George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

sto bi nas izbacili
pa valjda imamo pravo na misljenje :)))

nego, predanje, narodna poezija i proza
pa poezija (epska od gilgamesha do orlanda)
i na kraju proza, vecinom
mada, bas nesto razmisljam koliko mi je gilgamesh bio super
i kako bi bilo zanimljivo citat opet neku takvu formu, al
iz pera suvremenog autora
znaci, pravi pravcati ep : )

"bajke" su takodjer..."evoluirale"
tj dobile su nadgradnju
u vidu literature za...malo stariju djecu
uloga im je manje vise ista
https://en.wikipedia.org/wiki/Young-adult_fiction

nije lanark preveden, koliko znam
imas na onoj temi o listama
i linak za jednu dosta bogatu
online bibiloteku..linkova
za razne elektronske formate
ako jos radi, a nadam se da radi

Sad vidim tek da si dopunila. Ne volim da čitam sa kompa, nekako mi to nije to ako malo, malo pa ne liznem prst da okrenem stranu. :)
Takođe sam od onih što hejtuju Kindle i slična sokoćala iz najrazličitijih razloga, od "Kindle ne može da zameni knjigu jer ne možeš na prvoj strani da napišeš posvetu i pokloniš nekome za rođendan" do "Kindle ne može da zameni knjigu jer u njemu ne možeš da presuješ biljke za herbarijum".
Valjda će se neko udostojiti da prevede. Ako ne, čitaću sa kompa, šta da se radi.

Hm, mislim da je samo dovoljno reći da su ljudi daleko stručniji od tebe svrstali Martinove knjige u žanr koji oni smatraju kao adekvatan. Tako da, na neki način, nemaš pravo da tvrdiš suprotno.

Uostalom, prestani da spamuješ temu sa time šta si ti pročitala jer si već preterala. Ovo je već druga stranica teme o tome šta si ti čitala i tvoji utisci (koji, verovatno ne zanimaju gotovo nikoga na temi o Martinovim delima); Prvo to, drugo, vidi se o čemu je tema a ne o "Šta je ZloTvor pročitao/la".

Možda je vreme da neko od moderatora reaguje. Barem sa opomenom.

A opet na neki drugi nacin ni ti nemas pravo da joj to kazes :D

Ima pravo da kaze sta misli. Ja npr. mislim da je daleko iznad proseka, ali se ne slazem sa tobom oko toga sto je stavljas daleko ispred svih ostalih i bacas u oblake. Te knjige od kojih kazes da je bolja, sto se ponavljaju sa magicnim svetovima, bicima itd. Takve i treba da budu. A to sto ti volis epsku fantastiku koja je dosta manje epska i manje fantasticna je tvoje pravo. To za "strucanjake" necu komentarisati jer svako drugacije na to gleda. A za ovo sto je "spamovala" mozda je malo preterala, ali nema razloga da tako burno reagujes. Nemoj da se uvredis zbog stvari koje sam napisao. Jednostavno moje misljenje x)

Hm, mislim da je samo dovoljno reći da su ljudi daleko stručniji od tebe svrstali Martinove knjige u žanr koji oni smatraju kao adekvatan. Tako da, na neki način, nemaš pravo da tvrdiš suprotno.

Uostalom, prestani da spamuješ temu sa time šta si ti pročitala jer si već preterala. Ovo je već druga stranica teme o tome šta si ti čitala i tvoji utisci (koji, verovatno ne zanimaju gotovo nikoga na temi o Martinovim delima); Prvo to, drugo, vidi se o čemu je tema a ne o "Šta je ZloTvor pročitao/la".

Možda je vreme da neko od moderatora reaguje. Barem sa opomenom.

Nemoj da se žestiš. Jesmo otišle malo offtopic, ali opet je priča o fantastici i književnosti.

Sad vidim tek da si dopunila. Ne volim da čitam sa kompa, nekako mi to nije to ako malo, malo pa ne liznem prst da okrenem stranu. :)
Takođe sam od onih što hejtuju Kindle i slična sokoćala iz najrazličitijih razloga, od "Kindle ne može da zameni knjigu jer ne možeš na prvoj strani da napišeš posvetu i pokloniš nekome za rođendan" do "Kindle ne može da zameni knjigu jer u njemu ne možeš da presuješ biljke za herbarijum".
Valjda će se neko udostojiti da prevede. Ako ne, čitaću sa kompa, šta da se radi.

Printer je isto super fora
mada, ja sve vise u elektronskom formatu
pa i ovog martina
znas kad bi dala pare za to
al kad sam vec pocela citanje
onda zavrsim cijeli serijal
glupo mi da ostavim
Zapravo, jordanov serijal je
jedini koji sam batalila
negdje kod, mislim, trece knjige
bilo je previse dosadno :)))
eto, to je gore i od ovog :p

Printer je isto super fora
mada, ja sve vise u elektronskom formatu
pa i ovog martina
znas kad bi dala pare za to
al kad sam vec pocela citanje
onda zavrsim cijeli serijal
glupo mi da ostavim
Zapravo, jordanov serijal je
jedini koji sam batalila
negdje kod, mislim, trece knjige
bilo je previse dosadno :)))
eto, to je gore i od ovog :p

Eto, bar se za nešto slažemo...

Slažem se takođe sa Dju_bre; e-knjige u meni ubiju volju za čitanjem...
Primetio sam da čak i kada čitam e knjige i dođem do nekog ogromnog cliffhanger-a, da uopšte nemam volju da nastavim dalje čitanje...više mi ispadne na moranje, nego radi uživanja... A inače "prave" knjige znam da pročitam 600+ strana za pet-šest dana... Za e-hobita mi je bukvalno trebalo četiri meseca...

Ja mislim da sam Džordana pročitala do 5. ili 6. dela. Martina sam čitala baš davno, i uvek čekala da izađe novi deo, pa da naši prevedu, pred seriju sam obnovila sve. Generalno je problem što žanr izlazi u nastavcima, pa čekaš po nekoliko godina, u međuvremenu pozaboravljaš pola.
I dalje mislim da Martin nije toliko loš, koliko se tebi ne sviđa. Ima mnogo gorih. Meni se sviđa, potseća na taj magijski realizam, ali sam svesna i propusta. Ako mi pobije omiljene likove iz čista mira na kraju, verovatno ću ga zamrzeti.

Primetio sam da čak i kada čitam e knjige i dođem do nekog ogromnog cliffhanger-a, da uopšte nemam volju da nastavim dalje čitanje...više mi ispadne na moranje, nego radi uživanja... A inače "prave" knjige znam da pročitam 600+ strana za pet-šest dana... Za e-hobita mi je bukvalno trebalo četiri meseca...

vidi, "prave" knjige tj one koje ti drze paznju iz nekih tvojih razloga
se i na telefonskom ekranu ono 320x nesto mogu citati
mada je pravi elektronski citac ili barem neki tablet
neuporedivo konfomniji
Ugodjaj ovisi i od softvera koji za citanje koristis

E, baš to! Otegne se do u nedogled, i nekako ne mogu da se uživim u priču. Em se ukočim na stolici, ne mogu da se lepo zavalim, em sija ono pa mi sve blinkće, em dok sa glupim mišem izmlataram da obrnem strane. Ne dao bog ako provalim da sam nešto previdela, pa hoću da se vratim par strana unazad, tek onda nastane konfuzija.
Jeste da su e-knjige bolje u ekološkom smislu :) ali meni su noćna mora. Kad treba da čitam e-knjigu, jedva se nakanim, i kao da idem na gubilište.

Ja mislim da sam Džordana pročitala do 5. ili 6. dela. Martina sam čitala baš davno, i uvek čekala da izađe novi deo, pa da naši prevedu, pred seriju sam obnovila sve. Generalno je problem što žanr izlazi u nastavcima, pa čekaš po nekoliko godina, u međuvremenu pozaboravljaš pola.
I dalje mislim da Martin nije toliko loš, koliko se tebi ne sviđa. Ima mnogo gorih. Meni se sviđa, potseća na taj magijski realizam, ali sam svesna i propusta. Ako mi pobije omiljene likove iz čista mira na kraju, verovatno ću ga zamrzeti.

ma, nije problem martinov serijal sam po sebi
jos jedno djubre manje vishe
nego je napravljen takav hype oko toga
ala ono s da vincijevom kodom
povraca mi se od takvih...projekata
istovremeno mi je zao kad neko
propusti toliko sjajnih pisaca i djela
u domenu fantastike, ef, sf...
zato sto ovo djubre bukvalno samo sto iz frizidera
ne iskace
missim, kuzim ja snagu propagandne mashinerije
ali ko stvarno voli fantastiku
zasluzuje bolje od ovog
i treba mu pomoci da to i pronadje

sto se e knjiga tice
bilo koji reader i milina
sad s ipada citam
ali sam zakljucila da ocu i reader
prvenstveno zbog baterije

Poslednja izmena:
E, baš to! Otegne se do u nedogled, i nekako ne mogu da se uživim u priču. Em se ukočim na stolici, ne mogu da se lepo zavalim, em sija ono pa mi sve blinkće, em dok sa glupim mišem izmlataram da obrnem strane. Ne dao bog ako provalim da sam nešto previdela, pa hoću da se vratim par strana unazad, tek onda nastane konfuzija.
Jeste da su e-knjige bolje u ekološkom smislu :) ali meni su noćna mora. Kad treba da čitam e-knjigu, jedva se nakanim, i kao da idem na gubilište.

Nemam pojma o čemu pričaš... :D:whistling:

Kapiram ja šta ti kažeš, dela koja su mnogo bolja nisu dobila pažnju kao PLIV. Ja to gledam s druge strane, mislim da je baš dobro što je PLIV privukao svu tu pažnju, prvenstveno na žanr. Ljudi se isprimaju, pročitaju, pišu po forumima, raspituju se, a onda i doznaju i za sve te druge pisce, pa uzmu i to da pročitaju. Mora se od nečeg krenuti. Mislim da je skretanje pažnje na žanr na bilo koji način dobro, naročito za mlade čitaoce, koji eto imaju priliku da se zainteresuju i više informišu, pa polako da izgrade svoj čitalački ukus.

- - - - - - - - - -

Ja sta god da napisem, pitam nesto, cak i citiram nesto, niko me ne vergla 2% o.O Udruzeno ignorisanje . . . :/

Nije ignorisanje, nego se slažemo, pa nemamo šta da dodamo :)

Ja sta god da napisem, pitam nesto, cak i citiram nesto, niko me ne vergla 2% o.O Udruzeno ignorisanje . . . :/

aj ne zaebavaj
nije istina
treba ti e book reader
to je fora
mada je i bilo koji adroid uredjaj isto ok
tu nema skrola, ako ga ne zelis
Vec okreces strane
koje su numerisane
A mozes i bukmarkovat
osvjetljenje podesis kako oces
kao i boju teksta i pozadine

aj ne zaebavaj
nije istina
treba ti e book reader
to je fora
Vec okreces strane
koje su numerisane
A mozes i bukmarkovat

Hmm android daaa, ne zvuci lose. Totalno sam zaboravio. Mada ne znam kako ce biti citanje knjige na malom fonu (knjige od milion strana).
A sto se tice onoga sto sam malopre rekao, tacno sam dokazao da covek mora da privuce paznju na sebe. Malo zrno peska u pustinji . . .

Kapiram ja šta ti kažeš, dela koja su mnogo bolja nisu dobila pažnju kao PLIV. Ja to gledam s druge strane, mislim da je baš dobro što je PLIV privukao svu tu pažnju, prvenstveno na žanr. Ljudi se isprimaju, pročitaju, pišu po forumima, raspituju se, a onda i doznaju i za sve te druge pisce, pa uzmu i to da pročitaju. Mora se od nečeg krenuti. Mislim da je skretanje pažnje na žanr na bilo koji način dobro, naročito za mlade čitaoce, koji eto imaju priliku da se zainteresuju i više informišu, pa polako da izgrade svoj čitalački ukus.

- - - - - - - - - -

Nije ignorisanje, nego se slažemo, pa nemamo šta da dodamo :)

znas kako to krene - kad se jedno djubre proda u zilion primjeraka
onda svaki skriboman pozeli da i on...napise nesto
i eto hiperprodukcije djubreta
sjetimo se samo eragona...bljuv...
ili svih ovih bljuvotina s vampirima...
a to je u svim medijma bwe
kad s zadnji put u mas medijma vidjela ili procitala
intervju s nekim kvalitetnijim piscem
klinci to chitaju i misle to je to...vauuuu...
pa pogle ovu temu samo
Sta ne volis, sta ne svidza ti se.... :lol:

aj ne zaebavaj
nije istina
treba ti e book reader
to je fora
Vec okreces strane
koje su numerisane
A mozes i bukmarkovat
Ma kad nema šanse :) to prosto nije to. Nema veze sa zanimljivošću knjige, već prosto sa tim procesom čitanja. Meni je to čitanje kao da mrtav gladen uzmeš da jedeš supu viljuškom.

Hmm android daaa, ne zvuci lose. Totalno sam zaboravio. Mada ne znam kako ce biti citanje knjige na malom fonu (knjige od milion strana).
A sto se tice onoga sto sam malopre rekao, tacno sam dokazao da covek mora da privuce paznju na sebe. Malo zrno peska u pustinji . . .

7 ili 8 incha uzmi tablet neki
ili bas e book citac
bilo koji, najeftiniji
ja sam imala donedavmo archosa 7 inca
stane u ruku
slatko sam se nachitala na tom uredjaju <3

Ma kad nema šanse :) to prosto nije to. Nema veze sa zanimljivošću knjige, već prosto sa tim procesom čitanja. Meni je to čitanje kao da mrtav gladen uzmeš da jedeš supu viljuškom.

stvar navike
ja sam jedva docekala
sad sam ko pokretna biblioteka
i nema potrebe vise da ljudima posudjujem knjige
samo posaljem mejlom pa ne moraju da vrate :mrgreen:
a kupujem samo one koje volim
zemlja obecana :)))

znas kako to krene - kad se jedno djubre proda u zilion primjeraka
onda svaki skriboman pozeli da i on...napise nesto
i eto hiperprodukcije djubreta
sjetimo se samo eragona...bljuv...
ili svih ovih bljuvotina s vampirima...
a to je u svim medijma bwe
kad s zadnji put u mas medijma vidjela ili procitala
intervju s nekim kvalitetnijim piscem
klinci to chitaju i misle to je to...vauuuu...
pa pogle ovu temu samo
Sta ne volis, sta ne svidza ti se.... :lol:

Vampiri su posebna priča. Mislim, stigli su i u reklamu za kinder bueno :roll:
Sad ću tek da odem u offtopic, ali ajd. Hiperprodukcija smeća ne bi postojala, da nema potražnje za tim smećem. Ja verujem da kvalitet uvek ispliva. Problem nije u tom nekvalitetu koji nas okružuje, već u nemogućnosti ljudi da procene šta jeste a šta nije kvalitet. Da bi mogli da ocene, treba da imaju razvijeno kritičko mišljenje, koje opet nastaje formalnim obrazovanjem. A koliko se pažnje danas pridaje obrazovanju i kakvo je uopšte, to znaš i sama. Dakle, hiperprodukcija smeća nije uzrok što se čita svakakvo smeće, već posledica drugih i dugotrajnijih procesa, koji su u osnovi poprilično nakazni i truli.

stvar navike
ja sam jedva docekala

I ja sam kao pokretna biblioteka, u svakoj torbi imam neku knjigu koju vucaram i čitam po prevozu, u redovima i sl. Samo što će rame da mi se iskilavi :) u tom slučaju je zaista bolje imati neko tako malo i lagano sokoćalo.

- - - - - - - - - -

stvar navike
ja sam jedva docekala

I ja sam kao pokretna biblioteka, u svakoj torbi imam neku knjigu koju vucaram i čitam po prevozu, u redovima i sl. Samo što će rame da mi se iskilavi :) u tom slučaju je zaista bolje imati neko tako malo i lagano sokoćalo.

Back