Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda je vreme da se traži zatvaranje teme i da se otvori nova pod istim nazivom jer je počelo da brlja, jučerašnji post koji sam korektno postavio danas sam pronašao bez mog odgovora a tek sad je uspelo da se zapamti.

Tačno. i meni je izbrisalo dio poruke. Kor je uspio da je u citatu izvuče, ali u postu je nema. Vidio sam da si citirao moj post, a onda ništa nisi napisao. Ja sam mislio, s obzirom na tvoj cinizam, da to znači: bez komentara....

Ja ozbiljno pitam a vi mislite da se zajebavam. Za Pikte, koliko mi je poznato, postoje dve teorije. Jedna je da su poreklom iz Skandinavije, druga, svakako daleko interesantnija, je da su potomci Starih Evropljana. Pa me zanima šta vi kažete o tome?

Druga stvar. Internet je prepun afrocentrika koji idu dotle da čak i pomenute Stare Evropljane proglašavaju crncima. O Kartaginjanima i uopšte kompletnoj severnoj Africi, Sumercima, Elamitima, Egipćanima, ne treba ni govoriti jer se to nekako i podrazumeva. Međutim, fora je što pominju tu i nekakva genetska istraživanja, pa me interesuje koliko tu ima istine?

Pikti su u ostali negdje u genetskom nasleđu današnjih Škota, ali je pitanje koja ih haplogrupa predstavlja. Znam da ih je dosta povezivalo sa haplogrupom I. Ako su Škoti nastali od sledećih grupa: Gelskih naroda iz Irske koji su R1b, Skandinavaca koji su I1 i R1a i dijelom Brita koji su R1b, onda glavnina Pikta je zaista mogla pripadati starim Evropljanima, a I2a M423 Isles je dobar kandidat za to. Evo rasprave na engleskom koja govori o tome: http://www.impalapublications.com/b...the-Cruthin,-by-Ian-Adamson-and-Tim-Owen.html
Cruthin je inače keltsko ime za Pikte.

Pikti su u ostali negdje u genetskom nasleđu današnjih Škota, ali je pitanje koja ih haplogrupa predstavlja. Znam da ih je dosta povezivalo sa haplogrupom I. Ako su Škoti nastali od sledećih grupa: Gelskih naroda iz Irske koji su R1b, Skandinavaca koji su I1 i R1a i dijelom Brita koji su R1b, onda glavnina Pikta je zaista mogla pripadati starim Evropljanima, a I2a M423 Isles je dobar kandidat za to. Evo rasprave na engleskom koja govori o tome: http://www.impalapublications.com/b...the-Cruthin,-by-Ian-Adamson-and-Tim-Owen.html
Cruthin je inače keltsko ime za Pikte.

Ima solidan dokumentarac na tu temu, zove se History of ancient Britain. BBC je radio.

Ova karta nije bila u okviru teme. Rec je o centima varijanse za sve grane haplogrupe I2.

remnantpoints.gif

Ova karta nije bila u okviru teme. Rec je o centima varijanse za sve grane haplogrupe I2.

remnantpoints.gif

Da, interesantna karta. Govori mnogo toga, prije svega pokazuje današnju Njemačku kao baznu teritoriju haplogrupe I. Posebno treba obratiti pažnju na sjeverne obronke Alpa, Bavarsku oblast oko gornjeg Dunava. Najstariji I2a je nađen baš u tom regionu i nazvan je Alpine. Paleolitski čovjek je u Francusku ušao preko južne Njemačke i Švajcarske i dalje širio haplogrupu M26.

Što se tiče M423 na istoku, ona jasno je po ovoj karti ima srednjeevropsko porijeklo. Pitanje je samo kad su preci M423 otišli na istok. Dosad sam ovdje pominjao nekoliko varijanti:

1. Migracija još u neolitu, ostaci Dnjepar-Donec kulture, ipak malo vjerovatno iako sam prije zastupao tu tezu
2. Migracija u 2. vijeku pne, od Rimljana potisnuti keltizovani Boji i druga ilirsko-panonska plemena, poklapa se i sa Nestorovim ljetopisom koji kaže da su Sloveni Norici potisnuti od Volha (Rimljani) napustili svoju prapostojbinu na Dunavu. Takođe rimski autori govore o seobi Boja u nepoznatom pravcu, a njihovu zemlju definišu kao napuštenu. Their former territory was now called deserta Boiorum Ova priča ima potvrdu i u arheologiji. Naime Zarubinjecka kultura u Polesju je pretrpila značajan uticaj latenske kulture i svi ruski autori prepoznaju u njoj ilirsko- panonski substrat. Ta ista Zarubinjecka kultura se smatra prvom kulturom koja se može vezati za Slovene kao etnos, iz nje će nešto kasnije proisteći Praško Korčakovska kultura koju bez sumnje možemo vezati za I2a1b1 Dinaric M423 populaciju. Đorđe Janković je takođe ovog mišljenja, i on smatra Zarubinjecku kulturu prvom slovenskom kulturom i nalazi joj ilirsko-panonske korijene.

Potvrda Nestorovog ljetopisa bi u tom smislu bila potpuna.

Poslednja izmena:
investigator

Da, interesantna karta. Govori mnogo toga, prije svega pokazuje današnju Njemačku kao baznu teritoriju haplogrupe I.
Kako je krenulo, jos ce ispasti da su Srbi veci Nemci od Nemaca ))))))))

Što se tiče M423 na istoku, ona jasno je po ovoj karti ima srednjeevropsko porijeklo. Pitanje je samo kad su preci M423 otišli na istok. Dosad sam ovdje pominjao nekoliko varijanti:

Ocigledna je u svakom slucaju "prozapadnjacka" orijentacija hg I2.

2. Migracija u 2. vijeku pne, od Rimljana potisnuti keltizovani Boji i druga ilirsko-panonska plemena,

Ovo je zanimljivo sa stanovista da slovenski jezici imaju dosta slicnosti sa jezikom Gala. Mnogo vise slicnosti nego neki drugi dijalekti keltskih jeaika.

poklapa se i sa Nestorovim ljetopisom koji kaže da su Sloveni Norici potisnuti od Volha (Rimljani) napustili svoju prapostojbinu na Dunavu. Takođe rimski autori govore o seobi Boja u nepoznatom pravcu, a njihovu zemlju definišu kao napuštenu. Their former territory was now called deserta Boiorum

Ovo mi je malo sumnjivo posto bi ostao bar neki trag. Za sada taj trag nemamo

Ova priča ima potvrdu i u arheologiji. Naime Zarubinjecka kultura u Polesju je pretrpila značajan uticaj latenske kulture i svi ruski autori prepoznaju u njoj ilirsko- panonski substrat. Ta ista Zarubinjecka kultura se smatra prvom kulturom koja se može vezati za Slovene kao etnos, iz nje će nešto kasnije proisteći Praško Korčakovska kultura koju bez sumnje možemo vezati za I2a1b1 Dinaric M423 populaciju. Đorđe Janković je takođe ovog mišljenja, i on smatra Zarubinjecku kulturu prvom slovenskom kulturom i nalazi joj ilirsko-panonske korijene.

Potvrda Nestorovog ljetopisa bi u tom smislu bila potpuna.

Jeste.... istina je da se prica sve vise naginje u tom smeru ali za sada, kako rekoh, nemamo materijalne dokaze geneticke prirode. Sve da su Rimljani isterali I2 M423 iz Ilirika, starost haplogrupe dovodi stvar u sumnju. Mimo toga, razdvajanje L161 je proisteklo na podrucju danasnje zapadne Poljske pre nekih 4000 godina unazad. Tada su za Englesku otisli Disle a od ostalih su nastali danasnji Sloveni.

Poslednja izmena:
Jel mozemo malo da prodiskutujemo za ovu kartu ?! Sta ona u sustini znaci ? Razumem varijansa, mesto sirenja , da li ima neki dublji smisao ? Jel su ovo starije ili nove oznake ?

Ne mesto sirenja vec mesto gde se moze naci najsarolikiji sastav gena neke haplogrupe. Racuna se da zbog mnostva mutacija predstavlja mesto odakle se prosirila neka haplogrupa, tj, na njeno mesto porekla. Kada negde imamo 95% pripadnika jedne haplogrupe a pri tome imamo vrlo malu varijansu, to je znak da je ta haplogrupa dozivela demografsku eksploziju u nekom ne tako davnom vremenu.

Izujzetno recit je primer Albanaca na Kosovu sa njihovim J2b i E1b.

Doosta me je mučila velka prisutnost HG E-V13 kod Srba, kao njena nesrazmera sa semitskom antropološkom grupom, zastupljenom na jugoistoku Srbije.
Hg E kod, nas je najzastupljenija na prostoru koji se poklapa se teritorijom na kojoj su ževeli Dardanci. Međutim izvorno Dardanci mogu biti Hg J2, eventualno I2, ali nikako E.

U jednom kontroveznom novinskom članku, kojeg sam postavio na temi Tribali, naiša sam na trag, koji ovo može objasniti.
"Dion Kasije (Appian, De bello civil, II, III), ističe da je rimski vojskovođa Kras, 29. g. pre n. e, u velikom pohodu preko Marice i Dunava, poharao ondašnju Srbiju, sukobivši se, pored ostalih, sa nemačkim plemenima Bastarana. U ovim borbama najviše su stradala tribalska plemena Denteleta (Dentheletes), čijim zarobljenim borcima je Kras isekao ruke. Stradala su i plemena Serba ("Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi"), koja su živela u gradovima: Jahorini (Jamphorina), Medinu i Beloj zori (Bylazora). Njihov kralj Medar, Medocus, je pogubljen. Kasije svedoči da je Rimljanin Marko Primus osuđen zbog pljačke i grabeža. Potonja zločinstva Klaudija Markela dovela su do toga da se udruže plemena Sarmata i Skita i, pod zapovedništvom trojice poglavica, ugroziće rimsku imperiju."

Znači imamo jedan masakr nad Dardancima, i to verovatno, pretežo muškom populacijom. To koriste nosioci Hg E iz okruženja (trgovci i zanatlije), i dolazi do mešanja, pri čemu HG E nastavlja agrseivnu ekspanziju, naročito medju dnašnjim Albancima.

http://www.balkaninstitut.com/pdf/izdanja/posebno/Dardanija.pdf

Poslednja izmena:
Doosta me je mučila velka prisutnost HG E-V13 kod Srba, kao njena nesrazmera sa semitskom antropološkom grupom, zastupljenom na jugoistoku Srbije.
Hg E kod, nas je najzastupljenija na prostoru koji se poklapa se teritorijom na kojoj su ževeli Dardanci. Međutim izvorno Dardanci mogu biti Hg J2, eventualno I2, ali nikako E.

U jednom kontroveznom novinskom članku, kojeg sam postavio na temi Tribali, naiša sam na trag, koji ovo može objasniti.
"Dion Kasije (Appian, De bello civil, II, III), ističe da je rimski vojskovođa Kras, 29. g. pre n. e, u velikom pohodu preko Marice i Dunava, poharao ondašnju Srbiju, sukobivši se, pored ostalih, sa nemačkim plemenima Bastarana. U ovim borbama najviše su stradala tribalska plemena Denteleta (Dentheletes), čijim zarobljenim borcima je Kras isekao ruke. Stradala su i plemena Serba ("Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi"), koja su živela u gradovima: Jahorini (Jamphorina), Medinu i Beloj zori (Bylazora). Njihov kralj Medar, Medocus, je pogubljen. Kasije svedoči da je Rimljanin Marko Primus osuđen zbog pljačke i grabeža. Potonja zločinstva Klaudija Markela dovela su do toga da se udruže plemena Sarmata i Skita i, pod zapovedništvom trojice poglavica, ugroziće rimsku imperiju."

Znači imamo jedan masakr nad Dardancima, i to verovatno, pretežo muškom populacijom. To koriste nosioci Hg E iz okruženja (trgovci i zanatlije), i dolazi do mešanja, pri čemu HG E nastavlja agrseivnu ekspanziju, naročito medju dnašnjim Albancima.

http://www.balkaninstitut.com/pdf/izdanja/posebno/Dardanija.pdf

Хг Е има извориште у ист Црној Гори и сев Албанији. Ти људи вероватно говоре пре асимилације романски језик(као Румуни и Цинцари).

Зар ијекавски није 'мешавина' икавском и екавског? :think:

Не. ЕИкавски је мешавина икавице и екавице ;)

http://kovceg.tripod.com/srpski_medju_jezicima.htm

U literaturi se uvriježilo shvatanje da je srpskoslavenski imao ekavsku glasovnu vrijednost. To se ne može generalno tvrditi — iz najmanje tri razloga. 1° Ekavski refleks starog jata (ï) obuhvatao je samo dio srpskih govora. 2° I oni govori u kojima je jat imao tendenciju fonetskog približavanja (potom i izjednačavanja) s e prethodno su imali refleks ei, o čemu svjedoče tzv. jatovski govori u sjeverozapadnoj Šumadiji te posebna glasovna vrijednost refleksa jata u „konzerviranim" govorima (govor galipoljskih Srba u turskoj te krašovanski govor u rumunskoj jezičkoj okolini). 3° Miješanje grafema e i ď moglo je da znači slabljenje, a ne potpuno gubljenje date opozicije. Miješanje navedenih grafema nije specijalnost samo srpske redakcije: u nekim pozicijama takvo miješanje je bilo šire rasprostranjeno.

MIslim da je govor juzne i istocne i centralne Srbije danas nastao pod uticajem ljudi koji su govorili latinski ili neki slican romanski jezik. Nekad mi se desava da kad se zapricam engleski dugo i zadubim se i onda na presek cujem nesto na brzinu na srpskom ( kako neko prica medjusobno ili na TV ) na prvi momenat se desi da pomislim da je kao neki italijanski. Nekad mi zvuci kao neka mesavina francuskog i italijanskog i slicno. Mislim, znam da malo cudno zvuci, desava se retko, al' stvarno jeste...

MIslim da je govor juzne i istocne i centralne Srbije danas nastao pod uticajem ljudi koji su govorili latinski ili neki slican romanski jezik. Nekad mi se desava da kad se zapricam engleski dugo i zadubim se i onda na presek cujem nesto na brzinu na srpskom ( kako neko prica medjusobno ili na TV ) na prvi momenat se desi da pomislim da je kao neki italijanski. Nekad mi zvuci kao neka mesavina francuskog i italijanskog i slicno. Mislim, znam da malo cudno zvuci, desava se retko, al' stvarno jeste...
Stvarno ti se dešavaju čudne stvari. Samo da te obavestim da je dolina Morave put kojim je R1a došao na teritoriju Srbije kao i da torlački dijalekt ima veći morfološki a bogami i leksički afinitet ka kajkavskom od istočnohercegovačkog ( upravo veza R1a) .

Stvarno ti se dešavaju čudne stvari. Samo da te obavestim da je dolina Morave put kojim je R1a došao na teritoriju Srbije kao i da torlački dijalekt ima veći morfološki a bogami i leksički afinitet ka kajkavskom od istočnohercegovačkog ( upravo veza R1a) .

Hmm ne ,znam, tako mi deluje ponekad u momentu kad cujem posle par sati kad se udubim. Mislio sam zato da nekako nacin intonacije podseca malo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back