Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Једнако небитна ствар.

Vidi dečkić dal’ je bitna ili nebitna to je već iznad mog ili tvog domasaja. 24h visiš po forumima vezanim za genetiku I ovde prosipaš muda za bubrege već neko vreme samo gledam, šta god ko kaže ti I ovi mapetovci imate neki vickast komentar.
Pa kada je sve nebitno šta se onda uopšte I zanimaš za genetiku...

- - - - - - - - - -

Зашто мислиш да је небитна? Тиме се додатно потврђују словенске миграције које Деретићевци и слични њима не могу да сваре.

Ma pusti sad vec prelazi u dečija posla.
Ako si primetio zadnjih par strana šta god bi neko rekao ma koliko realno bilo nadje se neki mapetovac da ismeva. Pa Ja ih onda pitam zašto se uopšte interesuju za nebitne stvari.

A sada na temu.
Slazem se I smatram da je to možda I jači argument koji ide u prilog tezi, mada ja bih rekao činjenici da su Srbi boravili van Balkana tačnije potvrdjuje donekle seobu Slovena.

Ахиле, више сам него уверен да твоја тврдоглавост не би престала ни након 1000 археолошких резултата и ти не би променио мишљење и био би уверен да нешто није добро одрађено и да ће то бити доказано са 1001. узорком. Запео си како су у Винчи били И2а1 и сада када видимо да су то махом били Р1б, И2а2 и Г, ти се правиш као да се ништа није десило. Неозбиљно је такво размишљање-

Ахиле, више сам него уверен да твоја тврдоглавост не би престала ни након 1000 археолошких резултата и ти не би променио мишљење и био би уверен да нешто није добро одрађено и да ће то бити доказано са 1001. узорком. Запео си како су у Винчи били И2а1 и сада када видимо да су то махом били Р1б, И2а2 и Г, ти се правиш као да се ништа није десило. Неозбиљно је такво размишљање-
Nisam pominjao ni I2a1 ni R1b ni I2a2 ni G.
Nisam pominjao ni Vinču.

Govorim o bronzanodobskim i gvozdenodobskim nalazima i autosomalnim pokazateljima.

- - - - - - - - - -

Kako je kod Srba najviše zastupljena I2a1 tvrdilo se da Srbi imaju više staroevropske no stepske genetike; u poređenju sa drugim narodima.

Sada znamo da nam Y DNA ništa ne govori na ovu temu.

Зашто мислиш да је небитна? Тиме се додатно потврђују словенске миграције које Деретићевци и слични њима не могу да сваре.
Јер се не може појединачна компонента једног од многобројних аутосомалних рачунача узимати као репер за ''словенски'' уплив у аутосомалној генетици. Питање је заправо шта ''North European'' компонента на датом рачуначу (Dodecad K12b) конкретно подразумева. ''North European'' компонента је могла доћи из много праваца наслеђивања уколико бисмо то посматрали као неки северњачки уплив, јер су и ''јужније'' популације одређеним делом имале ту компоненту, као и северније популације неке јужније компоненте.

Хоћу рећи, за такве ствари служи поређење узорака савременог становништва са узорцима древне днк, као и њихово поређење кроз PCA мапирање, бар што се тиче аутосомалне днк. Наравно, мишљења сам да је Y-ДНК убедљиво најзахвалнија за проучавање историјских сеоба, и у њеном случају све вуче у правац потврђивања сеоба Словена.

Vidi dečkić dal’ je bitna ili nebitna to je već iznad mog ili tvog domasaja. 24h visiš po forumima vezanim za genetiku I ovde prosipaš muda za bubrege već neko vreme samo gledam, šta god ko kaže ti I ovi mapetovci imate neki vickast komentar.

Мало је 24 часова дневно. Минимум 25 сати дневно висим по генетским форумима, попут радног времена нашег великог вође Аце, то ми је просто животна опсесија.

Немам паметнија посла него изигравати мапетовца на овој и сличним темама, где се константно врте исте приче. ''Упадне'' неки талибан (не мислим на тебе или неког ко је на овој теми дуже) који крене са својим теорисањем без да је икада прочитао било шта везано за ову тематику ван деретићевских јутјуб клипова и графикона, и онда се на то надовежу остали качењем графикона распростирања одређене хаплогрупе (I2a1b најчешће), качењем филогенетских стабала и константног понављања истих ствари чиме се ова тема само гуши и затрпава истим стварима. То се на овој теми дешава дуг период, и није први пут да о томе говорим.

Pa kada je sve nebitno šta se onda uopšte I zanimaš za genetiku...

Далеко од тога да је све небитно, напротив, управо је оно чега се ви у овом случају конкретно држите много мање поуздано и ''битно'' за доказивање нечега.

Јер се не може појединачна компонента једног од многобројних аутосомалних рачунача узимати као репер за ''словенски'' уплив у аутосомалној генетици. Питање је заправо шта ''North European'' компонента на датом рачуначу (Dodecad K12b) конкретно подразумева. ''North European'' компонента је могла доћи из много праваца наслеђивања уколико бисмо то посматрали као неки северњачки уплив, јер су и ''јужније'' популације одређеним делом имале ту компоненту, као и северније популације неке јужније компоненте.

Хоћу рећи, за такве ствари служи поређење узорака савременог становништва са узорцима древне днк, као и њихово поређење кроз PCA мапирање, бар што се тиче аутосомалне днк. Наравно, мишљења сам да је Y-ДНК убедљиво најзахвалнија за проучавање историјских сеоба, и у њеном случају све вуче у правац потврђивања сеоба Словена.

Мало је 24 часова дневно. Минимум 25 сати дневно висим по генетским форумима, попут радног времена нашег великог вође Аце, то ми је просто животна опсесија.

Немам паметнија посла него изигравати мапетовца на овој и сличним темама, где се константно врте исте приче. ''Упадне'' неки талибан (не мислим на тебе или неког ко је на овој теми дуже) који крене са својим теорисањем без да је икада прочитао било шта везано за ову тематику ван деретићевских јутјуб клипова и графикона, и онда се на то надовежу остали качењем графикона распростирања одређене хаплогрупе (I2a1b најчешће), качењем филогенетских стабала и константног понављања истих ствари чиме се ова тема само гуши и затрпава истим стварима. То се на овој теми дешава дуг период, и није први пут да о томе говорим.

Далеко од тога да је све небитно, напротив, управо је оно чега се ви у овом случају конкретно држите много мање поуздано и ''битно'' за доказивање нечега.

Dobro, sada barem konstruktivno razgovaramo. To je svakako mnogo bolje, obzirom da se na dato misljenje i moze odgovoriti. Delimicno se slazem sa tobom.
E, sada opet mišljenja sam da nije baš sve toliko "maglovito", verujem da se neke teze mogu uspostaviti. Mi na osnovu tih rezultata mozemo da izvedemo poredjenje sa ostalim slovenskim svetom, ako uzmemo sve sto nam je dostupno od merodavne istorije i genetskih nalaza mozemo naslutiti da je ipak vecinski "north europe" posledica Slovena( i ne samo Slovena). Medjutim ako preko Y haplotipa pratimo seobe, svakako da taj parametar moze dobro da posluzi ako znamo da su neki nasi rodovi dosli iz Poljske i Češke. Dakle nije da baš ništa ne znamo. Imamo sa čime da poredimo, imamo pravac migracija kao i geografske oblasti.
Takodje mozda je i bitnije da se neke zablude konačno skrajnu u stranu i prihvate mnogo verovatniji scenariji.

Prvi rezultati drevne DNA pokazuju da je ovde u preistoriji živela populacija koja je bliska savremenoj populaciji na ovom prostoru.[/COLOR]

Може неки извор за ову несувислу тврдњу? Која је то популација, и колико је то "блиска" савременој популацији на овом простору?

https://drive.google.com/file/d/0B9o3EYTdM8lQXy1feWVFYWp0WlE/view
Gvozdenodobski Crnogorac, je čak bliži savremenim Poljacima.

(na ovoj karti prosečan Srbin je malo desno od prosčnog Crnogorca (sivi kvadrati))

Ја разумех да то блиска значи да је специфично ближа овдашњој данашњој популацији него другим данашњим европским популацијама, дакле није то у питању.

Ја разумех да то блиска значи да је специфично ближа овдашњој данашњој популацији него другим данашњим европским популацијама, дакле није то у питању.
To je nemoguće pratiti jer su sve današnje evropske populacije veoma bliske.

Pitanje je koliko je ta famozna seoba iz 7. veka komerila stanovništvo Crne Gore ka savremenim Poljacima?
Ispada da je ovaj gvozdennodobski Montenigres veći Sloven od sadašnjih Crnogoraca.

Još kada se uzme u obzir da su savremeni Poljaci, Rusi, Belorusi, pomereni ka bronzanodobskim Baltima...

Ili Vučedol; jedan uzorak negde kod Bugara, drugi kod Mađara, a današnji Srbi između.

Govorite ovde o nekom autosomalnom severu.
Taj "sever" je na Balkanu od bronzanog doba.

- - - - - - - - - -

Ako je bilo neke velike ekspanzije Slovena, onda se ona odvijala sa zapada na istok.

Rusi, Ukrajinci, Belorusi su uljezi na tom prostoru; veoma udaljeni od Azijata, Skita, Sarmata... Pomereni skroz do Kelta i savremenih zapadnoevropskih populacija.

Poslednja izmena:
Ako ti tako kazes sigurno je nebitno.

Не, већ оно што ти сматраш битним је небитно, у већини случајева.

Проценат горе-доле неке хаплогрупе и стварање вештачког ''ривалства'' при вођењу статистике је апсолутно небитна ствар.

Nisam pominjao ni I2a1 ni R1b ni I2a2 ni G.
Nisam pominjao ni Vinču.

Govorim o bronzanodobskim i gvozdenodobskim nalazima i autosomalnim pokazateljima.

- - - - - - - - - -

Kako je kod Srba najviše zastupljena I2a1 tvrdilo se da Srbi imaju više staroevropske no stepske genetike; u poređenju sa drugim narodima.

Sada znamo da nam Y DNA ništa ne govori na ovu temu.

Oj oj oj..... tvrditi u genetičkoj genealogiji da Y DNK ništa ne govori je isto što i tvrditi da npr u fudbalu uopšte nije bitno zabijati golove ili trčati za loptom. Ono što ti iz nekog razloga izbegavaš je fakt da ti se ne dopadaju informacije o kretanju nuškog dela populacije, pa to pokušavaš da na neki način "zašuškaš" sa mtDNK i aDNK.

Srbi grubo gledano imaju izražene komponente balkanske i slovenske (ma šta to značilo) genetike i tu nema šta mnogo da se pametuje. Ima i drugih uticaja ali su ova dva preovlađujuća i u solidnoj su proporciji sa rezultatima YDNK

- - - - - - - - - -

Rezultati ugrubo odgovaraju onima koje imamo preko YDNK i to je ono sto sam hteo da kazem. Sam nacin tumačenja rezultata aDNK je priča za sebe.

Oj oj oj..... tvrditi u genetičkoj genealogiji da Y DNK ništa ne govori je isto što i tvrditi da npr u fudbalu uopšte nije bitno zabijati golove ili trčati za loptom. Ono što ti iz nekog razloga izbegavaš je fakt da ti se ne dopadaju informacije o kretanju nuškog dela populacije, pa to pokušavaš da na neki način "zašuškaš" sa mtDNK i aDNK.

Srbi grubo gledano imaju izražene komponente balkanske i slovenske (ma šta to značilo) genetike i tu nema šta mnogo da se pametuje. Ima i drugih uticaja ali su ova dva preovlađujuća i u solidnoj su proporciji sa rezultatima YDNK

- - - - - - - - - -

Rezultati ugrubo odgovaraju onima koje imamo preko YDNK i to je ono sto sam hteo da kazem. Sam nacin tumačenja rezultata aDNK je priča za sebe.
Možda možemo nešto pratiti u poslednjih 1000 - 1500 godina.
Kada idemo u tako duboku prošlost teško da možemo išta pozdano zaključiti na osnovu Y DNA.
I2 HG imamo kod skoro svih bazičnih evropskih populacija.
O R1b da ne govorim.

Ispade da su Rusi bliži staoevropskim lovcima sakupljačima, iako mi imamo dosta više I HG.
Mi, opet imamo više afiniteta ka neolitskim populacijama od evropskog proseka. Bez Grka i Italijana.

Poslednja izmena:
Не, већ оно што ти сматраш битним је небитно, у већини случајева.

Проценат горе-доле неке хаплогрупе и стварање вештачког ''ривалства'' при вођењу статистике је апсолутно небитна ствар.

Rivalstvo koje samo ti vidis. Kazi gde ga ti vidis, iskreno?

Da sumiramo.
Ahil tvrdi da su ono sto danas smatramo Slovenima isli u kontra smeru od trenutno prihvacenog, dakle sa zapada na istok...? To od prilike zagovaraju neki autohtonisti. Dakle ta teza( meni za sada neverovatna obzirom na cinjenice) je dosta zastupljena. Po tome bi danasnji Sloveni svoj "koren" trebali da traze izmedju ostalog i na nasem podneblju? Jel' to Ahile?

Ugrubo, sa zapada na istok, sa severa na jug.
1. Germani i Kelti
2. Iliri na zapadu Poljske i na Jadranu. Između njih u centralnoj Evropi, do Kelta, Protolatini.

Sa zapada na istok. Satem inovacija.
1. Kimerci, do ekspanzije Skita u 7. vpne.
2. Balto-tračani; lingvistički povezani

Između od gornjeg toka Visle i Pomoravlja. Od severa ka jugu.
1. Protosloveni, u koje ubrajam i Agatirse i Tribale i neke Pnaonce.

Dakle između Ilira i Tračana. Sa tim da je centar lingvističkih inovacija severnije, a na jugu imamo duže očuvan stariji IE sloj.

Pod pritiskom Kelta počinju prodori pojedinih grupa na istok (Zarubinjecka kultura).

Genetska istraživanja nas teraju, kada govorimo o genezi etničkih grupa, da damo prednos miksologiji u odnosu na model stabla.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back