George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

pogresno...zakljucak sam i stvorila na temelju citanja...
i najiskrenije mi je zao sto je tako...
no, kad para toliko zavrti...
bojim da je bilo za ocekivati...:(

I Balzak je pisao da plati racune pa je opet uradio neke fantasticne romane ;)
OK, prozivas komercijalu, ali Martin nije najbolja meta posto su mu knjige dosta kvalitetno odradjene (narocito prve 3). Komercijala je na zalost nasa realnost, ali nemoj podrazumevati da je sve sto je komercijalno istovremeno i lose (i obrnuto).

PS: Pracheta sam mislim procitao sve, a ako hoces nesto u tom otkacenom stilu, uzmi Asprina, staro ali dobro :ok:

I Balzak je pisao da plati racune pa je opet uradio neke fantasticne romane ;)
OK, prozivas komercijalu, ali Martin nije najbolja meta posto su mu knjige dosta kvalitetno odradjene (narocito prve 3). Komercijala je na zalost nasa realnost, ali nemoj podrazumevati da je sve sto je komercijalno istovremeno i lose (i obrnuto).

PS: Pracheta sam mislim procitao sve, a ako hoces nesto u tom otkacenom stilu, uzmi Asprina, staro ali dobro :ok:

prve tri...eto, vidis...i sam osjetis...razliku?

inace, komercijala nije nasa realnost...sve dok ima i pisaca.

Martin to, prosto, nije...recenice su mu suvoparne...likovi sustinski...plosni
liseni bilo kakve dublje motivacije...
vise su nesto kao karikirani akteri operete...nego sudionici u svim tim...dogadjanjima kojih nema...tj.
radnja se razvlaci u beskonacnost...tj. ne razvlaci se posto...stoji...
sve je ispleteno, nevjestom rukom, na gomli stereotipa i otrcanih...mustri
u cilju da se proda sto vise nastavaka...sto veci tiraz...
cak je i ritam izdavanja takav...
zatim, "normalno", slijede film pa igrica...pa...
sve u svemu...nekako je tuzno :(

a ovo s Balzakom...oces reci da go kvantitet moze poroditi kvalitet...? slucajno...tesko.

Pratchetta navedoh kao primjer...kako stvari mogu krenuti u...pogresnom smjeru, al opet...
neuporedivo je iz prostog razloga sto se P. ne muci...on je zanatlija i to vrhunski...

Poslednja izmena:
prve tri...eto, vidis...i sam osjetis...razliku?

inace, komercijala nije nasa realnost...sve dok ima i pisaca.

Martin to, prosto, nije...recenice su mu suvoparne...likovi sustinski...plosni
liseni bilo kakve dublje motivacije...
vise su nesto kao karikirani akteri operete...nego sudionici u svim tim...dogadjanjima kojih nema...tj.
radnja se razvlaci u beskonacnost...tj. ne razvlaci se posto...stoji...
sve je ispleteno, nevjestom rukom, na gomli stereotipa i otrcanih...mustri
u cilju da se proda sto vise nastavaka...sto veci tiraz...
cak je i ritam izdavanja takav...
zatim, "normalno", slijede film pa igrica...pa...
sve u svemu...nekako je tuzno :(

a ovo s Balzakom...oces reci da go kvantitet moze poroditi kvalitet...? slucajno...tesko.

Pratchetta navedoh kao primjer...kako stvari mogu krenuti u...pogresnom smjeru, al opet...
neuporedivo je iz prostog razloga sto se P. ne muci...on je zanatlija i to vrhunski...
Nismo citali istog Martina, ocigledno. Zapravo je nacin odmotavanja radnje iza politickih kulisa i karakterizacija likova ono najbolje kod njega. Mozda ti izgledaju malko karikirano, ali im je neporeciva raznovrsnost i cesto izrugivanje stereotipima (izuzima lik Johna Snowa koga izgleda svi vole osim mene), a motivacija likova mu je upravo jaca, a ne slabija strana. Slabost cetvrte knjige je sto je premature, tj objavljena je a ostala je nedorecena. Ako hoces da prozivas imas divne primere u vidu sage o Vidovnjacima i sl, tu bih ti jos i pomogao.

PS: Quantity has a quality of its own, je Staljinova maksima, i nema veze sa mojim komentarom. Samo sam hteo da kazem da motivi umetnika ne moraju uvek biti uzviseni da bi napravio kvalitetno delo.

Ne bih nazivao PLIV ili bilo koju knjigu epske fantastike krshom- Dostojevski, Tolstoj, njihova dela su toliko drugacija da se ne mogu porediti sa epskom. Nije tacno da epska fantastika nema svoje mesto u knjizevnosti i da su to "bajke" ili knjige koje se citaju iskljucivo radi puke zabave( kao recimo Hari Poeter). Najstarija dela poznata knjizevnosti- Ep o Gilgamesu, Odiseja, Ilijada su zapravo epska fantastika :D
Sad, Martin ima slabo elemenata epske fantastike, ali likovi su mu upecatljivi i genijalni, nacin razvijanja radnje i stil su mu sjajni, kvalitet pisca ne zavisi toliko od zanra koji pise, koliko od stila i ideja koje ima.

Nismo citali istog Martina, ocigledno. Zapravo je nacin odmotavanja radnje iza politickih kulisa i karakterizacija likova ono najbolje kod njega. Mozda ti izgledaju malko karikirano, ali im je neporeciva raznovrsnost i cesto izrugivanje stereotipima (izuzima lik Johna Snowa koga izgleda svi vole osim mene), a motivacija likova mu je upravo jaca, a ne slabija strana. Slabost cetvrte knjige je sto je premature, tj objavljena je a ostala je nedorecena. Ako hoces da prozivas imas divne primere u vidu sage o Vidovnjacima i sl, tu bih ti jos i pomogao.

PS: Quantity has a quality of its own, je Staljinova maksima, i nema veze sa mojim komentarom. Samo sam hteo da kazem da motivi umetnika ne moraju uvek biti uzviseni da bi napravio kvalitetno delo.

mda...bojim se da smo ipak istog Martina citali
upravo te...politicke kulise su ofucanije od clanaka u Kuriru...ili kostima u prigradskom pozoristu...
likovi se krecu unutar tog svijeta potpuno...linearno; po komandi...
radeci stvari samo kako bi otvorili prostora za narednu...epizodu...
kao lutkice od papira...mehanicki...logici i razumu usprkos...
zato i kazem da su ko likovi iz operete...

odlican primjer je

http://en.wikipedia.org/wiki/Minor_houses_in_A_Song_of_Ice_and_Fire#Sandor_Clegane
karakter od koga je jos i moglo biti nesto...
u jednom momentu mrtav i saranjen, ali....ne bas sasvim
vjerojatno kako bi kasnije, po potrebi, mogao usetati u kadar ziv i zdrav...:zper:

ili

http://en.wikipedia.org/wiki/Eddard_Stark
koji, svom iskustvu i mudrosti unatoc ama bas sve cini kako bi vrat sto bolje namjestio...:roll:

ili

http://en.wikipedia.org/wiki/House_Tully#Catelyn
njeno...povampirenje...znaci, presmijesno je....:(

ovaj
http://en.wikipedia.org/wiki/House_Lannister#Tyrion
je jos i najbolje..ispao
vjerojatno zato sto se autor malcice...poistovjetio s njim...
barem kad je pragmatican pristup... u pitanju...? :zper:

i nije uopce fora u...prozivanju....ma, zapravo jeste;
kad izdavac i autor naprave toliku pompu...a tako malo daju...kad smo vec kod cetvrte knjige....
mislim, gadljvo je na momente...i sramota je
kako se od svakog g.ovneta u ovoj nasoj sadasnjosti s lakocom napravi medijska pita...:confused:

ps jesi promasio...skroz naskroz...osim ako bas ne uzivas u... "literaturi na kilo"...
jer umjetnik i umjetnost su jedna prica, a to je...neka druga...

Ne bih nazivao PLIV ili bilo koju knjigu epske fantastike krshom- Dostojevski, Tolstoj, njihova dela su toliko drugacija da se ne mogu porediti sa epskom. Nije tacno da epska fantastika nema svoje mesto u knjizevnosti i da su to "bajke" ili knjige koje se citaju iskljucivo radi puke zabave( kao recimo Hari Poeter). Najstarija dela poznata knjizevnosti- Ep o Gilgamesu, Odiseja, Ilijada su zapravo epska fantastika :D
Sad, Martin ima slabo elemenata epske fantastike, ali likovi su mu upecatljivi i genijalni, nacin razvijanja radnje i stil su mu sjajni, kvalitet pisca ne zavisi toliko od zanra koji pise, koliko od stila i ideja koje ima.

jesu, drukcija su, ali se nesto drugo moze uporediti
kao i svaki drugi zanatlija pisac je u svom poslu dobar ili los...sustinski
to se, ako nista drugo..., osjeti...nema lazi, prevare... niti mogucnosti za tako nesto...
kad se na sve to doda jos i faktor...vremena
dobijemo rjesenje problema; djelo koje prezivi...u glavama i srcima
generacija i generacija citalaca prica samo za sebe...ne trebaju mu...placeni termini...

sto se umjetnosti tice...i to se...uslovno receno; osjeti...
kad te nesto... dotakne...udari toliko da se...preispitujes...ili pocnes nanovo
otkrivati sebe i svijet oko sebe...
vjerojatno imas posla s...umjetnickim djelom...
prosto, ono ostavlja otisak u tvom karakteru...
za razliku od...ovakve...konzumne literature tj. shunda...

eto, Homer je odlican primjer...da bolji ne moze...

Poslednja izmena:
Opet se bavis jauklintiuplocisanjem. Time sto ces beskonacno ponavljati svoje misljenje ne znaci da je ono i ispravno. Svaki lik se uz manje ili vise truda da svrstati u operetski i stereotipiziran (mada ja volim i rado posecujem i opere i operete :)) Nadam se da se neces uvrediti na ovaj primer:

Vragana- dakle presmesan lik, dolazi mecki na rupu i proziva Martina na temi njegovih ljubitelja. (jel te ovo podseca malo na Edarda Starka?)

Otvori dnevne novine (ne moras samo Kurir) i videces da je politika prepuna Martinovskih likova i postupaka.
Ako izdavac i pisac zaseru, pa nece biti prva maratonska saga koju sam skartirao kad je pao kvalitet, ali nikad necu neku o kvalitetu prosudjivati na osnovu komercijalnog uspeha i kolicine napisanog, pa bilo u pozitivnoj, bilo u negativnoj konotaciji.

Edit: Homer je bazicno gledano bio zabavna literatura, prenosena s kolena na koleno jer je neko hteo da je "konzumira"

Opet se bavis jauklintiuplocisanjem. Time sto ces beskonacno ponavljati svoje misljenje ne znaci da je ono i ispravno. Svaki lik se uz manje ili vise truda da svrstati u operetski i stereotipiziran (mada ja volim i rado posecujem i opere i operete :)) Nadam se da se neces uvrediti na ovaj primer:

Vragana- dakle presmesan lik, dolazi mecki na rupu i proziva Martina na temi njegovih ljubitelja. (jel te ovo podseca malo na Edarda Starka?)

pa ne bas..samo imam misljenje....drukcije od tvog
recimo da nisam toliko sklona...kompromisu
tj. aboliranju neprobavljivh bedastoca zarad puke zabave...
i svakako, nisam sklona da ih pakujem u oblandu...knjizevnosti...zasto bih?

evo, napravimo jedno malo...poredjenje;
i zadrzimo se na likovima iz domena fantastike...

na jednoj strani imas npr. Tiriona...posto je to, izgleda, najkompleksniji Martinov lik
a na drugoj strani npr. Stipajka...
s tim da je ovo Martinovo cudo zamisljeno vrlo...pretenciozno...s teznjom i upiranjem
da se...otjelotvori (sto nije ni cudo kad njegovu... karijeru uzmemo u obzir...)
dok je Peake bio...zadovoljan i... tkanjem metaforickih svjetova...
pa opet...Stirpajk je...zivotniji nego sto ce ijedan Martinov lik ikad biti...
zasto...pa zato sto je Martin neiskren...manipulator + los zanatlija...kao npr. Hubbard
dok Peake to nije...

Otvori dnevne novine (ne moras samo Kurir) i videces da je politika prepuna Martinovskih likova i postupaka.
Ako izdavac i pisac zaseru, pa nece biti prva maratonska saga koju sam skartirao kad je pao kvalitet, ali nikad necu neku o kvalitetu prosudjivati na osnovu komercijalnog uspeha i kolicine napisanog, pa bilo u pozitivnoj, bilo u negativnoj konotaciji.

jedno je ...politika, a drugo je interpretacija iste po Kuriru ili Dinastiji...
elem, ovo je Dinastija i nista vise
i bila je realtivno zabavna...kao prava spanska serija dok nije smorio...al bas...
do stupnja kad ce citalac zapita - el on ovo nas zaebava?
i prestane kupovati to njesra.

Edit: Homer je bazicno gledano bio zabavna literatura, prenosena s kolena na koleno jer je neko hteo da je "konzumira"

time se i vjerojatno npr. Hubbard...tjesio, al se izjalovilo..sta mislis zasto...kako? :zper:

Poslednja izmena:
jesu, drukcija su, ali se nesto drugo moze uporediti
kao i svaki drugi zanatlija pisac je u svom poslu dobar ili los...sustinski
to se, ako nista drugo..., osjeti...nema lazi, prevare... niti mogucnosti za tako nesto...
kad se na sve to doda jos i faktor...vremena
dobijemo rjesenje problema; djelo koje prezivi...u glavama i srcima
generacija i generacija citalaca prica samo za sebe...ne trebaju mu...placeni termini...

sto se umjetnosti tice...i to se...uslovno receno; osjeti...
kad te nesto... dotakne...udari toliko da se...preispitujes...ili pocnes nanovo
otkrivati sebe i svijet oko sebe...
vjerojatno imas posla s...umjetnickim djelom...
prosto, ono ostavlja otisak u tvom karakteru...
za razliku od...ovakve...konzumne literature tj. shunda...

eto, Homer je odlican primjer...da bolji ne moze...

Ok, ali ne uticu na svakoga isto ista umetnicka dela. Neko ce mozda vise da se zamisli i veci i dublji utisak na njega da ostavi Tolkin nego Dostojevski i da dozivi katarzu mozda dok cita Hronike Ambera, dok ce Braca Karamazovi da ga zamaraju. To ne znaci da je taj neko manje inteligentan ili da manje shvata jedno ili drugo delo, vec je naprosto stvar ukusa( naravno i ovo ide do neke granice, jer postoji i NEukus XD). Ali kvalitetna epska fantastika svakako zavredjuje svoje mesto u knjizevnosti, jer na kraju krajeva, svi mitovi, legende, price i bajke koje se prenose na razlicite nacine jos od kada je covek uzeo krpice zivotinkske koze i resio da njima prekrije svoje genitalije( bas kao u crtacima XD) su forma epske fantastike...
A za Martina ne bih rekao da nije kvalitetan pisac, mozes da das neke konkretne argumente zasto tako mislis?

Ok, ali ne uticu na svakoga isto ista umetnicka dela. Neko ce mozda vise da se zamisli i veci i dublji utisak na njega da ostavi Tolkin nego Dostojevski i da dozivi katarzu mozda dok cita Hronike Ambera, dok ce Braca Karamazovi da ga zamaraju. To ne znaci da je taj neko manje inteligentan ili da manje shvata jedno ili drugo delo, vec je naprosto stvar ukusa( naravno i ovo ide do neke granice, jer postoji i NEukus XD). Ali kvalitetna epska fantastika svakako zavredjuje svoje mesto u knjizevnosti, jer na kraju krajeva, svi mitovi, legende, price i bajke koje se prenose na razlicite nacine jos od kada je covek uzeo krpice zivotinkske koze i resio da njima prekrije svoje genitalije( bas kao u crtacima XD) su forma epske fantastike...
A za Martina ne bih rekao da nije kvalitetan pisac, mozes da das neke konkretne argumente zasto tako mislis?

sve sto sam do sada iznijela upravo se na argumente i svodi
zapravo, samo se na jednu jedinu stvar svodi:
dobar...zanatlija zna kad je vrijeme da stane
tj.zna da odradi...finish i kaze sebi...ok, to je gotovo...ajmo dalje...

umjesto toga ovaj...bukvalo...nasilno nastavlja dalje...
cemu?
sve sto je do sada...rekao
mogao je svesti u....u najboljem slucaju, dvije... zabavne knjizice...
to jest..kad bi znao sta uopce zeli reci...

evo i recepta:
otvoris gomilu sitnih zapleta, uvedes kamaru likova
i onda u jednom trenutku, koji neizbjezno dodje, pogubis nit,
napatis se dok povatas i sagledas vlastite junake
pa zakljucis kako je pametno nasilno ih pobiti
kako bi, koliko toliko, zavezao konce koji vise i otimaju se...
prijeteci da ti...oparaju citav dzemper...

s druge strane....mogli bi ti opet zatrebati kad zapanes u corsokak...(ocu rec...kreativnu blokadu) pa im je grobove mudro ostaviti neobiljezene...
instant vaskrsenja/povampirenja radi...

od toliko...razmisljanja nemas vremena povesti racuna ni o cemu drugom
pa tako recenice trpe...opisi se izlizu do karikature...dijalozi postaju sve besmisleniji...likovi postupaju sve sludjenije...u skladu s tvojim trenutnim...raspol...
ovaj, inspiracijom...

medjutim, citava prica polako postaje zamorna i publici...
gledanost opada...
jedini nacin da to sprijecis je... da Blejk otkrije da je sam sebi majka...

onda jos dvije sezone prezvakujemo tu...cinjenicu... pa...

kraj balade...katarza...desi se neminovno....Kasandra i Hose Armando se uzmu...
citaoci odahnu, a ti prodas prava za seriju/film...:mrgreen:

inace, epsku fantastiku tj. fantastiku uopce nitko ne dovodi u pitanje...ponajmanje ja
samo ne vidim...nacin da zamijenim kvalitet kvanitetom...
ako vec nema nista dobro, neka...bolje pauza nego...ovo...

Poslednja izmena:
kao zanr...moze biti
samo, to s pomenutim...."djelima" nije slucaj

za usporedbu;
http://www.stephenrdonaldson.com/
http://www.mervynpeake.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Wolfe

a ovaj covjek ce, nadajmo se, tek reci sta ima

http://en.wikipedia.org/wiki/China_Miéville

ps ima toga jos...samo me sad mrzi da pisem, kasnije...

donaldsona sam iscitao (hronike tomasa kovenanta zakljucno sa the runes of the earth, fatal revenent-a nikako da se smilujem da nabavim).
ok, serijal jeste dobar ali nije TOLIKO bolji da bi jordana ili martina nazvala krsem.
gene wolfe me ceka na policama (imam samo nase prevode vitez carobnjak) - u ratu sam sa slobodnim vremenom a i nekako me ne privlaci knjiga pod nazivom carobnjak :mrgreen:...verovatno cu i u ovom slucaju da nabavim englesku verziju...

od epske fantastike se ipak ne moze ocekivati neka bitnija knjizevna vrednost vec reltivno pristojna zanimacija ako ti prija takva tematika.
jbga, sidni seldon ima bolje prevrate u nego vecina epske fantastike fantastike (daaavno, na letnjem raspustu u osnovnoj skoli sam se po obicaju navukao neku bolestinu na moru u crnoj gori pa sam uzeo kevine knjige da ubijem vreme)...

zanimljivu ideju je imala en mekafri u prve 3 knjige koje su i nasi alnari preveli (nabavio sam jos par knjiga o pernu ali opet - slobodno vreme zeza...)...

pravi trash u ovoj prici je dragonlance.

Poslednja izmena:
donaldsona sam iscitao (hronike tomasa kovenanta zakljucno sa the runes of the earth, fatal revenent-a nikako da se smilujem da nabavim).
ok, serijal jeste dobar ali nije TOLIKO bolji da bi jordana ili martina nazvala krsem.
gene wolfe me ceka na policama (imam samo nase prevode vitez carobnjak) - u ratu sam sa slobodnim vremenom a i nekako me ne privlaci knjiga pod nazivom carobnjak :mrgreen:...verovatno cu i u ovom slucaju da nabavim englesku verziju...

po meni..toliko je bolji pa jos malcice
i to samo zato sto ima solidnu pripovjedacku strukturu
mada, ruku na srce...finalni nastavak nisam jos iscitala...

od epske fantastike se ipak ne moze ocekivati neka bitnija knjizevna vrednost vec reltivno pristojna zanimacija ako ti prija takva tematika.
jbga, sidni seldon ima bolje prevrate u nego vecina epske fantastike fantastike (daaavno, na letnjem raspustu u osnovnoj skoli sam se po obicaju navukao neku bolestinu na moru u crnoj gori pa sam uzeo kevine knjige da ubijem vreme)...

zanimljivu ideju je imala en mekafri u prve 3 knjige koje su i nasi alnari preveli (nabavio sam jos par knjiga o pernu ali opet - slobodno vreme zeza...)...

pravi trash u ovoj prici je dragonlance.

e, nema to veze s zanrom...
mozda u tzv. epskoj fantastici ima znatno vise djubreta
jer iz nekog...neobjasnjivog razloga svaka budala koja odluci pisat..."knjigu"
prvo se za EF mashi....
al to je zapravo...nebitno...

e, nema to veze s zanrom...
mozda u tzv. epskoj fantastici ima znatno vise djubreta
jer iz nekog...neobjasnjivog razloga svaka budala koja odluci pisat..."knjigu"
prvo se za EF mashi....
al to je zapravo...nebitno...

pa ima veze sa zanrom...
postoji neko nepisano pravilo do koje mere se treba upustati u psihoanalizu svojih junaka da bi to i dalje bila EF a ne neki los psihic...

u EF-u je mnogo bolje dozvoliti citaocu da sam zakljuci pozadinu temperamenta i karaktera nekog od junaka nego mu crtati razloge (koji su cesto nebulozni).

tyrion lannister je jedan od relativno dobro odradjenih karaktera.

konkretno donaldson u nekim trenucima kao da pokusava da napise bledu kopiju zlocina i kazne ali opet, oprastam mu jer mi je njegov serijal vrlo prijao...

pisci epske fantastike u ogromnoj meri NISU dovoljno dobri da bi se upustali u takvu problematiku jer bi u suprotnom presli u ozbiljnije vode.

pa ima veze sa zanrom...
postoji neko nepisano pravilo do koje mere se treba upustati u psihoanalizu svojih junaka da bi to i dalje bila EF a ne neki los psihic...

u EF-u je mnogo bolje dozvoliti citaocu da sam zakljuci pozadinu temperamenta i karaktera nekog od junaka nego mu crtati razloge (koji su cesto nebulozni).

tyrion lannister je jedan od relativno dobro odradjenih karaktera.

konkretno donaldson u nekim trenucima kao da pokusava da napise bledu kopiju zlocina i kazne ali opet, oprastam mu jer mi je njegov serijal vrlo prijao...

pisci epske fantastike u ogromnoj meri NISU dovoljno dobri da bi se upustali u takvu problematiku jer bi u suprotnom presli u ozbiljnije vode.

pa to ti je to...zavisi tko se u...pisanje upustio :lol:
npr. Ursula se inace vise bavi psihologijom svojih karaktera i socioloskim aspektima...
odnosima u drustvu i njegovim uredjenjem...
pa...sta god da uradi...uradi sjajno, al Ursula je pisac....majstor zanata....+ umjetnik,
a ne "baba sera" koja pise knjigu u slobodno vrijeme ocekujuci slavu..

e, sad...sto su "baba sere" navalile da pisu EF...ne znam...
mozda im se cini najjednostavnije odatle poceti...
misterija, sta li je...
samo, to ne znaci da tje bilo tko s gramom mozga to kupiti, a ako se bas i zaebe...pofaliti
njihov...prvijenac...u "toalet uvezu"...mislim, nema te medijske kampanje... :mrgreen:

Poslednja izmena:
pa to ti je to...zavisi tko se u...pisanje upustio :lol:
npr. Ursula se inace vise bavi psihologijom svojih karaktera i socioloskim aspektima...
odnosima u drustvu i njegovim uredjenjem...
pa...sta god da uradi...uradi sjajno, al Ursula je pisac....majstor zanata....+ umjetnik,
a ne "baba sera" koja pise knjigu u slobodno vrijeme ocekujuci slavu..

e, sad...sto su "baba sere" navalile da pisu EF...ne znam...
mozda im se cini najjednostavnije odatle poceti...
misterija, sta li je...
samo, to ne znaci da tje bilo tko s gramom mozga to kupiti, a ako se bas i zaebe...pofaliti
njihov...prvijenac...u "toalet uvezu"...mislim, nema te medijske kampanje... :mrgreen:

iz tvojih postova se vidi da imas pogresna ocekivanja od epske fantastike.
zato i kazem da imas problem sa samim zanrom a ne sa piscima.

ne mozes kupiti bajs i ocekivati komfor koji imas u automobilu.
bajs ima svojih cari koje automobil nema.
na kraju...o ukusima je nepoentalno raspravljati.

hahahhahahha, odlican i podjednako duhovit napad na Martinovo pisanje!( iako se sa sustinom ne slazem). :)
Martin je planirao da PLIV bude valjda serijal od dve-tri knjige, a kada je krenuo da pise, shvatio je da nikako nece moci da izvede ono sto je naumio na toliko malo stranica. Ali mislim da za sve likove ima plan i mesto u radnji,svakako da je neke stvari domisljavao i dodavao, ali to ne verujem da to ima veze sa prodavanosti serijala. Ali Martin obraca paznju na sitnice, cak i sa likovima koji se po dva-tri puta pojavljuju na sporednim mestima. Pravi zanatlija zna kada da stane, slazem se, ali Martin je vec odavno osmislio glavni tok radnje i ceo serijal i odavno zna njegov kraj, sada ga samo veoma veoma usporeno sprovodi u delo( da li je dosao do delova koji su mu uzasno dosadni da pise ili ga je prosto zainteresovalo nesto drugo ne znam). Cinjenica jeste da je Gozba za Vrane slabija od prethodne tri knjige, ali to ne obezvredjuje Martina kao pisca. A cak i da PLIV jeste promasaj (ja i dalje potpuno tvrdim da nije), jedno delo ne cini pisca neuspesnim, a Martin je u mnogim drugim knjigama SFa i EFa pokazao svoje umece tokom dugog niza godina.

@Drizzt

Ja recimo isto ne mogu da se složim baš sa tvojim stavom. Ovim, mislim:

Ako ni zbog čega drugog, zbog toga što mislim da je "Bitka Pelenorskih polja" jedno od najbolje ikada napisanih poglavlja u istoriji...svega. U svakom pogledu, pa i književne vrednosti.

Druga je stvar što mnogi misle da mogu da budu Tolkin. I da se namlate para. Tako da mi se čini da je tvoj stav pre posledica gomile nekvalitetne EF koja se pojavila na tragu Tolkina i Zemljomorja a nije im ni blizu. Uz izuzetak Letopisa Tomasa Kovenanta. I upravo je ta poplava prilično dosadnih knjiga, tj. uglavnom serijala, i razlog zašto sve manje čitam EF. Prosto nemam živaca da se razočaravam ponovo. :(

Btw. izvinjavam se što mi je post sasvim u off-u, ali nisam čitala Pesmu leda i vatre. Što iz gorepomenutih razloga, što zbog toga što mi je frustrirajuće da čitam nedovršene serijale.

iz tvojih postova se vidi da imas pogresna ocekivanja od epske fantastike.
zato i kazem da imas problem sa samim zanrom a ne sa piscima.

ne mozes kupiti bajs i ocekivati komfor koji imas u automobilu.
bajs ima svojih cari koje automobil nema.
na kraju...o ukusima je nepoentalno raspravljati.

a kakva bi to...pogresna ocekivanja bila? :roll:

http://en.wikipedia.org/wiki/High_fantasy

naime, u EF ili High fantasy svrstavaju djela Lewisa, Tolkiena , Pullmana, Kinga, Pratchetta, Eddingsa, Donaldsona, Le Guinove...i mnogih drugih vise nego...solidnih autora...
i ti sad meni kazes da je to...bajs u usporedbi s...cim
tj. na temelju cega...djubreta kojeg u svakom "zanru" ima?
treba zbog toga cijeli...zanr da prozovem...bajsom?
kako da ne...

i da se razumijemo;
veze to s...ukusom, sustinski, nema
kao i sve drugo - ili je dobro/kvalitetno ili nije...

ako je privijenac pa..."obecava", ajde de...treba ljude stimulirati da pisu...citajuci ih...pricajuci o tome, ali ako je u pitanju jedna...
traljava pantljicara...sto da je hranim...lazuci da je bas...slatka i svjeza...ko rosa...? :mrgreen:

+ ta podjela na...zanrove...i podzanrove...tanka je tu linija...narocito kad je fantastika u pitanju...i sve je tanja...
a izuzetni pisci su rijetko kad tako...usko specijalizirani...
najvjerojatnije zato sto bi crkli od...dosade...:lol:

@Drizzt

Ja recimo isto ne mogu da se složim baš sa tvojim stavom. Ovim, mislim:

Ako ni zbog čega drugog, zbog toga što mislim da je "Bitka Pelenorskih polja" jedno od najbolje ikada napisanih poglavlja u istoriji...svega. U svakom pogledu, pa i književne vrednosti.

Druga je stvar što mnogi misle da mogu da budu Tolkin. I da se namlate para. Tako da mi se čini da je tvoj stav pre posledica gomile nekvalitetne EF koja se pojavila na tragu Tolkina i Zemljomorja a nije im ni blizu. Uz izuzetak Letopisa Tomasa Kovenanta. I upravo je ta poplava prilično dosadnih knjiga, tj. uglavnom serijala, i razlog zašto sve manje čitam EF. Prosto nemam živaca da se razočaravam ponovo. :(

Btw. izvinjavam se što mi je post sasvim u off-u, ali nisam čitala Pesmu leda i vatre. Što iz gorepomenutih razloga, što zbog toga što mi je frustrirajuće da čitam nedovršene serijale.

o tome se i radi...posto je u pitanju najezda djubreta koje traje i traje...
ja sad treba da

a) sve skupa proglasim...djubristem sto APSOLUTNO nije tocno i odustanem u potpunosti
b) odem u drugu krajnost pa tvrdim da je fenomenalno sve sto ima mac+ zmaja+budalu u oklopu na koricama...

ili prosto budem realna pa kazem; djubre je djubre, a odlican roman...novela...pripovijetka....pa i serijal... je jos uvijek...odlican...ma kome..."zanru" pripadao?

hahahhahahha, odlican i podjednako duhovit napad na Martinovo pisanje!( iako se sa sustinom ne slazem). :)
Martin je planirao da PLIV bude valjda serijal od dve-tri knjige, a kada je krenuo da pise, shvatio je da nikako nece moci da izvede ono sto je naumio na toliko malo stranica. Ali mislim da za sve likove ima plan i mesto u radnji,svakako da je neke stvari domisljavao i dodavao, ali to ne verujem da to ima veze sa prodavanosti serijala. Ali Martin obraca paznju na sitnice, cak i sa likovima koji se po dva-tri puta pojavljuju na sporednim mestima. Pravi zanatlija zna kada da stane, slazem se, ali Martin je vec odavno osmislio glavni tok radnje i ceo serijal i odavno zna njegov kraj, sada ga samo veoma veoma usporeno sprovodi u delo( da li je dosao do delova koji su mu uzasno dosadni da pise ili ga je prosto zainteresovalo nesto drugo ne znam).

dosao je do dijelova vlastitog djela koji su mu dosadni pa se smorio...
inace, je sve dobro...osmislio i nema tu nikakvih problema...?
ocu rec...ti si stekao dojam da je ono do yaya...konzistentno
i tako to...da nema nebuloza i naprecac napisanih te jedva proguranih momenata...? :lol:

Cinjenica jeste da je Gozba za Vrane slabija od prethodne tri knjige, ali to ne obezvredjuje Martina kao pisca.

pa sad...mozda da se drzao kracih formi....ili scenarija...
iako Nova Zona Sumraka nije bas slavno prosla...

A cak i da PLIV jeste promasaj (ja i dalje potpuno tvrdim da nije), jedno delo ne cini pisca neuspesnim, a Martin je u mnogim drugim knjigama SFa i EFa pokazao svoje umece tokom dugog niza godina.

http://www.georgerrmartin.com/bibliography.html

ok, sta si jos od ovog citao? mislim na romane...
evo, ja pocela Dying of the Light...pa me smorilo...
sad ima da ga "iz inata" procitam do kraja pa da ke.njam argumentirano...:mrgreen:

http://www.worldswithoutend.com/novel.asp?ID=353

Poslednja izmena:
Vragana, o ukusima se ne da raspravljati. Sa tvojim argumentima izgedas kao dete koje se duri kad neko jede hranu koju ti ne volis, pa umesto da ih pustis da uzivaju u svom obroku, ti pravis face, i govoris: fuj, bljak, povraca mi se... ljudima u lice dok oni jedu. Porediti Martina sa Le Guin, G. Wolf, i ne mogu da se setim koga si jos navela je kao reci da je Zlocin i kazna losiji jer ga je napisao Dostojevski a ne Tolstoj, ili da bi Robin Hud bio bolji da ga je napisao Dikens a ne Gilbert, i Koperfild bolji da ga je napisai Gilbert a ne Dikens. Citala sam Le Guin, G. Wolf i Gormenghast od M.Peake. Ursula je izvanredna, samo drugacija od Martina. Wolf je kao i Zelazni- puna mistike i simbolizma- ako nisi makar marginalno upoznat sa misticizmom, ili ezoterijom, ili evropskom i/ili bliskoistocnom pre i rano-hriscanskom mitologijom, ma koliko puta da procitas bilo Wolf ili Zelaznija neces ih potpuno razumeti. Gormanghast sam procitala na silu- samo da niko nemoze da mi kaze da nisam probala, i apsolutno sam se smorila- to je jedna od najdosadnijih knjiga koje sam procitala, i nemam ni najmanju zelju da citam bilo sta drugo od M.Peake.:D:rtfm::D

Back