Онда би и било схватљивије зашто гомила људи један одређени фенотип (дунавски кромањонац) сврстава у регију Лужице, западне Чешке, јужнозападне Пољске, јер им средња Европа дође као извор кретања/настанка. (?)
Пре него што сам се позабавио антропологијом и фенотиповима ме је увек збуљивало а неки пут и иритирало зашто многи Немци (или ако с налазим у некој другој земљи) мисле, да сам Чех или Пољак (из Шлезије), а не Србин. Али како се испоставило, пошто познајем пар њих са предавања, који имају релативно сличан изглед тог дунваског кромањонца (2-3 Немаца и 1 Пољак) и њих увек етикетирају као Чехе или Пољаке (ок овај један стварно има пољске корене). Ја када сам био у Чешкој пар дана, независно од свакодневне ситуације, али увек су на чешком са мном почели да говоре.
Недавно сам на немачкој државној телевизији гледао један документарац о небеском диску Небре и народу, који га највероватније израдио. И кажу археолози, да су били поприлично крупни (онај један скелет је био чак ~1.85м), лобања је по мојој процени изгледала као у класичног кромањонца. Били су добро (високо)развијени, имали монетарно развијен систем, одлично су познавали астрономију, према налазима можда се може рећи да су били трговци, били су прострањеније царство, а можда су били и већа сила, јер прва налазишта неких битки из тог времена су много далеко ван тог подручја, тако да је та регија била центар, а пограничја су пре била на западу негде између реке Рајне/Лабе, на југу око Дунава/Драве и на истоку око реке Висле/Дњестра.
Према алатима и остатцима животиња су ваљда имали веома развијену индустрију хране и били су мајстори у производњи сирева. Што делом и не би било чудно, зашто је толеранција на лактозу баш на овом подручју највиша:
Доста занимљивих ствари је у вези тог народа/културе речено, ако некога детаљније занима, има пар немачких документараца о том народу, које ћу свеједно погледати:
"Измешаност И2ц и З 93,, по мени иде у прилог Клосовљевој тези о повратном таласу Р1а, са Балкана.
Нема у Индији И2, што би значил да је ова група раније кренула, пре мешања са И2а, или да су И2ц племена, која су пратила Аријевце застала у Ирану.
Такође ни међу Сарматима немамо И2ц, што отежава теорију о Иранском пореклу Сармата. Или су И2ц племена само праатила ове миграције без мешања."
Овде сам нашао потврду да Индоаријевци и Ираноаријевци нису део истог таласа насељавања.
Такође Кимерци нису протерани, већ су интегрисани у Међане, па они могу бити И2ц.
Могуће да је Кимерци, Кимери, Цимбри Сигини, заједнички назив за све И2 народе (можда чак и нека И1). И2а су углавном Срби/Трибали.
Значи имали би Р1а Аријевце, И Кимбре, Р1б Гале, Ј2 Пеласте. Илири и Хелени су политичке творевине.
За Ските нисам сигуран да ли су Р1а или Р1б. Херодот каже да скти себе зову Сколтои, што је блиско Хеленском називу за Келте, Келтои. Обичаји Скита ми не делују као блиски Словенским, па би могли бити Р1б.
Што се Персијанаца тиче, могу бити Р1а Аријевци, али и Р1б, немамо довољно елемната да би то утврдили. Слично и Хетити.