Geografski fakultet?

Planiram upisati turizmologiju, pa me zanima gde mogu nabaviti pitanja za prijemni? I da li neko zna koliko njih se prijavljuje za upis, posto znam koliko primaju, a ne znam kolika je konkurencija. :)

Pitanja se nalaze u okviru Informatora (mala knjiga sa 600 pitanja) koja izlazi svake godine iako su pitanja ista a odgovore mozes da pronadjes i na ovom forumu od prethodnih generacija ali i u knjigama za Geografiju za prvi, drugi i treci razred Gimnazije. Konkurencija je velika svake godine. Obicno na samom upisu bude cak i vrlo malo ljudi koji ce biti na samofinansiranju, a da bi izbegli samofinansiranje upadaju na drugi smer gde jos ima slobodnog mesta za budzet.

Cao svima. Planiram ove godine da upisem Geografski fakultet- smer turizmologija. Bila bih zahvalna kada bi mi neko rekao nesto vise o profesorima, predmetima i terenskoj nastavi. Ovde sam procitala dosta negativnih komentara pa se nadam da su se neke stvari promenile :) hvala unapred

Sto se tice informatora nisu sva pitanja ista svake godine, vecina jeste. Obicno negde u aprilu izlaze pa se mogu kupiti na geografskom fakultetu, mislim da je cena oko 600 dinara. Odgovori se nalaze u knjigama geografija za prvu, drugu i trecu godinu gimnazije, ali fakultet svake godine organizuje pripremnu nastavu u junu gde se sva pitanja obradjuju i dobijaju se odgovori. Ako ima neko iz Bg mozete se organizovati vise vas da jedno ode a da podelite novac i da svi dobijete odgovore, kao sto smo mi prosle godine radili. Sto se tice konkurencije prosle godine (2015/16) je bila velika, dok se ove godine prijavilo upola manje nego sto primaju. Znaci nema pravila. Saro sto se tice turizmologije, ja sam prva godina, pa ti mogu nesto uopsteno reci. Ako odlucujes da li ces upisati turizmologiju u zavisnosti od toga kakvi su profesori, imaj na umu da na svim fakultetima imas zahtevne i manje zahtevne profesore, one kod kojih je prolaznost manja i veca... posto sam tek prvi semestar zavrsila mogu ti reci da su svi profesori na prvom semestru ok, predmeti takodje, ima da se uci. Mada to je sve individualno, u zavisnosti od toga kakvom se ocenom zadovoljavas. Sto se tice terenske nastave, mi smo iz predmeta fizicka geografija imali 2 terenske vezbe u Bg (meteoroloska stanica i neko jezero), ali je trebalo da imamo 3. To je nesto sto se zavrsi za sat, dva. Mada su nama rekli da cemo imati i terenske u trajanju od po nekoliko dana u, cini mi se, trecoj i cetvrtoj godini. Tako da ti to moze reci samo neko sa visih godina. Ako imas jos neko pitanje slobodno pitaj.

Pozdrav svima! :)

Prodajem set pripremnog materijala za upis na geografski fakultet.

Set sadrzi sledece:
- knjigu iz geografije za drugi razred gimnazije (fotokpija, u istom stanju kao kada sam je uzela iz kopirnice, s' tim sto je unutra markerom podvuceno par recenica na prvih 50ak stranica);
- knjgu iz geografije za treci razred gimnazije (fotokpija, u istom stanju kao kada sam je uzela iz kopirnice jer je nisam koristila);
- originalan informator za 2016-2017 godinu; nepopunjena fotokopija istog (radi vezbanja) i jos jedna fotokopija sa popunjenim odgovorima;
- originalan informator za 2015-2016 godinu; nepopunjena fotokopija istog (radi vezbanja) i jos jedna fotokopija sa popunjenim odgovorima;
- nepopunjena fotokopija i jos jedna popunjena fotokopija informatora za 2013-2014 godinu;
- popunjena fotokopija informatora za, rekla bih, 2012-2013 godinu, jer mi ne pise na njemu iz koje je godine;
- tri lista studenata, jedan je iz 2011., a drugi iz 2014., a treci iz 2015. godine

Cena: 2.500 dinara

Ja sam prosle godine upisala i ucila sam iz tih informatora dok nije izasao informator za moju generaciju jer bude oko 80% istih pitanja kao sto je bilo predhodnoj generaciji. Takodje isla sam na pripremnu nastavu tako da su odgovori 100% tacni
Ukoliko je neko zainteresovan fotografije seta mogu da posaljem u inbox, ako postoji ta opcija, a ako ne, onda na mejl, skajp itd...
Takodje, ako neko ima nekih pitanja oko upisa, pomoci cu koliko mogu :)

Poslednja izmena:
Cao svima

Planiram da upisem geografski fakultet smer turizmologija ili prostorno planiranje
Moze li malo detaljnije objasnjenje vezano za smer prostorno planiranje, video sam opise predmeta na sajtu geografskog fakulteta ali su mi ona nedovoljna da zakljucim kakav je to smer

Cao svima

Planiram da upisem geografski fakultet smer turizmologija ili prostorno planiranje
Moze li malo detaljnije objasnjenje vezano za smer prostorno planiranje, video sam opise predmeta na sajtu geografskog fakulteta ali su mi ona nedovoljna da zakljucim kakav je to smer

Hej, ovako. Po meni, ne znas skoro nista dok ne krenes na predavanja. Znas samo sustinu tog smera, cime ces se mozda baviti, ko ce sta da ti predaje i slicno. Ja znam otprilike, preko durgova, da je prostorno planiranje vezano za, kao sto i sam naziv smera kaze, planiranje i organizovanje zivotne sredine. I znam da se crta na vezbama. A sto se turizmologije tice, isto tako, preko drugih ljudi, mogu da ti kazem da ne putuju previse kao sto svi misle, ali to ti i nije neki razlog da li upisati taj smer ili ne. Imaces vremena za putovanje. Manje-vise, sve je podjendako tesko/lako. Nisam ti nesto preterano pomogla jer ti prenosim komentare drugih ljudi, ali eto, uglavnom, ne znas dok ne krenes i ne dozivis licno taj smer za koji si se odlucio. Secam se da sam ja isto tako gledala spisak predmeta, i kao svidjali su mi se neki, neki nisu. A sada, ne da se ne secam koji mi je izgledao zanimljivo, a koji ne, negooo... Ucis i to je to :)

Hvala na ovim odgovorima, mada kao zanimaju me predmeti gde ima dosta geografije ali ne i smer cista geografija , ovaj smer prostorno planiranje mi ne deluje kao da ima dosta takvih predmeta, ali ono de znam... Inace na kom si ti smeru :)

Ja sam na zastiti zivotne sredini, I mogu ti reci, svi profesori nam govore da smo odabrali pravi i najbolji smer. I bas na mom smeru ima dosta geografije, za ostale ne mogu da ti garantujem. Ali mi sada ucimo o vodama, biljkama, zivotinjama, prirodnim nepogodama.. Ja bih ti toplo preporucila ovaj smer jer je, cini mi se, najperspektivniji i najzanimljiviji. Posle turizmologije ne znam ni da li mozes da budes turisticki vodic, ali ako je tako, tu licencu mozes i kasnije naknadno da dobijes u minstarstvu. Imas 6 ispita, placa se 18000 i dobijas licencu turistickog vodica:D

Pozdrav svima,
Planiram da upisem turizmologiju ove godine, pa me interesuje par stvari, nisam najbolje upućena. Koliko želja ili smerova možemo da navedemo u prijavi ili kako to već ide? U slučaju da upadnem na određeni smer, na primer turizam, ali na samofinansiranje da li mogu da trazim drugi smer ako imam dovoljno bodova za budzet? Ili te oni sami raspoređuju? To mi nije bas najjasnije.

Mozes da prijavis svih 5 smerova. Placas 4000 za prijemni za jedan smer, a ako hoces da konkurises za vise, onda za svaki sledeci placas jos 1000 dinara. Tako je bilo do sad. Sto se upisa tice, ako prijavis vise smerova, na upisu odlucujes koji ces da upises, to sama biras. Koliko otprilike bodova nosis iz srednje?

Back