Генетичка генеалогија II

@Q. in perpetuum hibernum @zvaljko @ZabranjeniLegenda
Autosomalna genetika uzoraka sa zapada Balkana iz predrimskog perioda ukazuje da je taj narod koga istoričari zovu Ilirima bio mješavina naroda kulture zvonastih pehara (Bellbeaker kultura) i balkanskog neolitskog stanovništva https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kultura_zvonastih_pehara
Od oko 1500 p.n.e. do ranog rimskog perioda među uzorcima sa zapada Balkana postaji jedan autosomalni profil, a on je sličan današnjem autosomalnom profilu Španaca i sjevernih Italijana. Slavene, proto-Iliri (Bellbeaker-ovci) nisu došli iz srednje Evrope na zapadni Balkan u 12-om vjeku p.n.e. kako vi istoričari tvrdite, došli su znatno ranije. Uzorci sa zapada Balkana iz oko 1500 p.n.e. su autosomalno prilično slični onima 5-7. vjeka p.n.e. i svi imaju visok procenat sjevernjačke komponente North_Atlantic na autosomalnom kalkulatoru K13. Da su Bellbeaker-ovci iliti proto-Iliri zaista došlu u 12-om vjeku p.n.e, onda bi uzorci iz 16-og vjeka p.n.e. znatno odudarami od onih od nekoliko vjekova prije Hrista - stariji uzorci bi imali puno južniji autosomalnu genetiku sa jačim mediteranskim komponentama, a to nije slučaj.
^^
@Perperius
Kad si pomenuo Ilire na drugoj temi.

Iskreno sumnjam u 55% slovenske krvi kod Srba. Samo 28% Srba ima svetle oči i 10% svetlu kosu. To su ekstremno niski procenti za nekoga ko je polu Poljak/Rus polu Ilir (Iliri i Tračani su imali manje mediteranske krvi od Grka). Mi po pigmentaciji smo u rangu čistih mediteranskih zemalja a navodno glavna genetska komponenta nam dolazi od severnih invazora. Francuzi mi deluju kao pola-pola nešto između severa i juga dok Srbi baš izgledom vuku na južnjake.

Mislim da je odnos 40%-60% u korist paleo-balkanske krvi ipak realniji. Ipak smo mi izgledom sličniji Bugarima nego Hrvatima i Slovencima.

ztp8rsi0gvf61.jpg

1432149905370.png

Iskreno sumnjam u 55% slovenske krvi kod Srba. Samo 28% Srba ima svetle oči i 10% svetlu kosu. To su ekstremno niski procenti za nekoga ko je polu Poljak/Rus polu Ilir (Iliri i Tračani su imali manje mediteranske krvi od Grka). Mi po pigmentaciji smo u rangu čistih mediteranskih zemalja a navodno glavna genetska komponenta nam dolazi od severnih invazora. Francuzi mi deluju kao pola-pola nešto između severa i juga dok Srbi baš izgledom vuku na južnjake.

Mislim da je odnos 40%-60% u korist paleo-balkanske krvi ipak realniji. Ipak smo mi izgledom sličniji Bugarima nego Hrvatima i Slovencima.

Pogledajte prilog 1660321
Pogledajte prilog 1660320
Geni za svjetlu pigmentaciju su recesivni. Kad jedan roditelj ima svjetlu kosu a drugi tamnu, šansa je 70% da djete ima tamnu kosu. Francuzi nisu puno svjetliji od Srba u prosjeku. Otkud ti to da je ne-slovenska komponenta kod Srba ilirska? Ne-slovenska komponenta kod Srba (i ostalih južnih Slovena) je kasnoantička balkanska, a ta genetika se značajno razlikuje od ilirske.
Većina Srba u odrasloj dobi ima tamniju varijantu smeđe kose. Dok veliki procenat Srba kao djeca ima svjetlu kosu, ona uglavnom naglo potamni u pubertetskom dobu. Mediteranci uglavnom imaju čisto crnu kosu koja ne preovladava kod Srba, a često im je kosa kovrdžava što takođe nije često kod Srba. Srbi izgledaju tačno onako kakva im je autosomalna genetika, a ona je uglavnom 50-60% slovenska i 40-50% kasnoantička balkanska (to varira od regije do regije). Inače Srbi sa najmanje slovenske genetike autosomslno su oni iz crnogorskih Brda i sa jugoistoka CG sa oko 45% u prosjeku, a najviše imaju Srbi iz sjeveroistočne Bosne kod kojih slovenska genetika prelazi 60%. Srbima u opštem prosjeku autosomalno su najbliži Moldavci, pa Bošnjaci, pa Rumuni, pa Hrvati, pa Bugari itd. Bosanskim Srbima su bliži Hrvati od Rumuna. Nije istina da su Bugari bliži Srbima autosomalno nego Hrvati, velikoj većini Srba su bliži Hrvati.

@Perperius @Q. in perpetuum hibernum @ZabranjeniLegenda @FDDD @SeverZapad

Zavisi koje Hrvate posmatraš, jako su različiti po oblastima. Srbima su fizički, pigmentaciji,... najbliži Hercegovci i Dalmatinci pa Slavonci.
Slavonci su zanimljivi kad sam ih bolje upoznao, praktično su bliži Srbima nego Zagorcima i pored mešanja sa srednjoevropskim nacijama Česima, Slovacima, Madjarima, Nemcima.

Zavisi koje Hrvate posmatraš, jako su različiti po oblastima. Srbima su fizički, pigmentaciji,... najbliži Hercegovci i Dalmatinci pa Slavonci.
Slavonci su zanimljivi kad sam ih bolje upoznao, praktično su bliži Srbima nego Zagorcima i pored mešanja sa srednjoevropskim nacijama Česima, Slovacima, Madjarima, Nemcima.
Jedna Hrvatica sa drugog foruma koja se interesuje za genetiku i antropološke tipove kaže da su od svih Hrvata u prosjeku Srbima najsličniji oni iz Slavonije. Kaže da je ranije slabo poznavala slavonske Hrvate, a kad ih je bolje upoznala iznenadila se time što su sličniji Srbima nego što je očekivala.

Inače Zagorci i ostali sjeverozapadni Hrvati koji govore kajkavski su autosomalno bliži Česima, Slovencima i Slovacima nego ostalim Hrvatima. Oni su pravi genetički outlier-i u hrvatskom nacionalnom korpusu.

Geni za svjetlu pigmentaciju su recesivni. Kad jedan roditelj ima svjetlu kosu a drugi tamnu, šansa je 70% da djete ima tamnu kosu.

Pa evo ti, Meksikanci sa 50-60% indijanske genetike većinom izgledaju identično kao oni koji je imaju preko 85%.
Ako vidiš bijelog Meksikanca, male su šanse da ima više od 10% indijanske genetike. Već oni sa 20% mongoloidne genetike antropološki ozbiljnije naginju ka Indijancima.

Pa evo ti, Meksikanci sa 50-60% indijanske genetike većinom izgledaju identično kao oni koji je imaju preko 85%.
Ako vidiš bijelog Meksikanca, male su šanse da ima više od 10% indijanske genetike. Već oni sa 20% mongoloidne genetike antropološki ozbiljnije naginju ka Indijancima.
Da. Kod Meksikanaca u opštem prosjeku indijanska/starosjedilačka autosomalna genetika je nešto jača od evropske, a na osnovu njihovog fizičkog izgleda bi se reklo da je starosjedilačka znatno dominantnija. Inače kod Maksikanaca dominiraju evropske muške linije. Samo u jednoj ili 2 regije dominiraju indijanske haplohrupe, dok su u ostalima dominantnije evropske.

Geni za svjetlu pigmentaciju su recesivni. Kad jedan roditelj ima svjetlu kosu a drugi tamnu, šansa je 70% da djete ima tamnu kosu. Francuzi nisu puno svjetliji od Srba u prosjeku. Otkud ti to da je ne-slovenska komponenta kod Srba ilirska? Ne-slovenska komponenta kod Srba (i ostalih južnih Slovena) je kasnoantička balkanska, a ta genetika se značajno razlikuje od ilirske.
Većina Srba u odrasloj dobi ima tamniju varijantu smeđe kose. Dok veliki procenat Srba kao djeca ima svjetlu kosu, ona uglavnom naglo potamni u pubertetskom dobu. Mediteranci uglavnom imaju čisto crnu kosu koja ne preovladava kod Srba, a često im je kosa kovrdžava što takođe nije često kod Srba. Srbi izgledaju tačno onako kakva im je autosomalna genetika, a ona je uglavnom 50-60% slovenska i 40-50% kasnoantička balkanska (to varira od regije do regije). Inače Srbi sa najmanje slovenske genetike autosomslno su oni iz crnogorskih Brda i sa jugoistoka CG sa oko 45% u prosjeku, a najviše imaju Srbi iz sjeveroistočne Bosne kod kojih slovenska genetika prelazi 60%. Srbima u opštem prosjeku autosomalno su najbliži Moldavci, pa Bošnjaci, pa Rumuni, pa Hrvati, pa Bugari itd. Bosanskim Srbima su bliži Hrvati od Rumuna. Nije istina da su Bugari bliži Srbima autosomalno nego Hrvati, velikoj većini Srba su bliži Hrvati.

@Perperius @Q. in perpetuum hibernum @ZabranjeniLegenda @FDDD @SeverZapad
Hvala Bogu na ovom postu.
Mislim da su stvari otišle toliko u kuŕac, ljudi proizvoljno daju neka mišljenja ignorišući i genetiku, i istoriju.
Primera radi dalmatinski Hrvati su bliži šumadincima negoli kajkavskim Hrvatima, to valjda govori samo za sebe.
Onda imamo anomaliju ovih što su počeli da sve paleobalkance smatraju za šiptare, ne znam samo što ih ne smatraju onda za Rumune? Potpuno ludilo na sve strane.

Nikad nisam bio ni za kakve podele, al' nekad mi dođe žao što Srbi preko drine nisu napravili zajedničku državu, Srbi iz BiH i Krajine. Ti kada pogledaš danas Rs, tamo nema toliko obolelih kretena, ne savija se kičma, i ne dozvoljavaju se proizvoljna tumačenja, i prepravljanje istorije.

Ne znam kakav je ovo kalkulator, na većini kalkulatora Srbi su nadpolovično Sloveni.
Na toj sajtu ima jedan kalkulator gde određuje mediteransku i slovensku genetiku, meni je preko 60% slovenska.
Srpski prosek je oko 55% slovenske genetike. Srbi preko Drine imaju više.

Срби из Србије су по очевим линијама благом већином Словени, а Срби из Босне и Хрватске су доминантно Словени. Али аутозомално Срби су негде 65%-75% предсловенски Балканци, што је реалнија генетика јер је наслеђена од оба пола.

Раније сам био налетао на мапе аутозомалних генетика, Србија је негде тачно између грчке Тесалије и простора где су западни Украјинци и Белоруси (као најбољи представници изворних Словена), али и сами староседеоци територије Србије су морали да буду ближи старим Словенима од Грка из Тесалије јер су географски ближи, тако да кад се то нивелише већином смо аутозомално стари Балканци а мањински смо Словени. Срби се сами између себе донекле разликују, јер подручје Србије је аутозомално бар једнако ако не и ближа Румунији и Бугарској него Босни у којој има доста Срба.

Срби из Србије су по очевим линијама благом већином Словени, а Срби из Босне и Хрватске су доминантно Словени. Али аутозомално Срби су негде 65%-75% предсловенски Балканци, што је реалнија генетика јер је наслеђена од оба пола.

Раније сам био налетао на мапе аутозомалних генетика, Србија је негде тачно између грчке Тесалије и простора где су западни Украјинци и Белоруси (као најбољи представници изворних Словена), али и сами староседеоци територије Србије су морали да буду ближи старим Словенима од Грка из Тесалије јер су географски ближи, тако да кад се то нивелише већином смо аутозомално стари Балканци а мањински смо Словени. Срби се сами између себе донекле разликују, јер подручје Србије је аутозомално бар једнако ако не и ближа Румунији и Бугарској него Босни у којој има доста Срба.
Ne poznajem ni jednog Srbina kome su bliži Bugari od npr Srba iz BiH, ili nekakvog bosanskog proseka.
Svi autosomalni testovi pokazuju da su Srbi oko 55% proto-sloveni.
I Šumadinci su oko 54-55% autosomalno Sloveni.

Nijedan autosomalni u kalkulator ne daje Srbima tako puno starobalkanske genetike koliko si naveo. 65% starobalkanske genetike je tipično za Makedonce i Bugare iz nekih regija; a 75% za Albance, Cincare i sjeverne Grke.

Kao što rekoh u jednom od prethodnih postova, autosomalni kalkulatori Srbima daju uglavnom 50-60% ranoslovenske genetike.
Npr. ovaj daje Srbima 53.8% ranoslovenske genetike, a Albancima 23.4%.

@SeverZapad @Demagogic @Perperius pitam se oklen ispadaju ovi likovi koji pumpaju u nebo starobalkansku kod genetiku Srba a spuštaju slovensku onako iz svoje glave bez referenci, ovo je već drugi na ovoj stranici. 😆

Poslednja izmena:
Ne poznajem ni jednog Srbina kome su bliži Bugari od npr Srba iz BiH, ili nekakvog bosanskog proseka.
Svi autosomalni testovi pokazuju da su Srbi oko 55% proto-sloveni.
I Šumadinci su oko 54-55% autosomalno Sloveni.
Може се то видети и по изгледу, изглед човека са странице дневна доза просечног Србенде је типичан Шумадијски или Србијански изглед, намерно одабран јер он већ не пролази лако у Босни него је одабран да буде представник типичног Србијанца. Оно што је занимљиво, сами Бугари га сматрају типичним представником неких места чак и из североисточне Бугаре јер користе скроз истог лика за своје шале, а он не би лако прошао у Босни а ни у Црној Гори, с друге стране многи Босанци имају карактеристичан изглед који се прилично разликује од Србијанског. Људи су се одувек мешали између себе, тако да то није бесмислено. Наћи ћу једном мапе аутозомалних генетика и поставићу их. У питању је аутозомална генетика а не патрилинеарна.

Може се то видети и по изгледу, изглед човека са странице дневна доза просечног Србенде је типичан Шумадијски или Србијански изглед, намерно одабран јер он већ не пролази лако у Босни него је одабран да буде представник типичног Србијанца. Оно што је занимљиво, сами Бугари га сматрају типичним представником неких места чак и из североисточне Бугаре јер користе скроз истог лика за своје шале, а он не би лако прошао у Босни а ни у Црној Гори, с друге стране многи Босанци имају карактеристичан изглед који се прилично разликује од Србијанског. Људи су се одувек мешали између себе, тако да то није бесмислено. Наћи ћу једном мапе аутозомалних генетика и поставићу их. У питању је аутозомална генетика а не патрилинеарна.
Evo ti autosomalne.

Nijedan autosomal u kalkulator ne daje Srbima tako puno starobalkanske genetike koliko si naveo. 65% starobalkanske genetike je tipično za Makedonce i Bugare iz nekih regija; a 75% za Albance, Cincare i sjeverne Grke.

Kao što rekoh u jednom od prethodnih postova, autosomalni kalkulatori Srbima daju uglavnom 50-60% ranoslovenske genetike.

@SeverZapad @Demagogic pitam se oklen ispadaju ovi likovi koji pumpaju u nebo starobalkansku kod genetiku Srba a spuštaju slovensku onako iz svoje glave bez referenci, ovo je već drugi na ovoj stranici. 😆
Ne znam, ali vidim da je to postao trend.
Tako i ZabranjenaLegenda svuda vidi Albance.

Ne, ne može.
Srbi su za glavu ipo viši od Bugara, je na znam gde to Srbi toliko liče na Bugare, u kom kraju Srbije?
Zapadni hercegovci su možda i tamniji za nijansu od npr šumadinaca, a imaju više proto slovenske genetike.

Ne znam, ali vidim da je to postao trend.
Tako i ZabranjenaLegenda svuda vidi Albance.
Kako je počelo uskoro će početi govoriti da Srbi imaju 90% starobalkanske i 10% ranoslovenske genetike.
Ti si radio autosomalnu, pa nam kaži koliko imaš ranoslovenske genetike. Pitam zbog ovog lika @bezimeni1 koji tvrdi da Srbi imaju 25-35% ranoslovenske genetike, kao da smo Šiptari ili Cincari Bože me sačuvaj.

Kako je počelo uskoro će početi govoriti da Srbi imaju 90% starobalkanske i 10% ranoslovenske genetike.
Ti si radio autosomalnu, pa nam kaži koliko imaš ranoslovenske genetike. Pitam zbog ovog lika @bezimeni1 koji tvrdi da Srbi imaju 25-35% ranoslovenske genetike, kao da smo Šiptari ili Cincari Bože me sačuvaj.
U zavisnosti od kalkulatora, ali kreće se od 60 do 65 % .
Uz to sve imam i pomalo neke germanske genetike nešto malo, vrv iz perioda kada su Sloveni i Germani bili u dodiru. Znači 70% sam "severnjak", a 30% paleobalkanac.

Nijedan autosomalni u kalkulator ne daje Srbima tako puno starobalkanske genetike koliko si naveo. 65% starobalkanske genetike je tipično za Makedonce i Bugare iz nekih regija; a 75% za Albance, Cincare i sjeverne Grke.

@SeverZapad @Demagogic @Perperius pitam se oklen ispadaju ovi likovi koji pumpaju u nebo starobalkansku kod genetiku Srba a spuštaju slovensku onako iz svoje glave bez referenci, ovo je već drugi na ovoj stranici. 😆
Јел може да се израчуна временски уплив оригиналне Словенске или источноевропске аутозомалне генетике на Балкан? Ја сам гледао коначне позиције ко је коме ближи.

Sad videh kod albosa skoro 4% ciganjske genetike, ja bih rekao da ima i više :mrgreen:

Јел може да се израчуна временски уплив оригиналне Словенске или источноевропске аутозомалне генетике на Балкан? Ја сам гледао коначне позиције ко је коме ближи.
Moguće da je taj kalkulator na kome si gledao jako loš.
Rumuni imaju dosta slovenske genetike, međutim Bugari nam nisu bliski.
Bliži su nam Moldavci i Bosanci.
Gledajući arheogenetske uzorke za Srbe, Srbi su imali više slovenske genetike u 9-10-11 veku, nego što je to slučaj danas. Negde najbliži srednjevekovni uzorak modernim Srbima je iz Duklje.

Autosomalni kalkulatori koji daju Srbima 50-60% ranoslovenske genetike su bazirani na autosomalnoj genetici slovenskih uzoraka (skeleta) iz ranog srednjeg vjeka i autosomalnoj modernih Srba. Od takve metodologije bolje nema, jer je uračunata autosomalna od pravih uzoraka ranosrednjovjekovnih Slovena, a ne koristi se neka moderna populacija kao aproksimacija za njih. Čak i autosomalni proračuni bazirani samo na modernim populacijama ukazuju na prosječno nadpolovično slovensko porijeklo današnjih Srba.

Autosomalni kalkulatori koji daju Srbima 50-60% ranoslovenske genetike su bazirani na autosomalnoj genetici slovenskih uzoraka (skeleta) iz ranog srednjeg vjeka i autosomalnoj modernih Srba. Od takve metodologije bolje nema, jer je uračunata autosomalna od pravih uzoraka ranosrednjovjekovnih Slovena, a ne koristi se neka moderna popolacoja kao aproksimacija za njih. Čak i autosomalni proračuni bazirani samo na modernim populacijama ukazubu na nadšolovično slovensko porijeklo današnjih Srba.
Da.
Što se tiče modernih populacija npr Ukrainci iz Lavova su bliži Srbima nego recimo današnji Albanci.
Ili Ukrainci sa Karpata takođe.
Moderni Albanci imaju oko 15 do 25 slovenske genetike.
Kao ovaj uzoraka što si postavio.

Back