Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na osnovu ovakvih procena, u seobama na Balkan je učestvovalo 350 do 400 hiljada Slovena. Dakle, nema osnove za one priče da je šačica Slovena porobila brojnije starosedeoce, nametnula im jezik i kulturu a od njih uzela genetiku. Ako je ovo šačica, koliko li je onda starosedelaca bilo? Da su ti Sloveni koji su se doselili na Balkan bili većinski R1a, a da su I2a1b1 današnji Južni Soveni nasledili od starosedelaca, koliko bi onda R1a danas bilo na ovim prostorima a koliko I2a1b1?

Što se Balkana 6. vijeka tiče, a posebno Dalmacije depopulacija je bila prouzrokovana nizom veoma tragičnih događaja, aoni su slijedili jedan drugi i preplitali se:

1. Glad uzrokovana klimatskim poremećajem 535-536 kada je praktično bila godina bez ljeta http://sr.wikipedia.org/wiki/Климатска_промена_(535—536). Ostalo daleko sjećanje kod našeg naroda u priči o Grcima koji napuštaju domove nakon što je snijeg pao na Petrovdan (u Krajini se ova priča ponavlja generacijama)
2. Tzv Justinijanova kuga pet dina kasnije 541. koja u nekim dijelovima gotvo prepolovljuje broj stanovnika http://sh.wikipedia.org/wiki/Justinijanova_kuga
3. Gotski rat (535-552) koji se vodio i na teritoriji Dalmacije koju su držali Ostrogoti http://hr.wikipedia.org/wiki/Gotski_rat_(535.-552.)

Sve ovo je do te mjere prorijedilo stanovništvo da kada su Sloveni počeli da prelaze u Dalmaciju u drugoj polovini 6.vijeka zajedno sa Avarima nije ni imao ko da im se suprostavi. Koliko su starosjedioci bili brojni najbolje govori ona priča o stanovnicima Salone koji od Slovena nisu smjeli da izađu iz zidina grada da bi uzeli svetiteljske mošti u obližnnoj crkvi.

Da ne govorimo o prestanku postojanja dokumenata o crkvenim eparhijama na prostoru Dalmacije i opštem zamiranju crkvenog života što je jasan znak o diskontinuitetu stanovništva.

Vizantijska vlast će se unekoliko u Dalmaciji učvrstiti tek po dolasku Srba, Hrvata i vjerovatno Obodrita sa sjevera koji će biti tampon zona između vizantijskih gradova na obali i Avara u Panoniji.

Poslednja izmena:
Pozdrav forumašima. Ja sam R1a-Z280. Odradio sam test sa 67 Y-STR markera i naknadno sam se testirao na Y-SNP Z280. Trenutno čekam rezultat testiranja na Y-SNP marker L366.

Imam pitanje u vezi sa haplotipom o kojem se ovdje najviše raspravlja. Dakle, da li mi neko zna reći koja je oznaka za I2a-Din S, po trenutnom načinu označavanja u aktuelnoj varijanti ISOGG stabla, od 07. oktobra 2012-e (http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html)? I, naravno, koji je Y-SNP karakterističan (samo) za I2a-Din S, ako je takav definisan? Ili se pripadnost haplotipu I2a-Din S, definiše samo na osnovu poklapanja dovoljnog broja Y-STR markera sa muškarcima koji su već klasifikovani u ovaj haplotip?

Hvala na odgovorima.

U ISOGG designaciji I2a Dinaric je označen sa I2a1b1 i SNP mutacijama M359.2/P41.2. Dinaric North i South nisu SNP razdvojeni već samo STR. Glavni opredjeljujući marker za South je 19 na DYS 448, a za North 20 na DYS 448.

Pojasni nam ovaj SNP L366 na koji se testiraš. Koju granu unutar R1a1 Z280 on opredjeljuje?

Upravo sam i ja hteo to da ti kažem. Na wikipediinoj karti migracije Boja se vidi da su se kretali svuda. Ako I2a1b1-Din vezuješ za njih, onda bi morala da se nađe i na drugim lokacijama gde su oni bili, pre svega u Italiji. Malo mi je čudno da su se, prema tvojoj teoriji, I2a1b1-Din i R1a smešali tako kasno, u 1. veku p.n.e., ali ako uzmemo u obzir procenat R1a kod nas, možda je i moguće.

Sve te ekskurzije Boja u Švajcarsku i Italiju su bile povratne, tj. nema tragova u istorijskim izvorima da su neki Boji tamo i ostali. Sem toga nije to bilo neko brojno stanovništvo da bi do današnjeg vremena moglo da ostavlja jasne tragove. I sam Din je demografski eksplodirao tek ekspanzijom Slovena. Inače, ovo za boje ja isto govorim hipotetički, prije svega zbog arheološke veze La ten-Zarubinjecka kultura. A što se tiče R1a i I2a mješanja ono je moglo da dođe i na gornjem Dunavu. Corded Ware je došao do Rajne, bio je dominantan i u današnjoj Češkoj. Drugo pitanje bi bili Dakogeti i Tračani, i njihova veza sa R1a.

Pojasni nam ovaj SNP L366 na koji se testiraš. Koju granu unutar R1a1 Z280 on opredjeljuje?

SNP marker označen sa L366 definiše haplotip koji se u aktuelnoj verziji ISOGG stabla označava sa R1a1a1b1a2c. Ovaj haplotip ima različite nazive kod različitih autora. U R1a1a projektu na familytreedna, ima oznaku klastera 6.H1 i naziva se južnobaltički tip, baltičko-dunavski podtip. Paul Shvarov ga imenuje sa Central Eurasian-3. Neko ga, opet, zbog vjerovatne lokacije gdje je živio prvi muškarac sa mutacijom L366, naziva pruski tip.

p.s. Hvala lijepo na odgovoru u vezi sa I2a-Din S.

Pozdrav forumašima. Ja sam R1a-Z280. Odradio sam test sa 67 Y-STR markera i naknadno sam se testirao na Y-SNP Z280. Trenutno čekam rezultat testiranja na Y-SNP marker L366.

Imam pitanje u vezi sa haplotipom o kojem se ovdje najviše raspravlja. Dakle, da li mi neko zna reći koja je oznaka za I2a-Din S, po trenutnom načinu označavanja u aktuelnoj varijanti ISOGG stabla, od 07. oktobra 2012-e (http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html)? I, naravno, koji je Y-SNP karakterističan (samo) za I2a-Din S, ako je takav definisan? Ili se pripadnost haplotipu I2a-Din S, definiše samo na osnovu poklapanja dovoljnog broja Y-STR markera sa muškarcima koji su već klasifikovani u ovaj haplotip?

Hvala na odgovorima.

dobro dosao u nase redove! :)

Kao prvo, preporucio bih da podatke o svom haplotipu prosledis investigatoru da ga objavimo na srpskom DNK projektu.

Kao drugo, ti si pripadnik tzv prusko-pomeranijske grane R1a Z280+.

Kao trece, investigator je odgovorio na tvoje pitanje. Ja bi ga samo dopunio da je Din-S= DYS448. <=19. Analogicno, Din-N je >=20

da ispravim sam sebe, brzo sam procitao tvoj post.... ti se jos nisi testirao na L366......
mislim da je veca verovatnoca za bacanje para testirati se na L366 a ne na neki SNP R1a koji je kod nas cesce zastupljen.

Poslednja izmena:
pozdravlja vas Ken
http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2009-05/1243523260

From: "Ken Nordtvedt" <knordtvedt@bresnan.net>
Subject: [DNA] England and Scotland Split Again
Date: Thu, 28 May 2009 09:07:40 -0600

At the risk of offending my UK friends, Scotland and England have been split again. (I do confess to having sympathies for most all separatists in the world, including the Scot separatists)

What I mean is that the M284+ Isles haplogroup has been apparently split by the two new snps S165 and S166 sold by Ethnoancestry.
The young Scot clade (also the larger) is derived for the two new snps, while the twice as old English clade is ancestral.

Hopefully we will eventually find some transitional mavericks who are derived for one and ancestral for the other; although the two somewhat regional Isles clades seem to have gone their separate ways over 3000 years ago.

I would urge anyone in M284+ Isles to test for these new snps, especially if you find it difficult to tell whether you fit the English or the Scot clades of M284+

Isles-Scot is now I2b1a1
Isles-English is now I2b1a*

although these designations are like all others transitory and subject to new snp discoveries or in this case the possibility of an intermediate haplogroup.

I will re-measure the ages and interclade ages for these two populations. I recall getting 1500 years and 3300 years, respectively for the Scot and English clades last time I estimated.

There are a handful of suspicious M284+ looking haplotypes in Iberia from someone's paper. A couple years ago I tried to get the academics to test them for M284+. Now, with these two new snps, they may take notice and test these guys.

Ken

na tom dakle gornjem linku ima nešto o čemu oni pričaju

.I2a2a-M423-Din-N..................................184

..I2a2a-M423-Din-S..................................76

..I2a2a-M423-Disles..................................13

..I2a2b-M423-Isles-A1................................17

..I2a2b-M423-Isles-A2................................8

..I2a2b-M423-Isles-B1...............................27

..I2a2b-M423-Isles-B2................................11

..I2a2b-M423-Isles-C1...............................19

..I2a2b-M423-Isles-C2...............................16

..I2a2b-M423-Isles-D1................................12

..I2a2b-M423-Isles-D2................................19

..I2a2b-M423-Isles-D3............................... 8

..I2a2b-M423-Isles-Uncategorized..................3

dobro dosao u nase redove! :)

Bolje vas našao.

Kao prvo, preporucio bih da podatke o svom haplotipu prosledis investigatoru da ga objavimo na srpskom DNK projektu.

Već su objavljeni i to na par dana nakon što sam se učlanio u R1a1a projekat unutar familytreedna.

mislim da je veca verovatnoca za bacanje para testirati se na L366 a ne na neki SNP R1a koji je kod nas cesce zastupljen.

Test na pojedinačni SNP L366 sam uradio na osnovu preporuke koju mi je poslao gospodin Michał Milewski, ko-administrator projekta R1a1a na familytreedna, zadužen za podgrupu R1a-Z280. Na osnovu rezultata testa sa 67 Y-STR markera, on je ocjenio da je vjerovatnoća da sam L366+ oko 50%. Dakle, veća nego za bilo koji drugi SNP unutar R1a-Z280 grane. A koji je to Y-SNP unutar R1a-Z280, češće zastupljen kod nas? Vidio sam samo jedan rezultat nečijeg dubinskog SNP testiranja unutar te grane, a da potiče sa naših prostora i taj uzorak je bio L1280+. U svakom slučaju, informisaću vas, kada dobijem rezultat testa na L366.

Narodi Balkana po haplogrupama

http://www.nature.com/ejhg/journal/v17/n6/full/ejhg2008249a.html
ejhg2008249f2.jpg

Da, da jer se I nije tako granala verovatno... Mada evo, doživljavamo svetsku ekspanziju I2 prvi put u istoriji...

Koliko se ja razumijem (a ne razumijem se baš puno) u ove stvari, razlog tome što ima toliko različitih SNP-ova koji definišu pojedine haplotipove unutar R1b (više) i R1a (nešto manje) haplogrupa je taj što najveći broj uzoraka na kojima je urađeno dubinsko testiranje sa velikim brojem Y-STR markera (67 ili 111) i pojedinačnih neprivatnih SNP-ova upravo spada u R1b ili R1a.

Toliki broj (nesrazmjeran broju ostalih uzoraka) R1a i R1b koji su podvrgnuti dubinskom testiranju je poslijedica toga što se dubinska testiranja rade po inicijativi pojedinaca i najčešće o vlastitom trošku, a najviše onih koji imaju volju da potroše novac na te stvari je među R1b (više) i R1a (nešto manje) populacijom.

Iskusniji, ispravite me ako griješim.

na tom dakle gornjem linku ima nešto o čemu oni pričaju

.I2a2a-M423-Din-N..................................184

..I2a2a-M423-Din-S..................................76

..I2a2a-M423-Disles..................................13

..I2a2b-M423-Isles-A1................................17

..I2a2b-M423-Isles-A2................................8

..I2a2b-M423-Isles-B1...............................27

..I2a2b-M423-Isles-B2................................11

..I2a2b-M423-Isles-C1...............................19

..I2a2b-M423-Isles-C2...............................16

..I2a2b-M423-Isles-D1................................12

..I2a2b-M423-Isles-D2................................19

..I2a2b-M423-Isles-D3............................... 8

..I2a2b-M423-Isles-Uncategorized..................3

može li neko od cijeljenih stručnjaka pojasnit ovo gore
kako se zovu te podrgrupe, na osnovu čega se dijele, kada su nastale i gdje se nalaze

Hvala na odgovorima.

Здраво,
баш ми је драго да још видим тестираних"R1a Z280", ево ја сам тај један од пар дубоко тестирани R1a1a1 Z280 L1280 се наших простора ;-).
За сада сам једини са наших простора који је тестирао Л1280 и испало је да сам позитиван...на Р1а пројекту имају још 4 особе које се нису тестирале на овај специфични маркер на кога су сигурно позитивни сви припадници ”M.6 clade”.

Да ли су твоји резултати јавно доступни?

Poslednja izmena:
Здраво,
баш ми је драго да још видим тестираних"R1a Z280", ево ја сам тај један од пар дубоко тестирани R1a1a1 Z280 L1280 се наших простора ;-).
За сада сам једини са наших простора који је тестирао Л1280 и испало је да сам позитиван...на Р1а пројекту имају још 4 особе које се нису тестирале на овај специфични маркер на кога су сигурно позитивни сви припадници ”cluster M.6*-M6A”.

Да ли су твоји резултати јавно доступни?

Moji rezultati su u istoj tabeli, kao i (pretpostavljam) tvoji, samo stotinjak redova iznad.

Čini se da su se i tvoji i moji preci po muškoj liniji, na prelazu iz bronzanog u željezno doba, kupali u Baltičkom moru.

Moji rezultati su u istoj tabeli, kao i (pretpostavljam) tvoji, samo stotinjak redova iznad.

Čini se da su se i tvoji i moji preci po muškoj liniji, na prelazu iz bronzanog u željezno doba, kupali u Baltičkom moru.

Хехе,
изгледа било им је хладно па су се повукли на Балксанско полуострво ;-), зезам се.

R1a1a.jpg

Извор: https://i1127.photobucket.com/albums/l625/ft-d/R1a1a.jpg FamilyTreeDNA.com

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back