sve ovo je bilo jasno i pre genetike..
npr. redosled naseljavanja Britanije...
http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Alexander_Mackenzie#Racial_origin_of_British
http://forum.krstarica.com/showthread.php/677852-Etnolo%C5%A1ke-sli%C4%8Dnosti-i-razlike-Srba-sa-drugim-narodima?p=28888303&viewfull=1#post28888303
iako ne možemo antropološke karakteristike direktno povezati samo sa nasledjivanjem po direktnoj muškoj liniji
trebamo imati u vidu da se nekad haplogrupe nisu mešale toliko kao u novijoj istoriji..pa je ranije direktna muška linija bila dobar reprezent udela i bočnih linija i uticaja u nekoj populaciji
.
očigledno je da R1a grupa karakteriše širokoglave tj. alpinsku rasu dok R1b grupa tipična za dugoglave ...
uostalom čak i reč Tysk kao nekad korišćena alternativa za Dojč znači upravo kockastoglavi...
a zna se odavno da su dugoglavi u Britaniju došli tek oko 2500 BC... (R1b?)
i da su pre njih tu bili prvo zapadni Mediteranci nalik na Baske (iako su ovi danas dominantno R1b vrlo je verovatno da se radi o preotetom genetskom pulu i da se radi o izvorno I2a M26 ljudima) ...
a zatim alpinski (R1a?) i ljudi sa eskimo crtama (N?...)
i posle njih kavkaski tip (G2?)
i tek onda 2500 BC kockastoglavi (R1b?)
da se razumemo mislim da se nikakva prava na teritorije ne mogu izvoditi iz daleke prošlosti...
i nemam ništa protiv R1b... čak naprotiv smatram da je od svih haplogrupa upravo R1b verovatno najviše doprinela modernoj civilizaciji... mada mislim da postoji i mračna strana tog uspeha jer se radi o populaciji koja se tradicionalno još od stare Grčke i ranije oslanjala na kolonijalizam i rad robova više nego ijedna druga haplogrupa.... ta mračna strana je verovatno i zaslužna za svetlu stranu...jer civilizaciju stvara upravo slobodno vreme...a njega imaju u onim državama gde rade pre svega robovi...da starogrčke zemlje nisu počivale na robovlasničkom uređenju pitanje je šta bi danas imali od civilizacije tamo...pri tome ne propagiram robovlasničko društvo i izrazito sam protiv bilo kakvih kastinskih sistema po bilo kom osnovu, ali mislim da bi bilo lepo da živimo u društvu gde bi radili pre svega roboti a gde bi se ljudi posvetili stvaranju civilizacije....danas je to sve više moguće...