Gey parada, Beograd 2009

Kakve su Vam reakcije na gej paradu

• Za mene je prihvatljivo da bude odrzana

glasova: 68 18,0%
  • Ne slazem se da bude odrzana, treba je zabraniti

glasova: 274 72,5%
  • Nezainteresovan-na sam

glasova: 36 9,5%

• Ukupno glasova
    378
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podseti me molim te samo kada su i na koji nacin reklamirali tu svoju licnu odluku?
U kojoj paradi ponosa su oni ucestvovali?

Nisu bili diskriminisani zbog toga sto nemaju decu, kao i mnogi hetero ljudi, niti treba, pa verovatno nije bilo ni potrebe za paradom.

A sto se diskriminacije tice: ja sam ti dao jednu definiciju "tretman preduzet prema ili protiv osobe ili odredjene grupe koji je uzet u obzir na osnovu klase ili kategorije, Ujedinjene Nacije objasnjavaju: "Diskriminatorno ponasanje ima mnogo oblika, ali oni svi ukljucuju neki oblik iskljucivanja ili odbacivanja" "
, i recenicu po recenicu naveo i objasnio kako su gej ljudi u Srbiji diskriminisani.

Ako ti je stalo da ti se do detalja objasni, pokusaj da nadjes kontradikciju u nekoj od tih recenica sa definicijom.

Ako ni to ne uspes, ali i dalje ne uocavas diskriminaciju, ja cu pokusati da ti objasnim recenicu po recenicu.

Najzad, koliko treba da bude ocigledno na temi punoj govora mrznje prema gej ljudima da su oni diskriminisani?

Evo i sta je govor mrznje:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Говор_мржње

O polozaju gej populacije u Srbiji i homofobiji (ako je zaista nisi primetio u Srbiji) mozes se vise informisati i u izvestaju CeSID-a i GSA koji sam naveo,

http://www.gsa.org.rs/izvestaji/izvestaj-2008.pdf

Poslednja izmena:
Одједном је постало превише битно ко је каквог сексуалног опредељења ( хомосексуалаца и лезбејке) , као да неког баш много интересује шта раде у својим спаваћим собама . Као што неко рече сада је у Србији најбоље бити пас а како се развија ситуација следеће чиме ћемо се разметати јесте бити педер и лезбејка .Све нам постаје важније од човека и заштићеније .

Znas, demijane, postoje i drugi sajtovi, mnogo relevantniji od wikipedije....ali dobro, ima vremena.
Hajde redom...ime i prezime homoseksualca kome nije pruzena zdravstvena pomoc ili zastita zato sto je homoseksualac?

Ime i prezime homoseksualca (ili lezbejke, da ne zapostavljamo) kome nije prodata roba ili pruzena usluga zato sto je homoseksualac (ili lezbejka, da ne zapostavljamo) ?

Ime i prezime homoseksualca ( ili lez...ma znas) kome je uskraceno pravo da glasa zato sto je homoseksualac?

Ime i prezime homoseksualca kome nije odobren kredit zato sto je homo...?

P.S. Ako nastavim, imacu milijardu postova za tren...
Izvini, odoh da cinim heteroseksualni blud. Zanimljivije je a i normalnije...

Mozda treba da se informises sta se sve smatra pod narusavanjem ljudskih i gradjanskih prava.
To se sve ne obuhvata u tvojim postovima.
Ako nije ispunjena neka od tvojih stavki, ne znaci da su nekome sva prava zadovoljena.
Jer npr. prema prva dva posta, ni crnci ni zene nisu bili diskriminisani.

Mislim da je fizicko nasilje, uvrede, ponizavanja, jos od ranog detinjstva, jos gore od toga da se nekome ne proda roba, a gej ljudi to dozivljavaju svakodnevno.

Odricanje porodice od svog clana jer je gej je verovatno gore od uskracenog prava glasa, ili prava na kredit. Mada nijedno ne treba da se desi.

Inace, nerealno je ocekivati da ce se punim imenom i prezimenom lako potpisati gej ljudi. Koliko javih licnosti u Srbiji je priznalo da je gej? Ti ljudi zive u strahu od daljeg maltretiranja svog okruzenja, pa cesto i kriju identitet.

Ja nemam pristup bazi podataka MUP-a sa svim zabelezenim slucajevima diskriminacije prema gej ljudima, ali sam naveo neke slucajeve koji su zabelezeni:

"Napad na gej klub Toxic, na ucesnike Queer Beograd festivala, na radnike gej kluba Apartman, napad na D.N. i nanosenje teskih telesnih povreda, napad na V.B. u gradskom prevozu, napad na par lezbejki i njihovog prijatelja ispred Doma Narodne skupstine Srbije, slucaj ucenjivanja geja u Kragujevcu zbog njegove seksualne orijentacije, napad na L.A. kod hemijskog fakulteta, homoseksualnost zrtve kao izgovor za njegovu pljacku i drugi.
Takodje, pretnje upucene prema javnom okupljanju na Zrenjaninskom antifasistickom festivalu i u Antifasisticka kampanji, pretnje gej aktivistima Lazaru Pavlovicu, Borisu Milicevicu, aktivistima Queeria centra.

Početkom jula nepoznata lica su bacila suzavac u gej klub koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrada Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije. U trenutku napada u klubu je bilo više od 200 gostiju.
Takođe, nakon utakmice Crvena zvezda – Dinamo Tbilisi grupa od desetak navijača maltretirala je i tukla lezbejku u noćnom autobusu na liniji 56 od autobuske stanice kod Doma Narodne skupštine do stanice na Adi Ciganliji "

Kao sto rekoh, verujem da ima mnogo gej ljudi koji se plase i da prijave nasilje zbog sekundarne viktimizacije.

Dovoljno je pogledati i snimak prethodnog pokusaja gej parade u Beogradu.

Naveo sam i izvestaj GSA i CeSID-a o polozaju gej populacije u Srbiji.

Poslednja izmena:
Postoje i hetero parovi koji ne mogu da imaju decu, ali oni ne trpe diskriminaciju.
Poenta ove teme je odnos prema ljudskim i zakonskim pravima gej ljudi, a ne da li iz njihovog seksualnog odnosa moze da nastane dete, i kakve to veze ima sa njihovim pravima?

Oduvek je bilo pravo, ali ne i obaveza svakog coveka da ima decu, bio hetero ili gej.
Njutn, ni Tesla nisu imali decu. Mozemo li im to zameriti?

Sta homoseksualci promasuju?

Inace, danas mogu i lezbejski parovi da imaju decu, kao i gej muskarci.
Mnogi gej parovi zele i da usvoje decu koju su napustili njihovi hetero roditelji.[/
QUOTE]
Bože sačuvaj za ovo sa decom i lezbejkama i pederima...
a to što hetero parovi nemaji decu - to ti misliš da ne nose pečat bezdetnosti....vidi se da si baš uskogrud i da vidiš samo je dan cilj...ne promašujući ga, naravno.

Zasto sam uskogrud?
Ja upravo kazem da treba biti saosecajan, human, i tolerantan, da ako vec neki par ne moze da ima decu iz svog odnosa, da je onda jos gore ako se dodatno i diskriminise zbog toga. Nijedan par ili covek ne treba da bude diskriminisan jer ne moze da ima decu, bilo da je hetero ili gej.

****** promašuju rupu..pa zato ne mogu da imaju decu....
a lezbejke ne stavljaju pravu stvar u svoju....pa to isto rezultira nemanjem potomstva...

nemoj da mešaš hetero i homo parove...to je tek bolesno...i uvredljivo...

Sta je bolesno i uvredljivo?

Tema je o tome da se postuju ljudska i zakonska prava gej ljudi, a ne o anatomskim odlikama homoseksualnog seksualnog odnosa, sta je "pravo mesto" itd.

Stvar je u tome da treba biti tolerantan, i human, i postovati tudja prava, kao sto svako od nas treba da ocekuje da se postuju njegova.

Poslednja izmena:
Zaista ne znam, nisam radnik MUP-a koji je obavio saslusanje, i nisam prisustvovao nesrecnim slucajevima.
Nekada ljudi mogu iz nekog razloga pretpostaviti ili zakljuciti neciju seksualnu orijentaciju.
Da li iz price, iz nekih veza, poznanstava, okruzenja, pa cak i izgleda, oblacenja i ponasanja koje neki nasilni ljudi smatraju stereotipnim za gej ljude, i nazalost, dovoljnim za napad na njih.

Mislim da je fizicko nasilje, uvrede, ponizavanja, jos od ranog detinjstva, jos gore od toga da se nekome ne proda roba, a gej ljudi to dozivljavaju svakodnevno.
Fizicko nasilje je jedina "diskriminacija" o kojoj ti sve vreme govoris. A umes da amputiras drugima da ne znaju sta je diskriminacija. Po toj tvojoj logici, ceo svet je diskriminisan. Svako dobije batine ponekad. Razlozi su razni.
Odricanje porodice od svog clana jer je gej je verovatno gore od uskracenog prava glasa, ili prava na kredit. Mada nijedno ne treba da se desi.
Kakve ovo veze ima sa diskriminacijom? Ili otac i majka pedera moraju po pravilu da budu ponosni jer im je sin *****?
Dont miks frogs end grenmaders...
Inace, nerealno je ocekivati da ce se punim imenom i prezimenom lako potpisati gej ljudi. Koliko javih licnosti u Srbiji je priznalo da je gej? Ti ljudi zive u strahu od daljeg maltretiranja svog okruzenja, pa cesto i kriju identitet.
Ali ce realno izaci da paradiraju? Bez straha? Ili ce neko drugi paradirati u njihovo ime?

Ja nemam pristup bazi podataka MUP-a sa svim zabelezenim slucajevima diskriminacije prema gej ljudima,

Zaista ne znam, nisam radnik MUP-a koji je obavio saslusanje, i nisam prisustvovao nesrecnim slucajevima.
Nekada ljudi mogu iz nekog razloga pretpostaviti ili zakljuciti neciju seksualnu orijentaciju.
Da li iz price, iz nekih veza, poznanstava, okruzenja, pa cak i izgleda, oblacenja i ponasanja koje neki nasilni ljudi smatraju stereotipnim za gej ljude, i nazalost, dovoljnim za napad na njih.
Znas, neko je negde rekao da homoseksualci nisu diskriminisani. Neko jako vazan i cija rec se postuje u celom svetu. Samo, plasi se reakcije nekih ljudi pa ne sme da objavi svoje puno ime i prezime. Evo, zvacemo ga mister X, vazi?
Prema tome, diskriminacije nema...

Kao sto rekoh, verujem da ima mnogo gej ljudi koji se plase i da prijave nasilje zbog sekundarne viktimizacije.
I slag na tortu...ovo je u stvari osnov svih tvojih komentara. Ti verujes.
Ja sam mislio da smo diskutovali sa razumnim covekom a ne sa vernikom, ali dobro...veruj ti i dalje.

Sto ne dodjes i ti, da vidis da batina ima dva kraja.:D

Ovaj put milicija nece stajati po strani kao 2001.godine.
opa `suplja tikva sama zveci`,znaci taj si:p...
necu doci tog dana iz dva razloga
1. jer nisam gej, ja sam normalna/prirodna osoba koja voli suprotni pol
2.ne bih mogla da podnesem da gledam uzivo kako se ulicama paradira i propagira ono sto nije normalno.

tog nesretnog dana ce biti ugrozeno moje osnovno pravo-sloboda kretanja.
iskreno verujem u navijace
a i u policajce;)

ovaj demijan je dosadan.

nego vidite ovo ('blic'):

Pas koji veruje da je mačka

Čipi je pas koji pati od krize identiteta jer je živeo u kući sa 40 mačaka. On spava pored svoje najbolje prijateljice, crne mačke Eni, i koristi njenu posudu za vodu. Čipi, takođe, veoma retko laje, piše britanski "Telegraf".

Ovaj Džek Rasel terijer nikad nije naučio da bude pas jer je čitav svoj život bio okružen mačkama, smatraju predstavnici Lige za zaštitu mačaka iz Strouda u Glosterširu, koji su Čipija ponudili na usvajanje kao "počasnu macu".

"On je spasen iz jedne kuće u Sirensestera, zajedno sa gomilom mačaka", izjavila je Liz Dart iz Lige. "Prvo nam je rečeno da ima 19 godina, da je slep i gluv, ali se kasnije ispostavilo da je to netačno".

"Nismo mogli da ga ostavimo jer je čitav svoj život proveo sa mačkama. Pretpostavljam da ne zna ni za šta drugo. Nikada nije naučio da bude pas", objasnila je ona.

Dart je dodala da Čipi najviše vremena provodi sa mačkom Eni i da žele da ih udome zajedno. Eni je, kako ističe, prema Čipiju nastrojena veoma zaštitnički.

"On je jedan veoma nežan, stari pas i mnogo nam je drag. Ponekad je teško pronaći dom za stare ljubimce. Voli decu, ali bi mu više odgovarala tišina u kući zbog njegovih godina", kaže Dart.
Veterinari smatraju da je Čipi star između 13 i 15 godina.

Fizicko nasilje je jedina "diskriminacija" o kojoj ti sve vreme govoris. A umes da amputiras drugima da ne znaju sta je diskriminacija. Po toj tvojoj logici, ceo svet je diskriminisan. Svako dobije batine ponekad. Razlozi su razni.

Zasto kazes da je fizicko nasillje diskriminacija- pod navodnicima?

Nasilje je brutalan i verovatno najgori diskriminacije, i to niko ne treba da trpi.

Naveo sam definiciju diskriminacije:
" tretman preduzet prema ili protiv osobe ili odredjene grupe koji je uzet u obzir na osnovu klase ili kategorije, Ujedinjene Nacije objasnjavaju: "Diskriminatorno ponasanje ima mnogo oblika, ali oni svi ukljucuju neki oblik iskljucivanja ili odbacivanja" "

Ako mislis da nije u redu ta definicija koju su dale Ujedinjene Nacije i koja je na vikipediji, molio bih te da navedes za koju smatras da je relevantnija i zasto.

Fizicko nasilje, nazalost, jeste jedan od vidova diskriminacije koji se ispoljava prema gej ljudima, ne zbog raznih razloga, nego zbog njihove seksualne orijentacije.

Diskriminacija je termin koji govori o tretmanu prema nekome, ili nekoj grupi na osnovu klase ili kategorije kojoj pripada .

Naveo sam i objasnio i psihicko i verbalno nasilje koje takodje dozivljavaju u Srbiji svakodnevno i sistematski.
O njima postoje i odrzavaju se brojne uvredljive predrasude, koje neretko dovode i do eksalacije nasilja nad njima.

Nazalost, cak 70% ljudi u Srbiji smatra da je homoseksualnost bolest, iako medicina tvrdi da nije tako.
Vecina ljudi smatra da ne treba dozvoliti postojanje mesta gde bi se okupljali homoseksualci.
Za vecinu gradjana Srbije gej ljudi su neprihvatljivi kao saradnici ili nadredjeni na poslu, rukovodioci na drzavnom polozaju, prijatelji, srodnici ili vaspitaci (nastavnici) dece.
A pored toga, skoro je zabranjena konferencija za novinare gej organizacije u Sava Centru, gej ljudima mnogi zele da ospore zakonsko pravo na okupljanje koje treba da vazi za sve gradjane, mnogi pozivaju i na nasilje nad njima, i to svakodnevno, to se moze videti i na ovoj temi.
Diskriminacija je i da ne smeju da se civilno vencavaju, i time imaju prava kao i ostalih 90% ljudi
Vid diskriminacije prema gej ljudima je heteroseksizam:

Heteroseksizam je termin koji se odnosi na negativne stavove, predrasude i diskriminaciju u korist seksualnosti suprotnih polova i veza. On moze ukljucivati pretpostavke da je svako heteroseksualan ili da su privlacnost suprotnih polova i veze norma, i samim tim superiorni.

Heteroseksizam kao diskriminacija ukljucuje anti-gej zakone, politike, i institucionalne prakse (sto je zakonski kod nas tek nedavno regulisano), uznemiravanje zasnovano na seksualnoj orijentaciji ili dozivljenoj seksualnoj orijentaciji, negativne stereotipe, diskriminatorni jezik i govor, i druge forme diskriminacije protiv gej muskaraca, lezbejki i biseksualaca …

Heterosexism is a term that applies to negative attitudes, bias, and discrimination in favor of opposite-sex sexuality and relationships. It can include the presumption that everyone is heterosexual or that opposite-sex attractions and relationships are the norm and therefore superior.

This type of heterosexism includes anti-gay laws, policies, and institutional practices, harassment based on sexual orientation or perceived sexual orientation; negative stereotyping, discriminatory language and discourse, and other forms of discrimination against gay men, lesbians, and bisexuals …
http://en.wikipedia.org/wiki/Heterosexism#As_discrimination

Kakve ovo veze ima sa diskriminacijom? Ili otac i majka pedera moraju po pravilu da budu ponosni jer im je sin *****?
Dont miks frogs end grenmaders...
Niko ne kaze da roditelji treba da se ponose seksualnom orijentacijom svog deteta, ali odricanje od njega (od strane prijatelja, porodice i druge vrste iskljucivanja) zbog predrasuda o gej ljudima jeste ekstreman vid psiholoske torture.
Ako ti nije jasno zasto je to diskriminacija, evo opet definicije:
“Diskriminatorno ponasanje ima mnogo oblika, ali oni svi ukljucuju neki oblik iskljucivanja ili odbacivanja, tretman preduzet prema ili protiv osobe ili odredjene grupe koji je uzet u obzir na osnovu klase ili kategorije"

Ali ce realno izaci da paradiraju? Bez straha? Ili ce neko drugi paradirati u njihovo ime?

Postoje ljudi koji zele da preduzmu taj rizik u Srbiji da iskazu svoju seksualnu orijentaciju.
Mnogi gej ljudi, iz, nazalost, cesto opravdanih strahova od posledica, to ne zele da cine.
Gej populacija cini do 10% populacije, i prema nekim procenama ima ih oko 600.000 u Srbiji.

Inace, na gej paradama ucestvuju i mnogi hetero ljud koji zele da podrze gej ljude u borbi za svoja prava..

demijan777:
Znas, neko je negde rekao da homoseksualci nisu diskriminisani. Neko jako vazan i cija rec se postuje u celom svetu. Samo, plasi se reakcije nekih ljudi pa ne sme da objavi svoje puno ime i prezime. Evo, zvacemo ga mister X, vazi?
Prema tome, diskriminacije nema...

Ja govorim o slucajevima koji su zabelezeni, i objavljeni u medijima . Ja ne posedujem niti imam pristup kompletnoj policijskoj dokumentaciji svih slucajeva zlostavljanja gej ljudi, a i da posedujem, nisam siguran da li imam pravo da ih objavim.

Kao sto se, nazalost, desavaju i druge nesrece ljudima koje se objave u crnoj hronici, ubistva, silovanja, maltretiranja itd. cesto se iz postovanja prema zrtvama da ne bi ponovo dozivljavale psiholosku torturu, napisu samo inicijali. Meni je to razumljivo.

Naveo sam konkretne slucajeve diskriminacije, definiciju, zasto i kako su gej ljudi diskriminisani. Ta diskriminacija ukljucuje nasilje (verbalno, psiholosko, i fizicko), govor mrznje (pretnje, uvrede, pozivi na linc), neprihvatljivost i netrpeljivost prema gej ljudima u mnogim aspektima za vecinu stanovnistva, itd.

Ako te zanima, procitaj i izvestaj CeSID-a i GSA koji sam naveo o polozaju gej populacije u Srbiji u 2008. Godini, i nazalost, i dalje visokom stepenu homofobije u Srbiji.

Kao sto rekoh, verujem da ima mnogo gej ljudi koji se plase i da prijave nasilje zbog sekundarne viktimizacije
I slag na tortu...ovo je u stvari osnov svih tvojih komentara. Ti verujes.
Ja sam mislio da smo diskutovali sa razumnim covekom a ne sa vernikom, ali dobro...veruj ti i dalje.

Na osnovu cega zakljucujes da je verovanje osnov svih mojih komentara? Ako smatras da je (jos) neki moj post zasnovan samo na verovanju, bez cinjenica, molio bih te da navedes bar jedan i objasnis zasto.

Izvinjavam se, mozda izraz "verujem" nije bio adekvatan, ali s obzirom na visok stepen homofobije u Srbiji, i stigmatizaciju koju trpe gej ljudi u Srbiji, nerealno je ocekivati da ce sve zrtve zlostavljanja javno priznati svoju seksualnu orijentaciju.

Zamolio sam te da navedes neke javne licnosti u Srbiji koje su javno priznale da su gej, i to verovatno ne cine iz straha od osude, govora mrznje, pa i javnog linca.

To nije nesto imaginarno, to je realnost, i to se moze videti cak i na ovoj temi.

Poslednja izmena:
Zamolio sam te da navedes neke javne licnosti u Srbiji koje su javno priznale da su gej, i to je verovatno iz straha od osude, govora mrznje, pa i javnog linca.
Kao sto sam ja tebe zamolio da navedes konkretan primer itd, itd....kažem, lep broj postova se može napumpati ovde. Jedino sto to meni nije cilj.
Kao sto je zaključak na onoj obrisanoj temi bio jasan, jasan je i ovde. Prvi red, drugi red, treci red, tacka. Cetvrti red, zarez...nadam se da kopiraš tekstove sa nekog predloška jer ako sve ovo pišeš svaki put ispočetka onda imaš ozbiljan problem koji nema veze sa seksualnom orijentacijom ( ili dezorijentacijom, da budemo precizniji ).
Mene još uvek zanima koliko će mojih para biti potrošeno na nešto što podržava cca 10% građana Srbije...

Evo da nešto i naučiš...crncima jeste bilo zabranjeno da koriste javni prevoz, jeste bilo zabranjeno da kupuju u istim prodavnicama kao belci, jeste bila uskraćivana medicinska zaštita...to jeste bila diskriminacija. Ovo što ****** rade je....pederski.

Mene je ovaj deo najvise zainteresovao.

Kako je ta grupa navijaca znala da je u pitanju lezbejka?
Da li joj je pisalo na celu?

Smatram da se pojedinacni incidenti zloupotrebljavaju radi propagiranja sopstvenih ciljeva.
Ludaka ili pijanih je uvek bilo. Onaj ko hoce nekog da tuce ce uvek naci zrtvu. Isto toliko zabelezenih napada ima i na ljude koji nisu gejevi. Po tvojoj teoriji i navijaci su diskriminisani jer je nekad vrlo opasno nositi obelezje nekog tima. Skoro je bio slucaj kad je grupa Partizanovih navijaca napala decka zbog zvezdinog sala i ranili mu oca koji je izasao da ga brani.
Svi ovi slucajevi koje si nabrojao nisu dokazi diskriminacije nego huliganskog ponasanja pojedinaca koji se zloupotrebljavaju.
Od 1000 napada na neka lica sigurno ce po zakonu verovatnoce barem 100 biti na pripadnike gej populacije. To nije diskriminacija, to je statistika koja se zloupotrebljava.

Vec sam objasnio:

nisam radnik MUP-a koji je obavio saslusanje, i nisam prisustvovao nesrecnim slucajevima.

Nije u pitanju "samo statistika" ako je neko pretucen zbog svoje seksualne orijentacije, vec je to vid diskriminacije.

A za nasilje mogu biti mnogi povodi, to ne mora biti diskriminacija. Materijalna korist, razni licni, porodicni, poslovni i drugi odnosi itd. Postoje, nazalost, mnogi motivi za agresivnost ljudi.

Kao sto sam ja tebe zamolio da navedes konkretan primer itd, itd....kažem, lep broj postova se može napumpati ovde.

Za sta nisam naveo konkretan primer?

Jedino sto to meni nije cilj.
Kao sto je zaključak na onoj obrisanoj temi bio jasan, jasan je i ovde. Prvi red, drugi red, treci red, tacka. Cetvrti red, zarez...nadam se da kopiraš tekstove sa nekog predloška jer ako sve ovo pišeš svaki put ispočetka onda imaš ozbiljan problem koji nema veze sa seksualnom orijentacijom ( ili dezorijentacijom, da budemo precizniji ).
Mene još uvek zanima koliko će mojih para biti potrošeno na nešto što podržava cca 10% građana Srbije...

Evo da nešto i naučiš...crncima jeste bilo zabranjeno da koriste javni prevoz, jeste bilo zabranjeno da kupuju u istim prodavnicama kao belci, jeste bila uskraćivana medicinska zaštita...to jeste bila diskriminacija. Ovo što ****** rade je....pederski.

demijan777:
Naveo sam konkretne slucajeve diskriminacije, definiciju, zasto i kako su gej ljudi diskriminisani. Ta diskriminacija ukljucuje nasilje (verbalno, psiholosko, i fizicko), govor mrznje (pretnje, uvrede, pozivi na linc), neprihvatljivost i netrpeljivost prema gej ljudima u mnogim aspektima za vecinu stanovnistva, itd.

, i kao sto sam objasnio ljudska i gradjanska prava se ne mogu nabrojati samo u: kupovini u prodavnicama, medicinsku zastitu, javni prevoz (mada gej ljudi jesu bili napadani u prevozu).

Vec sam pisao sta se podrazumeva pod ljudskim i gradjanskim pravima.

demijan777:
Ljudska i zakonska prava gej ljudi treba pre svega postovati zato sto treba biti human, tolerantan, i zato sto svako od nas treba da ocekuje da se njegova postuju, a ne zbog ulaska u Evropsku Uniju.

Ako govorimo o ljudskim pravima u uobicajenom smislu

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights

Human rights refer to the "basic rights and freedoms to which all humans are entitled."[1] Examples of rights and freedoms which have come to be commonly thought of as human rights include civil and political rights,

http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_and_political_rights

such as the right to life and liberty, freedom of expression, and equality before the law; and economic, social and cultural rights, including the right to participate in culture, the right to food, the right to work, and the right to education

gde se eksplicitno navodi

Protection from discrimination (based on gender, religion, race, sexual orientation, etc.)

Srbija je inace potpisala

http://en.wikipedia.org/wiki/UN_decl...on_LGBT_rights

The declaration condemns violence, harassment, discrimination, exclusion, stigmatization, and prejudice based on sexual orientation and gender identity. It also condemns killings and executions, torture, arbitrary arrest, and deprivation of economic, social, and cultural rights on those grounds.

Ali nazalost, ta ljudska prava gej ljudi u Srbiji se i dalje ne postuju.

Takodje, ako govorimo o definiciji:

http://sr.wikipedia.org/wiki/У%...B8ма

Постоји укупно тридесет чланова који оквирно сачињавају људска права, али за најзначајније принципе се сматрају следећи:

Право на живот, слободу и сигурност личности.
Право на образовање.
Право на запослење, плаћене празнике, заштита од незапослености и социјална сигурност.
Право на пуно учешће у културном животу.
Слобода од тортуре или свирепог, нехуманог третирања или казне.
Слобода мишљења, уверења и вероисповести.
Слобода изражавања и мишљења.

Gej ljudima u Srbiji je ugrozeno pravo na sigurnost licnosti.
Takodje trpe i torturu (psiholosku, verbalnu, pa i fizicku) zbog svog seksualnog opredeljenja

Sta znaci "seksualna dezorijentacija"?
Ako mislis na homoseksualnost, ona je seksualna orijentacija.
Na koji ozbiljni problem u vezi mene mislis i zasto?
Postovanje ljudskih i zakonskih prava je nesto sto treba da vazi za sve gradjane, pa i gej ljude, bez diskriminacije.
Ako je neka grupa ljudi diskriminisana, mislim da je opravdano pruziti sredstva (bila materijalna, edukativna itd. ) u borbi protiv diskriminacije.

Poslednja izmena:
Кад кажеш Србија је потписала на кога то мислиш? Можда на неке политичаре али не на грађане јер нас нико ништа није питао а да је питао било би као и у анкети коју видиш горе
Ako je neka grupa ljudi diskriminisana, mislim da je opravdano pruziti sredstva (bila materijalna, edukativna itd. ) u borbi protiv diskriminacije
Да не мислиш можда да им им треба од пореских обвезника одвајати паре да би се јадни дискриминисани педери едуковали ?
А хиљаде људи сваким даном остаје без посла.

Где је ту памет ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back