George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Meni Sansa nije bas simpaticna ali mislim da bez nje i maloprstica knjiga nebi bila ni upola dobra.

Ovim postom previse podizes njihov nivo postojanja kao lika u knjizi, a omalozavas ostale likove... :) Ako me razumes, ako su oni pola knjige (u figurativnom smislu reci), sta su onda ostalih 20 (cak i dosta vise) sporednih i glavnih likova? Koji je onda njihov udeo u originalnosti
i velicini knjige, ako Maloprstic (koji je i sam sporedni lik) i Sansa zauzimaju polovinu?
Razumes... :):)

Maloprsić je lukav,beskrajno ambiciozan,častoljubiv i vešt poličar.Bojim se da Sansa nema mnogo mogućnosti da se razvije pod njegovim okriljem.Ona je po prirodi povukla više na majčinu stranu,a i ostala je bez Ledi vrlo rano.Njen svet iz viteške literature se razbio u susretu sa stvarnošću koja je stvarno nije mazila.Ipak sve zavisi od čika Martina u kom pravcu misli da je povede.Mislim da ona ona ima potencijala i za dobrog i lošeg čoveka.Čekamo.

Sansa u principu jeste pozitivan lik u knjizi. Ne verujem da bi mogla da uradi nesto krajnje beskrupulozno ili zlo (kao na primer Lanisteri, Gregor Klegani ili Viseris), ali zato zbog svoje naivnosti donosi krajnje glupe odluke ( na kraju krajeva ona je ipak Stark.). Ned je u principu bio isto toliko glup. Mogao je da se izvuce ziv i zdrav, cak i da dobije mnogo toga, ali je on izabrao cast i panj. A njemu su lepo i rekli da se cast ne jede. Rob je bio podjednako glup. Zamenio je mocne Freje sa slabim Vesterlinzima, i pogubio jednog od svojih najvecih pristalica. Sve zbog glupe casti. I on je ostao kraci za glavu.
Mene iskreno cudi da je Sansa jos ziva.

A za razliku od njih troje, Arja nije toliko brinula o casti, radila je ono sto je morala da bi prezivela. I trenutno je ona (po meni) jedan od naj-badass likova. Dzon pridaje dosta vaznosti casti ali kad mu je gorelo pod nogama ( kad je bio sa divljanima ) ipak je "pokleko" i opalio Igrit. Da nije dobio bi "sisanje".
Cast je jedno, ali Zivot je nesto sasvim drugo.

A sto se tice Maloprstica, on ne samo da je zapoceo "igru prestola", nego sticem utsak kao da se sve odvija upravo onako kako je on zamislio. Nista ga ne iznenadjuje, i dosad je on izvukao najvise koristi iz cele te kikembacije sa ratom 5 kraljeva. Zapravo on je najlukaviji lik u celoj knjizi. Od sitnog lorda sa Prstiju, on je postao clan malog veca, Gospodar kovnica, dobio je Harendvor, a onda i ceo Erinov Dol, a kako sad stvari stoje preko Sanse bi mogao da dobije i ceo Sever.A posto je sansa unuka Lorda Hostera Tulija, mozda ce i neki recni lordovi da mu se pridruze protiv freja. To je vise od pola Kraljevstva.
Razmislite o tome...

Back