Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...ostali koji izvorno imali I2a i koji su DANAS kulturološki i prvenstveno jezički prepoznaju kao slaveni su SLAVENIZIRANI !!!!!!!!!!!...

Sa ovim se u neku ruku slažem! Možda se i može reći da su oni koji su izvorno nosili I2a1b bili slavenizirani. Samo što se to nije desilo onako kako ti misliš, odnosno tamo gde ti misliš (na Balkanu) i u vreme u koje ti misliš (6-7. vek). To se desilo negde u Ukrajini, verovatno u vreme Zarubinecke kulture, a ko je "slaveniziran", to se sigurno ne zna. To mogu biti Bastarni, Boji, a možda i neko drugi, videće se. Kada su ih nosioci R1a (Skiti ili Sarmati) asimilovali nastali su Sloveni, kao nosioci i R1a i I2a1b, kao i nekih drugih haplogrupa (E-V13,...). Desilo se da se deo Slovena u kome je preovladavao I2a1b doselio na Balkan, dok je drugi deo, u kome je preovladavao R1a, ali je bio i znatan procenat I2a1b, ostao u istočnoj i centralnoj Evropi. U grubim crtama je bilo tako, a finije detalje će nauka naknadno odrediti. Ali, jedno je sigurno: sigurno nije bilo onako kako bi ti voleo da bude (neću da kažem "kako ti misliš da je bilo", jer nisam siguran da zaista tako misliš).

„Pleme patricija i prokonzula Mihajla, sina Viševog, arhonta Zahumlja, potiče od nekrštenih koji su živeli na reci Visli...“ - Konstantin Porfirogenit
Po meni lopš prevod.
Pleme prokonzula i patricija Mihaela (Mihael), sina Buzebute (BOUSEBOUTZE), kneza Zahumlja potječe od nekrštenih koji su stanovali na rijeci Visli (BISLAS) i koji su nazvani Litzike, oni su se naselili na rijeci zvanoj Zahumna (ZAHLOMA)
Za latine Visla je Vistula.
Meni je BISLAS bliže Bassanias (naravmo i geografski).
E sad, gde je u BOUSEBOUTZE prevodilac našao Viša? Ovo mi pre liči na Burebistu, ime legendarnog getskog vođe iz I veka pne.

OVo je teza koju zastupa Dr Tibor Živković, ali ona se ne može upotrebiti u smislu gg, jer evo šta on kaže:
http://forum.cdm.me/showthread.php?60506-Dr-Tibor-%8Eivkovi%E6-Mi-smo-prvenstveno-starosjedioci!
Seobe Slovena - početak VII veka, 615./620, u vreme Iraklija (početak velike vladavine). Naseljavaju se duž rimskih komunikacija koje su tad još uvek dobro održavane i postoje, zauzimaju najbolje komade zemlje, uvek koriste manja naselja koja su zatekli i koja nisu srušena - recimo napuštena, koriste ih kao svoja upravna središta - župe (to su obično 0,2 do 0,4 Ha po pravilu). Sva velika mesta izbegavaju - tipa Duklje, koja je veliki grad ili recimo Narone ili Salone ili Epidaura. To njihovoj ekonomiji i njihovom broju ne odgovara. Šta nam to kazuje? Od svih tih silnih vizantijskih i poznorimskih utvrđenja koja su Sloveni koristili, možda je 1% korišćeno. Ne zato što oni to nisu želeli, nego zato što ih nije bilo dovoljno da bi sve to popunili. Tako da nam je sastav stanovništva otprilike 99% starosedelaca i 1-2-3% Slovena uvr' glave. E, ali su oni nosioci političke vlasti. Oni su smenili jednu vlast koja je postojala, došla je nova elita, da kažem, ratnička, koja je formirala svoje prvobitne države. I nije tu samo srpska i hrvatska država, tu su bile i kneževine i bilo ih je mnogo - čak mnogo više nego što Konstantin navodi (možemo da ih izvučemo ... iz drugih podataka) - Zahumlje - Travunija, Paganija, Duklja, verovatno Moravija u dolini Morave (današnja Šumadija, da kažem), jedna konavaoska država...

Poslednja izmena:
Ja sam o tome već pisao. Dakle, problem se sastoji u sledećem. Imaš neke koji bi da vladaju po svaku cenu, sa što manje kontrole, i ako to nisu sposobni da postignu u nekoj većoj zajednici, onda se trude da tu zajednicu podele i dođu do neke celine u kojoj mogu da ostvare svoju apsolutnu vlast. Da bi podelili tu veću zajednicu, pronađu tupsone poput Bosnje (kamo sreće da je jedini, ali nije, na žalost ima mnogo takvih) kojima pune glavu glupostima da se bitno razlikuju od onih drugih, iz delova zajednice od kojih "vladaoci" žele da se odvoje. Onda ti tupsoni nastave dalje da šire te gluposti, i tako u nedogled. Umesto da kao civilizovani ljudi traže ono što je zajedničko sa drugim ljudima, posebno sa onima koji su im zaista bliski, i da se zbližavaju sa drugima, oni traže razlike, i najčešće ih nalaze i tamo gde ih nema, sve sa namerom da se što više udalje... U nekom trenutku takve težnje prevaziđu granice normalnog ponašanja i pređu u konflikte, i ulazi se u vrzino kolo... Sve u svemu, osnovni problem je u tome što među nama ima previše onih koji su podložni manipulacijama, i na neki bizarni način čak i uživaju u tome da se njima manipuliše...

Zato je ova tema ovde pozitivna, objasnice kako smo mi ovde (pogotovo medju nas Srba (ili poreklom Srbi) tako blizi i pomesani), malo doci do istine i prekinuti sa tim podelama medju nas "rodjaka" da kazem.

I ako je van teme, samo da dodam :
Nije uzrok samo volja politicara da dodju do glavnih pozicija, i ako to pomaze puno. Pravi razlog je geopoliticki, zavadi pa vladaj.

Tehnika je jednostavna, kao sto si lepo naveo :
- Igrati na razlike sto vise i stvoriti ako treba razlike
i dodao bi, bitno je :
- Stvroriti mrznju po sistemu, oni su kulutrno inferirorni, oni nas kradu, mi lose zivimo zbog njih.
- Kad si stvorio mrznju, lako je posle manipulisati masom
- I onda si toliko "zaslepljen", da ti se mozak totalno posvadjao sa realnostima, i samo trazis argumente da i dalje ubedjujes sebe da si to sto si postao a nikako ono sto si bio. Jel tako bossnjo ?

Ali smo i mi sami krivi, u kojoj zemlji u svetu u svetu se govori kad se ide iz jednog kraja zemlje u drugi kraj zemlje, kaze idem za Srbiju ? Da li Dubrovcanin kada ide za ZG kaze, idem za Hrvatsku ? Cak kad Francuz sa ostrva pacifika ode za evropski deo Francuske, kaze, idem za metropolu ! Mi prosto dozvoljavamo neke svtari koje prave razlike izmedju nas, pa cak i insistiramo na to. I onda se stvaraju amalgami po glavama, ako je Srbijanac (rec koja ne bi smela da se koristi u nas jezik) samo onaj koji zivi juzno od Dunava i severno od kopanika, onda je Srbija samo to, ja sam nesto drugo. I volima da stvaramo stereotipe, ovi odande su ovakvi, ovi su onaki a to su totalne gluposti.

Sa ovim se u neku ruku slažem! Možda se i može reći da su oni koji su izvorno nosili I2a1b bili slavenizirani. Samo što se to nije desilo onako kako ti misliš, odnosno tamo gde ti misliš (na Balkanu) i u vreme u koje ti misliš (6-7. vek). To se desilo negde u Ukrajini, verovatno u vreme Zarubinecke kulture, a ko je "slaveniziran", to se sigurno ne zna. To mogu biti Bastarni, Boji, a možda i neko drugi, videće se. Kada su ih nosioci R1a (Skiti ili Sarmati) asimilovali nastali su Sloveni, kao nosioci i R1a i I2a1b, kao i nekih drugih haplogrupa (E-V13,...). Desilo se da se deo Slovena u kome je preovladavao I2a1b doselio na Balkan, dok je drugi deo, u kome je preovladavao R1a, ali je bio i znatan procenat I2a1b, ostao u istočnoj i centralnoj Evropi. U grubim crtama je bilo tako, a finije detalje će nauka naknadno odrediti. Ali, jedno je sigurno: sigurno nije bilo onako kako bi ti voleo da bude (neću da kažem "kako ti misliš da je bilo", jer nisam siguran da zaista tako misliš).

Ja pre milim da se "mix" R1a - I2a desio ranije (pre prodora Boja ili Bastarna na istok) od onog sto mislite vecina vas (izveo sam moje argumente, glavni je : po dansnjim podacima GG I2a-din je stari iza Karpata nego sto je sa panonske strane, i teze verujem u keltska plemena "kulturna" bez R1b U152, nedostakatak R1b keltski jos teze prihvacam zato sto ga ima u Rumuniji, u Panoniji pa cak i u Ukrajini, pa ja bi pre trazio tamo naslednike Boja ili Bastarna.
Ali to je ono sto je meni vise razumljivo, ako gresim, nemam problem sa tim, rado cu prihvatiti istinu. Samo sam izneo moje vidjenje. I voleo bi da svi ovde upravo tako razmisljaju, kako misle da je bilo (po nekoj logici pa i intuiciji ako treba) a ne kako bi voleli da bude. Lepo si zapazio.

Procitaj ono sto ti je covek napisao o jabukama i kruskama pa ako imas dva grama mozga, trebao bi da razumes logiku.

Tvoj je problem sto tebe ovde niko ne razume posto govoris jezikom prevazidjenih naucnih saznanja. Tacnije, tebe svi razumeju i smeju se ali ti ne zelis da razumes druge.

Posle aksam namaza, preporucujem da procitas nesto pametno...

Mislim da moja prica o jabukama i kruskama zahteva neki minimum logike. Ocigledno previse za naseg jarana.
Sa Mujom i Hasom lakse kapira, tako da bi dalje mozda trebali da krenemo od te metode. Mislim da smo probali pre vise da mu objasnimo, moramo polako, pa kad budemo stigli do toga da kapira pricu o jabukama i kruskama, onda bi mogli krenuti na neki drugi stepen.
Ali svakao, drago mi je sto je tu medju nama, a najvise sto smo mnogo mnogo od njega i nejmu slicnima naucili, bez zezanja, ja se prvim put srecem sa takvim likom i konstrukcijom argumenata. Tako da molim da se ne banuje.
A i smejanje ja zdravo.

Ova karta je interensantna, i lepo bi bilo da se vidi da li se podklapa povecan I2a-din bas u tom delu Bavarske.

Ne razumem nemacki, i na karti nije bas cisto :
plave tacke = Sloveni
zute tacke = mesovina Germana i Slovena
crvene = Vendi ?
Zelene = Vendi ?

Kad govore o mesanju slovensko-germansko, da li to znaci da u isto vreme ziveli jedni i drugi kao komsije, ili su jedni nestali a drugi posle dosli na to mesto, ili ovi poprimili kulturu drugu ?
Interensanto je i to da je bila podela Vendi-Sloveni, nije cudno, samo potvrduje to.
Sto bi ja razumeo tako, Vendi su starosedeoci ( vecinom R1a M458), Sloveni ( u ovom slucaju verovatno Srpska plemena I2a-din + R1a Z280) novi u tom prostoru.
Ako su se mesali Sloveni sa Germanima pa i u selima, tu je dokaz da su bili saveznici jedni idrugi, i verovatno (?), dosli ne samo kao kolonjalisti seljaci, nego mozda i kao vojska protiv prodora Avara ? U stvari, Srbi bi imali malo slicnu ulogu tada kao i Krajisnici, braniti Germane od prodoru turaka, pa posle, kad su odradili svoje, lepo se otarasiti od njih ? (malo preterujem ?)

Nije rec o Srba nego o Slovenima koji su romanizovani. Neko sebi daje za pravo da prevede slovensko na srpsko.
Znaci zato sto su zivela slovenska plemena na Karpatima, to znaci da mozemo Karpate nazvati srpskim planinama ? Zato sto Sloveni zive pored Baltika, mozemo to more nazvati srpsko more, a mozemo i Dinare nazvati Srpske planine, pa i Kopaonik. A i Pacifik, posto u Vladivostok zive Sloveni, mozemo nazvati srpski okean. Pa i celu severnu hemisferu bi mogli da nazovemo Srbija, posto ima Slovena svuda.

Ja pre milim da se "mix" R1a - I2a desio ranije (pre prodora Boja ili Bastarna na istok) od onog sto mislite vecina vas (izveo sam moje argumente, glavni je : po dansnjim podacima GG I2a-din je stari iza Karpata nego sto je sa panonske strane, i teze verujem u keltska plemena "kulturna" bez R1b U152, nedostakatak R1b keltski jos teze prihvacam zato sto ga ima u Rumuniji, u Panoniji pa cak i u Ukrajini, pa ja bi pre trazio tamo naslednike Boja ili Bastarna.
Ali to je ono sto je meni vise razumljivo, ako gresim, nemam problem sa tim, rado cu prihvatiti istinu. Samo sam izneo moje vidjenje. I voleo bi da svi ovde upravo tako razmisljaju, kako misle da je bilo (po nekoj logici pa i intuiciji ako treba) a ne kako bi voleli da bude. Lepo si zapazio.

Gte ti vidiš poklapanje R1b U152, sa potomcima Kelta?
Haplogroup-R1b-S28.jpg

Bolje mi nešto reci o albansko R1b i J2

Poslednja izmena:
Nije rec o Srba nego o Slovenima koji su romanizovani. Neko sebi daje za pravo da prevede slovensko na srpsko.
Znaci zato sto su zivela slovenska plemena na Karpatima, to znaci da mozemo Karpate nazvati srpskim planinama ? Zato sto Sloveni zive pored Baltika, mozemo to more nazvati srpsko more, a mozemo i Dinare nazvati Srpske planine, pa i Kopaonik. A i Pacifik, posto u Vladivostok zive Sloveni, mozemo nazvati srpski okean. Pa i celu severnu hemisferu bi mogli da nazovemo Srbija, posto ima Slovena svuda.

Servi je latinski naziv za Srbe, a ne za Slovene. Pročitaj to u linku.
Zonaru sam već pominjao
http://sh.wikipedia.org/wiki/Jovan_Zonara
"ИЗ “ХРОНИКЕ ЈОВАНА ЗОНАРЕ”.

Цар Трајан

Трајан бејаше од рода иверског. Прими царство у 42-ој години живота свога, да буде добар у обојем: у души и телу, и да се не узноси великом мудрошћу, пошто не беше ни веома млад, нити пак стар, да би изгледао немоћан. Поштоваше, дакле, добре људе и према свима добар се показиваше, не бојаше се никога, нити нападаше на људе, нити вероваше опадачима, нити беше гневљив, и свагда се брињаше и подизаше општа покојишта; разори и римско тркадар и благоразуман и на путовима и на стаништима, обнављаше и грађаше општа покојишта; разори и римско тркалиште и начини боље и веће; и написа људима римским и рече: „Довољно учиних позориште према Риму" и више му угађајући. Беше му смер да га сви воле, а не да га поштују; према непријатељима се страшан показа; и беше изучио и науку књижевну; поуке, науке и целомудрености добро вршаше пијаше и вино добро, али га не савлађиваше; никога не ожалости, волео је и ратове, много битака почини, јер забрањиваше да други буде охол, него пак да је смеран. Жену његову зваху Плотина.

Војевао је Трајан противу Дачана, то јест Срба као што сведочи и Апијан ретор у двадесеттрећој речи историје римске, јер не трпљаше да даје данке овима сваке године, него се хтеде осветити. Сазнав начелник српски, звани Дећевал, да иде Трајан на њ, знађаше да је добар и изабран војник; бише битке, многе Србе убише Фрузи, многе ранише и Римљани, и падоше, али се не добиваху и њихове обавезе, него и сам Трајан раздра одело своје, придобивајући их; узев земљу њихову на силу, приближи се и па лати српскога начелника. И видев ово Дећевал, посла му посланика и рече: „Предајем ти оружје и вештине наше, и све молбе твоје испунићу ти". После дошав и сам, поклони му се до земље као самодршцу. Потом се врати Трајан у Италију, водећи собом српске посланике. И, дошавши у Сабор, скидоше оружја своја, и начини свечаност Трајан ради оне победе , што победи Србе. И назваше га Римљани Дакић. Трајан се свагда брињаше о рату, и седећи, суђаше много пута."

"Међу њима треба поменути Апијана који, говорећи о Илирима, каже, да је могуће да Скордисци нису без
тешкоћа заузели област у којој су подигли Singidunum. У тој области они су водили тешке борбе
против Трибала све дотле, док оно што је остало од Трибала. није пребегло преко Дунава Гетима10."

Poslednja izmena:
Obrisah osamdesetak poruka a Bossnjo je otisao u zasluzenu mirovinu. Jos jednom, molim Vas da se ne udaljavate mnogo od teme te da ne nasedate na trolovanje i provokacije...
Za rasprave kakve su ovde uzele maha i koje su vecim delom iz ociglednih razloga obrisane imate lepljivu temu "Nacije na Balkanu" plus potforumku kafanu.
Verujem da nikome nije u cilju da se ova velika i kvalitetna tema zatvori.:hvala:

Meni ovo liči na Normane
http://sr.wikipedia.org/sr/Нормани
Haplogroup-R1b-L21.jpg

800px-Normannen.jpg

"1172. engleski kralj Henri II. krenuo je na Irsku sa jakom armijom. Nakon toga anglo-normanski baroni osvajali su deo po deo Irske i uvodili svoj feudalno-pravni sistem. Oko 1300. Engleska je osigurala vlast nad otokom. Za vreme epidemije kuge 1348. irsko je stanovništvo prepolovljeno. Nakon toga Irska više nije bila isplativ izvor prihoda, te su engleski veleposednici od tada ugavnom živeli u inostranstvu (absentizam). U 15. veku Engleska je faktički vladala samo uskim pojasom na istočnoj obali između Dablina i Drogheda (Pale).
Engleska prevlast...

Ova situacija se izmenila kada je Henri VII u Irsku poslao armije pod zapovedništvom Sir Edvarda Poiings. Kao vicekralj Irske Poynings je 1494. doneo zakon, po kojem je za svim zakonskim predlozima irskog parlamenta potrebno odobrenje engleskog kralja. Ovaj je zakon obeležavao odnose dve zemlje sve do Unije 1800. godine.
[Početak stranice]

Potpuno osvajanje od strane Henrija VIII...

Kasnije je Henri VIII poslao vojsku u Irsku da bi ugušio ustanak grofa od Kildare i da bi potčinio Irsku. Sledela je šestogodišnja ogorčena borba. U toku borbe Henriju VIII je uspelo da po prvi put u istoriji potpuno osvoji Irsku.(1541.). Iste godine irski parlament je Henrija VIII proglasio kraljem Irske.
Borbe oko religije...

Odbijanjem papinskog autoriteta nastaju nemiri zbog religije. Irci se ogorčeno suprotstavljaju ukidanju mise pod Eudardom VI. Uskoro se u provinciji Munster događa novi ustanak. Trupe iz evropskog kotinentalnog dela pomažu da ovaj ustanak bude ugušen (1569.-1583.). Kraljica Eliizabeta I zamenjuje irske zakupce engleskim naseljenicima. Konačno je nacionalni revolt pod vođstvom grofa od Tirone brutalno ugušen (1593.-1603.), te je na taj način stvorena pretpostavka za dalju anglizaciju zemlje pod Stjuartima.
Beg galskog plemstva i Ulster-plantacija...

U prvoj polovini 17. veka nastao je krug pobuna protiv Engleza, vojnog tlačenja, oduzimanja zemljišta na ustaničkom području i naseljavanja ovih oblasti od strane ljudi sa britanskog poluostrva. 1607. galsko je plemstvo pobeglo, nakon više propalih ustanaka (Earl of Tirone i.dr.), iz Ulstera, centra irske pobune. Nakon ovoga Englezi su naselili oko 100.000 škotskih prezbiterijanaca u šest grofovija severnoirske provincije Ulster (Ulster plantacija). Na ovaj su način stvorili široku bazu stanovništva na otoku."
http://www.dadalos.org/srbija/vorbilder/PeacePeople/geschichte.htm

Servi je latinski naziv za Srbe, a ne za Slovene. Pročitaj to u linku.
Zonaru sam već pominjao
http://sh.wikipedia.org/wiki/Jovan_Zonara
"ИЗ “ХРОНИКЕ ЈОВАНА ЗОНАРЕ”.

Цар Трајан

Трајан бејаше од рода иверског. Прими царство у 42-ој години живота свога, да буде добар у обојем: у души и телу, и да се не узноси великом мудрошћу, пошто не беше ни веома млад, нити пак стар, да би изгледао немоћан. Поштоваше, дакле, добре људе и према свима добар се показиваше, не бојаше се никога, нити нападаше на људе, нити вероваше опадачима, нити беше гневљив, и свагда се брињаше и подизаше општа покојишта; разори и римско тркадар и благоразуман и на путовима и на стаништима, обнављаше и грађаше општа покојишта; разори и римско тркалиште и начини боље и веће; и написа људима римским и рече: „Довољно учиних позориште према Риму" и више му угађајући. Беше му смер да га сви воле, а не да га поштују; према непријатељима се страшан показа; и беше изучио и науку књижевну; поуке, науке и целомудрености добро вршаше пијаше и вино добро, али га не савлађиваше; никога не ожалости, волео је и ратове, много битака почини, јер забрањиваше да други буде охол, него пак да је смеран. Жену његову зваху Плотина.

Војевао је Трајан противу Дачана, то јест Срба као што сведочи и Апијан ретор у двадесеттрећој речи историје римске, јер не трпљаше да даје данке овима сваке године, него се хтеде осветити. Сазнав начелник српски, звани Дећевал, да иде Трајан на њ, знађаше да је добар и изабран војник; бише битке, многе Србе убише Фрузи, многе ранише и Римљани, и падоше, али се не добиваху и њихове обавезе, него и сам Трајан раздра одело своје, придобивајући их; узев земљу њихову на силу, приближи се и па лати српскога начелника. И видев ово Дећевал, посла му посланика и рече: „Предајем ти оружје и вештине наше, и све молбе твоје испунићу ти". После дошав и сам, поклони му се до земље као самодршцу. Потом се врати Трајан у Италију, водећи собом српске посланике. И, дошавши у Сабор, скидоше оружја своја, и начини свечаност Трајан ради оне победе , што победи Србе. И назваше га Римљани Дакић. Трајан се свагда брињаше о рату, и седећи, суђаше много пута."

Prvo, ono sto sam napisao je bilo ironicno. Nadam se da su svi tako razumeli.
Zonara je ziveo u 12om veku, ako je tvoj tekst tacan prevod, i da je ot tog Zonare, onda to potvrdjuje ono sto sam mislio. Da su Sarmati i Srbi jedno isto za vreme rimljana. A mi danasnji Srbi, smo samo preuzili nauziv tih istih Sarmata. Kao sto dansnji Sloveni sa Alpa nose naziv Sloveni, a nisu jedini koji imaju pravo na to.

Obrisah osamdesetak poruka a Bossnjo je otisao u zasluzenu mirovinu. Jos jednom, molim Vas da se ne udaljavate mnogo od teme te da ne nasedate na trolovanje i provokacije...
Za rasprave kakve su ovde uzele maha i koje su vecim delom iz ociglednih razloga obrisane imate lepljivu temu "Nacije na Balkanu" plus potforumku kafanu.
Verujem da nikome nije u cilju da se ova velika i kvalitetna tema zatvori.:hvala:

:(
Malo humora nije skodilo, ali razumem odluku.

Meni ovo liči na Normane
http://sr.wikipedia.org/sr/Нормани
Pogledajte prilog 262071
Pogledajte prilog 262072
"1172. engleski kralj Henri II. krenuo je na Irsku sa jakom armijom. Nakon toga anglo-normanski baroni osvajali su deo po deo Irske i uvodili svoj feudalno-pravni sistem. Oko 1300. Engleska je osigurala vlast nad otokom. Za vreme epidemije kuge 1348. irsko je stanovništvo prepolovljeno. Nakon toga Irska više nije bila isplativ izvor prihoda, te su engleski veleposednici od tada ugavnom živeli u inostranstvu (absentizam). U 15. veku Engleska je faktički vladala samo uskim pojasom na istočnoj obali između Dablina i Drogheda (Pale).
Engleska prevlast...

Ova situacija se izmenila kada je Henri VII u Irsku poslao armije pod zapovedništvom Sir Edvarda Poiings. Kao vicekralj Irske Poynings je 1494. doneo zakon, po kojem je za svim zakonskim predlozima irskog parlamenta potrebno odobrenje engleskog kralja. Ovaj je zakon obeležavao odnose dve zemlje sve do Unije 1800. godine.
[Početak stranice]

Potpuno osvajanje od strane Henrija VIII...

Kasnije je Henri VIII poslao vojsku u Irsku da bi ugušio ustanak grofa od Kildare i da bi potčinio Irsku. Sledela je šestogodišnja ogorčena borba. U toku borbe Henriju VIII je uspelo da po prvi put u istoriji potpuno osvoji Irsku.(1541.). Iste godine irski parlament je Henrija VIII proglasio kraljem Irske.
Borbe oko religije...

Odbijanjem papinskog autoriteta nastaju nemiri zbog religije. Irci se ogorčeno suprotstavljaju ukidanju mise pod Eudardom VI. Uskoro se u provinciji Munster događa novi ustanak. Trupe iz evropskog kotinentalnog dela pomažu da ovaj ustanak bude ugušen (1569.-1583.). Kraljica Eliizabeta I zamenjuje irske zakupce engleskim naseljenicima. Konačno je nacionalni revolt pod vođstvom grofa od Tirone brutalno ugušen (1593.-1603.), te je na taj način stvorena pretpostavka za dalju anglizaciju zemlje pod Stjuartima.
Beg galskog plemstva i Ulster-plantacija...

U prvoj polovini 17. veka nastao je krug pobuna protiv Engleza, vojnog tlačenja, oduzimanja zemljišta na ustaničkom području i naseljavanja ovih oblasti od strane ljudi sa britanskog poluostrva. 1607. galsko je plemstvo pobeglo, nakon više propalih ustanaka (Earl of Tirone i.dr.), iz Ulstera, centra irske pobune. Nakon ovoga Englezi su naselili oko 100.000 škotskih prezbiterijanaca u šest grofovija severnoirske provincije Ulster (Ulster plantacija). Na ovaj su način stvorili široku bazu stanovništva na otoku."
http://www.dadalos.org/srbija/vorbilder/PeacePeople/geschichte.htm

Pre sam misljenja da su ga Normani pokupili na Britanska ostrva, nego sto je izvorno Normanski ili Skandinavski. Preko Normano jeste dosao do Sicilije.

Prvo, ono sto sam napisao je bilo ironicno. Nadam se da su svi tako razumeli.
Zonara je ziveo u 12om veku, ako je tvoj tekst tacan prevod, i da je ot tog Zonare, onda to potvrdjuje ono sto sam mislio. Da su Sarmati i Srbi jedno isto za vreme rimljana. A mi danasnji Srbi, smo samo preuzili nauziv tih istih Sarmata. Kao sto dansnji Sloveni sa Alpa nose naziv Sloveni, a nisu jedini koji imaju pravo na to.

Iranske elemente na ovom prostoru imaš mnogo pre Sarmata. Zašto to ne bi bili protosloveni.
Zonara jeste živeo u XII veku, ali se poziva na Apijana, koji je savremenik dogadjaja. Njemu su bila dostupni dokumenti koji su danas izgubljeni.

"Било да усвојимо претпоставку да су Сигини оснивачи насеља које су после преузели,
Келти, било да су то Синди, и у једном и у другом случају ови етникони означавају елементе чије
име припада староиранском, односно старо-индиском језику. Појава овог језичког елемента
утолико лакше се може схватити и због тога што је и назив реке, поред које је то насеље
подигнуто, Дунав, такође у тесној вези са староиранским ''дана'', на језику авесте ''дану'', ''дон'' на
језику осетскјом
24
. Говорећи о појавама које су се догодиле у Дакији у току бронзаиог доба, В.
Парван је навео разлоге због којих сматра да су носиоци нове цивилизације тога доба били
иранског етничког порекла
25
.
24
B. Hopps, Reallex, d. germ. Altertumskunde s. v. Danuvius.
25
Parvan, Dacia, 33.
Међу иранске елементе он убраја и Sigynnae. Он сматра да и име Дачана води свој етникон
из иранског језика. Појаву иранских елемената у средњем Подунављу додирује и Херодот кад
говори о Сигинима. Он за њих каже да су слични Међанима који су имали своје колоније у
Подунављу. Херодоту није јасно на који су начин Међани стигли у Панонију, али како он каже ''све
је могуће''. У истој глави (V, 9) Херодот каже да је име Сигини познато и у западној Европи:
''Уосталом, код Лигурацa који станују изнад Марсеја, трговце називају Сигинима''. Тиме је,
сматрамо, сам Херодот довољно јасно осветлио разлоге који су Иранце доводили поред осталих
области југоисточне Европе и у наше Подунавље.
Ако бисмо се определили за Синде као осниваче тога насеља, објашњење њихове појаве у
Подунављу стоји у тесној вези са појавом иранских елемената у јужној Русији и Подунављу
уопште. У јужној Русији то су Синди, становници Кубана и Кимерског Босфора, које Ростовцев
наводи као прве металурге у овом делу Европе
26
. У нашем случају то су могли бити Синди
(Sindoi), иранско-индиско племе, који су у Подунавље стигли кад и Сигини, као трговци и
металурзи, истраживачи рудних лежишта бакра, сребра и злата, по којима су Карпати већ тада
били познати не само Скитима, него и далеком Египту. Могуће је да су Синди још пре Сигина
стигли у Подунавље и Панонију и да су они, уствари, основали то прво насеље које се звало7
Sindhu-dava. Из исте области одакле води порекло и име Данувиус, од старо иранске речи ''dana'' —
''снажан'' или на језику авесте ''дану'' могло је да доспе и име Sindhu — ''рeка''.
27
26
Rostovtzeff, Iranians and Greeks in South Russia, Oxford 1922, 12.
27
Cf. Walde Pokorny, Vergl. Wörterbuch der indogermanischen Sprachen, s. v. sind (h).
Усвајајући тумачење за ''dava'' — насеље, град, значење Sindhu-dava би било: ''Град на реци''.
Тек доцније, кад су Синди и Сигини, који припадају истом етничком стаблу, отишли даље на запад
(зна се да су допрли и до северне Италије), а судећи према Херодоту и до јужне Галије, назив за
ово насеље могао се изменити у Singi-dava.
Нашу хипотезу о иранско-индиском, па самим тим и индоевропском карактеру оснивача
насеља из кога се развио и келтски Singidunum поткрепљује, поред наведених разлога, и појава
Индоскита у источној Европи. Овим именом стари Грци су називали туранска племена која су
продрла и у Дунавску Долину. Међу ова племена можда спадају и сами Сигини, које схолиаст
Аполонија Рођанина назива Скитима, чије су границе допирале до Индије
28
.
28
B. Pauly Wissowa, Realencyclop. s. v. Sind"

http://ponude.biz/9BEFAC45-868A-4A5...Gavela-Praistorijski i anticki Singidunum.pdf

Poslednja izmena:
Gte ti vidiš poklapanje R1b U152, sa potomcima Kelta?
Pogledajte prilog 262069
Bolje mi nešto reci o albansko R1b i J2

Pa ono sto znam, to je da srpski J2b i albanski J2b su razliciti. Srpski J2b je isti kao kod ostalih u okruzenju, kod Albanaca nosi drugu mutaciju. Imaju poseban R1b, koji nije dosao sa zapada, ima i svoj cluster u FTDNA, albanian cluster. Na sajt poreklo, imamo (samo) jedan lik koji pripada tom clusteru medju ostalih R1b.
Taj njihov J2b ima i u Indiji, sto znaci da se sirio sa Arijevcim R1a-Z93. Tu bi ja trazio poreklo njihovog jezika, i to bi objasnilo satem jezik. Preko tog J2b mogu i da se povezu sa Mirditima danasnje zapadne Sirije, i onda m2b nalogucnost dolaska na Balkan za vreme Vizantije.
I videti gde sipataru J2b ili R1b nalaze najblize rodjake ?

Ta 2 markera su dokaz da nisu starosedeoci, da jesu, ti markeri bi bili raspodeljeni i kod ostalih romanizovanih i/ili sloveniziranih balkanaca, sto nije slucaj.
Te 2 posebne hg, su dokaz da dobar deo danasnjih albanaca je post-rimskog porekla. Danasnji albanski E1b-V13 su posiptareni Vlasi.
Veci uticaj vlaskog jezika prema slovenskog kod danasnjeg siptarskog me tera da mislim da su stigli na Balkan nesto malo vremena pre Slovena, i pomesali se sa Vlasima.

Za R1a, za sad, neznam da imaju R1a koji nije Slovenski.

To je sve sto znam.

Iranske elemente na ovom prostoru imaš mnogo pre Sarmata. Zašto to ne bi bili protosloveni.
Zonara jeste živeo u XII veku, ali se poziva na Apijana, koji je savremenik dogadjaja. Njemu su bila dostupni dokumenti koji su danas izgubljeni.

"Било да усвојимо претпоставку да су Сигини оснивачи насеља које су после преузели,
Келти, било да су то Синди, и у једном и у другом случају ови етникони означавају елементе чије
име припада староиранском, односно старо-индиском језику. Појава овог језичког елемента
утолико лакше се може схватити и због тога што је и назив реке, поред које је то насеље
подигнуто, Дунав, такође у тесној вези са староиранским ''дана'', на језику авесте ''дану'', ''дон'' на
језику осетскјом
24
. Говорећи о појавама које су се догодиле у Дакији у току бронзаиог доба, В.
Парван је навео разлоге због којих сматра да су носиоци нове цивилизације тога доба били
иранског етничког порекла
25
.
24
B. Hopps, Reallex, d. germ. Altertumskunde s. v. Danuvius.
25
Parvan, Dacia, 33.
Међу иранске елементе он убраја и Sigynnae. Он сматра да и име Дачана води свој етникон
из иранског језика. Појаву иранских елемената у средњем Подунављу додирује и Херодот кад
говори о Сигинима. Он за њих каже да су слични Међанима који су имали своје колоније у
Подунављу. Херодоту није јасно на који су начин Међани стигли у Панонију, али како он каже ''све
је могуће''. У истој глави (V, 9) Херодот каже да је име Сигини познато и у западној Европи:
''Уосталом, код Лигурацa који станују изнад Марсеја, трговце називају Сигинима''. Тиме је,
сматрамо, сам Херодот довољно јасно осветлио разлоге који су Иранце доводили поред осталих
области југоисточне Европе и у наше Подунавље.
Ако бисмо се определили за Синде као осниваче тога насеља, објашњење њихове појаве у
Подунављу стоји у тесној вези са појавом иранских елемената у јужној Русији и Подунављу
уопште. У јужној Русији то су Синди, становници Кубана и Кимерског Босфора, које Ростовцев
наводи као прве металурге у овом делу Европе
26
. У нашем случају то су могли бити Синди
(Sindoi), иранско-индиско племе, који су у Подунавље стигли кад и Сигини, као трговци и
металурзи, истраживачи рудних лежишта бакра, сребра и злата, по којима су Карпати већ тада
били познати не само Скитима, него и далеком Египту. Могуће је да су Синди још пре Сигина
стигли у Подунавље и Панонију и да су они, уствари, основали то прво насеље које се звало7
Sindhu-dava. Из исте области одакле води порекло и име Данувиус, од старо иранске речи ''dana'' —
''снажан'' или на језику авесте ''дану'' могло је да доспе и име Sindhu — ''рeка''.
27
26
Rostovtzeff, Iranians and Greeks in South Russia, Oxford 1922, 12.
27
Cf. Walde Pokorny, Vergl. Wörterbuch der indogermanischen Sprachen, s. v. sind (h).
Усвајајући тумачење за ''dava'' — насеље, град, значење Sindhu-dava би било: ''Град на реци''.
Тек доцније, кад су Синди и Сигини, који припадају истом етничком стаблу, отишли даље на запад
(зна се да су допрли и до северне Италије), а судећи према Херодоту и до јужне Галије, назив за
ово насеље могао се изменити у Singi-dava.
Нашу хипотезу о иранско-индиском, па самим тим и индоевропском карактеру оснивача
насеља из кога се развио и келтски Singidunum поткрепљује, поред наведених разлога, и појава
Индоскита у источној Европи. Овим именом стари Грци су називали туранска племена која су
продрла и у Дунавску Долину. Међу ова племена можда спадају и сами Сигини, које схолиаст
Аполонија Рођанина назива Скитима, чије су границе допирале до Индије
28
.
28
B. Pauly Wissowa, Realencyclop. s. v. Sind"

http://ponude.biz/9BEFAC45-868A-4A5...Gavela-Praistorijski i anticki Singidunum.pdf

Ne znam tacno sta hoces da kazes sa tvojim tekstom o Sindima.
U pravo, zovi stvare svojim imenom, kad govoris o protoslovenima, pisi protosloveni, a ne Srbi. Posto je sve krenulo od mog pitanja, po cemu Karpate zoves srpskim planinama, a jos nisam dobio odgovor, i sumnjam da cu ga dobiti.
Drugo, Sloveni NISU iranskog porekla. Ako su Skiti, ili Sarmati iranskog porekla (sto danas ja neznam, ali tako pise danasnja istorija) onda Sloveni (pa i Srbi) nisu skitskog ili sarmatsog porekla. Jednostavno, Sloveni NE nose arijevski marker R1a Z93. Danasnji Sloveni su rodjaci sa Irancima i ariejvskih naslednika u Indiji, ali NE poticu od njih. Pisem velikim slovima zato sto je to danas, zbog genetike, sigurno.
To je za mene veliko iznenadjenje, bio sam ubedjen da su Sloveni jednostavno, naslednici Sarmata. Ali, ako su Sarmati iranska skupina, onda Sloveni nisu Sarmati. Pa ni Srbi kao slovensko pleme. I ako sam ubedjen da nose naziv po Sarmatima (Sorm= Sorb ).
Ili Sarmati nisu Iranci.

Pa ono sto znam, to je da srpski J2b i albanski J2b su razliciti. Srpski J2b je isti kao kod ostalih u okruzenju, kod Albanaca nosi drugu mutaciju. Imaju poseban R1b, koji nije dosao sa zapada, ima i svoj cluster u FTDNA, albanian cluster. Na sajt poreklo, imamo (samo) jedan lik koji pripada tom clusteru medju ostalih R1b.
Taj njihov J2b ima i u Indiji, sto znaci da se sirio sa Arijevcim R1a-Z93. Tu bi ja trazio poreklo njihovog jezika, i to bi objasnilo satem jezik. Preko tog J2b mogu i da se povezu sa Mirditima danasnje zapadne Sirije, i onda m2b nalogucnost dolaska na Balkan za vreme Vizantije.
I videti gde sipataru J2b ili R1b nalaze najblize rodjake ?

Ta 2 markera su dokaz da nisu starosedeoci, da jesu, ti markeri bi bili raspodeljeni i kod ostalih romanizovanih i/ili sloveniziranih balkanaca, sto nije slucaj.
Te 2 posebne hg, su dokaz da dobar deo danasnjih albanaca je post-rimskog porekla. Danasnji albanski E1b-V13 su posiptareni Vlasi.
Veci uticaj vlaskog jezika prema slovenskog kod danasnjeg siptarskog me tera da mislim da su stigli na Balkan nesto malo vremena pre Slovena, i pomesali se sa Vlasima.

Za R1a, za sad, neznam da imaju R1a koji nije Slovenski.

To je sve sto znam.

Vrlo zanimljivo.
Rekao bih da su ovde stvari jasne. Došli iz Kavakaske Albanije. Verovtbo sa Pečenezima u XI, veku. Posle vojnog poraza, jedna grupa našla utočište u Albanskim planinama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albania
http://sr.wikipedia.org/sr/Печенези

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back