a pa stariji je to recept od tv formata
katarza i te priche
Zaboravio sam samo da napomenem, da format postoji, da kušan je, da ovo danas jeste neka komercijalizovana verzija istog, da. Ali da ne zaboravimo da pričamo o nečemu što se vuče još od antike. Dakle, nečemu, poželjno je misliti, umnogome prevazidjenom? Replika bi bila, očigledno ne, jer pogledaj tu publiku. Ipak, nije to baš ista stvar. Nije isto čitati SF u doba Žila Verna, i čitati Žila Verna u doba recimo Daglasa Adamsa.
A pogledaj i ko gura takav materijal. I danas se snimaju drame i narativi, koje obradjuju praiskonske te srednjevekovne teme. Ali ih obično i stavljaju u odgovarajući vremenski period i format. Vangamburgerlandjani tj. Gde takav narativ ima više smisla i pravi se jasan odudar od trenutnih tokova. Recimo skoro sam gledao kineskog Hamleta, i bio zadovoljan jer je ispoštovan i Šeki ali i specifičnosti kineskog senzibiliteta. I više nego zadovoljan. Uzgred Žang Žiji glumi Hamletovu kevu. No, stranim.
Kada gledaš neki murikanskijanerski serijal, sve nekako biva zapoganjeno, i format i istorijat, i narativ. Pogledaj Vikinge, Šerloke, Bones, CSI, pa i Igru Futona.
Kada rekoh iznad da ovakav program pravi od čoveka kuče, nisam mislio bukvalno na Martinov rad. Ima u njemu šta da se nadje, pored ovoga što već navedosmo. Već na taj neki generalni uzorak. Vraćanje čovekovih senzibiliteta u ono stanje uma iz antike je posredi. A to je jeftin vid obraćanja. Mislim, što bih se ja recimo trudio uopšte da koristim WC šolju, te da brišem bulju nakon, popeću se prosto na obližni jablan i kao majmun ciljati fekalijama komšije u prolazu. Kada doću štrumfovi da me mlate, pozvaću se na katarzu.