Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
barbarogenius:
Она мапа је нешто непрецизна око Паганије и Захумља, јер је Имота превелика, а не виде се жупе Велика и Вечерић који су у Србији, западно од Неретве и северно од Паганије (и, је ли, источно од Имоте).
Је ли мапа из ИСН?
Податке које наводим узимам из Историјског аталаса.

srpsko pleme je bilo primarno I2a2-Din-S. Eto odakle. U ta vremena se vodilo racuna o krvnom srodstvu. I obrati paznju.... Din-S je strogo i iskljucivo vezan za Srbe za razliku od drugih slovenskih naroda gde imas Din-N ali je Din-S u zanemarivom postotku.

Vrsili su analizu rodbine. Znalo se ko je kome rodjak..

Izvini, brate ali ovo je vanvremenska glupost koju si odvalio, sestrojepci? Pa su se tek kad su došli na Balkan setili da idu u sedmo selo da se žene? I daj mi molim te neki link za starovekovni i ranosrednjevekovni FILTER za haplogrupe da vidim kako to jedno pleme može da bude I2a2 i da se tako očuva. Moraš da misliš dobro i da promađeš novi model, jer je ovaj mnogo sličan onom o pola sela koje je naselilo ceo Balkan.

Poslednja izmena:
Она мапа је нешто непрецизна око Паганије и Захумља, јер је Имота превелика, а не виде се жупе Велика и Вечерић који су у Србији, западно од Неретве и северно од Паганије (и, је ли, источно од Имоте).
Је ли мапа из ИСН?
Податке које наводим узимам из Историјског аталаса.
Da iz ISN, zasnovana na Porfirogenitu. velika i veceric su zupe spomenute u LPD, dakle to je stanje iz 12-13 veka kada je doslo do sirenja srpske drzave u preko srednje i gornje neretve, Porfirogenit pokazuje starije stanje, iz 10 veka kada je granica jasno oznacena na Neretvi kao sto kazuje moj gornji citat. Tako LPD npr ne pominje Paganiju koja u njegovo vreme vise ne postoji kao zaseban oblast ali definitivno postoji u Porfirogenitovo vreme. dakle LPD ne moze da se koristi kao izvor za stanje granica u 10. veku, to moze biti samo Porfirogenit.

barbarogenius

Navedi slobodno ta istrazivanja.

Kada sam rekao istrazivanja., mislio sam na rezultate testova koje vrse pojedinci. Izvinjavam se ako sam bio nejasan.

Procitaj ti moj odgovor, pa razmisli. datumi samo potvrdjuju da oni koji citiraju ne prihvataju kojekakve nebuloze, vec kriticki analiziraju i prihvataju ono sto je tacno.

Nista se tamo razumno ne tvrdi. Citirati Primorca i Marjanovica i njihove (politicke) radove od pre 7-8 godina sa danasnje tacke gledista je prilicno degutantno.

Uostalom, pronadji u citiranoj studiji gde se tvrdi da su I2a2 ziveli u kontinuitetu na Balkanu?

Ne, to samo znaci da je nestrucan.

Ali su primorac i Marjanovic vrhunac europske znanosti proistekle na tradicijama tisucljetnje intelektualne zbilje u Hrvata. Ma daj, covece.......

Investigator ti je lepo napisao kakav je status Nortdvedta u naucnim krugovima, svidjalo se to tebi ili ne.

BTW u dosta sam dobrim odnosima sa prof. Kljosovom. Covek je profa na Harvardu. I onda ti upane neki zeleni prcipevac iz bosne i proglasi ga neznalicom, cetnikom i panslovenskim ekstremistom samo zbog toga sto mu se ne dopadaju rezultati koje je dobio svojim radom.

A I2a2 je ocigledno bila mnogo brojnija samo medju Srbima u svoj toj slovenskoj masi., smesno.

A kako ti gledas na formiranje jezgra nekog plemena? Po tvom tumacenju, u ta vremena su dovodili i kurtu u murtu da orgijaju sa svojim zenama, jel' tako?

Stvarno, jel ti znas sve trenutno zive direktno muske potomke tvog direktnog muskog pretka u desetom kolenu? Jel zna iko ovde?

Znam u 8-om

koji je to genetski marker koji razdvaja Din-S od Din-N i navedi clanke koji pokazuju njihovu frekvenciju medju Srbima i drugim slovenskim narodima.

dobio si odgovor.
I dosadan si sa tim clancima.
Koja je razlika izmedju studije koja se dobije kao rezultat uzimanja uzoraka na terenu i studije koja se radi na osnovu dostupnih baza haplotipova?
Ajde molim, te objasni mi ovo....

Recimo to ovako, da Rusiju sutra izbombarduje nuklearnim bombama i ostane 250,000 Rusa, njih 25,000 bi imalo I2a2 naspram 100,000 hercegovaca. Apsolutni brojevi su irelevantni.

Tebi su samo vazni brojevi koji se tebi cine primamljivim za podkrepljenje tvoje hipoteze. Video sam vec da je uzaludan posao s tobom voditi neku ozbiljniju raspravu.

Opet te molim, sta definise to sto ti nazivas Din-S? Koje istrazivanje koristis da potkrepis svoje tvrdnje, jedino geneticko istrazivanje Hercegovaca ( http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964/F2.large.jpg ) na koje se stalno pozivate je izvrseno 2005. na uzorcima iz Sirokog Brijega i Mostara ( dakle Hrvati i mozda koji musliman ), po ovome to sto ti nazivas Din-S je I1b* po staroj nomenklaturi, a po novoj to je citava I2. Sta je onda Din-N? Dalje, podaci iz ove jedine meni pozante studije ne pokazuju varijanse Din-S, sta god to bilo, vec varijanse citave I haplogrupe.

copy'n'paste
Koja je razlika izmedju studije koja se dobije kao rezultat uzimanja uzoraka na terenu i studije koja se radi na osnovu dostupnih baza haplotipova?

Da ti ja kazem jednu od razlika... Marjanovic i Primorac su se umudrili da za reprezentativni uzorak iz Trebinja uzmu muslimane i ni jednog jedinog Srbina. Pogledaj samo na kartu gde su radjeni uzorci pa ce ti sve biti jasno.

Na kraju ako cemo tako to znaci da su Hrvati iz Sirokog Brijega u stvari pravi Srbi dok Srbi iz Srbije sa dvaput manjom frekvencijom I2 ustvari u stvari i nisu pravi Srbi.

i sta tebi tu nije jasno? Ti Hrvati su obicni politicki Hrvati, vatikanska pesadija. U politickom smislu oni su Hrvati ali u etnickom su Srbi. Politiku mogu da promene ali ne mogu promeniti krv svojih predaka.

Imas na forumu brojne teme koje ce ti pokazati kime su se smatrali mnogi Hrvati pre jos 100 godina.

Danasnja Hrvatska nacija nije nista drugo vec politicki projekat Vatikana i Beca u kojem su i jedni i drugi videli interese za sebe. Stokavci, kakjavci i cakavci... ne mogu biti iz jednog etnosa.

Izvini, brate ali ovo je vanvremenska glupost koju si odvalio, sestrojepci? Pa su se tek kad su došli na Balkan setili da idu u sedmo selo da se žene? I daj mi molim te neki link za starovekovni i ranosrednjevekovni FILTER za haplogrupe da vidim kako to jedno pleme može da bude I2a2 i da se tako očuva. Moraš da misliš dobro i da promađeš novi model, jer je ovaj mnogo sličan onom o pola sela koje je naselilo ceo Balkan.

Pa ajde ti pokusaj da nam docaras kako se moglo formirati jedno pleme u proslosti?

Svako pleme ima svojou izrazenu haplogrupu. Nije mi jasno sta tebi ovde nije jasno?
Uostalom, pokazi gde jos imamo Din-S u vecem procentu pomimo Srba (Hrvate, Crnogorce i Bosnjake u ovo ne recunam)?

Da iz ISN, zasnovana na Porfirogenitu. velika i veceric su zupe spomenute u LPD, dakle to je stanje iz 12-13 veka kada je doslo do sirenja srpske drzave u preko srednje i gornje neretve, Porfirogenit pokazuje starije stanje, iz 10 veka kada je granica jasno oznacena na Neretvi kao sto kazuje moj gornji citat. Tako LPD npr ne pominje Paganiju koja u njegovo vreme vise ne postoji kao zaseban oblast ali definitivno postoji u Porfirogenitovo vreme. dakle LPD ne moze da se koristi kao izvor za stanje granica u 10. veku, to moze biti samo Porfirogenit.
Али у време писања ЛПД те области више не постоје као посебне политичке целине (сем можда Захумља) - тако да оно што ту пише може да представља "конститутивне" делове тих области. ЛПД и DAI не искључују једно друго по том питању, него се управо допуњују.

Цитат који си ти постоави, ставља границу Захумља на на Неретву (што сам уосталом и ја указао Кору и Кринки5), али исто тако DAI каже да се Србија према Имоти граничи са Хрватском (тј Имота је у Хрватској) - источно од Имоте и западно од Неретве постоје жупе Велика и Вечерић, које по томе могу припадати или Паганији или Србији, с тим што и DAI и ЛПД стављају Паганију ближе уз море, са мањим залеђем, тј без ове две жупе.

Tebi crnogorče očito nije poznata velika razmjena stanovništva izmedju hrvatske i bosne u 17 kada je iz slavonije i dalmacije istjerano preko 300 tisuća hrvata muslimana u bosnu,bosanci su nama zauzvrat darovali isto toliko katolika. Kao što vidiš na genetskoj karti Bih i hrvatske ništa se bitno nije prominilo posli toga jer i mi i oni smo zapravo isti. Samo nas vjera dili. Dok u sjevernoj bosni i slavoniji ima malo više R1a ovamo doli prevladava I2a2 bez obzira na naciju.

Kada sam rekao istrazivanja., mislio sam na rezultate testova koje vrse pojedinci. Izvinjavam se ako sam bio nejasan.
Daj rezime tih pojednicanih istrazivanja na Srbima i drugim navodima koje ste navodili ovde, publikovane. Jakoliko vidim sluzite se brojevima iz druguh istrrazivanja da potvrdite svoje teorije iako se ti brojevi ne odnose na hg za koju vi tvrdite.
Nista se tamo razumno ne tvrdi. Citirati Primorca i Marjanovica i njihove (politicke) radove od pre 7-8 godina sa danasnje tacke gledista je prilicno degutantno.

Uostalom, pronadji u citiranoj studiji gde se tvrdi da su I2a2 ziveli u kontinuitetu na Balkanu?
Znaci to je degutantno?! Ali vi koristite rezultate njihovih iistrazivanja! Od njih uzimate brojeve za vase tvrdnje! Od njih i Nordvet uzima podatke i brojeve! A to nije degutantno! odkle vam brojka 60% izvesne haplogrupe kod Hercegovaca ili 40% posto kod Srba? Nordvet ti javio telefon? Posto on te brojke nigde ne navodi! Ajde ljudi uozbiljite se malo i manite amaterizma, dajte linkove za objavljene naucne radove sa brojkama pa cemo da raspravimo.
Investigator ti je lepo napisao kakav je status Nortdvedta u naucnim krugovima, svidjalo se to tebi ili ne.
Ja ne vidim da taj covek ima ikakav status u naucnim krugovima osim u vasim postocvima, nema ni jedan znacajan naucni rad i niko ziv ga ne citira.
A kako ti gledas na formiranje jezgra nekog plemena? Po tvom tumacenju, u ta vremena su dovodili i kurtu u murtu da orgijaju sa svojim zenama, jel' tako?
Znaci svako pleme ima svoju haplogrupu, to znaci da medju Slovenima treba da ima bar 100-150 razlicitih haplogrupa, za svako pleme po jedna!! Bravo. a ti ocigledno smatras i da pleme nastaje od jednog coveka koji se razmnozava u nedogled i u svoju grupu apsolutno ne prima strance, sem zena. Dakle tu se radi o jednoj velikoj incestuoznoj masi ljudi sem ako svoje cerke ne ubijaju ili proteruju iz sela kako bi izbegli mesanje. To bi onda znacilo i da luzicki Srbi kao isto pleme treba da imaju 60-70% I2a2, međutim oni nemaju ni priblizno. Da li to znaci da oni nisu 'dobri Srbi posto su dozvolili drugima da se mesaju sa njima, a da li to znaci da smo mi u stvari najgori Srbi posto prekrsismo hiljadugodisnju tradiciju nasih predaka pa se pomesasmo sa sljamom pa tako sad imamo 30% I2a2 u poredjenju sa Srbendama iz Sirokog Brijega i Mostara koji su sacuvalicistotu jos iz Pripjatske mocvare...?
Sve trenutno zive? Pa koliko ih ima, ajd.
dobio si odgovor.
I dosadan si sa tim clancima.
Ima, posto prvu mogu da procitam a drugu ne mogu,. shodno tome, druga za mene ni ne postoji dok mi se ne pokaze. A vi ste dosadni sa vasim ne navodjenjem icega.
Tebi su samo vazni brojevi koji se tebi cine primamljivim za podkrepljenje tvoje hipoteze. Video sam vec da je uzaludan posao s tobom voditi neku ozbiljniju raspravu.
Kielo grozdje, sladak limun. Ajd uozbilji se pa se vrati.
Da ti ja kazem jednu od razlika... Marjanovic i Primorac su se umudrili da za reprezentativni uzorak iz Trebinja uzmu muslimane i ni jednog jedinog Srbina. Pogledaj samo na kartu gde su radjeni uzorci pa ce ti sve biti jasno.
Pa ti ne znas ni da citas, bogme. Uzorci uzeti iz Sirokog Brijega i Mostara, gde vide Trebinje? A karta pokazuje sto pokazuje, dve grupe uzoraka iz podrucja zapadno od Neretve koje ni po jednom izvoru nije bilo naseljeno Srbima pre 15. veka najranije.
i sta tebi tu nije jasno? Ti Hrvati su obicni politicki Hrvati, vatikanska pesadija. U politickom smislu oni su Hrvati ali u etnickom su Srbi. Politiku mogu da promene ali ne mogu promeniti krv svojih predaka.
A svi ostali Srbi koji nemaju I2a2 su politicki Srbi koji nemaju nista sa Srbima, dakle nas ili vas 60%? Svaka cast, ovo ni Hrvat ne bi castio.
Dakle da rezimiramo, posto u jednom uzorku Hrvata i muslimana iz zapadne Hercegovine frekvencija I2a2 iznosi 63% a po drugom samo Hrvata 73% to znaci da ta haplogrupa predstavlja u stvari Srbe iako po najstarijem izvoru Srbi ne zive u tom delu Hercegovine, s druge strane Srbi iz Banjaluke i Beograda sa svojih 29-34.5% iste grupe su u stvari samo politicki Srbi a genetski su sta? Hrvati, Bugari, Vlasi?
Али у време писања ЛПД те области више не постоје као посебне политичке целине (сем можда Захумља) - тако да оно што ту пише може да представља "конститутивне" делове тих области. ЛПД и DAI не искључују једно друго по том питању, него се управо допуњују.

Цитат који си ти постоави, ставља границу Захумља на на Неретву (што сам уосталом и ја указао Кору и Кринки5), али исто тако DAI каже да се Србија према Имоти граничи са Хрватском (тј Имота је у Хрватској) - источно од Имоте и западно од Неретве постоје жупе Велика и Вечерић, које по томе могу припадати или Паганији или Србији, с тим што и DAI и ЛПД стављају Паганију ближе уз море, са мањим залеђем, тј без ове две жупе.
Jok, ne kaze to jedino kaze da se Zahumlje sa severne strane prema planinama granici sa Hrvatskom a da je Imota zupa u Hrvatskoj i da se Hrvatska prema Livnu granici sa Srbijom. U svakom slucaju kombinujuci ove dve informacije vidimo da je kraj severno od Imote, zapadno od Neretve i juzno od Livna ( ukljucujuci i Livno, u granica je isla severno od Livna ) definitivno pripada Hrvatskoj. Veceric i Velika se javljau kasnije u LPD kada su te zupe vec mogle biti u sastavu Humske oblasti kojom vladaju Desa i posle Miroslav. Ali to je 12. vek. A oblasti definitivno postoje, u otprilike isto vreme imas zupana Grda u Travuniji i Desu u Zahumlju, prvi pored Zahumla vlada i Srbijom drugi je pod vlascu zetskog kneza Mihajla. Dve odovojene politcke celine. Dakle, svaki izvor pokazuje stanje iz svog vremena jedn polovinu 10 a drugi 12. ili 13. vek, nas interesuje najstarije stanje a po tom stanju obast u pitanju je u Hrvatskoj.

Poslednja izmena:
Ako si dinarac(genetski) srbin nisi
Čoviče,otidji u okolicu Peći i Novog Pazara (ako još možeš) pa vidi kako izgledaju ljudi tamo.tamo su centri srbske srednjovjekovne države a bogami i centri E3b
Ako se možeš poistovjetit s njima fizički i genetski onda ti skidam kapu.

Samo da dodam ispravku, posto vidim da nužno poistovećuješ ortodox sa Srbima i Srbijom. Gle. ta podela je nastala tek u 11. veku, pre toga su bili katolici , a i nakon toga su bili svi katolici, pa posle pod Vizantijom okrenuti .... Ovde se priča o periodu pre svega toga tako da su oni u to vreme bili verovatno i šamani i pratili staru tradiciju i verovanje. Nema to veze sa crkvama i time što stalno pričaš.

Kor@ kako to da hrvati koji imaju 51% haplogrupe I nemogu biti jedan etnos a eto srbi koji imaju 1/3 mogu bit jedan etnos.
Bravo meštre! Stručan si za popizdit. Shebaće te dr. Primorac, samo polako..

Srbi po jedinom istrazivanju radjenom bez Kosova (ujedno i najvecem) imaju 47% I dok ga Hrvati imaju manje za par procenata.

I ne vidim kakve to veze ima sa etnosom? Jesu ili cakavci, stokavci i kajkavci mozda jedan etnos?!? I sto je najzanimljivije, sve te tri gurpacije imaju razlicite preovladjavajuce haplogrupe.

A sto se tice Din-S, on moze biti jedino ili srpski ili hrvatski. Nema ni teorijske sanse da je bio i kod jednih i kod drugih u isto vreme. Taj Din-S je kao sto znas vezan za stokavske dijalekte.

a raznih Primoraca se ja ne bojim. Vise bi vi sami trebali da ih se bojite posto sto vas dublje i duze budu zavlacili u laz, to ce vam treznjenje biti bolnije.

P.S. zar nije mao cudno da su najvece ustase bile iz redova I2a2? Isto onako kako su janicari bili najlojalnije sluge turskog sultana. To ti se zove konvertitski sindrom, prijatelju.

Poslednja izmena od moderatora:
Tebi crnogorče očito nije poznata velika razmjena stanovništva izmedju hrvatske i bosne u 17 kada je iz slavonije i dalmacije istjerano preko 300 tisuća hrvata muslimana u bosnu,bosanci su nama zauzvrat darovali isto toliko katolika. Kao što vidiš na genetskoj karti Bih i hrvatske ništa se bitno nije prominilo posli toga jer i mi i oni smo zapravo isti. Samo nas vjera dili. Dok u sjevernoj bosni i slavoniji ima malo više R1a ovamo doli prevladava I2a2 bez obzira na naciju.

Poredis Bosnu ,i Rasku oblast u kojoj su mahom Albanci i nesto malo Srba koji su poislamljeni :roll:
Jako mi je poznato jer sam imao priliku da razgovaram sa jednim covekom iz Cazina ili okolin ,ne secam se tacno ,koji tvrdi da je potomak lickih Srba .Pa sada mi nije jasno bas koga ste to razmenjivali :per:

Srbi po jedinom istrazivanju radjenom bez Kosova (ujedno i najvecem) imaju 47% I dok ga Hrvati imaju manje za par procenata.
Koje istrazivanje?
A sto se tice Din-S, on moze biti jedino ili srpski ili hrvatski. Nema ni teorijske sanse da je bio i kod jednih i kod drugih u isto vreme. Taj Din-S je kao sto znas vezan za stokavske dijalekte.
Koja su to istrazivanja koja proucavaju frekvenciju ovih dinova medju pomenutim nacijama?

barbarogenius

Koje istrazivanje?

Jedino istrazivanje radjeno sa Srbiju i CG, radjeno prosle godine. Koje jos moze da bude?

Koja su to istrazivanja koja proucavaju frekvenciju ovih dinova medju pomenutim nacijama?

Kome nike leno da proseta po otvorenim bazama haplotipova kojih ima dosta u slobodnom dostupu, isti se moze i uveriti u sve sta mu je potrebno. Sta vise, istrazivanja koje rade razni univerziteti su po pravilu u manjoj rezoluciji od haplotipova dobijenih kroz komercijalno testiranje.

BTW, ne rece mi za razliku izmedju ona dva tipa istrazivanja?

U hrvatskoj:
R1a -uglavnom doseljenici iz srednjeg vijeka
R1b- uglavnom ostatci romana , nešto kelta na sjeveru
E3b- isto ostatci romana i grka ,od toga i nešto malo doseljenih vlaha u 15-17 st.
I2a2 dinarci,stari dalmati (nisu sami sebe nikad zvali ilirima pa ih neću zvati ni ja)

R1a KRANJCI ( Karantanci)
R1b - Avaro- bugarski Hrvati - Kluk, Muhol Porga Borna
E1b ostaci romanskog stanovništva i doseljeni italijani i Šiptari
I2a2 - Čarnojevićevci

Jedino istrazivanje radjeno sa Srbiju i CG, radjeno prosle godine. Koje jos moze da bude?
Super, postavi. kao i ona za Hrvate iz zapadne Hercegovine.
BTW, ne rece mi za razliku izmedju ona dva tipa istrazivanja?
Prva su objavljena i svako moze da ih procita i proveri, druga su neobjavljena, ne mogu da ih procitam i proverim. Sem ako ne mozes da das neki link za bazu haplotipova zasnovanih na pojedinacnim privatnim uzorcima Srba.

E lesandre,lesandre...di si ti utuka 6000 postova ovdi. R1b su ti avari??
)
Bugari su predominantno R1b ( da ne govorim o ostalim stanovnicima Kavkaza), ni jedan od njih nije omirisao Španiju:per:

Dobro je napomenuti i haplogrupu G kod pravih Hrvata koja je došla sa R1b i koja je istinski pokazatelj doseljavanja u HORDAMA.
imaš iskrivljenu sliku o balkanskom R1b koji je drugog porekla u odnosu na Evropski, koji je opet drugog porekla u odnosu na iberski.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back