Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Претпоставља се да су током бронзаног доба Мизи насељавали земље источно од Мораве и Дунава, а касније мигрирали на југо-исток у Малу Азију, све до Месопотамије, о чему сведоче археолошка налазишта Брњичке групе."
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мези
С тим што они никако не би могли бити динарик.
Меди (Аријевци) су повезани са панонским Сигинима
И још пуно тога.
Потурице би морали бити динарик + И1, + Р1а З 280. М 458.
To што међу Р1а доминира З 93, говори да је овде мање реч о потурицама, а више о ранијим миграцијама (повратни талас Р1а, по Кљосову).

Poslednja izmena:
Otkud R u Americi, mislim osim kod potomaka evropskih doseljenika?

pogledajte sliku:

haplogroupry-dna.jpg

Najveca koncentracija je oko velikih jezera tacno tamo gde je i najveca koncentracija megalita. A sad se setite onog sto sam ja ovde pisao o "berberima" odnosno o megalicanima koji su iz evrope preko grenlanda otosli na velika jezera da kopaju bakar za vreme kasne megalitske kulture i o kontinuiranoj vezi izmedju bas te oblasti i sredozemlja u sledecih 3000 godina. Ja sam tad mislio da je nosilac ove kulture bio I ali izgleda da je u pitanju R1b sto se onda super uklapa sa trenutnom raspodelom ove grupe od atlantske obale na istok. Dakle ovde imate tu famoznu "atlantsku" megalitsku kulturu...

Sto se atlantide tice ona se nalazila po grcima na severo zapadu iza okeanosa potamosa sto je za grke bio drugi naziv za Istar odnosno Dunav. :)

http://forum.krstarica.com/showthread.php/583212-berberi-u-evropi-i-severnoj-americi

mislim da ovo vredi ponovo procitati...

Ovde cu samo da dam uvod:

godinama već razmišljam o tome na cemu se bazira tako duboka podeljenost između istoka i zapada u evropi. nedavno sam naleteo na istorijski rad koji me je ubedio da je podela u sustini podela izmedju afro azijske i indo evropske kulture. rad o kome govorim je ovde:

http://www.provincuns.com/books/berber-project.pdf

(tekst je na engleskom i ja sam dosta toga preveo na srpski i dodao sam i neke stvari koje sam ja nasao dok sam istrazivao ovu i slicne teme, tako da cu ovde postaviti prevod u delovima. )

ova podela, po lingvistime, je nastala pre oko 15000 godina u maloj aziji, kada se zajednicka evroazijska kultura podelila na indo evropsku i afro azijsku. indo evropska kultura se pomerila na severo istok u centralnu aziju, a afro azijska na jugo zapad na bliski istok i severnu afriku. najcistiji primerci ove dve civilizacije su jezicki sloveni kao najcistiji (naj primitivniji) indo evropljani i berberi kao jezicki najcistiji (naj primitivniji) afro azijati.

ove dve grupe su u sledećih 15000 godina svaka za sebe dosle u evropu. indo evropljani sa istoka preko stepa centralne azije i evrope. afro azijati sa juga i zapada preko obala sredozemlja i atlantika. podela u evropi se u sustini svodi na podelu na vodenu i stepsku civilaziju. i tu je koren rasnog sukoba u evropi. i dan danas imamo sukob atlantske i stepske civilizacije. ako pogledamo genetske karte evrope ova podela je vise nego ocigledna.

kljuc za razumevanje ove genetske podele je alergija na na mleko i njena rasprostranjenost u evropi i africi. ljudi koji mogu da tolerisu mleko i nisu alergicni na laktozu su potomci (bar delimicno) berbera. ljudi koji su alergicni na mleko su potomci slovena i evropskih starosedeoca. ako pogledate karte koje daju podatke o procentu populacije koje nije alergicna na mleko, videcete da je najveca koncentracija na atlantskoj obali evrope i u severo zapandoj africi. najveca je u skandinaviji, britanskim ostrvima, atlantskoj obali francuske, belgije, holandije i severozapadne nemacke (germanske zemlje) i maroku (berberske zemlje). evo ovde karte koja pokazuje procenat populacije koja moze da vari mleko:

http://api.ning.com/files/AJKsMjZfATf2B5t3GNwg8LiySyWtOBboYloFu2BM2gJ0JwzgG3rL*mXnBYEIfKWMfb-W35Y41FIokiCCLkVko4BVqDAK

ono sto povezuje severozapadnu germansku evropu i severozapadnu berbersku afriku je Funnel(-neck-)beaker culture, short TRB or TBK from (German) Trichter(-rand-)becherkultur koja se razvila kao mesavina dosljaka berbera i lokalnog starosedelackog stanovnistva. takodje po najnovijim istrazivanjima ova kultura je zasluzna za sirenje sposobnosti da se vari mleko po evropi i severnoj americi. evo ovde clanka koji o tome govori:

http://www.rci.rutgers.edu/~molbio/Courses/301/Lactose_tol.pdf

Laktozna tolerancije je takodje prisutna u bas tim oblastima severne amerike. Nije ni cudo....

Poslednja izmena:
Pa mislim da je šarolikost došla stvaranjem sultanata i osmanlijske države. Pre toga Turci kad su upali u malu Aziju nisu baš bili ljubazni prema strancima i prihvatali tako lako baš na tom nivou horde u ranom stadijumu. Tako da ta intergracija mislim da nije išla tako lako. Pre će biti da su se razbežali glavom bez obzira.

"Претпоставља се да су током бронзаног доба Мизи насељавали земље источно од Мораве и Дунава, а касније мигрирали на југо-исток у Малу Азију, све до Месопотамије, о чему сведоче археолошка налазишта Брњичке групе."
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мези
С тим што они никако не би могли бити динарик.
Меди (Аријевци) су повезани са панонским Сигинима
И још пуно тога.
To што међу Р1а доминира З 93, говори да је овде мање реч о потурицама, а више о ранијим миграцијама (повратни талас Р1а, по Кљосову).
Дефинитивно нису потурице.
http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=ymap
http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Занимљив ми је И2ц на Криту.
Рекао бих да су сви ови И2ц кренули са Балкана. Из Поморавља их протерали Келти (део се повукао са Аријевцима, део асимилован у келте), И2а дин потерао Келте.
npr. I2c Medi, I2a Tribali

Poslednja izmena:
Kad su turci upali u malu aziju ona je vec bila sarena. I nije njima u interesu bilo da uniste ono sto su nasli vec da to eksploatisu. Oni su dosli da ostanu a ne ostaje se na spaljenoj zemlji....Plus turci su bili tu kao placenici mnogo pre nego su se setili da postanu kalif namesto kalifa....

Stvarno nije mi detaljno poznato to naseljavanje Turaka na taj prostor, ali s'obzirom da su horda i da su muslimani pod arapskim uticajem ne može da bude dobro :D Znam da po pravilu nove ljude različitog porekla jedino prihvataju moćne zajednice osvajača i jakih država. Tako jedino mogu da prihvate novo stanovništvo drugačijeg porekla masovno, masovno da to ima nekog efekta. Ili ekonomski ili na silu vojske, ili oba.

Tako da i ako su bili plaćenici i ostalo niko nije hteo da se meša sa njima verovatno i da se uklapa jer su imali Bizantiju kao osnovu :D Mislim zato da je bar 90% novih porekla došlo za vreme širenja kad su oni postali neki faktor i kasnije naravno imperija kad su ghazi pešadiju zamenili janičarima...

Poslednja izmena:
macak gresis. nekada je rasa mnogo manje znacila nego danas, pogotovu u bivsim rimskim provincijama

turski placenik u vizantijskoj vojsci

http://www.flickr.com/photos/28433765@N07/6041811687/

The Byzantine Turks: An Approach to the Study of LateByzantine Demography

http://www.academia.edu/230466/The_...ach_to_the_Study_of_Late_Byzantine_Demography

BATTLE OF MANZIKERT (1071 A.D.)

The Battle of Manzikert occurred on August 26, 1071 between the Byzantine Empire and Seljuk Turkish forces led by Alp Arslan, resulting in the defeat of the Byzantine Empire and the capture of Emperor Romanus IV Diogenes....Accompanying Romanus was Andronicus Ducas, an odd choice as Ducas was an old enemy of the emperor. Romanus left his best general, Nicephorus Botaniates, at home, suspecting his loyalties (although he was certainly more loyal than Ducas). The army consisted of about 5000 Byzantine troops from the western provinces, and probably about the same number from the eastern provinces; 500 Franks and Normans mercenaries under Roussel de Bailleul; some Turkish, Bulgarian, and Pecheneg mercenaries; infantry under the duke of Antioch; a contingent of Armenian troops; and some (but not all) of the Varangian Guard. Turkish sources give the number of troops to be closer to 200 000. Other sources estimate them to be around 40 000. Gibbons claims it was the largest army ever fielded by the Roman Empire, East or West.

http://www.thelatinlibrary.com/imperialism/notes/manzikert.html

BYZANTINE MERCENARIES

Alans

Often referred to as Massagetoi, these are nominally Christian Turks from the Caucasus, and in Byzantine service provide light, bow-armed cavalry. They are employed from the late eleventh century to the mid-twelfth century in large numbers, and again in the mid-thirteenth century.

Cumans

In Byzantine service these Asiatic nomads serve exclusively as horse-archers, and consequently are usually brigaded alongside Uzes, Seljuks and other Turkish troops. First employed at the end of the eleventh century, Cumans constitute one of the most important elements of Byzantine armies, those in the central army being collectively referred to as Skythikon (a term originally used to describe the armies Patzinak troops).

Patzinaks

The Turkic Pechenegs or Patzinaks, often archaically referred to as 'Scyths,' constituted the majority of the Empire's Asiatic mercenaries during the middle Byzantine period, but their employment was in decline by the twelfth century. Patzinaks captured at Eski Zagra in 1122 were settled as military colonists in Thrace and Macedonia, and thrive there until the Latin Conquest in 1204, but the last record of Patzinak mercenaries in the field seems to date to 1136-39.

Turks

Hired extensively during the middle Byzantine era, the employment of large numbers of Turks was revived under Michael VII in the second half of the thirteenth century.
Often to be found brigaded alongside the Turks after the twelfthcentury, and sometimes indistinguishable from them, was a corps of regular troops called the Tourkopouloi or 'sons of Turks'. Nominally consisting of the descendants of Christianized Turks or the issue of mixed unions, on occasion the include natives of the Empire's Anatolian provinces.

Uzes

A Turkish people very similar in appearance and identical in armament to the Cumans and/or Seljuks, the Uzes were found in the Balkans in the eleventh through twelfth centuries. The Byzantines employ them in considerable numbers, and they apparently constituted the largest part of the Empire's Turkish mercenaries at the time of both Mantzikert (1071) and Myriokephalon (1176), but disappear after the latter date.

http://www.oocities.org/timessquare/labyrinth/2398/bginfo/social/merc.html

There had long been Turks within the Moslem world. Some tribal groups had established themselves, well before the eleventh century, on the eastern confines of the Islamic domain, cut off from the main body of their relatives. From the ninth century on, especially heavy recruiting of Turkish slaves had been undertaken in order to enlarge or replace the former unreliable indigenous armies, and from their ranks had emerged numerous governors of provinces, some of whom had become autonomous, as had the Tulunids of Egypt and the Ghaznavids of eastern Iran. It is unlikely that these men had retained no Turkish elements in their memories or, especially, in their characters. Since, however, they had been removed at an early age from their original environments and integrated into the structure of Moslem society, they cannot be considered as representing a real penetration by the Turkish world into that of Islam. When the true Turkish conquest occurred, these elements were no less opposed to it than were the natives, just as "barbarian-born chieftains" had defended the Roman empire against the "barbarians". And even though they may unconsciously have facilitated certain transitions, nothing would have been more foreign to them than any concept of Turkish solidarity. It was the same with the many Turkish mercenaries introduced into the Byzantine army during the eleventh century. During the First Crusade, for example, the troops of the basileus were led by a commander of Turkish origin in their effort to reconquer Anatolia from the Turks.

http://www.cristoraul.com/ENGLISH/MedievalHistory/CRUSADES/8.html

i tako dalje. nista nije jednostavno...

Poslednja izmena:
...

Шта је овде чудно? R1a-Z93 је ирански, а Иранци су вековима држали целу или прилично велике делове територије данашње Турске. У доба Ахеменидског царства држали су и целу Малу Азију и југоисточни део Балкана, а у доба Сасанидског царства држали су целу Малу Азију и опседали Цариград.

Ја иначе мислим да је Ираклије позвао Србе и Хрвате управо "заслугом" Иранаца (Персијанаца) - када је 626. године Ираклије победио Аваре, искористио је њихову тренутну слабост да досели Србе и Хрвате да му чувају ту страну према Аварима, и да би на миру могао да се посвети Иранцима, које је поразио већ наредне, 627. године.

@dublin

Da, nego kažem da ljudi prilaze uz moć i pare, uz centar i simbol moći. U ovo mslučaju Turci su prišli uz Grke u ovom delu istorije koji si postavio, a ja kažem da su Turci dobili "šarenilo" tek kad su oni bili u mogućnosti da privuku i usisaju druge narode u svoju državu. Tako mislim, naravno da ništa nije tako prosto, ali ovo mi je neki koncept realan.

Jer realno, samo jake i bogate države privlače ljude i onda ih mešaju vremenom i nastaju nove. To je neka alhemija naroda ...

pogledajte sliku: Pogledajte prilog 281030 Najveca koncentracija je oko velikih jezera tacno tamo gde je i najveca koncentracija megalita. A sad se setite onog sto sam ja ovde pisao o "berberima" odnosno o megalicanima koji su iz evrope preko grenlanda otosli na velika jezera da kopaju bakar za vreme kasne megalitske kulture i o kontinuiranoj vezi izmedju bas te oblasti i sredozemlja u sledecih 3000 godina. Ja sam tad mislio da je nosilac ove kulture bio I ali izgleda da je u pitanju R1b sto se onda super uklapa sa trenutnom raspodelom ove grupe od atlantske obale na istok. Dakle ovde imate tu famoznu "atlantsku" megalitsku kulturu...
Kao prvo, M173 je nadgrupa kako za R1b, tako i za R1a. Kao drugo, onda bi to (megalit) mnogo vise imalo veze sa R1a nego sa R1b. To je Kljosov javno objavio kao hipotezu pa su ga napali "k'o oficir pseto".

Koliko vidim, nadjene su neke mutacije kod jednog Poljaka koji ima za razliku od ostalih Din dve netipicne mutacije: CTS10228 i CTS5966. Ostale 3 mutacije su iste kao kod ostalih Din (CTS10936, CTS11768, CTS4002), a fora je da svih 5 mutacija se nalaze kod haplogrupe DIsles. Ovo u sustini znaci da je rec o nosiocu grane haplogurupe Dinaric koja je najbliza "tacki cepanja" u odnosu na ostrvske "Dinarike".
Ovaj moj post je prosao nezapazeno a potencijalno bi mogao da da konacni odgovor o poreklu haplogrupe I2a-Dinaric (ne da moj post da odgovor, vec cinjenice iz njega :)). Jos jedan dokaz vise da je Nordtvedt prilicno dobro pogodio kada je tvrdio da je u pitanju jugoistocna Poljska.

Ovaj moj post je prosao nezapazeno a potencijalno bi mogao da da konacni odgovor o poreklu haplogrupe I2a-Dinaric (ne da moj post da odgovor, vec cinjenice iz njega :)). Jos jedan dokaz vise da je Nordtvedt prilicno dobro pogodio kada je tvrdio da je u pitanju jugoistocna Poljska.

Pa nije, mislim da su svi videli i ono ... nuff' said :D Nema šta više da se doda :D Sad samo čekamo da neki još iskrsne pa da vidimo dalje ... :D

Шта је овде чудно? R1a-Z93 је ирански, а Иранци су вековима држали целу или прилично велике делове територије данашње Турске. У доба Ахеменидског царства држали су и целу Малу Азију и југоисточни део Балкана, а у доба Сасанидског царства држали су целу Малу Азију и опседали Цариград.

Ја иначе мислим да је Ираклије позвао Србе и Хрвате управо "заслугом" Иранаца (Персијанаца) - када је 626. године Ираклије победио Аваре, искористио је њихову тренутну слабост да досели Србе и Хрвате да му чувају ту страну према Аварима, и да би на миру могао да се посвети Иранцима, које је поразио већ наредне, 627. године.

Нема античких Иранаца. Имамо Асирце, Међане, Персијанце, Парћане... Од свих ових, Мађани и Праћани су индоевропског порекла. Домаћи назив за Међане је Аријевци, и доселили су се јужно од Кавказа у другој половини 2 миленијума пне. Иначе и по Ал Масудију и по Нестору Словени су синови Медаја.
Међани су се успели ослободити Асирираца, нјих су поробили Персијанци.
По Карцу Херодототу Персијско царство није имало ничег вредног, али је аомбициозни краља Караца Крез одлучио да их пороби и, бива поражен, отада се диже Персијско царство на Карском богатству. Праотатац Караца је Бело, а његов син Нини (отида Деретићева прича о Нину Белову из Ниша).
У Западној азији имамо племена Дарданце, Мизе, Трачана (протерали их Мизи са Балкана), Фрижане, Лидијце Карце и Ликијце, а одатле потичу и Етрурци.
Ни ликијци нису себе тако звали, биће да су се звали Србима. Доселили су се после грађанског рата на Криту. Извршили су колективно самоубиство да не би пали у ропство.
Све ово имате у Хееодотовој историји (добро, не каже баш Срби).
ДАкле имамо иста лемена са обестране босфора, с тим што археолози потврђују ширење брњичке културе у смеру истока.
Све ово имате у Хердотовој Историји.
Измешаност И2ц и З 93,, по мени ибе у прилог Клосовљевој тези о повратном таласу Р1а, са Балкана.
Нема у Индији И2, што би значил да је ова група раније кренула, пре мешања са И2а, или да су И2ц племена, која су пратила Аријевце застала у Ирану.
Такође ни међу Сарматима немамо И2ц, што отежава теорију о Иранском пореклу Сармата. Или су И2ц племена само праатила ове миграције без мешања.
Хм
"Народи са мора"?
http://hrcak.srce.hr/file/38155
5seapeople.jpg

http://wysinger.homestead.com/seapeople.html
"Serbonian Bog

The name of the Serbonian Bog (Arabic: مستنقع سربون‎) applied to the lake of Serbonis (Sirbonis or Serbon) in Egypt relates to the Sea Peoples. When sand blew onto it, the Serbonian Bog appeared to be solid land, but was in fact a bog. The term is now applied metaphorically to any situation in which one is entangled from which extrication is difficult.
The Serbonian Bog has been identified as Sabkhat al Bardawil, one of the string of "Bitter Lakes" to the east of the Nile's right branch. It was described in ancient times as a quagmire, in which armies were fabled to be swallowed up and lost.
The term Serbonian came from the name of the Sherden (also known as Serden or Shardana) sea pirates, one of several groups of Sea Peoples who appear in fragmentary Egyptian records in the 2nd millennium BC.[citation needed]"

Poslednja izmena:
Kao prvo, M173 je nadgrupa kako za R1b, tako i za R1a. Kao drugo, onda bi to (megalit) mnogo vise imalo veze sa R1a nego sa R1b. To je Kljosov javno objavio kao hipotezu pa su ga napali "k'o oficir pseto".

kor, moguce. u postu koji sam procitao se kaze da se ne zna koji R je u pitanju. Ali ako pogledamo trenutnu raspodelu R u evropi, i vidimo da je R1b svuda po atlantskoj obali gde se nekad prostirala atlantska megalitska kultura, i ako znamo da se tolerancija na mleko poklapa sa koncetracijom R1b onda je moguce da je u pitanju predak r1b koji iz 4 milenijuma pne. Ono sto je meni naj interesantnije je da su ovi evropljani otisli u jezersku oblast u americi da kopaju bakar. Ko je "izmislio" bakar? Vinca. Kad se to vinca raspala (kad su se razisli po svetu) i kad su se pojavile sve ove druge metalurske civilizacije? U 4. milenijumu pne? Vinca??? R??? R1b ???

Koliko vidim, nadjene su neke mutacije kod jednog Poljaka koji ima za razliku od ostalih Din dve netipicne mutacije: CTS10228 i CTS5966. Ostale 3 mutacije su iste kao kod ostalih Din (CTS10936, CTS11768, CTS4002), a fora je da svih 5 mutacija se nalaze kod haplogrupe DIsles. Ovo u sustini znaci da je rec o nosiocu grane haplogurupe Dinaric koja je najbliza "tacki cepanja" u odnosu na ostrvske "Dinarike".
Ovaj moj post je prosao nezapazeno a potencijalno bi mogao da da konacni odgovor o poreklu haplogrupe I2a-Dinaric (ne da moj post da odgovor, vec cinjenice iz njega ). Jos jedan dokaz vise da je Nordtvedt prilicno dobro pogodio kada je tvrdio da je u pitanju jugoistocna Poljska.

Jeste ostao nezapazen. Nisam stigao sve da procitam i hvala sto si mi skrenuo paznju na ovo. E sad da ne kazem da sam ti rekao da ce da se pokaze da koren svih dinarika u zemlji Luzicke kulture odakle su se kasnije prosirili na ostrva....

Нема античких Иранаца. Имамо Асирце, Међане, Персијанце, Парћане... Од свих ових, Мађани и Праћани су индоевропског порекла. Домаћи назив за Међане је Аријевци, и доселили су се јужно од Кавказа у другој половини 2 миленијума пне. Иначе и по Ал Масудију и по Нестору Словени су синови Медаја.
Међани су се успели ослободити Асирираца, нјих су поробили Персијанци.
По Карцу Херодототу Персијско царство није имало ничег вредног, али је аомбициозни краља Караца Крез одлучио да их пороби и, бива поражен, отада се диже Персијско царство на Карском богатству. Праотатац Караца је Бело, а његов син Нини (отида Деретићева прича о Нину Белову из Ниша).
У Западној азији имамо племена Дарданце, Мизе, Трачана (протерали их Мизи са Балкана), Фрижане, Лидијце Карце и Ликијце, а одатле потичу и Етрурци.
Ни ликијци нису себе тако звали, биће да су се звали Србима. Доселили су се после грађанског рата на Криту. Извршили су колективно самоубиство да не би пали у ропство.
Све ово имате у Хееодотовој историји (добро, не каже баш Срби).
ДАкле имамо иста лемена са обестране босфора, с тим што археолози потврђују ширење брњичке културе у смеру истока.
Све ово имате у Хердотовој Историји.
Измешаност И2ц и З 93,, по мени ибе у прилог Клосовљевој тези о повратном таласу Р1а, са Балкана.
Нема у Индији И2, што би значил да је ова група раније кренула, пре мешања са И2а, или да су И2ц племена, која су пратила Аријевце застала у Ирану.
Такође ни међу Сарматима немамо И2ц, што отежава теорију о Иранском пореклу Сармата. Или су И2ц племена само праатила ове миграције без мешања.
Хм
"Народи са мора"?
http://hrcak.srce.hr/file/38155

Изгледа да баш не познајеш историју Иранаца. Шта ти значи то да нема античких Иранаца? Иранци своју државу зову Иран још од давнина. Назив "Iran" потиче од староиранског "Aryānām", што значи "земља Аријеваца". Сви ирански народи потичу од Аријеваца, а не само Међани, а у старе иранске народе спадају Међани, Персијанци, Парћани, Бактријци и други. Данас се више користи назив "Индо-Иранци" него "Аријевци", вероватно зато што су то име нацисти злоупотребили. Западњаци су земљу Иранаца дуго звали Персија, јер су је тако називали Грци, по највећем иранском народу чија је династија владала царством, али они су увек своју земљу звали Ираном а себе Иранцима. Иранци су се тек почетком двадесетог века изборили за то да им се у свету земља званично зове Иран.

Остало не вреди да се коментарише!

Mislim da ima vise poturica iz Bugarske u Anatoliji nego iz Srbije/BiH jer je vecina srbijanskih Muslimana naselila BiH a iz Bosne nikad i nije vecina morala da se iseli.

Veliki broj bosanskih, hercegovačkih, raških i kosovskih muslimana slovenskog (srpskog) porijekla je od kraja 19. pa kroz čitav 20. vijek doseljavana u Tursku... iseljavali su se i bugarski muslimani (u većem procentu vjerovatno), ali njih je bilo mnogo manje...

Изгледа да баш не познајеш историју Иранаца. Шта ти значи то да нема античких Иранаца? Иранци своју државу зову Иран још од давнина. Назив "Iran" потиче од староиранског "Aryānām", што значи "земља Аријеваца". Сви ирански народи потичу од Аријеваца, а не само Међани, а у старе иранске народе спадају Међани, Персијанци, Парћани, Бактријци и други. Данас се више користи назив "Индо-Иранци" него "Аријевци", вероватно зато што су то име нацисти злоупотребили. Западњаци су земљу Иранаца дуго звали Персија, јер су је тако називали Грци, по највећем иранском народу чија је династија владала царством, али они су увек своју земљу звали Ираном а себе Иранцима. Иранци су се тек почетком двадесетог века изборили за то да им се у свету земља званично зове Иран.

Tako je, baš sam ovo krenuo da napišem... oni su bili veoma slični, a vremenom se gube i razlike među njima... inače, Indoevropljani (Arijevci) kad su se doseljili na Iransku visoravan u periodu od 15.-12. vijeka p.n.e. zatekli su tamo razne semitske i druge narode (npr. Akađane)... ovi narodi prenose civilizaciju doseljenicima... takođe ekspanzijom Persijskog carstva od 6. vijeka p.n.e. Persijanci i Međani se miješaju i sa drugim antičkim narodima bliskog i srednjeg istoka (imaju one slike u kamenu u Persopolisu raznih naroda "4 strane svijeta")... kasnije tamo upadaju makedonski Grci, pa Rimljani (kulturni uticaj), pa Arapi, razni turanski narodi (u znatnom broju) itd. ... znači Iranci su miks svega i svačega...

Међани нису иста група народа као Персијанци и Асирци.
Култура им је другачија. Суштински другачија.
Асирци су настали мешањем једног несемитског племена, сврстаног у групу азијских племена, и разних семитских група, и сумерског и амоританског порекла.
Међани су се у подручје северозападно од језера Умрије доселили у 10. веку пне. Додуше, није ово прво ни аријевско ни индоевропско племе које се населило на тај простор (историчари их разликују).
У Персијском царству говорио је се арамејски језик, из семитске групе језика.
За династију Ахменида се каже да је мешовитог персијко-аријевског (због ћерке Међанског краља) порекла.
За почетак прочитајте Херодотову Историју. Међани су први народ који се ослободио од Асираца. Херодот само за њих каже сда су Аријевци.
Персијанци су од Међана (и то каже Херодот) преузели начин одевања, али то још увек не значи да су етнички сродни.
А начин одевања је исти ко код Панонских Сигина.
Заиста је бесмислено губити време са тобом, ти си безнадежан случај.
Надам се барем, да ћеш коначно одустати од манира да свима делиш лекције.

Poslednja izmena:
Veliki broj bosanskih, hercegovačkih, raških i kosovskih muslimana slovenskog (srpskog) porijekla je od kraja 19. pa kroz čitav 20. vijek doseljavana u Tursku... iseljavali su se i bugarski muslimani (u većem procentu vjerovatno), ali njih je bilo mnogo manje...

Odakle ti ta ideja. Gotovo polovina stanovnistva Bugarske su cinili Muslimani samo naravno uz veci udeo pravih Turaka.

U rusko turskom ratu 1877-1878 ima procene da do 1.000.000 Pomanka su napustili Bugarsku.

Odakle ti ta ideja. Gotovo polovina stanovnistva Bugarske su cinili Muslimani samo naravno uz veci udeo pravih Turaka.

U rusko turskom ratu 1877-1878 ima procene da do 1.000.000 Pomanka su napustili Bugarsku.

veći je procenat islamizovanih Srba u BiH, Sandžaku i Kosmetu nego islamizovanih Bugara, samo je u Albaniji još bila takva islamizacija u Evropi... to nije tačan podatak za Pomake... svakakvih lupetanja se čuje danas... tako npr. Imamović priča o 4-5 miliona iseljenih "Bošnjaka" u Tursku što je naravno budalaština...

Међани нису иста група народа као Персијанци и Асирци.
Култура им је другачија. Суштински другачија.
Асирци су настали мешањем једног несемитског племена, сврстаног у групу азијских племена, и разних семитских група, и сумерског и амоританског порекла.
Међани су се у подручје северозападно од језера Умрије доселили у 10. веку пне. Додуше, није ово прво ни аријевско ни индоевропско племе које се населило на тај простор (историчари их разликују).
У Персијском царству говорио је се арамејски језик, из семитске групе језика.
За династију Ахменида се каже да је мешовитог персијко-аријевског (због ћерке Међанског краља) порекла.
За почетак прочитајте Херодотову Историју. Међани су први народ који се ослободио од Асираца. Херодот само за њих каже сда су Аријевци.
Персијанци су од Међана (и то каже Херодот) преузели начин одевања, али то још увек не значи да су етнички сродни.
А начин одевања је исти ко код Панонских Сигина.

Заиста је бесмислено губити време са тобом, ти си безнадежан случај.
Надам се барем, да ћеш коначно одустати од манира да свима делиш лекције.

Nisi u pravu za Persijance (ovo je grčki naziv).. Persijanci i Međani su veoma slični narodi nastali od arijevskih doseljenika pomiješanih sa starosjediocima... Persijanci nemaju veze sa Asircima, osim po kulturi, to je sve isti civilizacijski uticaj...

Ovako grubo bih Persijance i Međane uporedio sa srednjevijekovnim Bošnjanima i Rašanima...

Preporučio bih ti Olivera Potežicu i njegovu knjigu Drevna Persija...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back