Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li podataka koliki je procenat hercegovačkog DNK "starosedelački"?

Moj tip- 40-45% starosedelački, posebno Trebinje i Gacko. I možda Dubrave značajniji postotak. Nevesinje preko 55% slavenske haplogrupe

- - - - - - - - - -

U okviru Srpskog DNK projekta rađen je test 300 Hercegovaca (i onih koji su porijeklom iz Hercegovine)... nego, nešto su razvukli objavljivanje rezultata... k'o da je popis stanovništva u BiH :)

Mislim da bi trebalo biti gotovo u augustu ili do augusta (nisam zapamtio tačno, ali znam da je u pitanju august)

Ја мислим да резултати неће бити битно другачији од оних за Црну Гору. Велики број братстава у Херцеговини је заправо насељен из Старе Црне Горе, нарочито из црногорских Брда. Ево и Шешељ кога сте споменули је пореклом из Роваца. По мојим проценама: староседеоци око 40%.

Ја мислим да резултати неће бити битно другачији од оних за Црну Гору. Велики број братстава у Херцеговини је заправо насељен из Старе Црне Горе, нарочито из црногорских Брда. Ево и Шешељ кога сте споменули је пореклом из Роваца. По мојим проценама: староседеоци око 40%.

Biće rezultati značajno različiti od Crne Gore... to možemo reći na osnovu do sada testiranih Hercegovaca i na drugoj strani Starocrnogoraca i (dijela) Brđana... U Hercegovini je vjerovatno najniži procenat "starosjedilačkih hg" na srpskom etničkom prostoru...

A šta je tačno starosjedilački DNK?

Govorimo o haplogrupama na Y hromozomu... istina je da se za neke ne može sa sigurnošću reći da li su ili nisu "starosjedilačke"... ali od 3 najveće, dvije su sigurno došle sa starim Slovenima u 6. i 7. vijeku (sve najveće grane I2a i R1a) a jedna (E1b) je tu od ranije, tj preci nosilaca E1b su bili na prostoru današnjih srpskih zemalja prije toga.

Biće rezultati značajno različiti od Crne Gore... to možemo reći na osnovu do sada testiranih Hercegovaca i na drugoj strani Starocrnogoraca i (dijela) Brđana... U Hercegovini je vjerovatno najniži procenat "starosjedilačkih hg" na srpskom etničkom prostoru...

Могуће, видећемо. Тачно је ово што кажеш за досадашње резултате, али то су углавном резултати за Стару Херцеговину (западни део ЦГ). Сада ћемо коначно имати репрезентативан узорак за Херцеговину у Републици Српској.

Može nešto više informacija? Prvi put čujam za to.

Друштво српских родословаца "Порекло" у оквиру Српског ДНК пројекта тренутно учествује на пројекту који ради Биолошки инстит у Београду, а кроз који ће бити тестирано званично 400 људи (била је идеја једно време 500, али се од тога одустало, и вратило на почетну идеју од 400), 200 Срба из свих српских крајева, и 200 Срба из Херцеговине.

Прикупљање узорака је почело негде у арпилу, а ових дана треба да је приведено крају, ових привих ће званично 203, а за Херцеговце још не знам који ће тачно бити број, али свакако не испод 200. Друштво "Порекло" ће имати резултате, сад због кашењења, вероватно до средине септембра, а све ће бити јавно публиковано крајем ове или почетком следеће године.

На основу овог истраживања још не, тек ће се чекати резултати.

Znam, zato i pitam jesu li gotovi rezultati... bilo je nešto jeftino testiranje, osim 300 Hercegovaca, testirano je po toj niskoj cijeni i oko 100 "nehercegovaca"... meni se nikako ne da da testiram Y hromozom...

U okviru Srpskog DNK projekta rađen je test 300 Hercegovaca (i onih koji su porijeklom iz Hercegovine)... nego, nešto su razvukli objavljivanje rezultata... k'o da je popis stanovništva u BiH :)

Дакле, да поновим још једном, тестирано је оквирно 200 Срба из свих српских крајева и 200 Херцеговаца (већина покупљена доле на терену).

Mislim da bi trebalo biti gotovo u augustu ili do augusta (nisam zapamtio tačno, ali znam da je u pitanju august)

То би требало бити тако (+ једно пола месеца, због кашњења рада на тестирању, тек почињу ове недеље), с тим да ће резултати бити познати у оквиру "Порекла", али због научног рада који ће пропратити резултате тестирања, резултати ће бити "тајни" до краја ове или почетка следеће године.

Biće rezultati slični kao i kod Drobnjaka ili Banjana...

Не верујем; миграције Дробњака и Бањана су више ишле у правцу севера и североистока него југа и југозапада. РС Херцеговина је, кажем, доста насељавана староцрногорским и брдским племенима. Ја лично познајем пуно људи из Требиња и околине (Попово Поље) који су ми потврдили да су старином управо из ових племена. Не знам колико је овим истраживањем обухваћена Горња Херцеговина (Фоча, Калиновик); ту би резултати могли бити слични или идентични као у Дробњацима.

Не верујем; миграције Дробњака и Бањана су више ишле у правцу севера и североистока него југа и југозапада. РС Херцеговина је, кажем, доста насељавана староцрногорским и брдским племенима. Ја лично познајем пуно људи из Требиња и околине (Попово Поље) који су ми потврдили да су старином управо из ових племена. Не знам колико је овим истраживањем обухваћена Горња Херцеговина (Фоча, Калиновик); ту би резултати могли бити слични или идентични као у Дробњацима.

Кад је у питању ово тестирање, треба имати на уму да је ово циљно тестирање, што значи да су бирани родови који ће се тестирати. Дакле није случајни узорак, а то је управо зато како би се узроцима покрило што више родова, дакле материјала који је од користи за истраживање порекла породица. Херцеговина према досадашњим истраживањима има до 70% једне хаплогрупе, а у оних осталих 30% како су већ распоређене остале хаплогрупе. А шта је колико обухваћено, види се на карти, на карти су места порекла узоркованих. На карти недостаје можда још ~30ак родова, за које још нису објављени потпуни подаци. Списак тестираних је објављен на "Пореклу", ако не грешим, на јавном делу форума.

Poslednja izmena:

Naravno da ima porodica porijeklom iz stare Cg i Brda, naravno da je bilo raznih migracija... ali ima i starosjedilaca čiji preci su živjeli na prostoru istočne Hercegovine i prije Turaka... e pa zato su drugačiji rezultati u odnosu na Staru CG, Vasojeviće, Kuče, Klimente isl. koji su se mješali sa Arbanasima i Vlasima (mada i ostali Srbi u manjoj ili većoj mjeri su se miješali sa drugima).

I uglavnom su testirani Srbi iz Trebinja, Ljubinja, Bileće, Gackog, Nevesinja i Berkovića... kao i izbjeglice iz Mostara, Stoca i Čapljine... svega nekoliko porodica je sada testirano iz tzv. Gornje Hercegovine, ali mislim da od ranije ima dosta testiranih koji vuku porijeklo iz tih junačkih krajeva :)

Poslednja izmena:
Дакле, да поновим још једном, тестирано је оквирно 200 Срба из свих српских крајева и 200 Херцеговаца (већина покупљена доле на терену).

Je li u potonjem slucaju to ukljucivalo i pojedince hrvatske i bosnjacke narodnosti, ili samo srpske?

Je li u potonjem slucaju to ukljucivalo i pojedince hrvatske i bosnjacke narodnosti, ili samo srpske?

Колико је мени познато, тестирани су само они који се данас изјашњавају за Србе, а у верском смислу изгледа је тестиран и један католик, али још нисам сигуран како је до тога дошло. Главни циљ овог тестирања било је прикупљање генетичке грађе за генеалошка истраживања. Како је цео пројекат назван Српски ДНК пројекат, вероватно је из тог разлога било незгодно тестирати и данашње херцеговачке Хрвате и Бошњаке, иако ће и ово тестирање допринети разумевању порекла једног броја данашњих хрватских и бошњачких породица (нарочито по Босни, Славонији и Барањи).

Колико је мени познато, тестирани су само они који се данас изјашњавају за Србе, а у верском смислу изгледа је тестиран и један католик, али још нисам сигуран како је до тога дошло. Главни циљ овог тестирања било је прикупљање генетичке грађе за генеалошка истраживања. Како је цео пројекат назван Српски ДНК пројекат, вероватно је из тог разлога било незгодно тестирати и данашње херцеговачке Хрвате и Бошњаке, иако ће и ово тестирање допринети разумевању порекла једног броја данашњих хрватских и бошњачких породица (нарочито по Босни, Славонији и Барањи).

Pa čemu postoji marketing pobogu; sve se da uspješno sprovesti ukoliko se "proda". :D
No dobro.

Moj tip- 40-45% starosedelački, posebno Trebinje i Gacko. I možda Dubrave značajniji postotak. Nevesinje preko 55% slavenske haplogrupe

Mislim da je ovo dobar pokusaj prognoze. U svakom slucaju, bice negde izmedju rezultata iz Crne gore i Dalmacije :)

Bilo je mnogo migracija iz i u Hercegovinu. Jedni odlazili, drugi dolazili. Danas u Hercegovini zivi dosta stanovnistva poreklom iz geografske CG.

Ne znam odakle ti ovo za Nevesinje, mislim da se nece mnogo razlikovati od Gacka.

- - - - - - - - - -

eto, da sam procitao i tvoj post, ne bi morao da odgovorim u prethodnom :D

Bilo bi jako lepo kada bi Hrvati i Bosnjaci pristali na testiranje ali na zalost, to je nemoguca misija iz politickih razloga. Vec smo govorili o tome, postoji neverovatan podatak da je do sada samo jedan musliman iz ex YU nosilac "slovenske" haplogrupe R1a, i to Seknic iz Podgorice, valjda. Kada se zna da su neka ranija istrazivanja, recimo, ustanovila da u Zenici skoro svaki 4. muski stanovnik nosi tu haplogrupu, onda stvar postaje jasna. Ljudi se boje posledica.

Ionako je veliki udarac za raznorazne soviniste cinjenica da najveci broj stanovnistva sa ovog prostora ima isto poreklo.

Mislim da je ovo dobar pokusaj prognoze. U svakom slucaju, bice negde izmedju rezultata iz Crne gore i Dalmacije :)

Bilo je mnogo migracija iz i u Hercegovinu. Jedni odlazili, drugi dolazili. Danas u Hercegovini zivi dosta stanovnistva poreklom iz geografske CG.

Ne znam odakle ti ovo za Nevesinje, mislim da se nece mnogo razlikovati od Gacka.

He he:rumenko: vidi se da nisam iz Hercegovine. Uz Trebinje sam mislio na Bileću a napisao Gacko. Ko ne misli taj i greši.
Koliko sam mogao da vidim, u Hercegovini je došlo do prilične depopulacije u vreme dolaska Turaka. Pretpostavljam da je najviše stradalo župsko (po mojoj pretpostavci slavensko stanovništvo) dok su Vlasi u svemu tome prošli sa manji gubicima. Zato očekujem nešto veći postotak starosedelačkih grupa na tom prostoru.
Sa druge strane, onaj ostotak o 55% I2a1b u Nevesinju sam izvukao zbog zapadne Srbije, u kojoj ta haplogrupa preteže. Ako uzmemo da je ta haplogrupa morala doći sa neke strane, najizglednija mi izgleda visoka Hercegovina, i to celi prostor od Nikšića do Nevesinja uključujući i Gacko.

Iznenađuje me što se dosad nisu pojavili Hercegovci J2b M205 i N1a. Što se tiče ostalih grupa osećam da bi G2a i J2a mogli da iznenade.

Bileca bi trebala da ima dosta I2a, naseljeno je dosta stanovnistva iz Stare Crne Gore, Ceva dobrim delom. Trebinje, Ljubinje i Berkovici su kandidati sa najvise starosedelacke genetike. Nevesinje i Gacko ocekujem da prate Bilecu.

Билећа је према досадашњим објављеним узоркованим слабо тестирана, не знам да ли ће се нешто променити до објаве коначног списка узоркованих, али до сада од свих места најмање је обрађена управо Билећа..

Bilo bi jako lepo kada bi Hrvati i Bosnjaci pristali na testiranje ali na zalost, to je nemoguca misija iz politickih razloga. Vec smo govorili o tome, postoji neverovatan podatak da je do sada samo jedan musliman iz ex YU nosilac "slovenske" haplogrupe R1a, i to Seknic iz Podgorice, valjda. Kada se zna da su neka ranija istrazivanja, recimo, ustanovila da u Zenici skoro svaki 4. muski stanovnik nosi tu haplogrupu, onda stvar postaje jasna. Ljudi se boje posledica.

Ionako je veliki udarac za raznorazne soviniste cinjenica da najveci broj stanovnistva sa ovog prostora ima isto poreklo.

Ха,ха, не могу да опишем са каквим сам уживањем читао коментаре разних нацоша по форумима и посматрао како се батргају да помире одређене чињенице. Како сад прихватити чињеницу да је најзаступљенија хаплогрупа код Срба, И2а, доминантна код ''омражених'' Хрвата, или Е1б, друга по заступљености, којој припада и сам њихов идеолошки отац, доминантна код косовских Албанаца. Комедија:hahaha:

Ха,ха, не могу да опишем са каквим сам уживањем читао коментаре разних нацоша по форумима и посматрао како се батргају да помире одређене чињенице. Како сад прихватити чињеницу да је најзаступљенија хаплогрупа код Срба, И2а, доминантна код ''омражених'' Хрвата, или Е1б, друга по заступљености, којој припада и сам њихов идеолошки отац, доминантна код косовских Албанаца. Комедија:hahaha:

Ne kod svih Hrvata i ne kod svih Srba. U tome i jeste lepota genetike, da ima svoju istoriju. Ne treba likovati oko nečijih rezultata, inače prođeš ovako:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back