Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bitni su Mađari i Česi.

Zanimljiva je i niska zastupljenost severoistočne (Belorusija, Ukrajina) Z 282*, kod Grka, Hercegovaca, Bugara, Mađara, Italijana, Slovenaca, takođe i kod Makedonaca i Srba.
Nešto više ih je kod Hrvata.
Mada ovde piše Z 282, bez zvezde, pa je malo nejsno.
ejhg201450f2.jpg

Naravno, nećemo pričati o tome ko su Hercegovci.

Poslednja izmena:
Mi smo Hercegovci.
Barem mi u jugozapadnoj Srbiji.
Ere.
Mada mi smo čisti I2a. Ne znam da ima R1a.

E, da.
Nedavno sam od jednog starijeg čoveka čuo izraz hrbat, za izbočinu na putu.
Tako da tumačenje Porfirogenita da Hrvat na jeziku Hrvata znači više zemlje, a ne mnogo zemlje, dobija na težini.
Severni Karpati?

Poslednja izmena:
Mi smo Hercegovci.
Barem mi u jugozapadnoj Srbiji.
Ere.
Mada mi smo čisti I2a. Ne znam da ima R1a.

E, da.
Nedavno sam od jednog starijeg čoveka čuo izraz hrbat, za izbočinu na putu.
Tako da tumačenje Porfirogenita da Hrvat na jeziku Hrvata znači više zemlje, a ne mnogo zemlje, dobija na težini.
Severni Karpati?

hrbat je brdo... grba je ista etimologija...

Шта је ово? :eek:

:hahaha:
Оооо ђеси Млађо, аријевцу стари!! ))))
Шта вам ово Андерхил учини од стабла? ))))))

Иначе, по овоме је врло занимљиво да у Херцеговини има врло мало M458, пто прави јасну дистинкцију у односу на Хрвате из Хрватске...

Иначе, више човек не моће да буде паметан са овим Хрватима. Претходно истраживање на 1100 узорака каће да Хрвати имају око 22% R1a, а сада се то пење на целих 30% :dontunderstand: Пре тога је било 27%, ако се не варам...

Иначе, по овоме је врло занимљиво да у Херцеговини има врло мало M458, пто прави јасну дистинкцију у односу на Хрвате из Хрватске...

Иначе, више човек не моће да буде паметан са овим Хрватима. Претходно истраживање на 1100 узорака каће да Хрвати имају око 22% R1a, а сада се то пење на целих 30% :dontunderstand: Пре тога је било 27%, ако се не варам...

Претпостављам да је овако велики удио хаплогрупе R1a-M458 (67,7% од укупне R1a популације), међу популацијом у Хрватској, једноставно резултат погрешне интерпретације резултата.

Узрок томе може бити или да су ово резултати неког "давнашњег" истраживања (урађеног прије 2010-е) или да су ознаке SNP-ова криво интерпретиране и позициониране у хијерархији. Уосталом, лако је уочити да је у овоме раду Y-SNP Z280, смјештен "узводно" од Y-SNP-ова Z282 i Z284, што нема везе са стварном хијерархијом ISOGG стабла. Наиме Y-SNP Z282 је за један ниво "узводно" од Y-SNP-ова Z280 и Z284 и већ споменутог M458, а ова три Y-SNP-a су на хијерархијски истом нивоу.

Увидом у резултате груписане на "Српском ДНК пројекту", може се видјети да је удио R1a-M458 међу свим R1a резултатима мали и да износи свега око 7% (6 узорака од укупно 89). Међу ових 6 узорака петорица су Срби, а један је Хрват.

Такођер, ако бацимо поглед на резултате R1a1a and Subclades Y-DNA Project-а, на Family Tree DNA, већина резултата етничких Хрвата је међу хаплогрупама од R1a-Z280, a врло мало међу R1a-M458.

Тако да нема основе за прихватање претпоставке да су Хрвати генетски специфични у односу на Србе, или Херцеговце свих етничких изјашњавања, барем када се ради о онима који су припадници хаплогрупе R1а1а, jeр је и код једних и код других и код трећих, R1a-Z280 већински. За разлику, наравно, од Лужичких Срба, за које је познато и из ранијих истраживања да су већински R1a-M458.

Cuj, moja pokojna baba i sve komsijske babe su ih zvale Krvati! Znaci li to nesto? Iskreno nikada nisam cuo nekig starijeg da uopste izgovara glas h. 'Lebac, fala itd...
Rekao čovek, poreklom iz Stare Hercegovine. Možda jeste malo čudno za njega.
Međutim, ako su Hrvati bliski Česima, za očekivati je da umesto grbat kažu hrbat.
...
Generalno imamo dosta amaterskih razmatranja, koja olako prihvatamo kao apsolutne autoritete, a sumljičavi smo prema naučnim studijama (ne kažem da ne treba sve primati sa izvesnom dozom rezerve).
Što se Hrvata tiče reklo bih da se radi o centralnoj Hrvatskoj.

Poslednja izmena:
...
Generalno imamo dosta amaterskih razmatranja, koja olako prihvatamo kao apsolutne autoritete, a sumljičavi smo prema naučnim studijama (ne kažem da ne treba sve primati sa izvesnom dozom rezerve).
Što se Hrvata tiče reklo bih da se radi o centralnoj Hrvatskoj.
Па, како не бити сумњичав према студији у којој се Y-SNP Z280 (погрешно) смјешта "узводно" од Y-SNP-a M458. Да је то стварно тако, онда би сви ови узорци који су у студији сврстани у R1a-M458 (укључујући и ових 21 континенталних Хрвата), били позитивни и на Z280, што је, наравно, бесмислено. Узорак може бити позитиван на Z280, a негативан на М458, или обратно. Позитиван и на М458 и на Z280 не може бити никако.

Па, како не бити сумњичав према студији у којој се Y-SNP Z280 (погрешно) смјешта "узводно" од Y-SNP-a M458. Да је то стварно тако, онда би сви ови узорци који су у студији сврстани у R1a-M458 (укључујући и ових 21 континенталних Хрвата), били позитивни и на Z280, што је, наравно, бесмислено. Узорак може бити позитиван на Z280, a негативан на М458, или обратно. Позитиван и на М458 и на Z280 не може бити никако.
Zvuči logično to što kažeš.
Međutim ovo mi ne izgleda kao grupa šarlatana. http://www.nature.com/ejhg/journal/vaop/ncurrent/abs/ejhg201450a.html
Možda se do sada grešilo, ne znam. Nauka napreduje. Sad kažu jaja nisu odgovorna za holesterol, a do juče su bila štetna...
Koliko je Hrvata sa srpskog projekta zaista radilo SNP testiranja?
Uglavnom se koriste programi za proračune verovatnoće, koji i ne znaju za Z 280. Pa onda neko kaže ako nije M 458, onda je Z 280, ili nešto u tom stilu.
Ako je i neko uradio testiranje na Z 280 i dobio pozitivan rezultat, da li proveravo da li je pozitivan na M 458?
hrbat je brdo... grba je ista etimologija...
A što Đenka ima mu*a, kao da je I2a :D

Poslednja izmena:

izvinjavam im se ako grešim ali ja odavno imam utisak da hrvati nešto muljaju sa uzorcima...
kao da ih ne interesuje da saznaju istinu nego da sebi daju neku višu vrednost naročito u odnosu na Srbe..

dok je I2a-Din obećavao da ih učini posebnim forsirali su uzorke iz Narentanije...
a ovde su se zalepili za M458 jer je ranije M458 izjednačen sa evropskim R1a...
trude se mislim da pokažu kako su stari Evropljani...
kao da je to bog zna šta...

inače ili tabela korišćenih uzoraka koju rad daje kao dodatak ne sadrži potpunu listu uzoraka ili su podaci koje navodite u ovim tabelama ovde (pretpostavljam da dolaze iz rada) netačni...
za Srbe sam u toj tabeli u dodatku našao samo 3 z282 i 5 m558

a mene živo interesuje taj z95
šta je, i gde ga ima...

Poslednja izmena:
izvinjavam im se ako grešim ali ja odavno imam utisak da hrvati nešto muljaju sa uzorcima...
kao da ih ne interesuje da saznaju istinu nego da sebi daju neku višu vrednost naročito u odnosu na Srbe..

dok je I2a-Din obećavao da ih učini posebnim forsirali su uzorke iz Narentanije...
a ovde su se zalepili za M458 jer je ranije M458 izjednačen sa evropskim R1a...
trude se mislim da pokažu kako su stari Evropljani...
kao da je to bog zna šta...

inače ili tabela korišćenih uzoraka koju rad daje kao dodatak ne sadrži potpunu listu uzoraka ili su podaci koje navodite u ovim tabelama ovde (pretpostavljam da dolaze iz rada) netačni...
za Srbe sam u toj tabeli u dodatku našao samo 3 z282 i 5 m558

a mene živo interesuje taj z95
šta je, i gde ga ima...
Verovao ti meni ili ne u Nepalu
Ili tamo gde je bila Andronovo kultura.
Izgleda da stvarno imamo Arijevce među nama. Samo da nisu došli sa Ciganima.
Mada su ovi naši, izgleda Z95*, i oni moraju biti tu negde.
ejhg201450f3.jpg

Poslednja izmena:
Verovao ti meni ili ne u Nepalu
Ili tamo gde je bila Andronovo kultura.
Izgleda da stvarno imamo Arijevce među nama. Samo da nisu došli sa Ciganima.
Mada su ovi naši, izgleda Z95*, moraju biti tu negde.
ejhg201450f3-1.jpg

za Andronovo nisam siguran... Andronovo je više prostor istočno od Kaspijskog jezera...a tu je teško išta govoriti bez antičke DNA...

međutim Sherpa ljudi su u istočnom Nepalu i ovde vidimo da Z93 ima veze upravo sa istočnim Nepalom...
u skladu sa mojim dosadašnjim tvrđenjima ovde Srbi je jako staro plemensko ime i izgleda da ima veze sa R1a od davnina...naročito u Aziji...
Sherpa su na datim dijagramima vezane za M780 koji je opet vezan za Indiju i vrlo moguće za Arijevce...

mogao bi da ima veze i sa paštunskim Sarbanima....
tačke u kojima su uzimani uzorci nam ne dozvoljavaju da to tvrdimo ili poričemo jer je tačka gde ima dosta M780 južno od njih a severno od su dve tačka sa manje Z93 i jedna najsevernija tačka gde ima dosta...

ime Sarbana se vezuje za ratničku elitu drevne Indije za tzv. solarni / sunčev klan Suryabans

The name Saraban is evidently a corrupted, or perhaps a natural variant form of Suryabans the solar or royal race now represented in India by the Rajput.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarbani
http://en.wikipedia.org/wiki/Suryavansh

u reči Suryavansh deo vansh označava poreklo a Surya je bog sunca tj. dnevne svetlosti...
boginja Zorja (boginja zore čiji je simbol polumesec i planeta Venera a koja je u Vavilonu poznata kao Serpanit /Zerbanitu a inače i kao Danu, zvezda Danica, Asura, Ašer, Aušrine, Astarte, Ostara, Ištar, Eos, pa i Venera i verovatno Freja) o kojoj svo vreme govorim je boginja zore tj. takođe boginja dnevne svetlosti...
Zorya i Surya bi mogli biti božanski par - Sunce i zvezda Danica...

Surya-vansh bi mogao da bude i izvor imena Srbi...a samo Surya i Zorya imena Serijani....
1008px-Pashtun_Confederacies.jpg

Z93* nalazimo i u lokacijama gde su Seres (Serijani) /Sarbe/Sirbi i u lokaciji gde su Plinijevi Serbi u azijskoj Sarmatiji...

http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27537747&viewfull=1#post27537747

800px-Map_of_Colchis%2C_Iberia%2C_Albania%2C_and_the_neighbouring_countries_ca_1770.jpg

a Z2125 bi verovatno odgovarao kasnijim Seres...
po genetskom razdvajanju onih koji žive na zapadnoj obali Kaspijskog jezera...
-- - - - - -
još mi nije jasno šta tačno zovu Z95 i zašto u tabeli u dodatku nema tih famoznih Z95 iz Srbije.......
da ne budu neka hrvatska posla kao ona famozna haplogrupa K ranije...

u radu su izgleda Z93 podelili na Z93* i Z95...
opet nije ni jasno kako se ova podela mapira na markere koje koriste naprimer familytreedna i r1a.org...
to Z95 u Srba verovatno ima veze sa markerom koji pripisujem Serijanima...

na familytreedna Z93 je dat na dva dijagrama

Z94-
z93_zps1e5c12bf-1.jpg

i Z94+
2DL657-1.jpg

Poslednja izmena:
Možda etnonim ima neke veze sa Azijom, i to stare 5-6 hiljada godina.
Međutim Srbi su populacija ovih prostora (okvirno od Vardara do Galicije). Genetski, antropološki, kulturno...
Cele Z 282 grane nema u Aziji, a Z 282* je malo zastupljena kod Srba.

da... o tome i pričam...
plemensko ime ima originalno veze sa starom R1a i Evroazijom...
i pojavljuje se u raznim granama R1a...
još uvek ne možemo znati da li su današnji genetski Srbi sa Balkana ime primili od (sarmatske? alanske?) Serboi elite u skorije vreme ili je ono legat R1a jezgra iz neolita ili čak paleolita...

Z94-
z93_zps1e5c12bf-1.jpg

i Z94+
2DL657-1.jpg
[/SPOILER]
Nešto se tu ne slaže.
Ja bih ipak veće poverenje ukazao naučnim radovima nego komercijalnim sajtovima.
Pre 3500 godina Potisjem se spustila populacija koja je označila kraj Vatinske kulturew i stvorila novu, hibridnu.
Verovatno da ova populacija uma veze sa planinskim vencem Sardus i Šardana narodom sa mora.
Ovde mi je malo zbunjujuće da Šardana, prikazani na egipatskim zidnim prikazima, izgledaju više istočnjački, sa tamnijom bojom kože. Za razlku od drugih naroda sa mora.
Zato bih Pelaste označio kao Bele. Kult ptice. (tipični potomci Vatinaca?), a Šardane kao sjajne. Žuta rasa? Rogati.
Ali nisam siguran.

Poslednja izmena:
Nešto se tu ne slaže.

Ja bih ipak veće poverenje ukazao naučnim radovima nego komercijalnim sajtovima.

dijagrami su ok..
jedino što ne pokazuju koncentraciju već spajaju u oblasti lokacije gde su uopšte nađeni primerci koje imaju u bazi podataka....

prema dijagramu
xejhg201450f3.jpg.pagespeed.ic.U9CKOT1hWL.webp

poredeći dijagrame Z94+ je verovatno M780
a ostatak Z93 je dat na Z94- dijagramu....

Z94-
z93_zps1e5c12bf-1.jpg

i Z94+
2DL657-1.jpg

Pre 3500 godina Potisjem se spustila populacija koja je označila kraj Vatinske kulturew i stvorila novu, hibridnu.
Verovatno da ova populacija uma veze sa planinskim vencem Sardus i Šardana narodom sa mora.
Ovde mi je malo zbunjujuće da Šardana, prikazani na egipatskim zidnim prikazima, izgledaju više istočnjački, sa tamnijom bojom kože. Za razlku od drugih naroda sa mora.
Zato bih Pelaste označio kao Bele. Kult ptice. (tipični potomci Vatinaca?), a Šardane kao sjajne. Žuta rasa? Rogati.
Ali nisam siguran.

to bi mogli da budu Serbi koji dolaze iz azijske Sarmatije sa zapadne obale Kaspijskog jezera.....
oni bi doneli nešto Z95 sa sobom...

to kako je Tisa možda dobila ime zbog sličnosti sa Irtišom tj. po svoj prilici sa Sir-Tisom i to da je Irtiš legendarna reka Styx sam objasnio u postu
http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27580906&viewfull=1#post27580906

Šardana narod sa mora je mislim u maloj Aziji - zapadna i južna obala ..od grada Sardis morem do Sirije uključujući Likiju čije se vođe tradicionalno zovu Sarpedon...
odatle se šire u Siriju odakle napadaju Egipat, i u Libiju gde imaju kolonije u Syrtis zalivu pa Egipćane napadaju i odatle...
http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27660657&viewfull=1#post27660657
http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27661329&viewfull=1#post27661329

sudeći po genetici...nisu se Sherdana ljudi sa rogovima na šlemovima za kojima ostaje toponim Serbonis raširili na istok
gde ugro-finci rog nazivaju "szarva" i "sarvi" i gde Mongoli polumesec zovu "sar" a ljude koje povezuju sa polumesecom (srpnjem) zovu sartuuli i gde Sherpa ljudi kao i masa naroda od Balkana do Tibeta imaju vođe koje se zovu serdari...

na jeziku naroda Sherpa
ser = zlato
serwu = žuto
sharsung = sijati
sor = srp
syarup = sijati, procvetati
karwu = belo
http://nepalresearch.org/language/sh_eng.pdf

opet ser ima veze sa "shining ones", žuto, zlato
zanimljivo za poreklo imena Hrvata "karwu" je "belo"

o tome sam već pisao...dnevna i noćna svetlost...žuto/sjajno i belo (mesečeva) svetlost... istok gde izlazi sunce i zapad gde zalazi...
u drevnoj Indiji to bi bili sunčev i mesečev klan...
u centralnoj Azija Serica i Khorasan
u maloj Aziji Seri i Huri tj. Serijani/sirijci/Asirci i Huriti?
u centralnoj Evropi Sciri i Hirri (Heruli)..
u azijskoj Sarmatiji Serboi a zapadno od njih Orineani (pri čemu je npr. reka Orontes helenizovani naziv od iranskog Hervanta)
takođe moguće Sordisci i Helvetii..

sa druge strane taj dualizam beli-"shining ones" se možda mapira ne samo na Ser-Her parove nego možda i na ser-ven parove...
Aesir i Vanir
beli Sirijci kao Sirijci koji žive u Kapadokiji okruženi na severu Venetima u Paflagoniji na jugu Likijcima (leuco = belo)....
...
Veneti bi bili evropska R1a...Serijani azijska R1a...
Aesir i Vannir kod Skandinavaca...

M558 je nejasan.....možda nešto između...
ili Aesir koji sei pre 3500 godina naseljavaju u Panoniji...

to pre 3500 godina tj. 1500 BC je pre vremena ekspanzije "morskih ljudi"..
već su možda došli iz tog pravca (možda u vreme Andronovo ekspanzije) u malu Aziju...

Poslednja izmena:
dijagrami su ok..
jedino što ne pokazuju koncentraciju već spajaju u oblasti lokacije gde su uopšte nađeni primerci koje imaju u bazi podataka....

prema dijagramu
xejhg201450f3.jpg.pagespeed.ic.U9CKOT1hWL.webp

poredeći dijagrame Z94+ je verovatno M780
a ostatak Z93 je dat na Z94- dijagramu....

Z94-
z93_zps1e5c12bf-1.jpg

i Z94+
2DL657-1.jpg

to bi mogli da budu Serbi koji dolaze iz azijske Sarmatije sa zapadne obale Kaspijskog jezera.....
oni bi doneli nešto Z95 sa sobom...

to kako je Tisa možda dobila ime zbog sličnosti sa Irtišom tj. po svoj prilici sa Sir-Tisom i to da je Irtiš legendarna reka Styx sam objasnio u postu
http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=27580906&viewfull=1#post27580906

Šardana narod sa mora je mislim u maloj Aziji - zapadna i južna obala ..od grada Sardis morem do Sirije uključujući Likiju čije se vođe tradicionalno zovu Sarpedon...
odatle se šire u siriju odakle napadaju Egipat, u Libiju gde imaju kolonije u Syrtis zalivu...

sudeći po genetici...nisu se Sherdana ljudi sa rogovima na šlemovima za kojima ostaje toponim Serbonis raširili na istok
gde ugro-finci rog nazivaju "szarva" i "sarvi" i gde Mongoli polumesec zovu "sar" a ljude koje povezuju sa polumesecom (srpnjem) zovu sartuuli i gde Sherpa ljudi kao i masa naroda od Balkana do Tibeta imaju vođe koje se zovu serdari...

na jeziku naroda Sherpa
ser = zlato
serwu = žuto
sharsung = sijati
sor = srp
syarup = sijati, procvetati
karwu = belo
http://nepalresearch.org/language/sh_eng.pdf
već su možda došli iz tog pravca (možda u vreme Andronovo ekspanzije) u malu Aziju...
Odakle su Šardana došli u Likiju i Lidiju?
To su verovatno bile kolonije naroda sa mora, i izvorne populacije nisu ostavile traga u savremenoj genetici. Znamo i da su Likijci branili prestonicu do poslednjeg.
Za narode sa mora je bitno da su imali evropske mačeve, i da su neki od njih bili Belci (za razliku od stanovnika Afrike, Azije i juga Balkana).

Deroni. Novčići iz Vranja.

$T2eC16h,!w0E9szN,-IwBSBbo-YqcQ~~60_35.JPG

Ritopek
In Roman times, Ritopek was called Tricornium (Latin for three-horned fortification) and had an important military camp Castra Tricornia. Its name originated from three distinctive hills dominating the landscape, one of which sank or was simply washed away into the Danube. The settlement gave name to the Romanized Thracio-Celtic[1] tribe of Tricornenses. A 258AD ceremonial breast plate with stylistic illustrations belonging to Legio VII Claudia[2] soldier Aurelius Herculanus has been found[3] and many other artifacts of the Roman period such as silver coins that were washed ashore once the Đerdap Dam was constructed. Ritopek is damaged practically every time the Danube spills over (like the floods in April 2006).

Grb Hrebeljanovića
Lazar1.jpg
200px-Grb_Lazarevic.jpg

Grb knez Lazara Hrebeljanovica i despota Stefana Lazarevica

Car Lazo koji je ratovao protiv Ramzesa III Murata
images.jpg

Prilozi

• images.jpg
    images.jpg
    9 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Zvuči logično to što kažeš.
Međutim ovo mi ne izgleda kao grupa šarlatana. http://www.nature.com/ejhg/journal/vaop/ncurrent/abs/ejhg201450a.html
Možda se do sada grešilo, ne znam. Nauka napreduje. Sad kažu jaja nisu odgovorna za holesterol, a do juče su bila štetna...
Koliko je Hrvata sa srpskog projekta zaista radilo SNP testiranja?
Uglavnom se koriste programi za proračune verovatnoće, koji i ne znaju za Z 280. Pa onda neko kaže ako nije M 458, onda je Z 280, ili nešto u tom stilu.
Ako je i neko uradio testiranje na Z 280 i dobio pozitivan rezultat, da li proveravo da li je pozitivan na M 458?...

Узорак означен са N18269 na R1a1a and Subclades Y-DNA пројекту на FTDNA, одговорио је позитивно на Y-SNP Z280, a негативно на Y-SNP M458.

Узорак означен са E9130 na R1a1a and Subclades Y-DNA пројекту на FTDNA, одговорио је позитивно на Y-SNP M458, a негативно на Y-SNP Z280.

Изволи, увјери се сам: https://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?section=ysnp

Резултати које су показали ова тестирања наведених узорака, су потребан и довољан услов који потврђује да вриједи да је сваки хаплотип који је позитиван на Y-SNP Z280 истовремено негативан на Y-SNP M458 и обратно, сваки хаплотип који је позитиван на Y-SNP M458 истовремено је негативан на Y-SNP Z280.

Узорак означен са N18269 na R1a1a and Subclades Y-DNA пројекту на FTDNA, одговорио је позитивно на Y-SNP Z280, a негативно на Y-SNP M458.

Узорак означен са E9130 na R1a1a and Subclades Y-DNA пројекту на FTDNA, одговорио је позитивно на Y-SNP M458, a негативно на Y-SNP Z280.

Изволи, увјери се сам: https://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?section=ysnp

Резултати које су показали ова тестирања наведених узорака, су потребан и довољан услов који потврђује да вриједи да је сваки хаплотип који је позитиван на Y-SNP Z280 истовремено негативан на Y-SNP M458 и обратно, сваки хаплотип који је позитиван на Y-SNP M458 истовремено је негативан на Y-SNP Z280.
Prvi sam ovde ukazao da imamo drugačije stablo.
Pitanje je samo kome verovati.
Komercijalnom sajtu, ili univerzitetima sa ove liste http://www.nature.com/ejhg/journal/vaop/ncurrent/abs/ejhg201450a.html
Ja sam odavno iskzao rezerve prema onome što se događa u FTDNA. Njima je primarni cilj da prodaju analize.
Izmislili su i "karpatsko - hrvatski din S"
Sama činjenica da podgrupama daju nacionalna imena je potvrda da nema objektivnog pristupa, i da njihov rad nema veze sa naučnom metodologijom.

Mada voleo bih i da mi je dostupan ceo rad.
Zanima me i kako su radili proračune TMRCA.

Učesnici u istraživanju
1Department of Genetics, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, USA
2Program in Biomedical Informatics and Department of Statistics, Stanford University, Stanford, CA, USA
3Estonian Biocentre and the Department of Evolutionary Biology, University of Tartu, Tartu, Estonia
4Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, USA
5Department of Bioengineering, Stanford University, Stanford, CA, USA
6Ancestry DNA, Provo, UT, USA
7UMR 7268 ADES, Aix-Marseille Université/EFS/CNRS, Marseille, France
8Laboratory of Ethnogenomics, Institute of Molecular Biology, National Academy of Sciences, Yerevan, Armenia
9Molecular Medicine Laboratory, Rambam Health Care Campus, Haifa, Israel
10Institute for Anthropological Research, Zagreb, Croatia
11Croatian Academy of Sciences and Arts, Zagreb, Croatia
12Dipartimento di Biologia e Biotecnologie ‘Lazzaro Spallanzani’, Università di Pavia, Pavia, Italy
13Centro Interdipartimentale ‘Studi di Genere’, Università di Pavia, Pavia, Italy
14Department of Medical Genetic, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
15Department of Immunology, Allergy Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
16Research Centre for Medical Genetics, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow, Russia
17Institute of Biochemistry and Genetics, Ufa Scientific Center of Russian Academy of Sciences, Ufa, Russia
18Department of Biology, Bashkir State University, Ufa, Russia
19Department of Human and Molecular Genetics, College of Medicine, Florida International University, Miami, FL, USA
20Department of Applied Physics, Stanford University, Stanford, CA, USA
21Howard Hughes Medical Institute, Stanford University, Stanford, CA, USA
22Division of Biological Anthropology, University of Cambridge, Cambridge, UK
23Estonian Academy of Sciences, Tallinn, Estonia

Poslednja izmena:
Porediš tvoju pokojnu babu sa Konstantinom Porfirogenitom?

Rekao sam i ostale komsijske babe.

A sto se tice etnonima Srba i Hrvata (Krvata - po bapski), mislim da je sve u sferi nagadjanja, prosto, jako je tesko nedvosmisleno dokazati bilo sta. Sve sto ste napisali zvuci logicno, ali i nepovezano.

Voleo bih da cujem vasu kratku istoriju Srba do 19. veka, iz ugla genetike. Posebno me interesuje Ahilovo misljenje o I2a, gde je nastao, kada, ko je nosilac I2a od pre 2200 godina i sl. Neka to bude svojevrstan size svega sto do sada znamo. @Ahil71 @truthseeker

Voleo bih da cujem vasu kratku istoriju Srba do 19. veka, iz ugla genetike. Posebno me interesuje Ahilovo misljenje o I2a, gde je nastao, kada, ko je nosilac I2a od pre 2200 godina i sl. Neka to bude svojevrstan size svega sto do sada znamo. @Ahil71 @truthseeker

neke stvari se naziru što iz istorije, što uz pomoć genetike. što uz pomoć mitologije, ali nedostaje još uvek isuviše toga da bih predložio kompletan istorijsko genetski scenario... naročito mi je uloga I2a Din još uvek nerasvetljena... jedna stvar je širenje plemenskog imena, a druga stvar je širenje genetike... normalno ta dva idu zajedno, ali malo malo pa neko pleme zavlada drugim i nametne svoje ime a često i jezik...

kao što su Angli dali ime Englezima, Franci današnjim Francuzima, Bugari Slovenima i ostalim narodima Trakije, Turci stanovnicima male Azije, slično je moglo biti i sa Srbima...ovo kažem jer se ime Srbi provlači u kontekstu R1a migracija na području Evroazije,a R1a u Srba nije dominantna a naročito je azijska R1a slabo prisutna....

ne mislim da su I2a Din Srbi dobili tek u 6-om veku na Balkanu...I2a Din i naročito I2a Din South npr stoji kao ostrvo u Bohemiji izvan konteksta prirodnog širenja, a sasvim sam siguran da je upravo je Bohemija ona Bojka iz koje su Srbi došli na Balkan...i gde su kako tvrdi Porfirogenit i originalno živeli...zbog ovoga i zbog lokacije podunavskih Slovena (a među njima i eksplicitno pomenutih Srba) koju daje ruska primarna hronika, mislim da su Sordisci/Serdi bili preci današnjih Srba...
rezervna varijanta su Serapilli...u ovom scenariju zbunjuje veza sa Keltima jer su veze srpskog i keltskih jezika mislim isuviše slabe ... mada postoje značajne veze u mitologiji i religiji Slovena i Kellta...mnoga božanstva Kelta imaju imena čije značenje postaje jasno tek koristeći slovenske jezike...ovo ukazuje da je možda pleme boginje Danu (tuatha de Dannan) inicijalno jezgro svoje religije primilo od pra-Slovena tj. Veneta...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back