Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada budemo uspeli da vezemo sva arheloska nalazista sa markerima koji nosili njihovi stanovnici, sve ce mnogo biti jasnije. Ako dobro poznajes vodece srpske arheologe, predlozi im da testiraju 9 sloja Vinca, da vidimo kajo grupa je ziveli u koji sloj, danas arheolozi nemju odgovor na to pitanje, koju hg pripadaju nasa arheoloska nalazista.

Govorim o arheološkoj vezi neolita kulture Starčeva (ili Lepenskog Vira) i neolita plodnog polumeseca (nema je).
Akademik Dragoslav Srejović zastupao je tezu da je neolit nastao u Lepenskom Viru (nezavisno).

eastcro.gif
cencro.gif
northcro.gif
westcro.gif
southcro.gif

I mozda je Baskijsi jezik R1b populacije koja je stigla u zapadnu Evropu, sto bi objasnilo malo slicnosti sa Kavkaskim.

Dobro da si pomenuo baskijski jezik. Vjerujem da je baskijski jedini preživjeli kojim su govorili nekadašnji kromanjonci u Evropi tj. pripadnici haplogrupe I. Bez obzira što su R1b muške linije danas dominantne kod Baska, haplogrupa I2a1 M26 predstavlja drugu grupu po brojnosti među Baskima, a ranosrednjovjekovni Baski čije su kosti analizirane imali su takođe I2a1 haplogrupu. Ženske linije su koliko mi je poznato kod Baska staroevropske.

Ovo govorim zbog činjenice da je zasad najprihvaćanija veza baskijskog sa istočno kavkaskim jezicima u tom smislu prije svega čečenskim. Poznato je da je haplogrupa J najzastupljenija procentualno upravo među populacijama istočnog Kavkaza sa nevjerovatnih 80-90% Iako sam često sasvnim sigurno govorio o J haplogrupi kao semitskoj, sve sam više uvjerenja da je ona originalno vezana za neke stare narode u gornjoj Mesopotamiji i Kavkazu, prije svega sa kraljevstvom Urartu i Huritima koji su govorili izumrlom grupom jezika koja niti je bila indoevropska niti semitska. To što su Semiti kasnije apsorbovali dobar dio J populacije u jezičkom smislu ne znači mnogo. Ono što je interesantno jeste da je praotac Abraham bio upravo iz kraljevstva Urartu( Ararat) tj. iz današnjeg turskog grada Edese.

Semitski jezici su srodni hamitskim i kušitskim jezicima (zona haplogrupe E) tj. spadaju u Afroazijske jezike. Današnji Semiti bi bar u jezičkom smislu bili prije E populacija nego J, što priličan procenat E haplogrupe među Jevrejima i Arapima i potvrđuje.

Poznato je da su I i J haplogrupa nastale iz zajedničke IJ haplogrupe, koja je skoro pronađena u određenom procentu u Iranu. Haplogrupa I je u Evropu došla po svoj prilici iz područja sjevernog Iraka , zapadnog Irana, Kavkaza i istočne Turske.

U tom smislu ne čudi ova jezička veza Baska i Čečena.

U svakom slučaju vrijedno istraživanja.

Dobro, a šta ti misliš, kada je E-V13 dospeo u Evropu i kako se proširio. Skoro svuda u Evropi (osim Britanije i Skandinavije) ga ima preko 5%.

I danas, tamo gde su dominanti (gde nije E V13 hg, lpopulacije drugog antroploškog tipa), ova populacija je populacija veštih trgovaca.
Po meni širenje po Mediteranu su započeli feničanski trgovci, a kasnije su se prateći trgovačke puteve, raširili po čitavoj Evropi.
Glavni impuls širenju ove hg dali su Rimljani.
Ovo za Rimljane iz družine Bele Pavlimira u CG, smatram realnom opcijom, s tim što bi vasojevići i Bjelopavlići, nsili samo hg, ali bi antropološki bili lokalni (možda dinarci).
Ako su se uvek širili temokom koji danas drže, pre dva milenijuma nije ih bilo previše.

Odakle je ovo? I odakle im ovoliko E1b? Uvek su "nalazili" duplo manje! (Naravno, kada su uzorke uvek uzimali iz južne hrvatske).

Ima li zbirne pite za celu Hrvatsku?

Malo sam se igrao sa podacima koji su objavljeni nedavno i o kojima smo vec govorili (postavljao sam ih ovde) Jedino nije bilo grafickog prikaza pa sam odlucio da to mlo korektujem.
Mislim da podaci po regionima govore mnogo vise nego podaci po ukupnoj teritoriji,

Vrlo je zanimljivo da je procenat E1b najmanji ubedljivo u juznoj Hrvatskoj, tamo gde bi ga trebali ocekivati u znatno vecem procentu nego u otalim delovima Hrvatske. Cak je i Primorac sugerisao da je juzna Dalmacija vecinski J-E-G. Imali smo tamo prisustvno Grka dosta dugo i za ocekivati je da ostavili jaci trag.

Mene licno je jako iznenadilo prisustvo cak 5% "romske" hg H u severnoj Hrvatskoj. To je izuzetno veliki procenat za evropske uslove.

Nisam te razumeo šta si hteo sa ovom tabelom iz rada Battaglia et al (2009). To je stara tabela koju većina učesnika na temi dobro poznaje. Štaviše, tabela koju si prikazao i nije dobra, autori su publikovali ispravku *(http://www.nature.com/ejhg/journal/v17/n6/full/ejhg200921a.html). Ispravnu tabelu sam prikazao na kraju posta.

Meni lično se ovaj rad uopšte ne dopada, iz više razloga.

ja ne vidim nikakvu razliku, pogotovo vezano za BH jer je isti broj uzoraka po etničkim grupama, kao i njihova raspodjela po haplogrupama a SVE PREPISANO od Marjanovićeve studije iz 2005.godine (link) i nema tu šta da ti se sviša ili ne sviđa, takvi su bili rezultati,
nažalost niko poslije nije izgleda nikakva NOVA istraživanja vršio u BH

I dalje mi nisi jasan. Hoćeš da kažeš da je Beli Pavlimir u družini imao E1b-V13 Rimljane, koji su raširili E1b-V13 kod nas?

Ne svi E1b V13, već oni iz crnogorskih brda i oni koji potiču od njih.
Malo pre toga je bio samo jedan Din S.
Prvo ovo je teško dokazivo, tim pre što postoji polemika da li je Blela Pavlimir, uopšte postojao. Oni koji su saglasni da jeste ljudima iz njegove družine pripisuju zasluge za izgradnju crkve sv Petra kod Novog Pazara.
Po legendi družina nije občna, već je reč o staroj Rimskoj plemićkoj porodici. I ako je Bela Pavlimir došao i osvoji vlast, teško da je to radio bez družine (Bodin je na primer imao grupu od 300 vitezova).

Ranije sam izneo tezu da su ideje "o jednom preživelom", neodržive jer bi tada imali dosta više hg, nego što je danas prisutno.
Zauzvrat sam ponudio ideju o privelegovanim muškarcima, plemićima, o vladajućim porodicama, čije muško potomstvo ima više šansi. Ova "ekipa" iz Rima zasigurno bi imala brojno potomstvo, s tim što bi njihovo potomstvo danas imalo lokalne antropološke karakteristike.

Verovatno je i u Vinči postojala kolonija E V13, jer je dokazano da su postojale jake trgovačke veze sa Mediteranom.

Ja sam šokiran! :eek:
Da li si se odšokirao?

Poslednja izmena:
E (sigurno E-V13) u Poljskoj nosi preko 6% populacije, to je skoro 2,5 milijona Poljaka, pa toliko o zabludi da je E-V13 siptarski.

ali je dokaz da je ILIRSKI, i to onoj teoriji po kojoj su iliri na Balkan došli sa sjevera 1200 pne što tvrdfi najbolja ikad napisana knjiga o Ilirima
Aleksandar Stipčević : ILIRI, odjeljak "Etnogeneza Ilira" klikni-čitaj

gdje si ovo našao
ja upravo o ovome i govorim cijelo vrijeme, da se Hrvatska morala istraživati po regijama kako je to rađeno u Njemačkoj, Italiji, španiji, Francuskoj, jer je etnički složena država
i pravo je ovo potvrdilo i moju tezu da su samo na sjeveru pravi Hrvati sa R1a koji su pobjegli sjeverno od turaka iz prvobitne Hrvatske u Dalmaciji
istalo su sev kasnije hrvatizirali, dalmatince sa većinskom I2a1b gdje se debil Primorac-Jurić kitili TUĐIM dalmatinskim perjem
a i ovo što i na sjeveru imaju puno I2a1b je od mnogih doslejenih hercegovaca i dalmoša, koji su imali i imaju status kao kod vas crnogorci, jedni druge dovlačili
8br1a.png

31953079.gif

ja ne vidim nikakvu razliku, pogotovo vezano za BH jer je isti broj uzoraka po etničkim grupama, kao i njihova raspodjela po haplogrupama a SVE PREPISANO od Marjanovićeve studije iz 2005.godine (link) i nema tu šta da ti se sviša ili ne sviđa, takvi su bili rezultati,
nažalost niko poslije nije izgleda nikakva NOVA istraživanja vršio u BH

Pa to sam i rekao, uzati su rezultati iz različitih studija koji su dobijeni različitim metodama, u dubinu hijerarhije haplogrupa se negde išlo dublje, a negde pliće, nisu svi testirali sve relevantne haplogrupe... A onda je sve smešano u nešto što ni na šta ne liči.
Međutim, ne treba mnogo razmišljati o tom radu, jer su rezultati prilično zastareli. Rad je publikovan 2009, ali su rezultati od mnogo ranije (eto, za BiH su iz 2005). I meni je žao što nema novih studija za BiH. Marjanović očito nije Primorac, ovom drugom ne manjkaju sredstva istraživanje.

ali je dokaz da je ILIRSKI, i to onoj teoriji po kojoj su iliri na Balkan došli sa sjevera 1200 pne što tvrdfi najbolja ikad napisana knjiga o Ilirima
Aleksandar Stipčević : ILIRI, odjeljak "Etnogeneza Ilira" klikni-čitaj

Šta to dokazuje da je Ilirski? E1b-V13 je zastupljen sa više od 5% u svim evropskim zemljama osim u Britaniji i Skandinaviji. Znači li to da su sve ostale evropske zemlje, od Portugalije do Rusije bile Ilirske? Ako je E1b-V13 Ilirska i ako su oni došli sa severa, odakle toliko E1b-V13 kod Grka? Ne valja ti teorija! A ne valja ti ni posao! Suviše čitaš lokalne istoričare, čitaj malo svetske istoričare, a posebno arheologe...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back