Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I2a 423 je drevna evropska HG.
Pronađena kod mezolitskih lovaca u Švedskoj.
Bilo bi čudo da nije zastupljena i kod Brno - Peštmost kromanjonskog čoveka, a koji je pak prisutan i u najstarijem sloju Lepenskog Vira.
Dokumentovane su razne migracije u smeru zapad istok.
Herodot tako govori o Frigima, koji vode poreklo od balkanskih Briga. Danas su oni integrisani u Jermene i Kurde.

Poslednja izmena:
nije ispitivao Ardon (ardonsky distrikt) u kome je Nasidze našao 32% I*

Nasidze je imao i 13% I* na uzorku od 31 ljudi iz Digore, što su 4 čoveka

Nasidze je odbacena prica sto se tice njegovih pronalazaka I* na Kavkazu. Tako bese i sa onih njegovih 34% I* u Teheranu, sto je odavno opovrgnuto. Medjutim, nije iskljuceno da na tom prikavkaskom podrucju postoji ostatak drevnih oblika I ili IJ ali u vrlo malim procentima.

Nekad je postojalo rusko more koje je spajalo balticko sa crnim i kaspijskim jezerom. I danas se plovi rekama od baltickog u crno more, istim tim putem dosli su vikinzi. Jos u vreme Strabona postojala je ta neka vodena barijera koja je morala razdvajati Skite od Tracana milenijumima. Dakle, region severno od crnog mora je bio pod vodom i zbog toga nije bilo Sarmatije sve do 3 veka pne. Taj mit o amazonkama treba samo da popuni prazninu koja je nastala nakon povlacenja vode sa tog tla.

http://napkeletegyesulethu.web.maxer.hu/en/interestings/history/40-the-origins-of-the-magyars
"The Sumerian Connection – This is the most contentious issue between the pro-Finno-Ugric and pro-Sumerian camps. The Sumerians appeared in Mesopotamia around 4500 BC. Based on archaeological evidence – pottery, burial customs, etc. – it has been suggested that they migrated southward from the northern regions of the so-called Fertile Crescent, a quarter-moon shaped area that originally stretched from the Eastern Mediterranean Sea, through Syria and southern Anatolia to present-day Iran. With the advent of the Sumerians it extended to the Persian Gulf, encompassing Mesopotamia, i.e. modern Iraq. The Sumerian empire lasted, with some interruptions, until 1500 BC; however, Sumerian remained in use in the region as a classical language until ca. 550 BC. Their cultural and linguistic influence radiated as far west as the Carpathian Basin, as evidenced by the clay tablets with pictograms, similar to that of the early Sumerian pictographic texts. These were excavated in Transylvania (Erdély) in 1875, by Zsófia Torma (1832-1899) at Tordos (Vinça-Tordos Culture, ca. 4500 BC) in Transylvania, who unearthed a cache of objects inscribed with previously unknown symbols. The importance of these findings lies in the fact that the oldest of them is dated around 4000 B.C., ca. a thousand years earlier than the proto-Sumerian pictographic script from Uruk (in modern Iraq), which is usually considered to be the oldest known writing. A more recent finding was in 1961, in Transylvania (now Romania) at Tatárlaka (Transylvanian Tartaria Tablets, dating to ca. 4,300 BC) where, in all probability, the proto-Sumerians established gold mining colonies (see Götz). They also excavated the clay model of a Sumerian-type four-wheeled cart in the Danube at Budakalász (Western Hungary), dating to ca. 3300 B.C. It proves that in the ancient past the Carpathian Basin was an important station in the diffusion of the Mesopotamian culture in Europe, among them the four-wheeled cart (the wheel was invented by the Sumerians). The Sumerians penetrated as far north as the Urals, as evidenced by a Sumerian sailboat excavated there in the early 1960s."
:think:
Još i Dagon.
Šta je starije?
Sumeri su "crne glave".

Poslednja izmena:
Ne , ali verujem da se zna (tj. znaju neki )...Sira javnost tesko da ce saznati .

Шта је, опет нека завера?

Ево, прочитај одговор стручњака који је радио на томе:

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/da...ti-y-dnk-haplotip-iz-moštiju-srpskih-vladara/

Poslednja izmena:
Ne , nego ne mislim da ce izaci u novinama takva informacijama , znace onaj ko treba da zna .
Uostalom nisam ja kompetentan da znam da li ce i ako budu kome reci i kako objaviti itd ;)
Procitao sam tekst sad :ok:

Ма новинари су гладни за таквим информацијама и дознају за њих, али је проблем у томе што то не разумеју и искасапе те информације тако да се не могу препознати. А уз то још из свега покушавају на направе сензацију, чиме информацију додатно искасапе, тако да од оригиналне информације не остане ништа.

Čitao sam da je Napoleonu utvrđena haplogrupa tako što su mu analizirali jednu dlaku (ne znam da li iz brade ili kose). Kako onda to nije moguće uraditi u slučaju ostataka srednjovjekovnih ljudi?

Нисам баш сигуран да је то баш тако, посебно ако је то што си читао новински текст. Хаплогрупе особа које су релативно скоро живеле углавном су утврђивали тестирањем њихових живих потомака по мушкој линији. Са друге стране, Y-DNK хаплогрупа је утврђена и из скелетних остатака старих преко 8000 година, али је тај материјал вероватно био боље биолошки очуван (мада је, за те остатке конкретно, генетска анализа извршена скорије, крајем 2013. године). Што се биолошког материјала из моштију Кнеза Лазара тиче, питање је и колико је он биолошки контаминиран многобројним селидбама моштију и њиховим излагањем хиљадама верника.

Узгред, баш сам данас на VIASAT HISTORY налетео на документарац "Досије Медичи", где се, између осталог, говори и о томе да су ископали скелетне остатке за које претпостављају да су припадали Изабели Медичи, и пробали су генетским путем то да докажу, упоређујући генетски материјал са генетским материјалом њених живих потомака, али се успоставило да тај генетски материјал није био довољно добар да би се то урадило (репризе документарца су изгледа сутра у 9:00 и 15:10). Ето, код нас су бар успели да установе сродство особе чије су скелетне остатке пронашли и претпостављају да припадају Деспоту Стефану са Кнезом Лазаром.

Poslednja izmena:
Zašto ne?
Ja sam I2a. H mtDNA.
Mlađo je R1a.
Kiros je iz Niša, oni su cicije, pa neće da odvoji kintu:)
Zanimljiv je Aleksandar Nevski. On je I2a, H5 par.
Nešto mi govori da je ova kombinacija česta kod nas.
...

Ja sam R1a1 :)
Da , te verzije su slovenske i moze se reci u ovom kontekstu Srpske :)

- - - - - - - - - -

a sto ? to bi znacilo nit si R1a niti I2a.
sta si onda ?

Zeznuo si se , nego bolje se ti testiraj da nisi slucajno E1b(ovaj blzi nasem :per:) ili da nisi R1a, ili I2a kao Nevski :lol:
To bi bio sok za tebe ja mislim :eek::lol:

ne, sad ozbiljno, jos se nisam ''testirao'', a hocu svakako, nek bude sta bude, samo da ne budem AMEBA :D

Pa pravo da ti kazem ako ako znas svoj rodoslov bar od 16-17 veka mozes da imas neke pretpostavke o tome .
Evo ja sam za jednog poznatog Albanca odbijao da prihvatim da je po muskoj liniji Srbin ( vise nije , msm sustinski on vise i nema skro nista srpsko jer se intenzivno izmesao ) , a kasnije sam pogledao njegov rodoslov i video da mi je Srbin rodonacelnik .
Ne mora nista da znaci :)

Poslednja izmena:
E, pa, zemljače, narano da jeste.

Nije bas sasvim .
Jeste bitno , ali ne i presudno .
Znaci imamo Srbe koji su dugo bili pod nekim okupatorom ( recimo vizantijom , istocnim rimskim carstvom) i njihov dnk se izmenio u odnosu na one koji nisu ( ne nuzno kod svih) .
Ali oni su zadrzali jezik , kulturu i pripadnost srpskom narodu . Dakle oni su punopravni Srbi kao i oni koji su I2a ili R1a :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back