Genetička Struktura Srba i Hrvata

Nisu kajkavski stokavski cakavski tamo di se govore ca sta i kaj nego postoji nekoliko bitnih elemenata govora. Kako moze samo u hrvata biti ikavica a u srba ekavica i jekavica. Mozda naleti koja iznimka di se dosta misalo al kad zagrebes u proslost, vidis da je to novotarija

NE kaze se idjem nego idjen
Iđem se govori u bosanaca
Vrličani i Drnišani govore IĐEM. Ne govore svi dalmatinski Hrvati identično kao u tvom selu i Imotskom.

U imotski su dosli 1717 i mislin da je ti zadnji val doseljavanja
a za vrliku san cujo jos u 15 st.
Pa odakle su došli i u kojem broju? Jesu li to redom svi bili Srbi ili je tu bilo i ostalih Slavena, pravoslavnih Vlaha, Albanaca itd.?

Nisan siguran koliko je bilo promjena religije pod turcima jer je korisnije bilo biti pravoslavac
Znam i to je samo jedno od mnogih pitanja na koje i danas čekam odgovor iz komšiluka, al niko od njih da objasni zašto bi neko za vrime Osmanlija priša s pravoslavlja na katoličanstvo kad su ovi prvi bili privilegirani, a ovi drugi protjerivani od tih istih Osmanlija.

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Apropao daljeg porijekla sjevernodalmatinskih Srba moram pomenuti Ugarke kao jednu kockicu u ukupnoj slici.

Screenshot_20251103-135356.jpg

Znam i to je samo jedno od mnogih pitanja na koje i danas čekam odgovor iz komšiluka, al niko od njih da objasni zašto bi neko za vrime Osmanlija priša s pravoslavlja na katoličanstvo kad su ovi prvi bili privilegirani, a ovi drugi protjerivani od tih istih Osmanlija.
Zaninljivo mi da vuk karadzic nigdi ne navodi da su hrvati pokatoliceni srbi nego da su se odnarodili zbog politike
Tko je prvi hrvate nazvao pokatolicemim srbima?

Bosanskohercegovački katolici su postali Hrvati tek nakon prisilne asimilatorske austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine. Pre toga imali su lokalni nacionalni bosanski identitet. Srbi (33% haplogrupe I2a i 20% R1a) u Bosni su srodniji Srbima u Srbiji (34% I2a i 18% R1a) nego Hrvatima i Bošnjacima :-)

http://eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
Katolici i muslimani su stoljećima pisali da su Hrvati i da im je hrvatski jezik materinji. Nešti slično kod pravoslavaca za srpski nema do prije 100 godina.

Jure Radojević Gizdelin, pjesnik iz Sarajeva, u pogovoru svog djela "Okolišenje i uzetje grada Budina" iz 1686. svojim čitateljima daje naputke kako čitati riječi hrvatskog jezika kojim je pisano djelo (rič Harvacku).
20251102_232836.jpg

Njihove udruge imaju taj broj, ali da se većina njih izjašnjavaju Srbima da izbjegnu šikaniranja.
Teško da su njihova udruženja realna. Njima svakako odgovara da pumpaju broj. To rade udruženja raznih manjina u raznim zemlja. Tako predstavnici vlaške nacionalne manjine tvrde da u Srbiji živi preko 300.000 Vlaha, a na zadnjem popisu Vlasima se izjasnila 21.000 ljudi.

I jedni i drugi su muttoidna rasa - imaju svega od klasičnih nordida (manjina) do onih koji izgledaju kao arapi ili cigani. Kockaste glave, izbečene oči, veliki i krivi nosevi, asimetricne crte lica... Svi simptomi rasnog mešanja i mongrelstva su tu.
To što si naveo potiče od miksanja sa paleo-balkanskim stanovništvom, uglavnom sa Vlasima. Sloveni (Srbi, Hrvati i ostali) su se brzo po dolasku na Balkan počeli mješati sa starosjediocima, tako kažu arheogenetička istraživanja. Identičan slučaj kao što su se španski i portugalski kolonisti mješali sa starosjediocima Latinske Amerike. Samo se na Balkanu mješanje pridošlih Slovena i starosjedilaca dešavalo vjekovima ranije nego pomenuto u Latinskoj Americi.

Teško da su njihova udruženja realna. Njima svakako odgovara da pumpaju broj. To rade udruženja raznih manjina u raznim zemlja. Tako predstavnici vlaške nacionalne manjine tvrde da u Srbiji živi preko 300.000 Vlaha, a na zadnjem popisu Vlasima se izjasnila 21.000 ljudi.
U 19.st. 10-15% stanovnika Srbije su bili Vlasi, da su danas skoro nestali je zbog utapanja u srpsku naciju.
Jednako Cigani, pa nije valjda da prosječan Srbin jedva da je svjetlije puti od njih jer se nisu uklopili u srpsku naciju i pomiješali.

U 19.st. 10-15% stanovnika Srbije su bili Vlasi, da su danas skoro nestali je zbog utapanja u srpsku naciju.
Jednako Cigani, pa nije valjda da prosječan Srbin jedva da je svjetlije puti od njih jer se nisu uklopili u srpsku naciju i pomiješali.
Prosječan Srbin je milijardu puta svjetliji od prosječnog Cigana. Vlasi su druga priča. Oni nisu nikad bili izolovani i od obnavljanja Srbije u 19-om vjeku su integrisani u srpsko društvo. Većina Cigana u Srbiji je do prije 20-ak godina živila izolovano/getoizirano, mnogi od njih i danas tako žive. Osim toga veliki procenat Cigana u Srbiji su muslimani, a i oni koji su pravoslavci su to samo formalno i nije ih briga za vjeru i crkvu. Vlasi su bjelci i kao takvi su oduvjek bili prihvaćeni, posebno od 19-og vjeka kad su integrisani. Cigani nisu bjelci i Srbi ih ne vole jer su težak šljam od ljudi (neradnici, lopovi, prevaranti, prljavi itd).

Evo nekih Srba sa mog putovanja u Kušadasi, dobar dio njih je sa juga Srbija. Čisti bjelci, svjetliji u prosjeku od Hrvata iz zapadne Hercegovina (a la Milan Bandić i Zdravko Mamić).

IMG_20250916_123345_655.jpg

IMG_20250916_123149_102.jpg

IMG-20250917-WA0003.jpg

IMG_20250906_161500_331.jpg

20250913_103513.jpg

Poslednja izmena:
Uticaj primorja preko medija i popularne kulture, a nćima i onih koji misle da su veći Hrvati ako tepaju to jebeno N um. M. Babe i didovi im nisu tako govorili. Ja sam poznavao i sretao nepismene starce i tih krajeva, kod toga nije bilo.
To N nema veze sa svim Hrvatima već samo s nama na jugu pošto oni na sjeveru svi redom koriste M(radim, učim, pričam, jedem..). S tim da smo vidili na primjeru Vinodolskog zakona kako se to N uz more koristi od "pamtivjeka" i dio je naše tradicije ne nešto šta se jučer počelo koristit.

Nego jel primjetia neko kako je u Hrvatskoj najmanji postotak vlaja tamo di bi ih tribalo bit najviše po svim predajama i legendama. Šokiralo me kad sam vidia da je samo 5% stanovnika Dalmatinske zagore nositelja haplogrupe E-(V-13) iako bi po očekiva bar "pola" obzirom da se sve tamošnje žitelje naziva vlajima :)

To N nema veze sa svim Hrvatima već samo s nama na jugu pošto oni na sjeveru svi redom koriste M(radim, učim, pričam, jedem..). S tim da smo vidili na primjeru Vinodolskog zakona kako se to N uz more koristi od "pamtivjeka" i dio je naše tradicije ne nešto šta se jučer počelo koristit.
Uz more se koristi oduvjek, to sam više puta naveo. Ali se dublje u Zagori izvorno nije koristilo. Slažemo se. Ali @Škutor Kićo muti vodu tvrdeći besmislicu da svi Hrvati u Dalmaciji (čak i oni 50 km od mora) oduvjek imali to N.

Nego jel primjetia neko kako je u Hrvatskoj najmanji postotak vlaja tamo di bi ih tribalo bit najviše po svim predajama i legendama. Šokiralo me kad sam vidia da je samo 5% stanovnika Dalmatinske zagore nositelja haplogrupe E-(V-13) iako bi po očekiva bar "pola" obzirom da se sve tamošnje žitelje naziva vlajima :)
Znam da nema puno E-V13 u Zagori, ali čini mi se da je ipak nešto više. Msm bliže 10% nego 5%. Koje je to istraživanje prema kojem je E-V13 5% u Zagori?

Back