Генетичка генеалогија II

Neki od uzoraka su samo arheoloski procenjeni, tako da se srpski alternativni geneticari hvataju za poslednju slamku spasa da je mozda u pitanju greska.
Takvih uzoraka ima 5, dakle oni se nadaju da su arheolozi u svih 5 slucajeva pogresili.
Ostala dva uzorka su PCR metodom sekvencirana tako da nema greske.
I u svakom od 7 slucajeva je definitivno u pitanju dinarik.

Nisam obuhvatio ostale semplove, koji pripadaju granama starijim od L621 jer ce tu da se hvataju za pricu kako je moguce da su to predacke grane danasnjih Germana ili ne znam vec koga tamo po britanskim ostrvima
Koliko je meni poznato u Bezdanjači je nađen samo 1 Dinarik, ostali muški uzorci su J2b2-M241. Taj Dinarik je očito iz modernog perioda, ali su ga zbog kontaminacije pogrešno procjenili na oko 1500 p.n.e. Zato što mu je mitohondrijalna DNK mutacija stara samo nekoliko vjekova i ima autosomalnu mješavinu tipičnu za današnje južne Slovene, a vrlo različitu od svih ostalih do sad testiranih antičkih predrimskih uzoraka sa širokog prostora od Slovenije do Albanije koji su J2b2-M241.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato u Bezdanjači je nađen samo 1 Dinarik, ostali muški uzorci su J2b2-M241. Taj Dinarik je iz modernog perioda ali su ga zbog kontaminacije pogrešno procjenili na oko 1500 p.n.e, zato što mu je mitohondrijalna DNK mutacija stara samo nekoliko vjekova i ima autosomalnu mješavinu tipičnu za današnje južne Slovene a vrlo različitu od svih ostalih do sad testiranih antičkih predrimskih uzoraka sa širokog prostora od Slovenije do Albanije koji su J2b2-M241.
Ne, dva su I2 uzorka.
Jedan od njih je bio kontaminiran pa nije bilo moguce utvrditi mladju granu od L621. Drugi je I-Y3120. Pogledaj tabelu sa svim nalazima iz Bezdanjace. Nijedan nije J, svi ostali su R1b.
1736625069496.png

Da, s tim je prvo izašao jedan forumaš na Anthrogenici (dok je još bila aktivna). Tad je karta bliskosti obuhvatala uglavnom dinarsko područje sa nekim vrhom u Crnoj Gori. Sad koliko vidim, Dinaridi su još popularni ali je kartu bliskosti protegnuo na celu Bosnu, Slavoniju pa sve do Rumunije i čak Moldavije. Za sad nema validnog zaključka nekog priznatog naučnog centra nego se uglavnom zasniva na prihvaćenom mišljenju od izvora koji sam pomenuo, jer, Bože moj, nemoguće je da u bronzano doba postoji autosomalni rezultat koji odgovara današnjoj (ili srednjovekovnoj) južnoslavenskoj genetici jer tada nije bilo Slavena na Balkanu

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.06.05.543790v1.full

Čudna je ta rezistencija po tom pitanju, zato što bi bilo u skladu sa istoriografijom i drugim društvenim naučnim disciplinamana očekivanije tj. konzistentnije da nosioci te I nisu došli u vreme tzv. velike Seobe naroda, već da je nasleđena od autohtone populacije.

Zbog toga mi nije baš sasvim jasna toliko oštra decidnost i isključivost.

Čudna je ta rezistencija po tom pitanju, zato što bi bilo u skladu sa istoriografijom i drugim društvenim naučnim disciplinamana očekivanije tj. konzistentnije da nosioci te I nisu došli u vreme tzv. velike Seobe naroda, već da je nasleđena od autohtone populacije.

Zbog toga mi nije baš sasvim jasna toliko oštra decidnost i isključivost.
Gubis koncentraciju.
U tom slučaju bi odnos starosedeoci/došljaci bio 90/10 a sadrzaj desetina hiljada stranica koje si napisao postao vidno besmislen.
Razmisli ti još jednom

Gubis koncentraciju.
U tom slučaju bi odnos starosedeoci/došljaci bio 90/10 a sadrzaj desetina hiljada stranica koje si napisao postao vidno besmislen.
Razmisli ti još jednom

Ne znam o čemu pričaš; to što sam naveo sve vreme ja ovde pišem. Štaviše, moja su tumačenja bila bliža konceptima minimalističke fizičke seobe.

Ne bi bilo ono što sam 'na desetine hiljada stranica pisao' postalo besmisleno; naprotiv, išlo bi u prilog svemu što sam ja ovde pisao, doslovno.

Kao što sam mnogo puta pominjao, rezultati genetičkih istraživanja su za sada u koliziji sa onim što kažu istorija i arheologija.

To što ti stalno izmišljaš i projektuješ, druga je sasvim tema i problem za sebe. Ti nisi uopšte u stanju u principu nikada bio da preneseš stav neki, bez kontaminacije i totalnog iskrivljavanja.

Ne znam o čemu pričaš; to što sam naveo sve vreme ja ovde pišem. Štaviše, moja su tumačenja bila bliža konceptima minimalističke fizičke seobe.

Ne bi bilo ono što sam 'na desetine hiljada stranica pisao' postalo besmisleno; naprotiv, išlo bi u prilog svemu što sam ja ovde pisao, doslovno.

Kao što sam mnogo puta pominjao, rezultati genetičkih istraživanja su za sada u koliziji sa onim što kažu istorija i arheologija.

To što ti stalno izmišljaš i projektuješ, druga je sasvim tema i problem za sebe. Ti nisi uopšte u stanju u principu nikada bio da preneseš stav neki, bez kontaminacije i totalnog iskrivljavanja.
Nemoj da izbrišeš ovaj post pliz
Au sta procitah 😁

Nemoj da izbrišeš ovaj post pliz
Au sta procitah 😁

Ne znam šta zamišljaš, tačno, da postižeš ovakvim opaskama i reakcijama. Doslovno se samo blamiraš, jerbo konzistentno sve loše prenosiš. Ja tebe nisam jednom video da si nešto normalno i korektno preneo...svaku tvrdnju konstantno modifikuješ...

Evo, da te podsetim jedne moje starije objave, da i nju pročitaš:

Ja ne razumem uopšte toliku opsesiju koju naši alternativci imaju oko I2-L621. I da se npr. prihvati da ta haplogrupa potiče negde sa prostora Panonije ili negde obližnje, to ni na koji način neće ništa radikalno promeniti po pitanju istoriografskih tumačenja. Štaviše, tako nešto bi upravo potvrdilo „BB školu“, zato što bi se sve kockice slagale skupa. Za sada imamo izvesno odstupanje jerbo genetika ukazuje na poprilično značajnu kolonizaciju područja od strane slovenskih doseljenika, a što je suprotstavljeno onome što kažu istorija, arheologija i etnologija, koje ne daju dokaze za tako nešto.
Izgleda da deretićevci smatraju da bi kad bi se vratili natrag na Dinarik priču povodom ove haplogrupe, to dovelo do nekakvih radikalnih promena. A ne bi, kao što ni nije dovelo od kada se smatra da su nosioci te haplogrupe mahom potomci doseljenika iz perioda ranog srednjkovekovlja. Nije imalo to praktično nikakvog uticaja na percepcije u istoriji o seobi Slovena. Dakle, greše u oba smera; kako što greše kada govore o uzrocima i posledicama te promene, tako i vezano za neku buduću hipotetičku.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari-ii.950089/post-47078451

Sad, to što ti ne možeš u svojoj glavi ništa da zapamtiš i onda se konstantno iščuđavaš kada pročitaš nešto što je po 10. put napisano kao da se dogodilo prvi put, to je stvarno samo tvoj problem oko kojeg ti ne mogu pomoći.

Kakvo je ovo laprdanje od strane navodno scientifičkog portala koji se bazira na WGS rezultatima tj http://genomelink.io ? Tobož imam North-Western Europe 42%, a definisana je kao "Scandinavian, British, Irish etc" a onda isto kod njih "Scandinavian [doduše na 1 hromozomu] 1%".

Pa, mis'im ima valjda neke razlike između 1% i 42%? Šta sam onda, Kelt tj Irac 41%? Englez svakako ne, a uostalom i Englezi tj Angli su podvrsta Skandinavaca, za razliku od Saksonaca koji su južniji Germani. Mislim, jeste meni jedan pradeda otišao u Englesku kao rojalista i imao britansko državljanstvo (taman kao Aca Gica kojeg se otac Petar II Karageorgevitch odrekao), ali nije rođen kao Englez...

Prilozi

• Screenshot 2025-01-15 at 21-21-00 Personal Summary.jpg
    Screenshot 2025-01-15 at 21-21-00 Personal Summary.jpg
    97,7 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot 2025-01-15 at 21-21-13 Personal Summary.jpg
    Screenshot 2025-01-15 at 21-21-13 Personal Summary.jpg
    100,8 KB · Pregleda: 16
Paleobalkanski semplovi I2 dinarika iz baze dr Dejvida Rajha sa Harvarda, publikovani u poslednjih nekoliko godina
1737289536979.png

Pogledajte prilog 1670157

Neki od njih su potvrdjeni PCR metodom na kostima i zubima tako da je alternativcima jedino ostalo da prihvate surovu realnost :(
Dobro, jel ovo neka greška, neverica, fatamorgana ili samo ignorišete jer ste navijački raspoloženi?

@Krishna

Zanimljiva informacija sa X. Jedan od moderatora Jemenskog DNK projekta testirao je neke ljude sa područja Mahvita, što je područje na SZ Jemena, blizu saudijsko jemenske granice. Ono što je ovde zanimljivo jeste što je tim uzorcima najbliži uzorak pronađen na lokaciji Brekinjava kosa u današnjoj Hrvatskoj. Na žalost, nije određena starost međusobnih veza(ona cifra od zajedničkog pretka je vezana za moderatora i uzorak iz Brekinjava kose, a ne jemeske uzorke). U svakom slučaju zanimljiva veza Arapsko poluostrva i Hrvatske. Inače pomenuti uzorak iz Brekinjava kose sasvim se dobro uklapa u autosomalni rezultat populacije gvozdenog područja današnje Like i Dalmacije što bi značilo da nije bio doseljenik već da je njegova grana na tom području već boravila neko vreme

https://www.theytree.com/tree/J-FGC12

Poslednja izmena:
Жељко Мусовић, у својој књизи Генетика, Историја и Бајке, пише:

I2-PH908 je, u svakom smislu, zaokružena cjelina na prostoru od Jadranskog do Crnog mora i čini nadmoćnu procentualnu većinu među predstavnicima haplogrupe Y3120.

Visoka koncentracija ove podgrupe na skučenom i teško pristupačnom terenu Dinarida ne govori da su se tu naselili Sloveni koji su bez vojnog otpora upali, ili upadali na Balkansko poluostrvo (i ravnomjerno /~17-18%/ se rasporedili po Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Rumuniji), nego ljudi koji su se tamo (od njih, ili nečega drugog) sklonili!

Y-DNK testiranje muškaraca iz negdašnjih vlaških rodova iz Crne Gore i Hercegovine pokazalo je da su, mahom, nosioci ove grupe, što znači da su njihovi preci morali biti u jugoistočnoj Evropi tokom trajanja rimske vlasti.

https://www.academia.edu/34974566/Genetika_istorija_i_bajke_pdf

Значи према Мусовићу - не мени! - сви ви форумаши носиоци Динарске I2a нисте из Припетске Мочваре. Али нисте изворни Словени него пословењени Власи.

Poslednja izmena:
И кинеска фирма Deepseek каже да је извор I2a-Din на Балкану а не у Урајини. Ако је то тачно, онда на Балкану само R1-a је словенска, што значи да су Јужни Словени по генетици претежно изворно било нешто друго. Ово је у складу са неколико научних чланака који су на овом форуму већ одавно постављени. А није у складу са садашње популарном твдрњом да су Јужни Словени око 50-60% словенске генетике, односно проценат R1a + I2a-Din je 50-60%.

Моје питање:
How was the location of the origin of I2a-Din determined?

Deepseek:

The determination of the origin of the I2a-Din (I2a1b-Din) haplogroup involved a multifaceted approach combining genetic, geographic, and historical data. Here's a structured summary of the key methodologies and findings:

1. Current Geographic Distribution:
    • High Frequency in the Dinaric Alps: I2a-Din is most prevalent in the Western Balkans, particularly among South Slavic populations (Bosnia, Croatia, Serbia). This concentration suggested a potential origin or significant expansion in this region.
  2. Genetic Diversity Analysis:
    • Higher Diversity in the Dinaric Region: Populations in this area exhibit greater genetic diversity within I2a-Din, indicating a longer evolutionary presence. Higher diversity often correlates with a geographic origin, as mutations accumulate over time.
  3. Phylogeographic Mapping:
    • Phylogenetic Tree Structure: By analyzing the branching patterns of I2a-Din subclades, researchers traced the most recent common ancestor to the Dinaric Alps. The root of the haplogroup's subclades and their distribution supported a Balkan origin.
  4. Ancient DNA Evidence:
    • Pre-Slavic Presence: Ancient DNA studies reveal that I2a lineages were present in the Balkans during the Mesolithic and Neolithic periods. While direct evidence for I2a-Din in ancient samples is limited, its deep-rooted presence in the region aligns with its proposed origin.
  5. Historical and Environmental Context:
    • Glacial Refugium Hypothesis: The Dinaric Alps likely served as a refuge during the Last Glacial Maximum (LGM). Post-glacial expansions from this region into Central and Eastern Europe explain the spread of I2a-Din.
    • Slavic Migrations: While I2a-Din is prevalent in Slavic populations, its origin predates Slavic expansions (circa 500–700 CE). The haplogroup's spread was likely facilitated by demographic movements during the Early Medieval period, amplifying its frequency in Slavic groups.
  6. Mutation Rate Timing:
    • Coalescence Age Estimates: Genetic dating places the emergence of I2a-Din around 7,000–10,000 years ago, coinciding with post-glacial repopulation from Balkan refugia. This timing aligns with Mesolithic/Neolithic transitions in Southeast Europe.
Conclusion: The convergence of high modern frequency, genetic diversity, phylogeographic patterns, and historical migration models strongly supports the Dinaric Alps as the geographic origin of I2a-Din. While later Slavic migrations disseminated the haplogroup widely, its roots lie in earlier post-glacial expansions from this region.

New chat

Okey , piše to .Nego koje su nacije .
A to. Pa R1a bi trebali biti Slaveni. Slično tome i I2a, R1b je populacija koja je naselila Evropu tokom kasnog bronzanog doba, preci Kelta, Talijana i nekih germanskih grana, I1 Germani, J uglavnom potomci anadolskog i iranskog neolitika, levantinski narodi, E1b verovatno delom Tračani a delom panosnki narodi (u smislu populacije pre dolaska Rimljana) danas najprisutniji kod Albanaca i Grka ali prisutni i kod Srba.

Жељко Мусовић у свом чланку

Y-DNA HAPLOGROUP I2a1a2b (L621 … – CTS10228 – Y3120)
https://www.academia.edu/43716527/Y_DNA_HAPLOGROUP_I2a1a2b_L621_CTS10228_Y3120

тврди да доказује неке хетеродоксне ствари:

1) I2a-Din није настала у Украјини него на доњем Дунаву
2) Садашња дистрибуција I2a-Din није резултат велике сеобе Словена него је резултат кретања Влаха са Балкана до Украјине, Пољске, Чешке, итд
3) I2a-Din није словенска него балканска
4) У савременим Јужним Словенима једино R1-a je словенска

Према томе у савременим Јужним Словенима само 10 до 30% генетике је изворно словенска.

U okviru 'bošnjačkog DNK projekta' testiran je određeni broj muslimanskih rodova iz opštine Rogatica. Tri stvari su zanimljive apropo genetike tih rogatičkih rodova. Ima neočekivano puno E1b za bosanski standard, ima jednako E1b i I2a među testiranim muslimanskim rodovima iz opštine Rogatica. Otkriveno je da su čuveni Mušovići muslimanska plemićka porodica koja je upravljala Nikšićom otprilike u zadnjih 160 godina turske vladavine I1-P109 i da pripadaju genetičkom rodu Drobnjaka. I otkriveno je da je Mehmed paša Sokolović bio I2-S17250.
I nikšićki i kolašinski Mušovići (koji su istog porijekla) su se nakon 1877/78. iselili iz Nikšića i Kolašina u istočnu Bosnu i Bijelo Polje kad je crnogorska vojska zauzela ta mjesta i okončala viševjekovnu tursku vladavinu nad istima. Nikšićki Mušovići su zadali puno jada Crnogorcima, Hercegovcima i Brđanima tokom perioda kad su upravljali Nikšićom kao nasljedni kapetani. Porijeklo Mušovića je bilo diskutabilno dok se nedavno nije utvrdilo da su oni islamizirani Drobnjaci. Neki Mušovići su se pozivali na anadolsko porijeklo. Inače pozivanje na anadolsko porijeklo je bilo relativno česta pojava među islamiziranim porodicama sa ovih prostora, naročito među onima koji su pripadali osmanskoj eliti poput Mušovića. To su radili radi prestiža, kako bi predstavili da imaju pravo tursko porijeklo i da nisu obične poturice (u 99% slučajeva se radilo o tome drugom). Inače na Mušoviće me asocira pjesma ispod.

@Perperius @FDDD @Brđanin @ZabranjeniLegenda @Лекизан @Q. in perpetuum hibernum

Poslednja izmena:

Back