moja kuma, ima 19 godina, odnose ima vec 4 godine i do sada je sve bilo u redu. Imala je redovne menstruacije, bile su obilne i trajale po 6-7 dana. Poslednju menstruaciju je dobila 20. decembra i od tada joj se krvarenje ne zaustavlja. Povremeno se smanji pa cak i prestane na 1 dan ali sutradan ponovo krene veoma obilno. Isla je u privatnu ordinaciju, na ultrazvuku je sve u redu kao i na pregledu, nema nikakve upale, jajnici su joj cisti. Ginekolog joj je dao prvo microginon, koji je pila 6 dana, pa mi je promenio i dao orgametril, 7 dana i na kraju cyclo-progynova koji je pila 1 dan ali je imala uzasne nus pojave, mucninu, visok pritisak, lupanje srca i veliku uznemirenost. Danas joj je doktorka u telefonskom razgovoru rekla da bi trebalo te tablete da pije jos 21 dan, i krvarenje se nece zaustaviti i posle jos 7 dana ce krvariti kao da imam normalnu menstruaciju. krvna slika joj je uzasna, pije tablete gvozdja, organizam joj je malaksao i ne zna vise sta da radi.
Molim za savet

Da li je mozda razmisljala da bi bilo zgodno da se javi u bolnicu (ginekolosku, dakako!)?! Ili planira da iskrvari izmedju privatnog ginekologa i sedenja kod kuce?

dr:
Stvarno ne znam sta bih pametno rekla sem da mora da ispita ceo svoj organizam od glave do pete.

Hvala na odgovoru...Pocinjem da mislim da je taj ginekolog dobar samo za obicne preglede a da je za resavanje problema los. Icice u ponedeljak u gak pa cemo videti sta ce joj reci.
Sta bi osim gvozdja trebalo da uzima da ne bude toliko malaksala? Jede cveklu, pije sok od borovnice, brusnicu ali sve to deluje na krvnu sliku a ne znam sta bi joj povratilo snagu... Hvala jos jednom.

jadne mi zene sto muka i problema od kada dobijemo prvu menstruaciju.
Prosto mi je tesko kada pogledam u svoje dvije curice i zamislim sta ih sve ceka.
No jedno pitanje kako se radi hormonski status da li putem krvi ili??
I ako pokaze neki nedostatak ili veci broj hormona je li terapija za to kontraceptivne pilule ili ima neki drugi lijek i koliko je to stetno??
Hvala!!!

Molim vas za savet! Imam 23 godine, policisticne jajnike, problematicno lice i nezainteresovanog ginekologa. Naime, od kad sam pocela da pijem Yasmin, pre 3 meseca, koji mi je prepisao tek tako, bez predhodno uradjenih analiza, pojavili su se veoma veliki bolovi u predelu jajnika, toliko jaki da ponekad ne mogu ni da ustanem iz kreveta. Isla sam redovno na preglede i vracala se kuci sa recima da sam se nahladila i da to nije nista strasno. U par navrata mi je davao razlicite antibiotike, po cijem ispijanju se meni stanje opet vracalo na staro. Ne znam sta da radim, da menjam pilule i koje, i da li to uopste ima veze sa njima? Za privatnog doktora nemam para, plasim se i nikako ne mislim da je normalno da imam upalu janika vec 4 meseca, ili je nesto drugo u pitanju i sta? Hvala

jadne mi zene sto muka i problema od kada dobijemo prvu menstruaciju.
Prosto mi je tesko kada pogledam u svoje dvije curice i zamislim sta ih sve ceka.
No jedno pitanje kako se radi hormonski status da li putem krvi ili??
I ako pokaze neki nedostatak ili veci broj hormona je li terapija za to kontraceptivne pilule ili ima neki drugi lijek i koliko je to stetno??
Hvala!!!

Putem krvi, terapiju odredjuje endokrinolog ili ginekolog, zavisi od toga koji hormoni su poremeceni. Stetno je manje nego sto je korisno, to je jedino sto treba da znate.

Molim vas za savet! Imam 23 godine, policisticne jajnike, problematicno lice i nezainteresovanog ginekologa. Naime, od kad sam pocela da pijem Yasmin, pre 3 meseca, koji mi je prepisao tek tako, bez predhodno uradjenih analiza, pojavili su se veoma veliki bolovi u predelu jajnika, toliko jaki da ponekad ne mogu ni da ustanem iz kreveta. Isla sam redovno na preglede i vracala se kuci sa recima da sam se nahladila i da to nije nista strasno. U par navrata mi je davao razlicite antibiotike, po cijem ispijanju se meni stanje opet vracalo na staro. Ne znam sta da radim, da menjam pilule i koje, i da li to uopste ima veze sa njima? Za privatnog doktora nemam para, plasim se i nikako ne mislim da je normalno da imam upalu janika vec 4 meseca, ili je nesto drugo u pitanju i sta? Hvala

Bez kojih "prethodno uradjenih analiza"? Imas policisticne jajnike i problematicno lice, sasvim dovoljno da se porepisu niskodozazni hormoni (kontraceptivi).
Privatni doktor ti i ne treba, imas pravo da promenis ginekologa. U svakoj drzavnoj ustanovi mozes uraditi pregled kod kog god hoces ginekologa bez uputa za manje od 1000 dinara. Ako si u tolkom stresu, otidji negfde za drugo misljenje, prebaci karton kod drugog ginekologa ili prosto pokusaj da naucis da KOMUNICIRAS sa svojim lekarom (on nema pravo d abude nezainteresovan, a ti ikams pravo da trazis da on ne bude nezainteresovan). Ne prekidaj terapiju na svoju ruku i ne gutaj nikakve druge lekove na svoju ruku.

Pozdrav svima, ja nisam mogla na forumu a ni pretragom na intranetu, da nadjem slican problem... pa cu opet postaviti isto pitanje...
treba mi vasa pomoc vezana za moj ljekarski nalaz. Imam 33 godine. Ljekar mi je ustanovio moguci endometrioid na sluzokozi vagine ( izgleda kao bubuljica), i objasnio mi da je to posledica grcenja i zapaljenja materice u danima PMS i menstrualnog ciklusa i da je to posledica hormonskog poremecaja. I rekao da to prestaje samo od sebe ili nakon porodjaja, da nije opasno i nije mi prepisna nikakva terapija. Meni ova pojava stvara probleme vec godinama i nesto ne mogu da vjerujem da se ne lijeci.

Unaprijed hvala

86-o sam godiste i krajem 2005. godine saznala sam da imam policisticne jajanike i zavaljenu matericu. Tada mi je prepisana terapija sa ciklo-proginovom (zbog neredovnih menstruacija) i klomifen za stimulaciju jajnika (zbog zeljene trudnoce). Terapiju sam dva puta ponovila i prekinuta je zato sto sam se od dve kutije ciklo-proginove ugojila vise oko 20 kg. Od tada mi je menstruacija jos neredovnija i na svakih 4-6 meseci mi se pojavi krvarenje braonkaste boje i tad mi lekar prepise orgametril da pijem 7 dana po dve tablete. Krvarenje mi prestane tek posle 15-20 dana (od dana kad je krenulo) i nakon par dana dobijem normalnu menstruaciju. Sto se tice krvarenja receno mi je da se ono pojavljuje zbog brojnih cisti koje imam, a sto se tice zaceca jedino mi je predlozeno "ubrizgavanje sperme". (hormone su mi ukinuli zbog preterane kilaze jer 57-60 kg sam imala pre pocetka terapije,a nakon terapije oko 80 kg)
Da li je neko imao slicnih problema ili da li neko zna nesto o tome? Najvise me interesuje ako je neko imao slicnih vanrednih "krvarenja" da li je uspeo da resi taj problem trajno!!!!

dr:

Hvala jos jednom na odgovoru, bile smo u bolnici Dragisa Misovic i lekar je pregledao i rekao da nije trebalo da menja tako cesto lekove i da mora da se strpi, prepisao joj je Primolut-Nor 10 dana i trebalo bi sve da bude ok. Takodje joj je nasao polip koji prethodna doktorka nije nasla (ona je radila obican UZ a on sa kamericom), ali kaze da nema potrebe da se operise za sada.

Pozdrav svima, ja nisam mogla na forumu a ni pretragom na intranetu, da nadjem slican problem... pa cu opet postaviti isto pitanje...
treba mi vasa pomoc vezana za moj ljekarski nalaz. Imam 33 godine. Ljekar mi je ustanovio moguci endometrioid na sluzokozi vagine ( izgleda kao bubuljica), i objasnio mi da je to posledica grcenja i zapaljenja materice u danima PMS i menstrualnog ciklusa i da je to posledica hormonskog poremecaja. I rekao da to prestaje samo od sebe ili nakon porodjaja, da nije opasno i nije mi prepisna nikakva terapija. Meni ova pojava stvara probleme vec godinama i nesto ne mogu da vjerujem da se ne lijeci.

Unaprijed hvala

Izvnjavam se ali ne znam sta je endrometrioid, znam sta je endometrioza ali nisam sigurna da to ima veze jedno sa drugim.

86-o sam godiste i krajem 2005. godine saznala sam da imam policisticne jajanike i zavaljenu matericu. Tada mi je prepisana terapija sa ciklo-proginovom (zbog neredovnih menstruacija) i klomifen za stimulaciju jajnika (zbog zeljene trudnoce). Terapiju sam dva puta ponovila i prekinuta je zato sto sam se od dve kutije ciklo-proginove ugojila vise oko 20 kg. Od tada mi je menstruacija jos neredovnija i na svakih 4-6 meseci mi se pojavi krvarenje braonkaste boje i tad mi lekar prepise orgametril da pijem 7 dana po dve tablete. Krvarenje mi prestane tek posle 15-20 dana (od dana kad je krenulo) i nakon par dana dobijem normalnu menstruaciju. Sto se tice krvarenja receno mi je da se ono pojavljuje zbog brojnih cisti koje imam, a sto se tice zaceca jedino mi je predlozeno "ubrizgavanje sperme". (hormone su mi ukinuli zbog preterane kilaze jer 57-60 kg sam imala pre pocetka terapije,a nakon terapije oko 80 kg)
Da li je neko imao slicnih problema ili da li neko zna nesto o tome? Najvise me interesuje ako je neko imao slicnih vanrednih "krvarenja" da li je uspeo da resi taj problem trajno!!!!

Tema o vantelesnoj oplodnji mi se cini kao tema gde bi mogli da razmenite iskustva sa zenama koje imaju slicni problem.

nisam htela nishta da pitam,samo sam htela da ispricham jedan dogadjaj koji mi se desio nedavno pri poseti ginekologu.
na jednom pregledu,internista mi je u nalazu napisao (dojke displastichno izmenjene),shto je u principu normalno.
posle kraceg vremena saznam da je moja bliska koleginica obolela od tumora dojke.i odluchim da odem kod ginekologa da me struchno ''ispipa''.(preventivno)
chim sam doktorki pomenula kakav predlog bih zelela da mi obavi,ona se tako izdrala na mene rechima:''shta vi sve umishljate! kad bih svaku od vas pregledala po 5 minuta,meni bi ceo dan proshao u tome!'' ne umishljaj ! ne spadash u rizichnu grupu,a to su zene od preko 30 godina ( da ne spominjem da moja koleginica ima mnogo manje ,a mogu da navedem josh 5 primera)
takodje mi je rekla da na pregled dodjem tek u sluchaju da napipam neshto nalik zrnu grashka!!''

e sad vi meni recite:''zashto nam prosipaju one priche(otidjite na pregled,i ostalo),i edukuju narod o bolestima i njihovim prevencijama,kad pritom zdravstveni radnici nisu dovoljno edukovani?!''

Pa zalite se, imate prtavo na to, a imeta i kome (pacijentov advokat u svakoj zdravstvenoj ustanovi i druge instance van), od toga sto se zalite nama nemate nista, a osim toga necemo diskutovati na temu Vasih zalbi jer smo to vec objasnili u uvodnoj lepljivoj "Obavezno procitati pre postavljanja pitanja"

Zato sto pregled dojke rade hirurzi, i kada se takav problem pojavi pacijenti se upucuju radiologu i hirurgu.
I to nije stvar edukacije nego podele posla u nasem zdravstvenom sistemu.
Ali slazem se da bi stanje stvari trebalo da bude bolje io da takav pregled mozete uraditi i kod ginekologa i kod lekara opste medicine, i kod interniste.

sto se tiče tog pregleda grudi hocu da iznesem svoj slučaj.Ja sam nesto napipala na desnoj dojci i otišla kod lekara koji mi je uradio pregled tj ispipala mi je grudi i kao ništa nema ali za svaki slučaj da uradimo uz i ja odem na salter da zakazem taj čuveni uz i kaze mi sestra sa saltera da moze za jedno tri meseca.Sta mislite?Tri meseca.Pa da je bilo nesto ozbiljnije mene bi do sad pojeli crvi.N aravno da sam otišla privatno na pregled i hvala bogu nije ništa ozbiljno ali moram svaka tri meseca na kontrolu.Toliko o tome da svaka zena treba da ide doktoru dok ne bude kasno

pijem Logest godinu dana i posle poslednje kutije nije mi se pojavila menstruacija ni posle sedam dana
dali da nastavim sa pilulama ili je mozda doslo do zaceca iako sam redovno pila tablete

pijem Logest godinu dana i posle poslednje kutije nije mi se pojavila menstruacija ni posle sedam dana
dali da nastavim sa pilulama ili je mozda doslo do zaceca iako sam redovno pila tablete

Ne postoji 100 % sigurna zastita od trudnoce.
U principu ,desi se da se ciklus ne javi i onda se nakon 7 dana redovne pauze nastavlja sa pilulama bez obzira sto se ciklus nije pojavio.
No najbolje je da se javis svom ginekologu, i da uradis bHCG iz krvi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back