Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Читах јуче Херодота, гдео где говори о Скитима.
Пред надолазећом опасношћу од Скита код Кимераца (Кимбра, како је још забележено), долази до поделе јер је владајућа класа (вероватно каста) хтела рат са надмоћнијим непријатељем, док је нижа класа, хтела да побегне. Долази до грађанског рата, до истребљења. Изгледа да је део популације завршио у Малој Азији, где им се губи траг (Новаковићеви ликијски Срби). Херодот каже да су Скити дошли у празну земљу.
Будимир се бави етнонимом и доказује да од Симбро, може бити изведено Кимбри, Цимбри, Сигини (херодот их налази од Венета па до иза Крима) и коначно Срби.

Можда ово може бити објашњење за главо уско грло И2а динарика.

Izvolte "filovane pite"!
Korišćeni su podaci sa Srpskod DNK projekta i "pite" koje su ranije ovde postavljane. :)
Sugestije su naravno dobro došle.

Serbian DNK Project April 2013.jpg

Manje više svi evropski, sjevernoafrički i bliskoistočni narodi... :) izuzev I2a1b koja je skoro pa naš balkanski ekskluzivitet... imaju je još malo Rumuni, Moldavci (posebno) i Ukrajinci. po malo i ostali zapadni i istočni Sloveni...

A od okolnih naroda.koliko smo slicni sa ovim procentima recimo Hrvatima,danasnjim Bosnjacima,ili sadasnjim Cg-orcima

Izvolte "filovane pite"!
Korišćeni su podaci sa Srpskod DNK projekta i "pite" koje su ranije ovde postavljane. :)
Sugestije su naravno dobro došle.

Pogledajte prilog 279780
Графика је стварно супер. :ok: :ok: :ok: Још кад би само поред појединачних хаплогрупа стојали у загради и тачни % била би перфектна графика. :ok:

A od okolnih naroda.koliko smo slicni sa ovim procentima recimo Hrvatima,danasnjim Bosnjacima,ili sadasnjim Cg-orcima
Па према досадашњим истраживањима се може онако 'ладно рећи да је народ:
- Далмације
- Славоније
- читаве Босне и Херцеговине
- Србије (без албански насељених делова Космета)
- Црне Горе
- Македоније
- Видина и западне Бугарске
један те исти народ. Постоје минималне разлике по пар процанта ове или оне хаплогрупе, али у глобалу према генетици то је један народ. Када се погледају друге државе попут Италије, Немачке, Француске итд. колика је код њих регионална разлика, ако се они сматрају једним народом, онда су и становници наведених регија 100% исто тако један те исти народ.
У набројаним регијама једино не пасују сасвим Словенци и Загорци на северо-западу и на југу Албанци са Космета и Албаније, као и мали број Црногораца има мало више Е-В13 од осталих Срба. А са друге стране и Румуни имају веома висок % И2а, тако да ће се у блиској будућности показати, да ли се и одређени делови Румуније могу припојити тој генетски истој групацији народа.

Poslednja izmena:

to je sve isto ili slično, čak su u ovim analizama učestvovalii Hrvati i tzv. Bošnjaci... razlikuje se od regije do regije... Hercegovci su više I2a1b, Crnogorci i južnjaci su više E1b, a među Slavoncima i starosjediocima Vojvodine ima nešto više R1a...

E hvala na pojasnjenju..jos jedno pitanje me interesuje...Srbi pre osmanlija.koliko su imali razlicitu genetiku u odnosu na period posle osmanlija?

Isto je sve bilo... današnji Turci nose hg evropskih, bliskoistočnih i kavkaskih naroda (Grka, Jermena, Kurda, Kavkazaca, Jugoslovena itd. ...)

Jedino nam je (možda) malo J, G i R1b došlo sa Turcima... ali to je beznačajno...

Графика је стварно супер. :ok: :ok: :ok: Још кад би само поред појединачних хаплогрупа стојали у загради и тачни % била би перфектна графика. :ok:

Па према досадашњим истраживањима се може онако 'ладно рећи да је народ:
- Далмације
- Славоније
- читаве Босне и Херцеговине
- Србије (без албански насељених делова Космета)
- Црне Горе
- Македоније
- Видина и западне Бугарске
један те исти народ. Постоје минималне разлике по пар процанта ове или оне хаплогрупе, али у глобалу према генетици то је један народ. Када се погледају друге државе попут Италије, Немачке, Француске итд. колика је код њих регионална разлика, ако се они сматрају једним народом, онда су и становници наведених регија 100% исто тако један те исти народ.
У набројаним регијама једино не пасују сасвим Словенци и Загорци на северо-западу и на југу Албанци са Космета и Албаније, као и мали број Црногораца има мало више Е-В13 од осталих Срба. А са друге стране и Румуни имају веома висок % И2а, тако да ће се у блиској будућности показати, да ли се и одређени делови Румуније могу припојити тој генетски истој групацији народа.

И тако све до Украјине...
Који ли је то народ?

E hvala na pojasnjenju..jos jedno pitanje me interesuje...Srbi pre osmanlija.koliko su imali razlicitu genetiku u odnosu na period posle osmanlija?
Као што је претходник рекао, наши гени се нису променили, али су се зато са Јањичарима проширили на малу Азију међу данашње Турке.

И тако све до Украјине...
Који ли је то народ?
Винчанско-старевачко-трипољски. ;)

ili,ako bi mogli u nekim crtama da se slozimo. Slovenski narod,ciji "epi centar" nije Rusija. ni po rasprostranjenosti ni po nastanku. nego vise srednja i srednje-juzna evropa . Rusija je vise rub rasprostranjenosti.

Epicentar je na Karpatima. To je mesto etnogeneze Slovena i nastanka amalgamske etnicke smese koja se kasnije rasirila u raznim pravcima. Jedino su jedni pravci bili dominantno R1a dok su drugi I2a.
Svi do sada prikupljeni podaci idu u prilog tome.

Verujem da svi znate za skoro objavljeno istrazivanje radjeno u Bugarskoj. U vezi toga imam par komentara koje bih podelio sa vama:

- Za mene je bilo neocekivano da je I-M423 prisutniji u sofijskoj oblasti nego u severozapadnoj Bugarskoj.
- Mislim da je malo iznenadjenje i to da je E-V13 manje zastupljen u sofijskoj oblasti nego u severozapadnoj Bugarskoj.
- Upecatljiv je visok procenat R1a u severozapadnoj Bugarskoj. Najveci deo tog R1a je Z280 koji predstavlja skoro 20% od ukupnih rezultata u toj oblasti.

Imam i jedno pitanje - da li neko mozda zna da li ima nacina da se utvrdi odnos Din-S\Din-N u pomenutom bugarskom istrazivanju?

sada je pitanje, odakle stice haplogrupa i2a-din. kako izgleda iz rumunije / moldavije. kako se tamo stvorila? i sta smo mi srbi onda? moldavci i rumuni pricaju drugi jezik a mi slovenski, kako to moze biti? slovenska haplogrupa je u vezi za r1a.

Stari Sloveni su nosili R1a, ali i I2a (u visokom procentu) i ostale evro-azijske hg pomalo... U Rumuniji je u istoriji postojao veoma jak slovenski etnički element, čak i dominirajući jedno vrijeme... a Slovena (Rusa i Ukrajinaca) ima i danas u području Prdnjestrovlja i drugim dijelovima Moldavije... takođe I2a1b postoji i u dijelu Ukrajine koji se smatra starom postojbinom Slovena...

to bi znacilo da su slovenci na tom prostoru izgubili svoj slovenski identitet? zato kada se prica da smo mi srbi stog prostora, onda taj narod je morao imati tada slovenski identitet.
danas se zna da je r1a puno stariji u evropi nego sto se misli. zato je moguce da su ti ljudi doneli indo evropski jezik iz anatolije u vezi za agra kulturom. ja verujem da su balkanske neholiticne kulture pricali jedan indo evropski jezik. r1a ljudi su imali vec vezu za ljduima typusa i2a pre nego sto su se sirili u kurgan teoriji u evropi. ti kurganci su koristili oruzije koje su samo mogli da naprave za tehnologjom koji su neholiticke kulture na balkanu stvorili.
ali imam jos jedno vece pitanje. balkan je izvor haplogrupe "I". gde su ostale druge variante? kako izgleda samo jo i2a din postiji na tom prostoru. za mene je to indikator da je bijo vrsen genozid na tom stanonivstvom. i kako se stvaraju nove variante typusa i kako moguce da se stari typus izgubi? negde mora da bude otac typusa i2a-din.

jos jedan Bane
Verujem da svi znate za skoro objavljeno istrazivanje radjeno u Bugarskoj. U vezi toga imam par komentara koje bih podelio sa vama:
Bane kada dodje na forum, pocne da pada sneg 8-)

- Za mene je bilo neocekivano da je I-M423 prisutniji u sofijskoj oblasti nego u severozapadnoj Bugarskoj.
- Mislim da je malo iznenadjenje i to da je E-V13 manje zastupljen u sofijskoj oblasti nego u severozapadnoj Bugarskoj.
- Upecatljiv je visok procenat R1a u severozapadnoj Bugarskoj. Najveci deo tog R1a je Z280 koji predstavlja skoro 20% od ukupnih rezultata u toj oblasti.

Sve je zavisilo od toga gde su se koja plemena nastanjivala. Bugari su se spustali sa severa na jug. Negde su dominantniji dosavsi Sloveni, dok su negde ostali dzepovi doslovenskog stanovnistva. To jedino izgleda malo cudno ako se posmatra kao kontinuitet sa bivsom Jugoslavijom. Trik je u tome sto su to ipak bile dve razlicite rute naseljavanja.

Imam i jedno pitanje - da li neko mozda zna da li ima nacina da se utvrdi odnos Din-S\Din-N u pomenutom bugarskom istrazivanju?
Jedino ako postoji fajl sa STR podacima.

Северозападна а нарочито североисточна Бугарска су популиране у позном средњем веку народом који је идентичан данашњем румунском а из правца Албаније и Грчке.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back