Kada sam rekao istrazivanja., mislio sam na rezultate testova koje vrse pojedinci. Izvinjavam se ako sam bio nejasan.
Daj rezime tih pojednicanih istrazivanja na Srbima i drugim navodima koje ste navodili ovde, publikovane. Jakoliko vidim sluzite se brojevima iz druguh istrrazivanja da potvrdite svoje teorije iako se ti brojevi ne odnose na hg za koju vi tvrdite.
Nista se tamo razumno ne tvrdi. Citirati Primorca i Marjanovica i njihove (politicke) radove od pre 7-8 godina sa danasnje tacke gledista je prilicno degutantno.
Uostalom, pronadji u citiranoj studiji gde se tvrdi da su I2a2 ziveli u kontinuitetu na Balkanu?
Znaci to je degutantno?! Ali vi koristite rezultate njihovih iistrazivanja! Od njih uzimate brojeve za vase tvrdnje! Od njih i Nordvet uzima podatke i brojeve! A to nije degutantno! odkle vam brojka 60% izvesne haplogrupe kod Hercegovaca ili 40% posto kod Srba? Nordvet ti javio telefon? Posto on te brojke nigde ne navodi! Ajde ljudi uozbiljite se malo i manite amaterizma, dajte linkove za objavljene naucne radove sa brojkama pa cemo da raspravimo.
Investigator ti je lepo napisao kakav je status Nortdvedta u naucnim krugovima, svidjalo se to tebi ili ne.
Ja ne vidim da taj covek ima ikakav status u naucnim krugovima osim u vasim postocvima, nema ni jedan znacajan naucni rad i niko ziv ga ne citira.
A kako ti gledas na formiranje jezgra nekog plemena? Po tvom tumacenju, u ta vremena su dovodili i kurtu u murtu da orgijaju sa svojim zenama, jel' tako?
Znaci svako pleme ima svoju haplogrupu, to znaci da medju Slovenima treba da ima bar 100-150 razlicitih haplogrupa, za svako pleme po jedna!! Bravo. a ti ocigledno smatras i da pleme nastaje od jednog coveka koji se razmnozava u nedogled i u svoju grupu apsolutno ne prima strance, sem zena. Dakle tu se radi o jednoj velikoj incestuoznoj masi ljudi sem ako svoje cerke ne ubijaju ili proteruju iz sela kako bi izbegli mesanje. To bi onda znacilo i da luzicki Srbi kao isto pleme treba da imaju 60-70% I2a2, međutim oni nemaju ni priblizno. Da li to znaci da oni nisu 'dobri Srbi posto su dozvolili drugima da se mesaju sa njima, a da li to znaci da smo mi u stvari najgori Srbi posto prekrsismo hiljadugodisnju tradiciju nasih predaka pa se pomesasmo sa sljamom pa tako sad imamo 30% I2a2 u poredjenju sa Srbendama iz Sirokog Brijega i Mostara koji su sacuvalicistotu jos iz Pripjatske mocvare...?
Sve trenutno zive? Pa koliko ih ima, ajd.
dobio si odgovor.
I dosadan si sa tim clancima.
Koja je razlika izmedju studije koja se dobije kao rezultat uzimanja uzoraka na terenu i studije koja se radi na osnovu dostupnih baza haplotipova?
Ajde molim, te objasni mi ovo....
Ima, posto prvu mogu da procitam a drugu ne mogu,. shodno tome, druga za mene ni ne postoji dok mi se ne pokaze. A vi ste dosadni sa vasim ne navodjenjem icega.
Tebi su samo vazni brojevi koji se tebi cine primamljivim za podkrepljenje tvoje hipoteze. Video sam vec da je uzaludan posao s tobom voditi neku ozbiljniju raspravu.
Kielo grozdje, sladak limun. Ajd uozbilji se pa se vrati.
Da ti ja kazem jednu od razlika... Marjanovic i Primorac su se umudrili da za reprezentativni uzorak iz Trebinja uzmu muslimane i ni jednog jedinog Srbina. Pogledaj samo na kartu gde su radjeni uzorci pa ce ti sve biti jasno.
Pa ti ne znas ni da citas, bogme. Uzorci uzeti iz Sirokog Brijega i Mostara, gde vide Trebinje? A karta pokazuje sto pokazuje, dve grupe uzoraka iz podrucja zapadno od Neretve koje ni po jednom izvoru nije bilo naseljeno Srbima pre 15. veka najranije.
i sta tebi tu nije jasno? Ti Hrvati su obicni politicki Hrvati, vatikanska pesadija. U politickom smislu oni su Hrvati ali u etnickom su Srbi. Politiku mogu da promene ali ne mogu promeniti krv svojih predaka.
A svi ostali Srbi koji nemaju I2a2 su politicki Srbi koji nemaju nista sa Srbima, dakle nas ili vas 60%? Svaka cast, ovo ni Hrvat ne bi castio.
Dakle da rezimiramo, posto u jednom uzorku Hrvata i muslimana iz zapadne Hercegovine frekvencija I2a2 iznosi 63% a po drugom samo Hrvata 73% to znaci da ta haplogrupa predstavlja u stvari Srbe iako po najstarijem izvoru Srbi ne zive u tom delu Hercegovine, s druge strane Srbi iz Banjaluke i Beograda sa svojih 29-34.5% iste grupe su u stvari samo politicki Srbi a genetski su sta? Hrvati, Bugari, Vlasi?
Али у време писања ЛПД те области више не постоје као посебне политичке целине (сем можда Захумља) - тако да оно што ту пише може да представља "конститутивне" делове тих области. ЛПД и DAI не искључују једно друго по том питању, него се управо допуњују.
Цитат који си ти постоави, ставља границу Захумља на на Неретву (што сам уосталом и ја указао Кору и Кринки5), али исто тако DAI каже да се Србија према Имоти граничи са Хрватском (тј Имота је у Хрватској) - источно од Имоте и западно од Неретве постоје жупе Велика и Вечерић, које по томе могу припадати или Паганији или Србији, с тим што и DAI и ЛПД стављају Паганију ближе уз море, са мањим залеђем, тј без ове две жупе.
Jok, ne kaze to jedino kaze da se Zahumlje sa severne strane prema planinama granici sa Hrvatskom a da je Imota zupa u Hrvatskoj i da se Hrvatska prema Livnu granici sa Srbijom. U svakom slucaju kombinujuci ove dve informacije vidimo da je kraj severno od Imote, zapadno od Neretve i juzno od Livna ( ukljucujuci i Livno, u granica je isla
severno od Livna ) definitivno pripada Hrvatskoj. Veceric i Velika se javljau kasnije u LPD kada su te zupe vec mogle biti u sastavu Humske oblasti kojom vladaju Desa i posle Miroslav. Ali to je 12. vek. A oblasti definitivno postoje, u otprilike isto vreme imas zupana Grda u Travuniji i Desu u Zahumlju, prvi pored Zahumla vlada i Srbijom drugi je pod vlascu zetskog kneza Mihajla. Dve odovojene politcke celine. Dakle, svaki izvor pokazuje stanje iz svog vremena jedn polovinu 10 a drugi 12. ili 13. vek, nas interesuje najstarije stanje a po tom stanju obast u pitanju je u Hrvatskoj.