Doosta me je mučila velka prisutnost HG E-V13 kod Srba, kao njena nesrazmera sa semitskom antropološkom grupom, zastupljenom na jugoistoku Srbije.
Hg E kod, nas je najzastupljenija na prostoru koji se poklapa se teritorijom na kojoj su ževeli Dardanci. Međutim izvorno Dardanci mogu biti Hg J2, eventualno I2, ali nikako E.
U jednom kontroveznom novinskom članku, kojeg sam postavio na temi Tribali, naiša sam na trag, koji ovo može objasniti.
"Dion Kasije (Appian, De bello civil, II, III), ističe da je rimski vojskovođa Kras, 29. g. pre n. e, u velikom pohodu preko Marice i Dunava, poharao ondašnju Srbiju, sukobivši se, pored ostalih, sa nemačkim plemenima Bastarana. U ovim borbama najviše su stradala tribalska plemena Denteleta (Dentheletes), čijim zarobljenim borcima je Kras isekao ruke. Stradala su i plemena Serba ("Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi"), koja su živela u gradovima: Jahorini (Jamphorina), Medinu i Beloj zori (Bylazora). Njihov kralj Medar, Medocus, je pogubljen. Kasije svedoči da je Rimljanin Marko Primus osuđen zbog pljačke i grabeža. Potonja zločinstva Klaudija Markela dovela su do toga da se udruže plemena Sarmata i Skita i, pod zapovedništvom trojice poglavica, ugroziće rimsku imperiju."
Znači imamo jedan masakr nad Dardancima, i to verovatno, pretežo muškom populacijom. To koriste nosioci Hg E iz okruženja (trgovci i zanatlije), i dolazi do mešanja, pri čemu HG E nastavlja agrseivnu ekspanziju, naročito medju dnašnjim Albancima.
http://www.balkaninstitut.com/pdf/izdanja/posebno/Dardanija.pdf