Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imali iko podatke o Y chromosomu kod Hrvata oko Ogulina i Otočca, i sa Otoka
Dali je kod njih I2a2 Din S ili Din N

Ono što sam ja vidio na y searchu, a kačio sam to ovdje negdje na početku teme, skoro svi pravi Hrvati (čakavci) su R1a, mada ima i R1b. I grupa je kod njih izrazito rijetka. Evo prezimena koje sam postavljao: Crnković, Kusanović, Degoricija, Horvatović, Jurčević, Juran, Jurašić, Karkić, Laslavić, Lončarić, Martinac, Nižetić, Trbuhović. Nijedan od tih Hrvata nije I2a2 Din, a sve su dosta stara hrvatska prezimena. Ostrvo Krk ima biše R1a1 nego I2a2Din. Sve to navodi na pomisao da su Hrvati ipak bili više R1a1 od Srba.

Epicentar varijanse je negde u sredjoj Bosni, Izmedju Zenice i Doboja (a sa korekcijom od Verenica mozda jos nesto istocnije).

Gledamo drugu kartu koja pokazuje R1a1 i obratimo paznju opet na sliku pod B. Ako neko misli da je ovo alucajnost, grdno se vara. Epicentar varijanse R1a1 je opet na podrucju severne Bosne i opet skoro na istom mestu gde je za I2a2. Zakljucak moze da bude samo jedan- to je bila prva lokacija prilikom doseljavanja juznih Slovena na Balkan.

.
Ne budi neozbiljan. Zaključak koji je verovatniji je da je tu najveći natalitet muslimanske populacije u istočnoj Bosni. Ista ti je situacija sa izohipsama E1b kojima je centar na Kosovu a generisane su automatski. Problem je u programu koji ima pretpostavku da se oko jednog žarišta formiraju koncentrični krugovi raseljavanja.

Poslednja izmena:
Ne budi neozbiljan. Zaključak koji je verovatniji je da je tu najveći natalitet muslimanske populacije u istočnoj Bosni. Ista ti je situacija sa izohipsama E1b kojima je centar na Kosovu a generisane su automatski. Problem je u programu koji ima pretpostavku da se oko jednog žarišta formiraju koncentrični krugovi raseljavanja.

Ti govoris o frekvenciji a ja o varijansi. Upravo visoka frekvencija moze da govori o odsustvu varijanse kao sto je to slucaj sa Albncima na Kosovu.

F4.large.jpg

Kao sto se vidi, varijansa (B) je skoro nikakva na Kosovu sto se ne moze reci za frekvenciju (A). Epicentar varijanse E1b se nalazi u dalmaciji (sto je i logicno) posto su to bili posedi u rukama Grcke i Rima.

Ako budem danas imao vremena, potrazicu kartu od Verenica koji je dobio vrlo slicne podatke a radio je nezavisno od ove studije. Varijansa I2a2 je vrlo slicna onoj prikazanoj ovde.

A evo i one islustracije o kojoj sam govorio:

b7c0bf5c68.jpg

Vidimo da se varijansa na ovoj ilustraciji i u onoj od Pericicke (pod oznakom D) dosta dobro poklapaju. Ako se usresredimo samo na exYU videcemo primerno isti oblik. Jedino je ovde malo vis zahvacena teritorija Srbije a nedostaju podaci za Albaniju i Makedoniju.

Jedno je sasvim sigurno I2a2-Din je ISKLJUCIVO slovenska haplogrupa i prisutna je na prostoru celog nekadasnjeg jezgra slovenskog zivotnog prostora. Kao sto se vidi, u taj prostor spada i veliki deo danasnje Austrije kao i jedan manji deo Nemacke.

http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Nisam obraćao puno pažnje na Eupediu,ali koliko vidim da je procenat E1b1b za Srbiju značajno opao.
Hvala Bogu.

Čuo sam da će raditi posebno istraživanje za Kosovo u Julu,te i za ostatak Srbije.Da više raskrstimo sa ovom E1b1b,na ***** mi se popela.Ali zato najplemenitija od svih I haplogrupa (ne bitno koji subclade) raste li raste.

http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Nisam obraćao puno pažnje na Eupediu,ali koliko vidim da je procenat E1b1b za Srbiju značajno opao.
Hvala Bogu.

Čuo sam da će raditi posebno istraživanje za Kosovo u Julu,te i za ostatak Srbije.Da više raskrstimo sa ovom E1b1b,na ***** mi se popela.Ali zato najplemenitija od svih I haplogrupa (ne bitno koji subclade) raste li raste.

Jesi li ti u toku dogadjaja... drug Hica je bio E1b ))))))))

Inace, Eupedija je los sajt po pitanju genetike, Ove tabele se rade sumiranjem vise raznih istrazivanja od kojih su poneka bila i fingirana.
Nego.. slucajno bacih pogled na Kurde 25% I i 19,5% R1a1, 0% J1, 2,5% E1b Steta sto nisu dali dublju analizu tih I. Po ovome ispada da su Kurdi Sloveni ))))))))
u svakom slucaju, vrlo interesantna etnicka grupa.

Inace, Eupedija je los sajt po pitanju genetike, Ove tabele se rade sumiranjem vise raznih istrazivanja od kojih su poneka bila i fingirana.
Nego.. slucajno bacih pogled na Kurde 25% I i 19,5% R1a1, 0% J1, 2,5% E1b Steta sto nisu dali dublju analizu tih I. Po ovome ispada da su Kurdi Sloveni ))))))))

Kurdi nisu Sloveni. Varijanta I koja je kod njih prisutna je I2*, posebno kod Zazaki Kurda kod kojih ako se ne varam prelazi 30%. Prisustvo I2* u Anadoliji, sjev. Iraku i Kavkazu može da se objasni (opet moje lično mišljenje) nekom davnom paleolitskom migracijom kromanjonaca iz Evrope. Dokaz za to je Zarzianska paleolitska kultura u Kurdistanu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zarzian_culture
http://en.wikipedia.org/wiki/Zaza_people

Uzgred, što se tiče rezultata Srba na eupediji mislim da su nakon skorašnje ispravke dosta blizu realnoj slici. Srbi imaju značajan udio E1b i tu se ne treba zavaravati. Pitanje je samo koji dio srpskog naroda ima više E1b. To što su E1b ne čini ih u današnjem smislu ništa manje Srbima, zar da se odreknemo Vasojevića samo zato što su E1b?

Današnji Srbi dijele nekih 50-55% srpsko-slovenskih gena, 25-30% balkansko-istočnjačkih gena, 15% germansko-keltskih i 5% sibirsko-uralskih.

Poslednja izmena:

Najveća nacionalna manjina na svetu broji oko 40 miliona!;)

Kurdi nisu Sloveni. Varijanta I koja je kod njih prisutna je I2*, posebno kod Zazaki Kurda kod kojih ako se ne varam prelazi 30%. Prisustvo I2* u Anadoliji, sjev. Iraku i Kavkazu može da se objasni (opet moje lično mišljenje) nekom davnom paleolitskom migracijom kromanjonaca iz Evrope. Dokaz za to je Zarzianska paleolitska kultura u Kurdistanu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zarzian_culture
http://en.wikipedia.org/wiki/Zaza_people

Uzgred, što se tiče rezultata Srba na eupediji mislim da su nakon skorašnje ispravke dosta blizu realnoj slici. Srbi imaju značajan udio E1b i tu se ne treba zavaravati. Pitanje je samo koji dio srpskog naroda ima više E1b. To što su E1b ne čini ih u današnjem smislu ništa manje Srbima, zar da se odreknemo Vasojevića samo zato što su E1b?

Današnji Srbi dijele nekih 50-55% srpsko-slovenskih gena, 25-30% balkansko-istočnjačkih gena, 15% germansko-keltskih i 5% sibirsko-uralskih.

Naravno da nisu Sloveni ali imaju veliki postotak I/R1a kombinacije. Uostalom, drasticno se razlikuju od svog okruzenja.. Sa ovakvim procentima se mirne duse moze reci da pripadaju evropljanima.
Medjutim, mislim da nije vrseno tzv. duboko istrazivanje tako da ne znamo da li su u pitanju cisti I2*.
I sam si jednom ovde pisao kako je Nasidze pogresio kada je nasao 58% I kod Darginaca i 34% I u Teheranu. Posto Zaza govore iranojezicnim dijalektom, zasto bi bilo cudno da u Teheranu imamo 34% I2*?

A za E1b si u pravu.

Naravno da nisu Sloveni ali imaju veliki postotak I/R1a kombinacije. Uostalom, drasticno se razlikuju od svog okruzenja.. Sa ovakvim procentima se mirne duse moze reci da pripadaju evropljanima.
Medjutim, mislim da nije vrseno tzv. duboko istrazivanje tako da ne znamo da li su u pitanju cisti I2*.
I sam si jednom ovde pisao kako je Nasidze pogresio kada je nasao 58% I kod Darginaca i 34% I u Teheranu. Posto Zaza govore iranojezicnim dijalektom, zasto bi bilo cudno da u Teheranu imamo 34% I2*?

A za E1b si u pravu.

Zato što za Teheran i Dargince je bilo isto istraživanje i tu jeste bila greška. Za Kurde je rađeno drugo istraživanje, a da nije greška pokazuje široko prisustvo I2* (postoji i grupa na FTDNA sa haplotipovima) u prostoru južno (ne i sjeverno) od Kavkaza među Jermenima, Gruzinima i Kurdima. Za Iran sam gledao nekoliko novijih istraživanja i tamo nema skoro ni traga od I, možda neki sitni procenti.

Pogledaj na projektu haplotipove iz Jermenije, Turske i Irana.

http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=yresults

A što se E1b i Srba tiče navešću samo četvoro poznatih Vasojevića koji su ujedno i E1b:
Slobodan Milošević
vojvoda Petar Bojović
Svetozar Marković
i naravno Mila Jovović

Pleme Šekularaca koje mnogi ubrajaju među Vasojeviće, iako nije istog porijekla sa njima je jasno I2a2. Testirao se jedan pripadnik iz grane Dašića Đorđevića.

To samo potvrđuje onu moju tezu o simbiozi vlaško-arbanaške i srpske komponente prilikom stvaranja crnogorskih plemena.

Po paternoj su i trazili

a i po fotografiji se moze videti da je E1b. Ima sve karakteristicne crte tog antropoloskog tipa.
Глупост,сам тај кловн који је правио то истраживање је написао да је ишао по матерној линији.
И не лупетај,Хитлер је типичан Немац из Остмарка,Фаелидне,Алпидске и Динарске примесе су очигледне,глава му је мезокефална.

adolfhitler.jpg

adolf%20hitler.jpg

Колико знам неки од веома познатих антрополога,Агрипе на пример,су га класификовали као прогресивног Келтик-Нордика,што се из датих фотографија јасно види.

А и зар ми нисмо разлучили да хаплогрупе и изглед немају заиста никакве везе?

Da, tražili su po muškoj liniji tj. testirali su potomke Hitlerove braće i polubraće po ocu, znači direktne potomke Hitlerovog oca. Problematičan je bio Hitlerov deda po ocu za koga se govorilo da je Jevrejin, ali se posle upisao jedan Hitler kao otac. Inače i ostali Hitleri koji su testirani u kraju iz kojeg potiče Hitler, a koji mu nisu najbliža rodbina takođe su E1b i pokazali su genetsku vezu sa Hitlerom.

S obzirom da prezime Hitler u prenesonom značenju znači čoban, pastir (huten-čuvati, nadgledati) nije isključena varijanta da manje veze ima sa Jevrejima kako se to bombastično na zapadu objavljuje, a više sa Vlasima, pastirima, što nam E1b i kod nas ukazuje.

http://www.dailymail.co.uk/news/wor...eveals-Austrian-region-39-relatives-live.html

Zato što za Teheran i Dargince je bilo isto istraživanje i tu jeste bila greška. Za Kurde je rađeno drugo istraživanje, a da nije greška pokazuje široko prisustvo I2* (postoji i grupa na FTDNA sa haplotipovima) u prostoru južno (ne i sjeverno) od Kavkaza među Jermenima, Gruzinima i Kurdima. Za Iran sam gledao nekoliko novijih istraživanja i tamo nema skoro ni traga od I, možda neki sitni procenti.

Pogledaj na projektu haplotipove iz Jermenije, Turske i Irana.

http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=yresults

A što se E1b i Srba tiče navešću samo četvoro poznatih Vasojevića koji su ujedno i E1b:
Slobodan Milošević
vojvoda Petar Bojović
Svetozar Marković
i naravno Mila Jovović

Pleme Šekularaca koje mnogi ubrajaju među Vasojeviće, iako nije istog porijekla sa njima je jasno I2a2. Testirao se jedan pripadnik iz grane Dašića Đorđevića.

To samo potvrđuje onu moju tezu o simbiozi vlaško-arbanaške i srpske komponente prilikom stvaranja crnogorskih plemena.

Moes li navesti referencu za to novo istrazivanje? Postoji jedna mala "caka" u svemo tome.... severni Iranci u mnogim antropoloskim elementima dosta lice na Srbe. Na to su naucnici ukazivali jos pre 70-80 godina. I sam sam imao priliku da se u to uverim.

A sto se tice nabojanih E1b, da vidimo:
milosevic.gif
BorislavMilosevicV.jpg

petar-bojovic_500x300.jpg

feljton1_1.jpg

Za Bojovica i Markovica nema dileme. Jedino su mi malo sumnjivi Milosevici posto se kod njih mogu naci kako antropoloski elementi E1b tako i neki drugi.

Moes li navesti referencu za to novo istrazivanje? Postoji jedna mala "caka" u svemo tome.... severni Iranci u mnogim antropoloskim elementima dosta lice na Srbe. Na to su naucnici ukazivali jos pre 70-80 godina. I sam sam imao priliku da se u to uverim.

Evo ti link na studiju.
http://www.zazaki.org/files/Kurds.pdf

Zazaki žive i u Iranu, iranske su jezičke grupe tako da to nije ništa čudno. A za Zazaki narod se i kaže da je migrirao iz sjevernoiranske pokrajine Gilan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gilan_Province

Evo ti link na studiju.
http://www.zazaki.org/files/Kurds.pdf

Zazaki žive i u Iranu, iranske su jezičke grupe tako da to nije ništa čudno. A za Zazaki narod se i kaže da je migrirao iz sjevernoiranske pokrajine Gilan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gilan_Province

Nisam te pitao za tu studiju vec za Teheran i Dargince. Ovu smo ovde vec raspravljali.
Ako su migrirali iz Irana, zar ti ne bi bilo cudno da tamo nije ostalo I2*?
Govorim o I2* posto oni i jesu najverovatnije I2*.

Ako pogledas malo bolje na pojedine Irance, videces da imaju jako mnogo slicnosti sa nasim ljudima. Zbog toga ti i govorim da me uopste nebi iznenadio veliki procenat I2 u tom podrucju (severozapadni Iran).

да, антрополошки елементи карактеристични за припаднике тзв. медитеранске расе илити E1b.

Глупост,медитеранска раса нема ништа са Е1б1б,она може бити и И хаплогрупе,зато што је Медитерански Расни Тип само прогресивнија варијанта Нордијског,док је логично Нордијски рецесивнија и депигментована грана Медитеранског.Укратко су потекли од исте "мајке".

Ако мислиш на данашњу медитеранску расу и њен изглед Грка,Шпанаца и Италијана,ни она не може имати никакве везе са Е1б1,зато што ми уопште не знамо како су оригинални носиоци те хаплогрупе изгледали,а то што данас већина оних који је носе јесу црни ко угаљ или загорели не може нам ништа значити,поготову не на једној хетерогеној средини каква је Балкан.

A za E1b si u pravu.

Nisu Sloveni, ali.....

Kurdi govore kurdskim jezikom koji je varijanta staropersijskog , inače indoevropskog jezika uklješteni između dva neindoevropska jezika turskog i arapskog. Prema afinitetu, persijski jezici su , posle baltskih najbliži slovenskim jezicima i samo poklapanje haplotipova uopšte nije iznenađenje zato što su Kurdi živeli, i žive izolovani od Arapa i Turaka, odnosno ne vole da se druže s njima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back