@Hurin - Sada sam još više zbunjen jer navodiš jako kvalitetne autore i između ostalog ti se sviđa Nasleđe... Mnogo mi je to nekonzistentno... Ne shvataj ovo lično, molim te, i možda bi trebalo i da ignorišeš moje smaranje ali zaista mi se nije dopalo njegovo pisanje i nisam jedini koji misli da je neoriginalan do bola. I još je navodno Ursula Le Guin tvrdila kako je on "jako talentovan i ORIGINALAN pisac kojeg čeka svetla budućnost..." Ova "kritika" ne da je lažna nego se iza nje krije i finansijska podrška...DUH! Sada već i sumnjam da je Nasleđe uopšte prodato u tom broju primeraka - jer, kako je to običaj, ljudi trče na ono što se dobro prodaje (nema veze da l' je ta prodaja lažna ili ne)...
A to za Tolkina, da su mnogi slični njemu, to je pojava koju moraš da očekuješ kada je neko pisas EF, jer je on napravio granice (da se tako izrazim) za taj žanr jer pre toga nisu bile dobro definisane... Tako da se mnogi pisci u početku drže tih granica a kasnije kada "uhvate zalet" njihova priča postaje dosta kompleksnija i sve manje liči na Tolkina...
Štaviše, i ne smatram da Paolinijev sastav (prim. prev.) toliko liči na Tolkina (osim imena koja su samo prepisana) koliko liči na Zvezdane ratove (nigde veze, ali eto, on je odatle uzeo zaplet i priču) pa na Zmajevi jahači Perna, a naročito fora sa jezikom na kojem se ne sme lagati iz Zemljomorje od gorepomenute autorke koja ga nahvali (malo sutra nahvali)...
Eto, smaram ja i dalje, ali ja u celom njegovom serijalu ne nađoh nešto gde sam na milisekundu pomisio "aha, e ovo je originalno"...
Znači sve što je on napisao sam već negde video/čuo/pročitao u istoj ili sličnoj formi... Ja takvo nešto ne mogu da volim... Nema šanse...