Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
negde sam citao,mozda i ovde. da po nekim istrazivanjima skoro 30 % USA crnaca ima " belu " Y halpogrupu. zvuci mi preterano ali, "vaj not" :)
Razumljivo, zato što je u robovlasničkim društvima gazda bio otac robova koji su imali protekciju i mogućnost da odrastu uhlebljeni. Obično su ih rađale žene koje su radile kućne poslove i imale pristup hrani.

jedva skontah :)

A što ih onda nema i na bliskom istoku i sjevernoj Africi... rimska vojska je tamo bila ništa manje aktivna?

Нису приказали, сигурно их има и тамо. Отуд су и дошли?
Ancient Egyptian Trade Routes1.JPG

a820_3668.jpg

This map shows the Egyptian village Qantir, where a glass factory was located, and trade routes that would have carried glass from the Nile Delta to other parts of the Mediterranean.

Poslednja izmena:
Мора да се селектује all у падајућем менију (горњи леви угао).

Pa to sam i radio ali dobijem samo ovo:

Confirmed Haplogroup: R1b1a2a1a1a8

Subgroup: R1b U106+ Z18+ Z14+ Z372+ L257+ North Alpine? (Danish/Anglosaxon?)
Name: Hunsinger
Most Distant Ancestor: Hans/Johannes Hundzinger/Huntzinger
Marker Location: 3011 Berne, Switzerland
Lat, Lng: (46.949234, 7.4439106)

Pa to sam i radio ali dobijem samo ovo:

Confirmed Haplogroup: R1b1a2a1a1a8

Subgroup: R1b U106+ Z18+ Z14+ Z372+ L257+ North Alpine? (Danish/Anglosaxon?)
Name: Hunsinger
Most Distant Ancestor: Hans/Johannes Hundzinger/Huntzinger
Marker Location: 3011 Berne, Switzerland
Lat, Lng: (46.949234, 7.4439106)

Пробај сад.
http://www.familytreedna.com/public/E-V13/default.aspx?section=ymap

Занимљиво је да од 5 Албанаца на .familytreedna 4 је Р1б
http://www.familytreedna.com/public/Abanian_DNA_Poject/default.aspx?section=yresults

Треба бити опрезан код доношења закључака. Јавне базе и оно што публикују истраживачи, ипак се разликује.
На крајњем југоистоку Пољске, на familytreedna, имамо три дин С, Међутим ево шта за једног пише у опису:

Subgroup: I2a2a-M423-Din-S in ISOGG tree, I2a2 in FTDNA tree
Name: Not Disclosed
Most Distant Ancestor: Dragoljub Stankovic b1884 Serbia
Marker Location: N/A
Lat, Lng: (49.32, 21.9)

Poslednja izmena:
Meni je zanimljiva ova karta:
Pogledajte prilog 276915
jel ima negde da je procenjena starost svih tih podgrupa? jasno mi je da su ove crvene nastarije, a jel su onda one zelene u north clad ( U106 i U189 ) najmlajdje?

Ово је исто то само су подгрупе представљене тако да се види која је из које настала

r1bsubstructure.png

Ово је исто то само су подгрупе представљене тако да се види која је из које настала
Ja ovde nista ne kontam ali pokusacu pa nek me neko ispravi ako gresim: M259(xM222) je podgrupa od S116 (xM259) ova od L11? A s druge strane je U106 takodje podgrupa L11? nesto ovako:
L11
I--------I
S116 U106
I
M259
Ovo me interesuje zato sto vidim da je U106 uglavnom dominantnija kod germanskih naroda u odnosu na S116, da li je moguce pripisati tu grupu germanima npr kod Engleza?Cini i se da je U106 mnogo vise zastupljena kod Engleza nego kod Iraca
A ovu tamno plavu M269 su pretpostavljam Turci donijeli a?
E, pa nisu valjda Turci prvi koji su se dosetili da iz Azije predju u Evropu?

Ja ovde nista ne kontam ali pokusacu pa nek me neko ispravi ako gresim: M259(xM222) je podgrupa od S116 (xM259) ova od L11? A s druge strane je U106 takodje podgrupa L11? nesto ovako:
L11
I--------I
S116 U106
I
M259
Ovo me interesuje zato sto vidim da je U106 uglavnom dominantnija kod germanskih naroda u odnosu na S116, da li je moguce pripisati tu grupu germanima npr kod Engleza?Cini i se da je U106 mnogo vise zastupljena kod Engleza nego kod Iraca

E, pa nisu valjda Turci prvi koji su se dosetili da iz Azije predju u Evropu?

Prica o R1b je vrlo slozena prica i bas bi voleo da vidim coveka koji na pamet zna sve ove oznake dodeljenje R1b haplogrupama )))

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html

Mi smo tu temu obradjivali ovde pre manje od godinu dana. U106 jeste "germanski" R1b, odnosno, grana R1b najrasprostranjenija kod danasnjih germana. To sto se nalazi kod engleza samo potvrdjuje ono sto znamo iz istorije.

Da bi bolje shvatio "ko je nastao od koga" pogledaj ove sheme....

R1b-tree.gif

32534.jpg

Prilozi

• R1b-tree.jpg
    R1b-tree.jpg
    20,8 KB · Pregleda: 5
Na to sam i ciljao, dakle iako je R1b generalno dominantna na britanskim ostrvima ipak postoji razlika izmedju '' keltske '' i '' germanske '' podgrupe tj. podgrupa. Jos kad bi se nasle i tacne frekvencije za obe kod Engleza moglo bi se proracunati koji je udeo germanske krvi u njima. To me zanima posto sam cesto susretao tvrdnju da genetika pokazuje da anglo-saksonsko naseljvanje brit.ostrva nije bilo masovno i da su genetski Englezi Kelti a ne Germani.
nasao sam ovu kartu:
Haplogroup-R1b-S21.jpg

Poslednja izmena:
Prica o R1b je vrlo slozena prica i bas bi voleo da vidim coveka koji na pamet zna sve ove oznake dodeljenje R1b haplogrupama )))

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html

Mi smo tu temu obradjivali ovde pre manje od godinu dana. U106 jeste "germanski" R1b, odnosno, grana R1b najrasprostranjenija kod danasnjih germana. To sto se nalazi kod engleza samo potvrdjuje ono sto znamo iz istorije.

Да ли је и даље актуелна теза да је Р1б населио Европу преко Иберијског полуострва.

Jesu ovi R1b1b2a1a1 U106 (xU198) + U152 Sasi koji su dolazili kod nas u srednjem vijeku ili su oni bili možda neke druge hg npr. I?

A ovu tamno plavu M269 su pretpostavljam Turci donijeli a?

R1b-M269 нису донели Турци, она нема никакве везе са њима. То је прва грана R1b која је ушла у Европу, па R1b-M269 на Балкану потиче од староседелаца Балкана, а у Малу Азију је дошла много, много пре него што су дошли Турци. Мислим да овакав однос R1b-M269 и R1b-L23 према осталим гранама R1b на Балкану доказује један од праваца ширења R1b у Европи - из Мале Азије, преко Балкана, ка централној и западној Европи.

Мислим да R1b-U152 нема везе са средњовековним Сасима, већ да је то заовставштина оних келтских или келтизованих племена која су живела на овим просторима у античко доба.

Да ли је и даље актуелна теза да је Р1б населио Европу преко Иберијског полуострва.

Вероватно јесте, као један од праваца ширења. Релативно скоро је Кљосов тврдио да су постојала три пута уласка R1b у Европу и њеног ширења: 1) Мала Азија - Балкан 2) северна обала Црног мора 3) северна Африка - Иберијско полуострво.

Ovde ima par korisnih ilustracija. Doduse, stvar smo jos davno komentarisali.

http://dienekes.blogspot.com/2010/08...ntral-and.html
E ovo mi je bas trebalo! Samo ne kontam ovo:
The age of R-U106 is estimated by the authors as 8.7ky BP, which translates to about 2.5ky BP with the germline rate.
Jel pre 8,500 ili 2,500 godina?
A o S116 sam nasao ovde http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml da je stara oko 5000-5500 godina.

Р1б код Срба је реткост, нити археологија оставља неки простор за насељаванје простора дакомезијске културе са Р1б носиоцима, пре доласка Келта. Ране номадске инвазије су прошле без задржавања и насељавања. На српском пројекту порекли имамо једног носиоца у Шумадији, и то Албански кластер, вероватно дошао са Албанцима из кавкаске Албаније, мада није ни искључено да је дошао са Турцима. Други је у Пироту, где смо кроз историју имали присуство Бугара.
Бугарска и Македонија имају око 16% Р1б. У Бугарској је коцентрација управо око Великог Трнова и на исток, тамо где су живели протобугари. Такође тај азијски Р1б имамо и источно од Волге, одакле су дошли Бугари, али и Угари.
Све ово не оставља много простора за неку раносртедњовековну Бугарску око Београда, осим можда краткотрајне окупације. Још један фалсификат, који ГГ разоткрива.
.

Poslednja izmena:
Р1б код Срба је реткост, нити археологија оставља неки простор за насељаванје простора дакомезијске културе са Р1б носиоцима, пре доласка Келта. Ране номадске инвазије су прошле без задржавања и насељавања. На српском пројекту порекли имамо једног носиоца у Шумадији, и то Албански кластер, вероватно дошао са Албанцима из кавкаске Албаније, мада није ни искључено да је дошао са Турцима. Други је у Пироту, где смо кроз историју имали присуство Бугара.
Бугарска и Македонија имају око 16% Р1б. У Бугарској је коцентрација управо око Великог Трнова и на исток, тамо где су живели протобугари. Такође тај азијски Р1б имамо и источно од Волге, одакле су дошли Бугари, али и Угари.
Све ово не оставља много простора за неку раносртедњовековну Бугарску око Београда, осим можда краткотрајне окупације. Још један фалсификат, који ГГ разоткрива.
.

Inace Bulgari ili Volgari su sa Volge, ne znam koliko imaju veze sa Hungar, Ugar ... itd. Iako mozda jesu u "srodstvu"...

Inace Bulgari ili Volgari su sa Volge, ne znam koliko imaju veze sa Hungar, Ugar ... itd. Iako mozda jesu u "srodstvu"...

ima više varijanti etimologije imene Bugara...

U posljednje vrijeme najzastupljenija je teorija da riječ potiče od staroturske riječi bulgar (mješanac), odnosno bulgamak (miješati)... mada ima još nekoliko teorija...

Ipak smatra se da su Protobugari bili iranski narod (mada miješani sa Slovenima i Turancima) i po tome se dosta razlikuju od Ugro-finskih naroda koje pominješ...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back