Fizicko nasilje je jedina "diskriminacija" o kojoj ti sve vreme govoris. A umes da amputiras drugima da ne znaju sta je diskriminacija. Po toj tvojoj logici, ceo svet je diskriminisan. Svako dobije batine ponekad. Razlozi su razni.
Zasto kazes da je fizicko nasillje diskriminacija- pod navodnicima?
Nasilje je brutalan i verovatno najgori diskriminacije, i to niko ne treba da trpi.
Naveo sam definiciju diskriminacije:
" tretman preduzet prema ili protiv osobe ili odredjene grupe koji je uzet u obzir na osnovu klase ili kategorije, Ujedinjene Nacije objasnjavaju: "Diskriminatorno ponasanje ima mnogo oblika, ali oni svi ukljucuju neki oblik iskljucivanja ili odbacivanja" "
Ako mislis da nije u redu ta definicija koju su dale Ujedinjene Nacije i koja je na vikipediji, molio bih te da navedes za koju smatras da je relevantnija i zasto.
Fizicko nasilje, nazalost, jeste jedan od vidova diskriminacije koji se ispoljava prema gej ljudima, ne zbog raznih razloga, nego zbog njihove seksualne orijentacije.
Diskriminacija je termin koji govori o tretmanu prema nekome, ili nekoj grupi na osnovu klase ili kategorije kojoj pripada .
Naveo sam i objasnio i psihicko i verbalno nasilje koje takodje dozivljavaju u Srbiji svakodnevno i sistematski.
O njima postoje i odrzavaju se brojne uvredljive predrasude, koje neretko dovode i do eksalacije nasilja nad njima.
Nazalost, cak 70% ljudi u Srbiji smatra da je homoseksualnost bolest, iako medicina tvrdi da nije tako.
Vecina ljudi smatra da ne treba dozvoliti postojanje mesta gde bi se okupljali homoseksualci.
Za vecinu gradjana Srbije gej ljudi su neprihvatljivi kao saradnici ili nadredjeni na poslu, rukovodioci na drzavnom polozaju, prijatelji, srodnici ili vaspitaci (nastavnici) dece.
A pored toga, skoro je zabranjena konferencija za novinare gej organizacije u Sava Centru, gej ljudima mnogi zele da ospore zakonsko pravo na okupljanje koje treba da vazi za sve gradjane, mnogi pozivaju i na nasilje nad njima, i to svakodnevno, to se moze videti i na ovoj temi.
Diskriminacija je i da ne smeju da se civilno vencavaju, i time imaju prava kao i ostalih 90% ljudi
Vid diskriminacije prema gej ljudima je heteroseksizam:
Heteroseksizam je termin koji se odnosi na negativne stavove, predrasude i diskriminaciju u korist seksualnosti suprotnih polova i veza. On moze ukljucivati pretpostavke da je svako heteroseksualan ili da su privlacnost suprotnih polova i veze norma, i samim tim superiorni.
Heteroseksizam kao diskriminacija ukljucuje anti-gej zakone, politike, i institucionalne prakse (sto je zakonski kod nas tek nedavno regulisano), uznemiravanje zasnovano na seksualnoj orijentaciji ili dozivljenoj seksualnoj orijentaciji, negativne stereotipe, diskriminatorni jezik i govor, i druge forme diskriminacije protiv gej muskaraca, lezbejki i biseksualaca …
Heterosexism is a term that applies to negative attitudes, bias, and discrimination in favor of opposite-sex sexuality and relationships. It can include the presumption that everyone is heterosexual or that opposite-sex attractions and relationships are the norm and therefore superior.
This type of heterosexism includes anti-gay laws, policies, and institutional practices, harassment based on sexual orientation or perceived sexual orientation; negative stereotyping, discriminatory language and discourse, and other forms of discrimination against gay men, lesbians, and bisexuals …
http://en.wikipedia.org/wiki/Heterosexism#As_discrimination
Kakve ovo veze ima sa diskriminacijom? Ili otac i majka pedera moraju po pravilu da budu ponosni jer im je sin *****?
Dont miks frogs end grenmaders...
Niko ne kaze da roditelji treba da se ponose seksualnom orijentacijom svog deteta, ali odricanje od njega (od strane prijatelja, porodice i druge vrste iskljucivanja) zbog predrasuda o gej ljudima jeste ekstreman vid psiholoske torture.
Ako ti nije jasno zasto je to diskriminacija, evo opet definicije:
“Diskriminatorno ponasanje ima mnogo oblika, ali oni svi ukljucuju neki oblik iskljucivanja ili odbacivanja, tretman preduzet prema ili protiv osobe ili odredjene grupe koji je uzet u obzir na osnovu klase ili kategorije"
Ali ce realno izaci da paradiraju? Bez straha? Ili ce neko drugi paradirati u njihovo ime?
Postoje ljudi koji zele da preduzmu taj rizik u Srbiji da iskazu svoju seksualnu orijentaciju.
Mnogi gej ljudi, iz, nazalost, cesto opravdanih strahova od posledica, to ne zele da cine.
Gej populacija cini do 10% populacije, i prema nekim procenama ima ih oko 600.000 u Srbiji.
Inace, na gej paradama ucestvuju i mnogi hetero ljud koji zele da podrze gej ljude u borbi za svoja prava..
demijan777:
Zaista ne znam, nisam radnik MUP-a koji je obavio saslusanje, i nisam prisustvovao nesrecnim slucajevima.
Nekada ljudi mogu iz nekog razloga pretpostaviti ili zakljuciti neciju seksualnu orijentaciju.
Da li iz price, iz nekih veza, poznanstava, okruzenja, pa cak i izgleda, oblacenja i ponasanja koje neki nasilni ljudi smatraju stereotipnim za gej ljude, i nazalost, dovoljnim za napad na njih.
Znas, neko je negde rekao da homoseksualci nisu diskriminisani. Neko jako vazan i cija rec se postuje u celom svetu. Samo, plasi se reakcije nekih ljudi pa ne sme da objavi svoje puno ime i prezime. Evo, zvacemo ga mister X, vazi?
Prema tome, diskriminacije nema...
Ja govorim o slucajevima koji su zabelezeni, i objavljeni u medijima . Ja ne posedujem niti imam pristup kompletnoj policijskoj dokumentaciji svih slucajeva zlostavljanja gej ljudi, a i da posedujem, nisam siguran da li imam pravo da ih objavim.
Kao sto se, nazalost, desavaju i druge nesrece ljudima koje se objave u crnoj hronici, ubistva, silovanja, maltretiranja itd. cesto se iz postovanja prema zrtvama da ne bi ponovo dozivljavale psiholosku torturu, napisu samo inicijali. Meni je to razumljivo.
Naveo sam konkretne slucajeve diskriminacije, definiciju, zasto i kako su gej ljudi diskriminisani. Ta diskriminacija ukljucuje nasilje (verbalno, psiholosko, i fizicko), govor mrznje (pretnje, uvrede, pozivi na linc), neprihvatljivost i netrpeljivost prema gej ljudima u mnogim aspektima za vecinu stanovnistva, itd.
Ako te zanima, procitaj i izvestaj CeSID-a i GSA koji sam naveo o polozaju gej populacije u Srbiji u 2008. Godini, i nazalost, i dalje visokom stepenu homofobije u Srbiji.
Kao sto rekoh, verujem da ima mnogo gej ljudi koji se plase i da prijave nasilje zbog sekundarne viktimizacije
I slag na tortu...ovo je u stvari osnov svih tvojih komentara. Ti verujes.
Ja sam mislio da smo diskutovali sa razumnim covekom a ne sa vernikom, ali dobro...veruj ti i dalje.
Na osnovu cega zakljucujes da je verovanje osnov svih mojih komentara? Ako smatras da je (jos) neki moj post zasnovan samo na verovanju, bez cinjenica, molio bih te da navedes bar jedan i objasnis zasto.
Izvinjavam se, mozda izraz "verujem" nije bio adekvatan, ali s obzirom na visok stepen homofobije u Srbiji, i stigmatizaciju koju trpe gej ljudi u Srbiji, nerealno je ocekivati da ce sve zrtve zlostavljanja javno priznati svoju seksualnu orijentaciju.
Zamolio sam te da navedes neke javne licnosti u Srbiji koje su javno priznale da su gej, i to verovatno ne cine iz straha od osude, govora mrznje, pa i javnog linca.
To nije nesto imaginarno, to je realnost, i to se moze videti cak i na ovoj temi.