Gde se to dogodilo? imas li neki link na vesti ili neko ime? ili je to samo rekla-kazala sa interneta?koji je to profesor na faksu?kom faksu? zasto nije prijavila likove koji su je maltretirali?cetiri premlacivanja i nista? sikaniranje na faksu i nista?ne kazem da nije tuzno to sto si opisao, ali mi je malko tesko da poverujem...sto ne znaci da nije istina, vec da ja nisam cuo za to.
Ime devojke je bilo Aleksandra, živela je u Sarajevskoj ulici, daljih detalja nemam (samoubistvo je bilo 95, 96-te godine, ako se dobro sećam). Tako da ne, ne mogu ovo da ti sada dokažem, petnaest godina kasnije, s druge strane Atlantika. Onima kojima je draže da ne veruju, ne moraju da veruju.
Predložiću ti jedan mali eksperiment: izaberite nekoliko gej ljudi, i pitajte ih za njihova lična iskustva. Ili izaberite par gej ljudi pa se sprijateljite, i pogledajte kako ih drugi ljudi tretiraju čim saznaju za njihovu orjentaciju. Idi i vidi sam; dok ne vidiš, nećeš razumeti.
(Mada, neobično mi je ovoliko čuđenje po pitanju ove priče. Ili razgovaram sa ljudima koji se ne sećaju stanja u Beogradu u to vreme? Kakva sam čuda ja video na fakultetu tokom devedesetih, i kakve stvari po ulicama - seća li se neko ovde perioda kada su se susedne škole međusobno makljale, eto tako, bez stvarnog razloga osim što je to bilo kul...?)
Jadni ******, nema veze sto nam se drzava raspada,sto cigani zive u karton naseljima,sto jedan penzioner ide na jednog zaposlenog,sto imamo hiljade egzistencijalnih problema, samo da nam ****** imaju priznanje vecine!!!
Dragi moj Brzi Bravare, ovo nije poenta. Mene je jedan učesnik ove diskusije pozvao ovde da dam par informacija iz biologije, po pitanju homoseksualnosti životinja. Ostalo je samo par komentara sa strane - ja nisam gej, niti živim u Srbiji već više od decenije, i u ovu priču ne želim da se dalje petljam.
I ne, ja ne mislim da su gej prava najveći problem Srbije. Daleko od toga. Mnogo je važnije da se država okupi, bilo bi lepo da se reši problem ekstremnog siromaštva (i na tome treba raditi), ekonomija je užas kao i obično, i sve to što si rekao stoji.
Ali me jedna stvar kopka.
Gej ljudi u Srbiji su dugo vremena bili gurani u stranu (ne možeš da porekneš da je decenijama homoseksualnost bila prosto zabranjena); danas se osećaju slobodnije, i zbog toga prave proslavu - paradu. Bez obzira da li se ti slažeš povodom njihovih osećanja, činjenica je da oni na ovo imaju pravo. Isto kao što bilo koja grupa ima pravo da napravi paradu, ako se okupi dovoljno ljudi. Recimo, ako je tebi stalo do toga, ti imaš pravo da okupiš paradu heteroseksualnog ponosa (verovatno bi imao mnogo veći odziv).
Ti si lepo naveo kakve sve probleme Srbija ima, i kako su oni mnogo veći i značajniji od gej pitanja. I ja se slažem sa tobom. Prema tome, zar ne bi trebalo da se baviš tim problemima, umesto što gubiš vreme na kritikovanje gej parade? Mislim, šta je cilj tvoje kritike - da se određenoj grupi ljudi zabrani da održe paradu? Kako bi takva zabrana pomogla ostalim problemima države?
Ili je prosto lakše i jednostavnije svoju frustraciju zbog takvih problema izraziti kroz mržnju i bes prema izolovanoj socijalnoj grupi koja nema moć da na to uzvrati?