Mstislav
Legenda
- Poruka
- 74.133
Ono iz prica nije se desilo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ма какво Придњестровље, Русији не треба таква територија - нико није признао ову државу од 1991. године. У Русији имају проблем да прехране своје становништво, а камоли да приме више људи - већ смо видели овај сценарио - Када Донбас ће ући у Русију? Никад.Видећемо шта ће бити када Руси уједине Предњестровље
Лако можети видети графите по Букурешту типа Тимок је Румунија? Неки румунски политичар који твдри да је Тимок Румунија? Јел може неки доказ?
Твој линк је за неког непознатог лица имена Ризеску који себе назива Алтантенијан -- од Атландиде и Атине. Каже да је преузео текст, али не одакле. Текст тврди да је Тимок настањен Румунима. Не каже да Румунија има претензије према Тимоку.https://rizescu-atlanthenian-personal.blogspot.com/2009/05/timocul-e-pamant-romanesc.html
Имаш стотине страница , фејс постова са активним политичарима из Румуније који присвајају Тимок
Timoc e Romania , укуцај и тражи . већ сам отварала тему на политици о томе и постављала слике и имена русмунских полтичара .
То што тебе није познато , не значи да претензија нема и те како их има на Тимочку Крајину .
ooo zdravo da si veliki poznavaoče genetske genealogije!Nastelice dobar udeo E i J haplogrupa.
Моје лично мишљење је да не треба то посматрати као нападе већ као сукоб мишљења и ставова, условно речено, с обе стране.Па, као посматрач, и странац из друге земље - могу рећи да имам утисак управо супротно - не Прави Влах напада Србе, а они њега ...
Тај црнац је био или римски роб или војник пореклом из Африке. Иначе међу више скелета из Виминацијума из римског периода којима је рађена аутосомална је откривен висок удео блискоисточне генетике. То очито нису били локалци, него дођоши са Блиског Истока (римски војници блискоисточног порекла, трговци, робови итд). Римски Виминацијум је био космополитски град у који су долазили људи различитих етноса и раса из читавог Римског царства па и из крајева ван царства (нпр. нађена је I1 хаплогрупа у римском Виминацијуму, то је врв. био неки германски најамник или роб/заробљеник - могуће да је то овај плави/плавооки десно на слици).Brat crnac u Viminacijumu, uvek smo bili meka za migrante.
https://www.facebook.com/archeoserb...-of-the-citizens-of-ancient/2648128095498933/
![]()
na vrhuncu rimske dekadencije, pomodarstvo je bilo imati crnog robaТај црнац је био или римски роб или војник пореклом из Африке.
Хаплогрупе о којима овде говоримо (I2a, R1a, R1b, I1, E1b, J2, N итд) су Y днк и односе се искључиво на директну мушку линију коју прате хиљадама година уназад https://dnk.rs/pra-porekloИмам једно лаичко питање. Да ли се наука о хаплогрупама односи на кретање искључиво мушких предака или у обзир узима на неки начин и женске претке...
Njet.Дакле ако сам добро схватио овај начин нам омогућава да утврдимо порекло само једног мушког претка...напр сваки човек има 16 чукунпредака(чукунбаба и чукундеда). Ми преко Y хромозома утврђујемо хаплогрупу само једног од њих тј. хаплогрупу директног мушког претка. Мене занима постоји ли метода и да ли је могућа уопште која ће анализирати и остале Y хромозоме...дакле Y хромозоме свих споредних женских линија...Иста слика би се добила и ако би анализирали директну женску линију коју би онда надограђивали митохондријалним днк свих споредних мушких предака. Тада би имали потпуну слику порекла сваког човека, нације, регије итд...Дакле моје питање је да ли оваква метода постоји или да ли је можда у плану да се развија?
Постоји. Ако ти се на Y днк тестирају мајчнин брат тј. ујак или мајчин отац односно деда по мајци. Тако можеш открити хаплогрупу мајчиних предака по директној мушкој линији.Njet.
U spermiću koji nosi X hromosom i koji će, kad se spoji sa jajnom ćelijom koja uvek nosi samo X hromosom, biti osnov za rađanje jedne lepe ćerkice, ne nalazi se nikakav trag Y hromosoma muškog pretka (bar zasad nije utvrđen u glavi spermatozoida) tako da ne postoji osnov za utvrđivanje Y hromozoma muških predaka po ženskoj liniji.
Jedini preostali način je porednim putem preko ujčevine, ako se zna za nju.
Y hromosom je važan zbog njegove sociološke a ne biološke vrednosti. Pošto je osnov naše zajednice porodica, a očevi obično idu uz nju, a i pošto smo patrijarhalna civilizacija, uz ostale indoevropske narode (naša obespravljena skandinavska braća nam malo kvare patrijarhalni prosek) možemo pratiti kretanje kako porodica, tako i većih grupa kojima pripadaju, prepoznavati kad neka zajednica ima radikalnu ekspanziju ili uska grla itd. Moguće je utvrđivati i promene u genetskom rasporedu određenih haplogrupa kao i njihovu dinamiku, kad jedna haplogrupa smenjuje drugu uz teoretiziranje koji bi razlozi mogli biti za takvu smenu
U rečenici što čini drugi pasus napisao sam da je otkrivanje Y linije predaka po ženskim linijama moguće jedino preko ujčevine ili muških rođaka, ali ne i direktno preko spermatozoida koji nosi X hromosom ili preko jajne ćelije koja sadrži drugi X hromosomПостоји. Ако ти се на Y днк тестирају мајчнин брат тј. ујак или мајчин отац односно деда по мајци. Тако можеш открити хаплогрупу мајчиних предака по директној мушкој линији.
@Велики Комбинатор
Tako je. Autosomalni DNK testovi određuju vrednosti pojedinih delova na preostalim hromosomima i na osnovu njih, u poređenju sa rezultatima drugih lica, izvlače zaključke o sastavu tvoje autosomalne DNK i koji elementi, bliski kojoj populaciji i u kojoj meri, učestvuju u njoj. Ovde je situacija malo neujednačenija pošto različite kompanije koriste različite delove genoma za upoređenje, a i baze podataka sa kojima raspolažu su drugačije, pa rezultati mogu varirati od testa do testa (kod nekih npr možeš biti više SZ Evropljanin, kod nekih više Mediteranac itd). U suštini, što su duži segmenti koje deliš sa nekim to ti je taj bliži rođak. S tim što ako deliš neki segment sa npr Poljakinjom ne mora da znači da ste ga dobili preko ženske linije. Moguće je da je to njoj stiglo preko očeve grane a tebi preko bake po majci. U suštini autosomalni testovi s dobri za određivanje karakteristika jedne populacije, da li je otvorenija ili zatvorenija itdАутосомални тест је у суштини онај за који сам се питао да ли постоји, а нисам се добро изразио. Дакле аутосомалним тестом испитујемо све гене тј. који бућкуриш од генетике носимо у себи (резултате добијамо у процентима типа 40% северна Европа, 20% југ итд.). Ти резултати и резултати испитивања Y хромозома дају нам већ сасвим довољну основу за разне претпоставке...Да ли сам добро схватио?
"Mlad" se odnosi na starost "najskorijeg zajedničkog pretka" (obično se obeležava skraćenicom TMRC- Time to Most Recent Common Ancestor). I2 haplogrupa je stara oko 21 500 godina dok je starost jedne njene grane koja dominira kod Srba (I2 PH908) oko 1700 godinaДруго занима ме како знамо да је нека грана хаплогрупе "млада"? На пример одледао сам неки наш документарац везан за тему и тамо кажу да Срби највише припадају I2a хаплогрупи која је стара лупам 10 000 година али је наша грана млада што значи да су носиоци те групе дошли на Балкан пре 2-3000 година.
Претпостављам да се те информације могу прочитати из продужетка шифре I2a. Е сад како ја да знам када добијем комплетну шифру да ли је она млада или не? Да ли је број цифара и слова у продужетку показатељ колико је млада група? На пр. што више цифара и слова после I2a то је група млађа? Или је нешто друго у питању? Имам још много недоумица и питања али да не будем досадан... толико за сада...![]()
Nema glupih pitanja, drago mi je svaki put kad se pojavi nek nov zainteresovan za genetiku.У ствари питање је како да тумачим те дугачке шифре хаплогрупа? Да ли о свакој групи и подгрупи мора да се прочита дато објашњење или постоји неки систем у тим шифрама преко кога би сам човек могао да сазна детаљну информацију? Још једном извињавам се ако су глупа питања пошто сам потпуни почетник у овоме а делује ми као јако занимљива тема...
Почело је објављивање првих резултата из акције Српски ДНК месец 2021.Данас је објављен је позив за акцију ДНК тестирања по сниженој цени поводом Српског ДНК дана (14. септембар) која ће трајати од 13. септембра до 15. октобра 2021. године.
Српски ДНК месец 2021 – велики попуст на ДНК тестирање! Пријавите се!
![]()
https://www.poreklo.rs/2021/09/10/srpski-dnk-mesec-2021-veliki-popust-na-dnk-testiranje-prijavite-se/
У последњој оваквој акцији тестирано је више од 200 кандидата.
![]()
Мапа распореда тестираних у акцији Светски ДНК месец 2021
https://www.poreklo.rs/2021/06/25/konacni-rezultati-akcije-svetski-dnk-mesec-2021/
https://www.poreklo.rs/portali/srpski-dnk-projekat/
https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/