Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi cesto ne shvataju tu vec sada staru podjelu na DIN N i DIN S koja se vise i ne koristi.To nisu odvojene posebne Hg.PH908 (Dinaris S) je samo mladja grana od opsteg dinarica CTS10228 [Dinaric N),pored PH908 imamo jos dva ogranka kod nas S17250,Z17855 koji se mogu utvrditi dubljim testiranjem.
U Krajini smo,ja mislim,imali prosle godine isti procenat CTS 10228 i PH908.

Небитно да ли ту подграну називамо динарик-север или CTS10228, то је само лингвистичка промена. Ради се о томе да та подграна доминира код Срба у Крајини, што није случај са другим српским крајевима. Чак и ако је исти проценат између CTS10228 и PH908, опет је велика разлика у односу на Црну Гору, Босну, Херцеговину и западну Србију где је динарик-југ или PH908(како год га назвали) сигурно 80-90%. Ако Срби Крајишници вуку корене из Црне Горе и Херцеговине онда би код њих као и код Црногораца и Херцеговаца требао убедљиво да доминира PH908, а то није случај!

Poslednja izmena:
Небитно да ли ту подграну називамо динарик-север или CTS10228, то је само лингвистичка промена. Ради се о томе да та подграна доминира код Срба у Крајини, што није случај са другим српским крајевима. Чак и ако је исти проценат између CTS10228 и PH908, опет је велика разлика у односу на Црну Гору, Босну, Херцеговину и западну Србију где је динарик-југ или PH908(како год га назвали) сигурно 80-90%. Ако Срби Крајишници вуку корене из Црне Горе и Херцеговине онда би код њих као и код Црногораца и Херцеговаца требао убедљиво да доминира PH908, а то није случај!
Legendo nije CTS10228 podgrana vec opsta grana,a PH908 samo mladja grana.

Он каже да није а сви мисле да јесте! Он је из околине Лознице, а у Подрињу као и у Семберији има нешто Каравлаха. Они за себе кажу да нису Роми него Румуни. Они су заправо влашки Роми који причају дијалектом румунског језика, а дошли су из Румуније. Кеба је вероватно Каравлах. Они нису номади као остале ромске групе, него су одавно прешли на седелачки начин живота.

Прво , не бих се сложио да огромна већина Рома у Србији је поријеклом из Македоније, јужне Србије и Косова. Наиме , конференцијом у Канлиџи, наложено је исељавање муслимана из Србије. Изузетак су били муслимани из Малог Зворника и Сакара, као и муслимани Роми. Мислим да су баш у Лозници потомци тих Рома. И сам назив "циган-маала" је херцеговизовани назив за "махала". Баш од "ужесрбијанских " Рома , потичу многи пјевачи народне музике (Алић, Шаулић, Сакић....). Мислим да Каравласи немају везе са цијелом овом причом.

Koliko je da tako kažemo Srba prečana; dinarik jug, a koliko je dinarik sjever?

- - - - - - - - - -

Evo ovdje kaže: http://podravske-sirine.com.hr/2016/08/02/romi-koritari-u-podravini/

Da su romi, ili narodski rečeno cigani. Kako izgledaju to i jesu, jer ne liče baš na rumunje. Dakle, romi koji su u rumunjskoj postali sjedilačko stanovništvo i zaboravili svoji romski jezik.

Ово су Каравласи. Мада личе на Роме, они то нису. Постојало је више насеља у Сјевороисточној Босни у којој су живјели (Батковић, Остружња, Маоча, Пакленица, Драгасевац, Веселиновац и др.). Мислим да су се доселили за вријеме А-У монархије и да су оснивали насеља положајем тако да су у близини имали одговарајуће врсте дрвета од којих су правили своје производе. Они иначе себе називају "Ромуни" и свој језик "ромунски" и (до задњег рата) користили су га у међусобној комуникацији. Могуће да су ови у Хрватској дошли раније па због тога и заборавили свој језик. Наравно да би било интересантно генетски их испитати, нарочито због чињенице да их у Федерацији БиХ више и нема, а у Републици Српској их је остало веома мало.

Што се тиче Бастарна, не бих рекао да су били доминантно I2а. Бастарни су били мешовити келтско-германски народ, а и Келти и Германи су изразито R1b. Келти и Германи су индоевропљани а I2а није индоевропски маркер.

Ако је википедија твој једини извор информација онда ћеш и даље знати врло мало. А ако већ волиш википедију, онда немој да се ограничиш само на ону штуро написану страну о Бастарнима на српском, већ прочитај и енглеску, или још боље руску варијанту, мада је најмеродавније читати научне радове који се баве Бастарнима. На пример, на руској страни ћеш одмах на почетку наћи "Этническая принадлежность бастарнов окончательно не установлена, наиболее часто их ассоциируют с германцами". Касније имаш цели одељак под насловом "Этническая принадлежность бастарнов" где се може видети да ствари нису тако једноставне као што то пише на српској страни ("Бастарни су били древни народ мешаног келтско-германског порекла"). Заправо, најбољу карактеризацију Бастарна је дао познати руски археолог М. Б. Щукин, који у раду "РОЖДЕНИЕ СЛАВЯН" каже: "Спор об этническом лице бастарнов, пожалуй, не имеет смысла. Бастарны были Бастарнами".

Коначно, то што су Бастарни пре одласка у Закарпатје били под културним утицајем и Германа и Келта не мора да има никакве везе са њиховом генетском конфигурацијом.

- - - - - - - - - -

Ljudi ja imam jedno pitanje, na koje bi volio da odgovori svako ko ima neko znanje ili pretpostavku.

Pitanje je vezano za haplogrupu E-V13, a mene zanima otkud ta grupa u toliko velikom broju kod Makedonskih i Vojvodjanskih Roma?

Ne znam da li ste ranije o tome diskutovali, izvinjavam se ako jeste.

Колико се ја сећам, многи Роми у Макединији су се изјашњавали као "Египћани". Њихова масовна припадност хаплогрупи E-V13 можда је доказ да су они заиста египатског а не индијског порекла. А они у Војводини можда воде порекло од ових из Македоније.

Dacia_125.png

Незнам скоро ништа о хаплогрупама код Рома, осим што сам негде видео да код неке групе Рома из Хрватске који су тестирани, доминира H хаплогрупа(која је типична за Индију). Ти кажеш да код Рома из Војводине и Македоније доминира Е-V13, да ли знаш колико Рома се тестирало? Например ако је тестирано 20 Рома и од тога 14 испало Е-V13, то је 70%. То би могло да се припише случајности јер је превише мали узорак. У некој популацији или неком крају требало би да се тестира најмање неколико стотина људи да би знали бар приближно колики су заиста проценти.

Браво! После опсежне дискусије о хаплогрупама код Рома ти кажеш: "Незнам скоро ништа о хаплогрупама код Рома"! Стварно браво!

Код Срба из Хрватске доминира север, поготово код Срба из Далмације и Лике. Код Срба из БиХ је јачи југ, поготово код Херцеговаца. Урадићу статистику односа између севера и југа и између R1a Z280 и R1a M458. Код Срба из Хрватске и Босанске Крајине пуно је чешћа R1а Z280 него код Срба источно од Врбаса где је скоро сва R1а заправо R1а М458. Код Крајишника је можда 60-40 или 70-30 у корист М 458.

to je dosta zanimljivo... Vise N nego S, isto kao i kod Hrvata Zagoraca :think:

Ljudi cesto ne shvataju tu vec sada staru podjelu na DIN N i DIN S koja se vise i ne koristi.To nisu odvojene posebne Hg.PH908 (Dinaris S) je samo mladja grana od opsteg dinarica CTS10228 [Dinaric N),pored PH908 imamo jos dva ogranka kod nas S17250,Z17855 koji se mogu utvrditi dubljim testiranjem.
U Krajini smo,ja mislim,imali prosle godine isti procenat CTS 10228 i PH908.

To je točno, ali kako to objasniti. Jeli jug nastao po doseljavanju? Navodno nije, iako dominira ovdje, ali ga navodno ima i na karpatima što bi bio dokaz kako je nastao tamo. Dakle onda je na balkan stigla mješavina sjevera (starije grane) i mlađeg dinarik jug. No, ako uz obalu i prema jugu (hercegovina, crna gora) dominira dinarik-jug, a ovi naši Srbi u Hrvatskoj su od tamo porijeklom, kako to da kod njih predominira baš sjever?

To je točno, ali kako to objasniti. Jeli jug nastao po doseljavanju? Navodno nije, iako dominira ovdje, ali ga navodno ima i na karpatima što bi bio dokaz kako je nastao tamo. Dakle onda je na balkan stigla mješavina sjevera (starije grane) i mlađeg dinarik jug. No, ako uz obalu i prema jugu (hercegovina, crna gora) dominira dinarik-jug, a ovi naši Srbi u Hrvatskoj su od tamo porijeklom, kako to da kod njih predominira baš sjever?
TMRCA od PH908 je oko 1900 god i neije dominantna kod nas.Ljudi cesto brkaju koncentraciju odredjene HG na nekom geografskom prostoru sa brojnoscu.Onda tamo gdje je najveca koncetracija odredjene HG skoro nikada nije i mjesto njenog nastanka.U slucaju CTS10228 i njenih podgrana, Z17855, ( TMRCA 1650),S17250 i nekada dinaric S PH908,preko 80 % nosilaca zivi u Istocnoj Evropi. tj. u Slovenskim zemljama a tek mozda oko 15 % kod Juznih Slovena.
Nije kod krajskih Srba dominantija opsta grana CTS10228 od PH908,tu su negdje izjednaceni,nema tu nikakve misterije jer ovo je za ova istrazivanja mali geografski prostor za neka cudjenja ato se tice omjera.I ja sam testiran na opstu granu CTS10228 ,a porijeklom sam iz Sjeveroistocne BiH,imam poklapanja sa testiranim iz Loznice.Imamo dosta testiranih po cijeloj Srbiji.Problem je sto u Beogradu se moze testirati na 23 markera.Daljim testiranjem se moze znati kojoj daljoj podgrani se pripada,da li S17250 ili Z17855.

- - - - - - - - - -

:hahaha: nemoj coveka da koljes tupim nozom
Sunce ti zarko jesi vidio sta ti je zivot.Mozda je bolje i ne testirat se hihihi

TMRCA od PH908 je oko 1900 god i neije dominantna kod nas.Ljudi cesto brkaju koncentraciju odredjene HG na nekom geografskom prostoru sa brojnoscu.Onda tamo gdje je najveca koncetracija odredjene HG skoro nikada nije i mjesto njenog nastanka.U slucaju CTS10228 i njenih podgrana, Z17855, ( TMRCA 1650),S17250 i nekada dinaric S PH908,preko 80 % nosilaca zivi u Istocnoj Evropi. tj. u Slovenskim zemljama a tek mozda oko 15 % kod Juznih Slovena.
Nije kod krajskih Srba dominantija opsta grana CTS10228 od PH908,tu su negdje izjednaceni,nema tu nikakve misterije jer ovo je za ova istrazivanja mali geografski prostor za neka cudjenja ato se tice omjera.I ja sam testiran na opstu granu CTS10228 ,a porijeklom sam iz Sjeveroistocne BiH,imam poklapanja sa testiranim iz Loznice.Imamo dosta testiranih po cijeloj Srbiji.Problem je sto u Beogradu se moze testirati na 23 markera.Daljim testiranjem se moze znati kojoj daljoj podgrani se pripada,da li S17250 ili Z17855.

- - - - - - - - - -

Sunce ti zarko jesi vidio sta ti je zivot.Mozda je bolje i ne testirat se hihihi

Ne, nisam brkao postotak i apsolutni broj. Moje je pitanje unutar dinaric grane, ta dinaric-jug je najzastupljenija relativno gledano kod nas nije li tako? Dakle, ima je i kod ostalih slovenskih naroda na sjeveru, ali u malenom postotku. Točno ili??

Ne, nisam brkao postotak i apsolutni broj. Moje je pitanje unutar dinaric grane, ta dinaric-jug je najzastupljenija relativno gledano kod nas nije li tako? Dakle, ima je i kod ostalih slovenskih naroda na sjeveru, ali u malenom postotku. Točno ili??
Pa da,najzastupljenija je kod Srba i muslimana.Zvanicno se oznacava CTS10228>S17250>PH908.
Kad kazes "Slovenskih naroda na sjeveroistoku" moras imati u vidu da npr. samo 4 % u Poljskoj skoro milion muskaraca nosilaca,vise nego i 50 % u danasnjoj BiH npr.A da ne spominjemo Ukrajinu gdje je i veci procenat,i sve ostale slovenske zemlje na Istoku.

Pa da,najzastupljenija je kod Srba i muslimana.Zvanicno se oznacava CTS10228>S17250>PH908.
Kad kazes "Slovenskih naroda na sjeveroistoku" moras imati u vidu da npr. samo 4 % u Poljskoj skoro milion muskaraca nosilaca,vise nego i 50 % u danasnjoj BiH npr.A da ne spominjemo Ukrajinu gdje je i veci procenat,i sve ostale slovenske zemlje na Istoku.

I hrvata, jer koliko znam najzastupljenija kod hercegovaca u zapadnoj hercegovini, a to su katolici koji se drže za hrvate. No, ima je ukupno i preko 30% u Hrvata. Čudno kako si hrvate propustio navesti. E sad koliko ih je PH908 pozitivno u postotku, to nebih znao. Vjerojatno većina.

Sad dolazi i veliko testiranje Srba iz Hercegovine, dici ce znatno srpski prosek.
Nece biti nikakvog znacajnijeg povecanja. Hercegovina je jednim dobrim delom naseljena iz Crne Gore a verovatno da sadirzi jedan znacajan deo doslovenskih haplogrupa.

Молим све саговорнике да се врате основној теми, а то је одгонетање порекла Којић Драгана.

dkk je tipicni predstaavnik E1b. Mediteranska fizionomija.

Nece biti nikakvog znacajnijeg povecanja. Hercegovina je jednim dobrim delom naseljena iz Crne Gore a verovatno da sadirzi jedan znacajan deo doslovenskih haplogrupa.

dkk je tipicni predstaavnik E1b. Mediteranska fizionomija.

Svakako da ce biti, ali kako se cini bice bar 40% I2a i verovatno oko 10% I1 sto bi bio ogroman broj za to podrucje. Dodati bar 15% R1a koje je za ocekivati, bice to otprilike 65-70% dosljacke genetike.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back