Генетичка генеалогија II

Ovi Muslimani iz srednje Bosne su poprilicno svetli, neki imaju predanja o Madjarskoj i Slovackoj, a sigurno ih je i dobar deo iz preosmanlijskog perioda i vremena srednjovekovne bosanske drzave.

Ne znam otkud ti ta ideja jer nikakvog posebnog blondizma među muslimanima u srednjoj Bosni nema.
Postoje neki delovi Bosne gde je svetlija pigmentacija (boja očiju, boja kose) kod muslimana nešto izraženija, ali centralna Bosna od Sarajeva do Travnika gde je bilo najstarije jezgro bosanske srednjovekovne države ne spada u te krajeve.
Maturanti iz Travnika (većinom muslimani)

Poslednja izmena:
Pojam srednje Bosne je malo siri, tu spadaju i Jajce, Maglaj, Zavidovici, Zenica. Nije striktno receno da su svi svetlokosi i svetlooki, neko moje iskustvo uzivo i preko mreze je da ih ima dosta bas takvog tipa, ima i Srba iz tih krajeva takvog izgleda. Konkretno jedan mi je dobar poznanik odatle i dosta mi je podrobno objasnio politicko-istorijske prilike tih prostora.

Pojam srednje Bosne je malo siri, tu spadaju i Jajce, Maglaj, Zavidovici, Zenica. Nije striktno receno da su svi svetlokosi i svetlooki, neko moje iskustvo uzivo i preko mreze je da ih ima dosta bas takvog tipa, ima i Srba iz tih krajeva takvog izgleda. Konkretno jedan mi je dobar poznanik odatle i dosta mi je podrobno objasnio politicko-istorijske prilike tih prostora.

Hrvati zato sto su mozda doseljeni iz zapadne Hercegovine gde verovatno zive najtamniji ljudi u BiH, cak je nasa istocna Hercegovina mozda i svetlija. A ti Hrvati imaju vecinski slovensku I2a haplogrupu, a haplogrupa ne utice na izgled sto je vec receno vec vise neki drugi faktori.

Pa zar nismo konstatovali da u zapadnoj Hercegovini žive najčistiji Sloveni. Inače dva člana hrvatske fudbalske reprezentacije Dejan Lovren iz Zenice i Marin Leovac iz Jajca su takođe iz centralne Bosne, tog jezgra bosanske srednjovekovne države. Mislim da izgledaju sasvim tipično za taj kraj.

Ovo su recimo Slovaci iz Bačkog Petrovca (razred koji pohađa nastavu na slovačkom):
Tu je procenat onih sa svetlim očima oko 50 do 60%. Kako je moguće da ovi iz Muslimani i Hrvati iz srednje Bosne ne liče na njih iako imaju pretežno slovensku genetiku i jedni i drugi. To je misterija.

Neki su svetliji neki tamniji.
Hrvatska je popriličan genetski, fenotipski i kulturološki miks.
- - - - - - - - - -

Albanci i Grci nisu starosedeoci vec dosljaci, Srbi su starosedeoci balkana i centralne i istocne evrope, ova genetika I2a je pokrivala ogroman prostor i starosedelacka je na balkanu.

Ma daj, dosta više sa pseudoistorijom Deretića i sličnih budala.
Ona je kod Srba 30-40%, dakle 60-70% Srba nema tu hg.

E onda se zaiste potrudio, posebno ako je ima toliko malo.

Сардињани су најчистији Медитеранци. Чистији од Сицилијанаца, Јужних Италијана и Грка који имају левантско-блискоисточног уплива.

Мени је код Сардињана занимљивo њихово традиционално певање, које је слично нашем ојкању.

Meni se cini da su u Bosni Hrvati mozda i najtamniji narod, Srbi od kraja do kraja. Licni utisak da su Podrinje i Sarajevsko-romanijska regija najsvetliji u tom pogledu.

Овако изгледају просечни Сардињани, као момци са видеа што сам горе поставио.

Питаћу једног Сардињанина да ми пошаље аутосомалне резултате неког Сардињанина. Далеко су они аутосомално од Срба.

perperius. Najcistiji Srbi u Hercegovini imaju 60-70%, stari Srbi su imali vise od 70% I2a u neolitskoj evropi. Osim sto ne znas najosnovnije bezobrazan si i lupas gluposti.

krishna. Prosecni Sardinijci izgledaju bas kao na ovim slikama koje sam postavio, njihova najveca hg je I2a1 koja vuce poreklo od staro-srpskog balkanskog neolita, a po zenskoj linij hg Srba i Sardinijaca isto H, U5... i I2a1 hg su moreplovci oduvek, linija Dalmacija Sardinija, npr. Hrvati Goran Bare, Kresimir Misak, Goran Saric jesu pravi Hrvati (tj. sledi Srbi), ne izgledaju svi Sardinijci i svi Srbi isto.
Drugo kad se klasifikuju geni, ne testiraju se svi geni, nego neki rekombinovani hromozomi tako da je 10, 15% genetike predstavlja kao 100% sto ima dosta istine, jer je mnogo vise genetike od 0.1 % sa haplogrupa, moguce je klasifikovati gene na vise nacina i odbaciti gene (manipulacija) i ne pronaci gene na hromozomima, genetski testovi imaju samo poklapanje algoritme sa pronadjenim i klasifikovanim genima.
Evropa je drugi najmanji kontinent, od Dalmacije Crne Gore do Italije i Spanije je da se prepljune posebno za stare evropljane moreplovce I hg.
Trece. To sto ti negiras da cisti etnicki Sardinijci imaju veliki broj populacije svetle kose i ociju (imaju i veliki broj populacije tamne kose i ociju, mesano) je samo tvoja propaganda i nema veze sa istinom.

" Instead, our mixing analysis shows that each Aegean Neolithic genome closely corresponds to modern Mediterraneans (>68% contributions from southern Europe) and in particular to Sardinians (>25%)."

"I2a1 seems to have particularly prospered in the Starčevo–Kőrös–Criş culture (6000-4500 BCE) in Southeast Europe, where it is still one of the main male lineages today. I2a1 also appeared in the Printed-Cardium Pottery culture (5000-1500 BCE) in the western Mediterranean. The modern Sardinians and Basques inherited the biggest share of their genome from those Neolithic farmers from the Printed-Cardium Pottery culture."

Poslednja izmena:
perperius. Najcistiji Srbi u Hercegovini imaju 60-70%, stari Srbi su imali vise od 70% I2a u neolitskoj evropi. Osim sto ne znas najosnovnije bezobrazan si i lupas gluposti.

krishna. Prosecni Sardinijci izgledaju bas kao na ovim slikama koje sam postavio, njihova najveca hg je I2a1 koja vuce poreklo od staro-srpskog balkanskog neolita, a po zenskoj linij hg Srba i Sardinijaca isto H, U5... i I2a1 hg su moreplovci oduvek, linija Dalmacija Sardinija, npr. Hrvati Goran Bare, Kresimir Misak, Goran Saric jesu pravi Hrvati (tj. sledi Srbi), ne izgledaju svi Sardinijci i svi Srbi isto.

" Instead, our mixing analysis shows that each Aegean Neolithic genome closely corresponds to modern Mediterraneans (>68% contributions from southern Europe) and in particular to Sardinians (>25%)."

"I2a1 seems to have particularly prospered in the Starčevo–Kőrös–Criş culture (6000-4500 BCE) in Southeast Europe, where it is still one of the main male lineages today. I2a1 also appeared in the Printed-Cardium Pottery culture (5000-1500 BCE) in the western Mediterranean. The modern Sardinians and Basques inherited the biggest share of their genome from those Neolithic farmers from the Printed-Cardium Pottery culture."

Вала ћу наћи аутосомал Gedmarch од неког Сардињанина па ћеш видити да си био у заблуди.

До тада прелибрај свих 8 стана са сликама Сардињана https://www.tapatalk.com/groups/anthroscape/the-people-of-sardinia-italy-t95.html

Sve slike koje sam ja postavio jesu pravi etnicki Sardinijci i ispalo je da mnogi imaju svetlu kosu i oci, a ja se nisam ni trudio da nadjem sa svetlom kosom i ocima Sardinijce, to sto ti negiras i odredjujes ko moze da bude pravi Srbin i Sardinijac i ostale gluposti, ne znaci apsolutno nista.
Nemoguce je da Sardinijci imaju 0% severno evropske genetike (kako je klasifikovana), da si nesto inteligentniji video bi da je to cista zlonamerna prevara i pogresno klasifikovani geni sa ciljem da se pokrade istorija starih evropljana Srba i ostalih...

Sve slike koje sam ja postavio jesu pravi etnicki Sardinijci i ispalo je da mnogi imaju svetlu kosu i oci, a ja se nisam ni trudio da nadjem sa svetlom kosom i ocima Sardinijce, to sto ti negiras i odredjujes ko moze da bude pravi Srbin i Sardinijac i ostale gluposti, ne znaci apsolutno nista.
Nemoguce je da Sardinijci imaju 0% severno evropske genetike (kako je klasifikovana), da si nesto inteligentniji video bi da je to cista zlonamerna prevara i pogresno klasifikovani geni sa ciljem da se pokrade istorija starih evropljana Srba i ostalih...

Ево нађи Сардињане (под Италијом), пише 0 North_European https://www.eupedia.com/europe/autosomal_admixture_frequencies_by_country.shtml

Сардињани имају 70% Atlantic_Med компоненте на K12b.

North_European на K12b се базира на Литванцима, а Сардинија је далеко и изолована је и тамо нису долазили људи са севера који су могли донети северну генетику.

Poslednja izmena:

Šta su to uopšte najčistiji Srbi? I kako si to uspeo povezati sa I2a hg?
Te brojke se odnose na hercegovačke Hrvate.
Hercegovački Srbi imaju drugačije koncentracije haplogrupa:

I2: 45%
R1a: 16%
E1b: 12%
J2: 6%
I1: 6%
N: 5%
G: 3%
N: 2%

Lepo sam ti rekao da klasifikacija sigurno nije tacna i moze da pise sta hoce, za genetiku Sardinijaca je velika manipulacija i laz. Zato ti zelis da ceripikujes i smetaju ti etnicki Sardinijci sa plavim ocima kojih je mnogo.

Evo ti na yt videa "dalmatinski zagor" Dalmatinac Hrvat Mario i njegova dva prijatelja Srbina Dalmatinca Milan i Jovo, sad ces ti pokusati da odsrbis ovu dvojicu etnickih Srba jer po tebi verovatno ne izgledaju dovoljno slovenski. I2a hg je staro-evropska srpska dunavska dinarska balkanska evropska, i mediteranska i dinarska genetika.
Srbi su prvo stari evropljani, pa tek onda sloveni, i postoje razni Srbi.

Šta su to uopšte najčistiji Srbi? I kako si to uspeo povezati sa I2a hg?
Te brojke se odnose na hercegovačke Hrvate.
Hercegovački Srbi imaju drugačije koncentracije haplogrupa:

I2: 45%
R1a: 16%
E1b: 12%
J2: 6%
I1: 6%
N: 5%
G: 3%
N: 2%

Пусту усташку пропаганду да Шкутори имају 71% I2a.
Тај % је добијен на узорку од само 86, узетом из 3-4 вуккојебине.
Познаваоци генетике каже да I2a не може бити преко 55% међу Шкуторима, а и то је резултат локалног хот-спота.

Ова статистика за херцеговачке Србе је добијена на узорку од преко 400. То је већ озбиљан узорак.
Иначе Срби из општине Љубиње имају преко 70% I2a.

Пусту усташку пропаганду да Шкутори имају 71% I2a.
Тај % је добијен на узорку од само 86, узетом из 3-4 вуккојебине.
Познаваоци генетике каже да I2a не може бити преко 55% међу Шкуторима, а и то је резултат локалног хот-спота.

Ова статистика за херцеговачке Србе је добијена на узорку од преко 400. То је већ озбиљан узорак.
Иначе Срби из општине Љубиње имају преко 70% I2a.

Ako iz Ljubinja imaju toliko, onda ostali hercegovci imaju i manje od hercegovačkog proseka.

Lepo sam ti rekao da klasifikacija sigurno nije tacna i moze da pise sta hoce, za genetiku Sardinijaca je velika manipulacija i laz. Zato ti zelis da ceripikujes i smetaju ti etnicki Sardinijci sa plavim ocima kojih je mnogo.

Evo ti na yt videa "dalmatinski zagor" Dalmatinac Hrvat Mario i njegova dva prijatelja Srbina Dalmatinca Milan i Jovo, sad ces ti pokusati da odsrbis ovu dvojicu etnickih Srba jer po tebi verovatno ne izgledaju dovoljno slovenski. I2a hg je staro-evropska srpska dunavska dinarska balkanska evropska, i mediteranska i dinarska genetika.
Srbi su prvo stari evropljani, pa tek onda sloveni, i postoje razni Srbi.

I arktička...

Ako iz Ljubinja imaju toliko, onda ostali hercegovci imaju i manje od hercegovačkog proseka.

Ти % варирају од места до места, у зависности од локалних генетских дрифтова.
R1a има пик у Требињу са око 20%.

На Жабљаку је I1 сигурно преко 60%, а Ппужинама има врв. толико N. То не значи да тамо живе различити народи, људи са Жабљака су исти аутосомално као људи из Плужина.

Hrvati zato sto su mozda doseljeni iz zapadne Hercegovine ...

Imaš li neke podatke o doseljavanju iz zapadne Hercegovine u Kreševo? Ko ih je masovno doselio u samo središte nekadašnje bosanske srednjovekovne države ? Kad se to desilo?
Inače, u Kreševu je bila jedna od rezidencija bosanskog kralja u 15-estom veku, a u okolini grada su nekropole sa stećcima i još neki značajni objekti. Dakle, samo srce srednjovekovne Bosne.

Back