Srbi su postali Rumuni, Vlasi, Cincari, Cigani , Romi... inače Hrvati imaju najviše romske krvi na prostoru između Austrije i Turske :-)Rumunji vlasi cincari cigani...su postali srbi
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Srbi su postali Rumuni, Vlasi, Cincari, Cigani , Romi... inače Hrvati imaju najviše romske krvi na prostoru između Austrije i Turske :-)Rumunji vlasi cincari cigani...su postali srbi
Vrličani i Drnišani govore IĐEM. Ne govore svi dalmatinski Hrvati identično kao u tvom selu i Imotskom.Nisu kajkavski stokavski cakavski tamo di se govore ca sta i kaj nego postoji nekoliko bitnih elemenata govora. Kako moze samo u hrvata biti ikavica a u srba ekavica i jekavica. Mozda naleti koja iznimka di se dosta misalo al kad zagrebes u proslost, vidis da je to novotarija
NE kaze se idjem nego idjen
Iđem se govori u bosanaca
Pa odakle su došli i u kojem broju? Jesu li to redom svi bili Srbi ili je tu bilo i ostalih Slavena, pravoslavnih Vlaha, Albanaca itd.?U imotski su dosli 1717 i mislin da je ti zadnji val doseljavanja
a za vrliku san cujo jos u 15 st.
Znam i to je samo jedno od mnogih pitanja na koje i danas čekam odgovor iz komšiluka, al niko od njih da objasni zašto bi neko za vrime Osmanlija priša s pravoslavlja na katoličanstvo kad su ovi prvi bili privilegirani, a ovi drugi protjerivani od tih istih Osmanlija.Nisan siguran koliko je bilo promjena religije pod turcima jer je korisnije bilo biti pravoslavac
Moš mislithttps://eparhija-dalmatinska.hr/Istorija2-L.htm
ne znan da li je ovo istina
@Krishna
@Ovi jedan
@Лекизан
@Povijest
Srbi protiv Turaka:zašto bi neko za vrime Osmanlija priša s pravoslavlja na katoličanstvo kad su ovi prvi bili privilegirani, a ovi drugi protjerivani od tih istih Osmanlija.
Doslo ih par stotina npr kadijevici ukradeni iz nevesinja cini mi se ili tuda negdi okoloPa odakle su došli i u kojem broju? Jesu li to redom svi bili Srbi ili je tu bilo i ostalih Slavena, pravoslavnih Vlaha, Albanaca itd.?
Zaninljivo mi da vuk karadzic nigdi ne navodi da su hrvati pokatoliceni srbi nego da su se odnarodili zbog politikeZnam i to je samo jedno od mnogih pitanja na koje i danas čekam odgovor iz komšiluka, al niko od njih da objasni zašto bi neko za vrime Osmanlija priša s pravoslavlja na katoličanstvo kad su ovi prvi bili privilegirani, a ovi drugi protjerivani od tih istih Osmanlija.
Mislio san na ovaj dio kad kaze da su srbi poceli dolaziti masovno tokom 14 stMoš mislit![]()
Ma es.samo njih zaobisloVrličani i Drnišani govore IĐEM. Ne govore svi dalmatinski Hrvati identično kao u tvom selu i Imotskom.
Poznavao i sretao sam ljude iz drniškog i vrličkog kraja, uključujući nepismene i polupismene babe i didove. Svi stariji i neškolovani ili slabo školovani su govorili IĐEM, a od mlađih i školovanijih se moglo čuti i IDEM.Ma es.samo njih zaobislo
Katolici i muslimani su stoljećima pisali da su Hrvati i da im je hrvatski jezik materinji. Nešti slično kod pravoslavaca za srpski nema do prije 100 godina.Bosanskohercegovački katolici su postali Hrvati tek nakon prisilne asimilatorske austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine. Pre toga imali su lokalni nacionalni bosanski identitet. Srbi (33% haplogrupe I2a i 20% R1a) u Bosni su srodniji Srbima u Srbiji (34% I2a i 18% R1a) nego Hrvatima i Bošnjacima :-)
http://eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
600 000 cigana u Srbiji vs 13 000 u Hrvatskoj.Srbi su postali Rumuni, Vlasi, Cincari, Cigani , Romi... inače Hrvati imaju najviše romske krvi na prostoru između Austrije i Turske :-)
Zvanično ih ima 132.000 u Srbiji. Otkud tebi podatak da ih je 600.000? Znači po tebi ispada ispada se se skoro 80% Cigana u Srbiji nije popisalo. Znam da ih u realnosti ima više od oficijalnih 132K, ali prećera ga sa 600K.600 000 cigana u Srbiji vs 13 000 u Hrvatskoj.
Njihove udruge imaju taj broj, ali da se većina njih izjašnjavaju Srbima da izbjegnu šikaniranja.Zvanično ih ima 132.000 u Srbiji. Otkud tebi podatak da ih je 600.000? Znači po tebi ispada ispada se se skoro 80% Cigana u Srbiji nije popisalo. Znam da ih u realnosti ima više od oficijalnih 132K, ali prećera ga sa 600K.
Teško da su njihova udruženja realna. Njima svakako odgovara da pumpaju broj. To rade udruženja raznih manjina u raznim zemlja. Tako predstavnici vlaške nacionalne manjine tvrde da u Srbiji živi preko 300.000 Vlaha, a na zadnjem popisu Vlasima se izjasnila 21.000 ljudi.Njihove udruge imaju taj broj, ali da se većina njih izjašnjavaju Srbima da izbjegnu šikaniranja.
Izvor: Facebook https://share.google/1SHQpyfcA3DznfnRXPoznavao i sretao sam ljude iz drniškog i vrličkog kraja, uključujući nepismene i polupismene babe i didove. Svi stariji i neškolovani ili slabo školovani su govorili IĐEM, a od mlađih i školovanijih se moglo čuti i IDEM.
To što si naveo potiče od miksanja sa paleo-balkanskim stanovništvom, uglavnom sa Vlasima. Sloveni (Srbi, Hrvati i ostali) su se brzo po dolasku na Balkan počeli mješati sa starosjediocima, tako kažu arheogenetička istraživanja. Identičan slučaj kao što su se španski i portugalski kolonisti mješali sa starosjediocima Latinske Amerike. Samo se na Balkanu mješanje pridošlih Slovena i starosjedilaca dešavalo vjekovima ranije nego pomenuto u Latinskoj Americi.I jedni i drugi su muttoidna rasa - imaju svega od klasičnih nordida (manjina) do onih koji izgledaju kao arapi ili cigani. Kockaste glave, izbečene oči, veliki i krivi nosevi, asimetricne crte lica... Svi simptomi rasnog mešanja i mongrelstva su tu.
U 19.st. 10-15% stanovnika Srbije su bili Vlasi, da su danas skoro nestali je zbog utapanja u srpsku naciju.Teško da su njihova udruženja realna. Njima svakako odgovara da pumpaju broj. To rade udruženja raznih manjina u raznim zemlja. Tako predstavnici vlaške nacionalne manjine tvrde da u Srbiji živi preko 300.000 Vlaha, a na zadnjem popisu Vlasima se izjasnila 21.000 ljudi.
Uticaj primorja preko medija i popularne kulture, a nćima i onih koji misle da su veći Hrvati ako tepaju to jebeno N um. M. Babe i didovi im nisu tako govorili. Ja sam poznavao i sretao nepismene starce i tih krajeva, kod toga nije bilo.Izvor: Facebook https://share.google/1SHQpyfcA3DznfnRX
Obrati paznju na mrziN srbina
Prosječan Srbin je milijardu puta svjetliji od prosječnog Cigana. Vlasi su druga priča. Oni nisu nikad bili izolovani i od obnavljanja Srbije u 19-om vjeku su integrisani u srpsko društvo. Većina Cigana u Srbiji je do prije 20-ak godina živila izolovano/getoizirano, mnogi od njih i danas tako žive. Osim toga veliki procenat Cigana u Srbiji su muslimani, a i oni koji su pravoslavci su to samo formalno i nije ih briga za vjeru i crkvu. Vlasi su bjelci i kao takvi su oduvjek bili prihvaćeni, posebno od 19-og vjeka kad su integrisani. Cigani nisu bjelci i Srbi ih ne vole jer su težak šljam od ljudi (neradnici, lopovi, prevaranti, prljavi itd).U 19.st. 10-15% stanovnika Srbije su bili Vlasi, da su danas skoro nestali je zbog utapanja u srpsku naciju.
Jednako Cigani, pa nije valjda da prosječan Srbin jedva da je svjetlije puti od njih jer se nisu uklopili u srpsku naciju i pomiješali.
To N nema veze sa svim Hrvatima već samo s nama na jugu pošto oni na sjeveru svi redom koriste M(radim, učim, pričam, jedem..). S tim da smo vidili na primjeru Vinodolskog zakona kako se to N uz more koristi od "pamtivjeka" i dio je naše tradicije ne nešto šta se jučer počelo koristit.Uticaj primorja preko medija i popularne kulture, a nćima i onih koji misle da su veći Hrvati ako tepaju to jebeno N um. M. Babe i didovi im nisu tako govorili. Ja sam poznavao i sretao nepismene starce i tih krajeva, kod toga nije bilo.

Uz more se koristi oduvjek, to sam više puta naveo. Ali se dublje u Zagori izvorno nije koristilo. Slažemo se. Ali @Škutor Kićo muti vodu tvrdeći besmislicu da svi Hrvati u Dalmaciji (čak i oni 50 km od mora) oduvjek imali to N.To N nema veze sa svim Hrvatima već samo s nama na jugu pošto oni na sjeveru svi redom koriste M(radim, učim, pričam, jedem..). S tim da smo vidili na primjeru Vinodolskog zakona kako se to N uz more koristi od "pamtivjeka" i dio je naše tradicije ne nešto šta se jučer počelo koristit.
Znam da nema puno E-V13 u Zagori, ali čini mi se da je ipak nešto više. Msm bliže 10% nego 5%. Koje je to istraživanje prema kojem je E-V13 5% u Zagori?Nego jel primjetia neko kako je u Hrvatskoj najmanji postotak vlaja tamo di bi ih tribalo bit najviše po svim predajama i legendama. Šokiralo me kad sam vidia da je samo 5% stanovnika Dalmatinske zagore nositelja haplogrupe E-(V-13) iako bi po očekiva bar "pola" obzirom da se sve tamošnje žitelje naziva vlajima![]()