Odavno sam hteo da postavim ekspertima pitanje sta misle o Madjarima i N haplogrupi. Pa kad se vec otvorilo pitanje na susednoj temi, da ga prebacimo na pravo mesto:
Madjari su za mene najveca enigma. Naime, kod svih "Ugrofinskih" naroda genetski je nabrojnija haplogrupa N . Finci,Hanti,Mansi , ista ta haplogrupa je jako zastupljena u pribaltickim zemljama i samoj Rusiji(posebno u severnim krajevima). Kod danasnjih Madjara je nema ni u tragovima :
http://dna.xyvy.info/country-nationa...rt-dna/hungary . Mada sam citao da su genetska istrazivanja ostataka madjarskih vladara pokazala da su oni bili nosioci haplogrupe N !
Genetski, danasnji Madjari su mesavina slovenskih R1A i I2 haplogrupa i zapadnoevropskih R1B, Na koji nacin je tako mala grupa ljudi,nosioca N grupe uspela da nametne svoj jezik ogromnoj vecini ?Ili sta se desilo sa njihovim potomcima ,ukoliko ih je bilo mnogo vise,zasto danas nema njihovih genetskih tragova, prava je zagonetka !
Cak je i kod Srba haplogrupa N prisutna sa preko 5 % ! Pitanje je da li nam je ovo ostalo od komsija Madjara, ili je stiglo zajedno sa Slovenima sa severa, kod kojih je grupa N takodje prisutna:Cesi,Slovaci,Ukrajinci,Rusi ? Interesanto je da je grupa kod Ceha zastupljena u otprilike istom procentu kao kod nas,oko 5 % . Da li se radi o slucajnosti, imajuci u vidu teorija doseljavanja Srba na Balkan iz Bojke(Bohemije) ?