George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Vampiri su posebna priča. Mislim, stigli su i u reklamu za kinder bueno :roll:
Sad ću tek da odem u offtopic, ali ajd. Hiperprodukcija smeća ne bi postojala, da nema potražnje za tim smećem. Ja verujem da kvalitet uvek ispliva. Problem nije u tom nekvalitetu koji nas okružuje, već u nemogućnosti ljudi da procene šta jeste a šta nije kvalitet. Da bi mogli da ocene, treba da imaju razvijeno kritičko mišljenje, koje opet nastaje formalnim obrazovanjem. A koliko se pažnje danas pridaje obrazovanju i kakvo je uopšte, to znaš i sama. Dakle, hiperprodukcija smeća nije uzrok što se čita svakakvo smeće, već posledica drugih i dugotrajnijih procesa, koji su u osnovi poprilično nakazni i truli.

upravo, al znas kako se razvija kriticko misljenje
+ dijete uci ono sto dozivljava...usvaja ono sto ga okruzuje...

da bi bi imalo sta da...ispliva
to nesto mora i nastati...i mora dobiti svojih 5 minuta
da ga opce zapazimo...

dakle, ako bilo koja...zustra raspravica ovdje medju nama
rezultira time da bijesni mladi forumash
koga sam uspjesno iznervirala...
uzme u ruke npr neku od knjiga kojima smo...spamovale temu veceras
pa dodje do zakljucka da...ima citanje smisla
i mimo martina i slicnog djubreta
super
ako nastavi citat vjerojatno ce ubrzo i sam bit
kadar pronaci razliku :)))

Poslednja izmena:
Hajde da se vratimo na temu, jer mnogo cesto odlutaTE :P
Odgovorite na pitanje koje sam postavio. Sta mislite kako ce da se zavrsi?

iskreno, mislim da to ni autor ne zna
al posto se upetljo ko pile u kuchine
+ mu je to vec manir
bice opet neka nasilno zbrzana deus ex machina
receptura...
tj ako opce bude...
missim, ako rikne martin najmice izdavac vec nekog
da citav chapariz zavrsi...sto mozda i ne bi bilo loshe

iskreno, mislim da to ni autor ne zna
al posto se upetljo ko pile u kuchine
+ mu je to vec manir
bice opet neka nasilno zbrzana deus ex machina
receptura...
tj ako opce bude...
missim, ako rikne martin najmice izdavac vec nekog
da citav chapariz zavrsi...sto mozda i ne bi bilo loshe

Ti bas mrzis Martina a? Malko me nervira to sto ne propustas priliku da ga ispljujes ali opet to je tvoje pravo xD Nikakav drugaciji utisak ne mogu da steknem, bez uvrede, ali cini mi se nekako da si protiv svega sto je popularno iliti poznato xD

Jao Boze a gle mene, visim na krstarici a napolju vec svice. Budala -.-

Poslednja izmena:
upravo, al znas kako se razvija kriticko misljenje
+ dijete uci ono sto dozivljava...usvaja ono sto ga okruzuje...

da bi bi imalo sta da...ispliva
to nesto mora i nastati...i mora dobiti svojih 5 minuta
da ga opce zapazimo...

dakle, ako bilo koja...zustra raspravica ovdje medju nama
rezultira time da bijesni mladi forumash
koga sam uspjesno iznervirala...
uzme ruke npr neku od knjiga kojima smo...spamovale temu veceras
pa dodje do zakljucka da...ima citanje smisla
i mimo martina i slicnog djubreta
super
ako nastavi citat vjerojatno ce ubrzo i sam bit
kadar pronaci razliku :)))

Pa, evo, ja ću sigurno pročitati nešto od ovoga što si mi preporučila. :mrgreen:
Takođe, mislim da će i još par ljudi.
Najiskrenije, mislim i da će dušan pročitati, jer je vrlo sistematičan. Kad završi sa Martinom, glad će biti prevelika. Vidi se da je žustar i impulsivan, ali se vidi i da je radoznao. Videćeš, on će među prvima pročitati nešto sa onog spiska. To ne znači da će promeniti mišljenje o Martinu, isto kao što ga i ja ne menjam za sad i ne mislim da je smeće, i dalje.
jbg to možda na kraju ni nema veze sa kvalitetom, koliko sa senzibilitetom. Mislim, ima genijalnih dela u umetnosti, ne osporavam im kvalitet, ali se meni prosto ne sviđaju. Ne zato što ne kapiram šta je pisac hteo da kaže, već prosto mi ne leži stil, sam ton ili šta već. Isto tako ima prosečnih, komercijalnih stvari koje ne dosežu neke visine, ali mi se sviđaju. Ne mislim da sam zbog toga površna.
To mu dođe kao da imaš neke najbolje i najlepše cipele, ali te malo žuljaju, pa obuješ one stare razdrndane patike i lepo ti.
Ili kad se setiš nekog bivšeg frajera koji i nije nešto, i znaš mu milion mana, više mana nego vrlina, a ipak ti nekako prirastao srcu, ne znaš ni sama zašto. :)

Ti bas mrzis Martina a? Nikakav drugaciji utisak ne mogu da steknem, bez uvrede, ali cini mi se nekako da si protiv svega sto je popularno iliti poznato xD

to je tvoj utisak
niti ga...volim, niti ga mrzim
pricamo o serijalu koji pishe
a ne o njemu kao covjeku
kad se nesto proda u ovoliko
primjeraka izdavac uvijek ima...plan b u rezervi
a autor ovog serijala nije bash prposhan delija u punoj snazi
+ mu se ne zuri, koliko vidim
tako da se vrlo lako moze desit da serijal neko drugi zavrsi
previse je para u pitanju

Pa, evo, ja ću sigurno pročitati nešto od ovoga što si mi preporučila. :mrgreen:
Takođe, mislim da će i još par ljudi.
Najiskrenije, mislim i da će dušan pročitati, jer je vrlo sistematičan. Kad završi sa Martinom, glad će biti prevelika. Vidi se da je žustar i impulsivan, ali se vidi i da je radoznao. Videćeš, on će među prvima pročitati nešto sa onog spiska. To ne znači da će promeniti mišljenje o Martinu, isto kao što ga i ja ne menjam za sad i ne mislim da je smeće, i dalje.
jbg to možda na kraju ni nema veze sa kvalitetom, koliko sa senzibilitetom. Mislim, ima genijalnih dela u umetnosti, ne osporavam im kvalitet, ali se meni prosto ne sviđaju. Ne zato što ne kapiram šta je pisac hteo da kaže, već prosto mi ne leži stil, sam ton ili šta već. Isto tako ima prosečnih, komercijalnih stvari koje ne dosežu neke visine, ali mi se sviđaju. Ne mislim da sam zbog toga površna.
To mu dođe kao da imaš neke najbolje i najlepše cipele, ali te malo žuljaju, pa obuješ one stare razdrndane patike i lepo ti.
Ili kad se setiš nekog bivšeg frajera koji i nije nešto, i znaš mu milion mana, više mana nego vrlina, a ipak ti nekako prirastao srcu, ne znaš ni sama zašto. :)

pitanje je i senzibiliteta
i trenutka...recimo, ja ni dan danas ne volim crnjanskog
i zaista ono sto me odbija jest upravo stil
koji je meni potpuno neprobavljv
ali je i pitanje...necina vrednovanja
tj onog kritickog misljenja koje si spomenula

pitanje je i senzibiliteta
i trenutka...recimo, ja ni dan danas ne volim crnjanskog
i zaista ono sto me odbija jest upravo stil
koji je meni potpuno neprobavljv
ali je i pitanje...necina vrednovanja
tj onog kritickog misljenja koje si spomenula

Ja sam upravo sa Crnjanskim imala to traženje trenutka. Počela da čitam Roman o Londonu, i nikako da se "upecam". Ostavila, i posle par meseci, u kasnu jesen, uzela i pročitala u dahu. Nedelju dana sam sanjala epizode iz knjige, mesec dana sam imala neki čudan i setan osećaj. A sad, godinama kasnije, kad se setim tog romana, taj setni osećaj mi se vrati. To je jedna od najemotivnijih knjiga koju sam ikad pročitala.
Crnjanski ima specifičan stil, poetičnu rečenicu sa dosta inverzija i apozicija. Od stranih, sličan stil ima, recimo Prust.
Meni npr. Saramagov stil sa kilometarskim rečenicama zadaje glavobolje. Za njega mi treba baš velika koncentracija.

Uskoro će svanuti, ni ne primetih koliko sam se zablejala. Bio zanimljiv razgovor :)
Hvala Zlotvore, dobar si sagovornik, i fer, što posebno cenim. pisaćemo se još.
Nosim se na kunt, treba sutra da se radi.

Lepo snomaštanje svima želim. :mrgreen:

Ja sam upravo sa Crnjanskim imala to traženje trenutka. Počela da čitam Roman o Londonu, i nikako da se "upecam". Ostavila, i posle par meseci, u kasnu jesen, uzela i pročitala u dahu. Nedelju dana sam sanjala epizode iz knjige, mesec dana sam imala neki čudan i setan osećaj. A sad, godinama kasnije, kad se setim tog romana, taj setni osećaj mi se vrati. To je jedna od najemotivnijih knjiga koju sam ikad pročitala.
Crnjanski ima specifičan stil, poetičnu rečenicu sa dosta inverzija i apozicija. Od stranih, sličan stil ima, recimo Prust.
Meni npr. Saramagov stil sa kilometarskim rečenicama zadaje glavobolje. Za njega mi treba baš velika koncentracija.

Uskoro će svanuti, ni ne primetih koliko sam se zablejala. Bio zanimljiv razgovor :)
Hvala Zlotvore, dobar si sagovornik, i fer, što posebno cenim. pisaćemo se još.
Nosim se na kunt, treba sutra da se radi.

Lepo snomaštanje svima želim. :mrgreen:

Kad smo vec kod toga - ni prusta ne volim, isto mi je smetalo
crnjanskom sam se triput vracala
Ocekujuci da sam se ja dovoljno promjenila
ne vrijedi
ebe me njegova struktura recenice
ko da njemacki citam...:lol:
Laku noc :)

Ali u tome je lepota Martinovog dela... I sam je rekao da svoj serijal piše na način na koji niko do sada nije pisao jer, citiram: "muka mu je od Diznilend-Epskofantastičnih serijala koji se pojavljuju u zadnje vreme..."
Pritom misli na knjige koje imaju glupog heroja koji je kao u fazonu "jao ja neću da budem heroj" pa onda pređe u fazu "ja sam heroj i ja sam faca" i na kraju spase čitav taj svet tako što pobedi stvorenje zatočeno u nekoj dimenziji od postanja vremena i to stvorenje pokušava da se probije u svet heroja jako dugo...i heroj ga uvek u tome spreči...
Dalje, magija; magija; magija; još magije... magija... Na to se svode današnje EF knjige, uglavnom.
Likovi su jedva razvijeni; obično crni ili beli ili je pisac pokušao da ih napravi "sivima" i gadno omanuo u tome i napravio smešne likove koje niko ne voli i sa kojima čitalac ne može da saoseća.
Ma šta da se desi, koliko god da je zlo, ma kakav da je neprijatelj - dobro uvek pobedi, uz male žrtve, ali dobro uvek pobedi...
Dobri likovi su dobri do ludila i uvek će biti takvi; svaka njihova odluka je ispravna; oni nemaju mane.
Svaki zlikovac je zao do ludila; i uvek će biti takav (izuzev retkih slučajeva koji su patetični kada nastupi scenario "vaša ljubav mi je vratila veru u dobro... više ne želim da budem zao"; srećom, ovaj scenario je jako redak); nikada nema razloga za njegovu zlobu (ili ima neki jadan...) ali uglavnom nema: Zašto je zao? Zato što pisac kaže da jeste! Negativci nikada nemaju vrline; uvek su samo splet mana koje ljudi poseduju.
Rat se uvek vodi oko magičnog predmeta i svi ginu a da i ne znaju zašto - sve to može da se reši daleko lakšim putem ali zašto bi; tako bi pisac ostao bez posla...

E sad, sve ovo što sam naveo; toga nema kod Martina. Uspeo je da izbegne gotovo svaki mogući kliše koji vlada gotovo svakim žanrom. Ne kažem da je savršen, ali je od ostalih pisaca stigao najbliže tome. Čak je prevazišao Tolkina u nekim stvarima ali niko nikada neće dostići dubinu priče koju je Tolkin imao, niti će napisati tako bogatu istoriju... Itd... Ali, opet kažem, Martin je jako blizu...
Martin i Tolkin i nisu za usporedbu.Totalno dva razlicita smera ali je svaki u svom savrsen. A Martin je zaista izbacio svaki klise. Mene i odusevljava upravo to sto ljudi poput Neda Starka ostaju bez glave :mrgreen: U takvom svetu to i jeste jedino realno.Ponos,iskrenost,dobrota, postenje. ..nema tome mesta. Ne kazem da mi je drago jer Ned mi je bio omiljen lik ali je jedino ocekivano. Ja od Martina dalje (ako nam dovoljno pozivi) i ne ocekujem nista sapunjavo niti srecan kraj. :)

Poslednja izmena:
Hajde da se vratimo na temu, jer mnogo cesto odlutaTE :P
Odgovorite na pitanje koje sam postavio. Sta mislite kako ce da se zavrsi?

Ja mislim da ovo samo Martin zna. Mogu samo da odvalim pa sta bude.

Dzon je Azor Ahai reborn, spase svet od White Walkera i to moguce macem onog Artura Dejna, Zorom (Dawn) koji posluzi kao Lightbringer. Nimerija (Arja) i copor ubijaju sve Frejove u strasnom pokolju. Arja postaje Faceless Man, na kraju ubija Deneris koja postaje luda kao cale joj pokojni. Bran warguje zmajeve da pomogne Dzonu u borbi. Stanis postaje kralj, jer ovaj Aegon novi je laznjak koji na kraju gine. Sansa ubija Littlefingera i upravlja Vale-om. Rikon postaje Warden Severa, malo surov, ali i dalje pravedan, ipak je Stark. Dzejmi ubija Sersei, ispunjava se ono njeno prorocanstvo od kad je bila klinka (Dzejmi je valdja malo mladji od nje). Tyrion gine, ne znam kako, ali dobar je lik pa to je maltene jedini logican zavrsetak za njega :D

I tako, ima toliko likova, da sam verovatno nekoga izostavio...

Ja mislim da ovo samo Martin zna. Mogu samo da odvalim pa sta bude.

Dzon je Azor Ahai reborn, spase svet od White Walkera i to moguce macem onog Artura Dejna, Zorom (Dawn) koji posluzi kao Lightbringer. Nimerija (Arja) i copor ubijaju sve Frejove u strasnom pokolju. Arja postaje Faceless Man, na kraju ubija Deneris koja postaje luda kao cale joj pokojni. Bran warguje zmajeve da pomogne Dzonu u borbi. Stanis postaje kralj, jer ovaj Aegon novi je laznjak koji na kraju gine. Sansa ubija Littlefingera i upravlja Vale-om. Rikon postaje Warden Severa, malo surov, ali i dalje pravedan, ipak je Stark. Dzejmi ubija Sersei, ispunjava se ono njeno prorocanstvo od kad je bila klinka (Dzejmi je valdja malo mladji od nje). Tyrion gine, ne znam kako, ali dobar je lik pa to je maltene jedini logican zavrsetak za njega :D

I tako, ima toliko likova, da sam verovatno nekoga izostavio...

Zanimljivo, krvolocno xD

Мислим да се већ мало излизало да се убијају ликови. Поготово после смрти Кевана Ланистера. Волео бих да се заврши неком битком Ватре и Леда, па ко жив, ко мртав. Решавање проблема на Вестеросу ме не интерусују.

И желим да Арја прецрта сва имена из "молитве".

Волео бих да се заврши неком битком Ватре и Леда, па ко жив, ко мртав. Решавање проблема на Вестеросу ме не интерусују.

И желим да Арја прецрта сва имена из "молитве".

Mislim da je ovo prvo 99% sigurno, a Arja ce ih verujem precrtati dosta, ne znam bas za sva...

Back