Генетичка генеалогија II

Kad sam napisao jedan komentar na eupediji odmah za pola sata je obrisan moj komentar i promeljen procenat I2a hg u Iranu sa 6%, na 0.5%, vrlo jasno koliko je to naucno.
Kad su pravilna ispitivanja nasla kod Kurda u frekvenciji 20% I2a, odmah se radilo na prevari i manipulaciji da se smanji I2a kod Kurda.

Рекао сам ти да је тих 20% испало на малом узорку на ограниченом простору.

Шта си ти запео запео само за I2a?
То јесте најбројнија хаплогрупа код Срба коју има око 36% Срба, али шта ћемо са оних 64% Срба који нису I2a?
Већина Срба нису носиоци хаплогрупе I2a, иако је она на првом месту по заступљености код Срба?

Шта ћемо са Србима који су R1a, E-V13, J2, I1, R1b, G2a, N2, J1...? :think:

Зашто никад не спомињеш друге хаплогрупе које имају Срби осим I2a?

O poreklu Hrvata iz zapadne Hercegovine:
"U hercegovačkom defteru iz 1477 navedene su velike vlaške skupine koje pod svojim starješinama dolaze izvan granica Hercegovačkog sandžaka, s morske strane, dakle iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa, i tu se naseljavaju."
Iz knjige "Islamizacija u Bosni" najpoznatijeg orijentaliste u bivšoj SFRJ Nedima Filipovića.

Dobro, to očigledno upućuje na drugu haplogrupu a ne na I2a1b, jer je kod hercegovačkih Hrvata I2a1b ponajviše došla iz istočne hercegovine .

Ako je PH908 nesrpska ili vlaška, ti meni objasni kako i šta su njeni pretci radili na Visli sa ostalim Slovenima? Pa onda došli kao integralni deo srpskog plemena ovde, eto objasni mi kakvi su to "vlasi" na Visli i sve ću ti verovati.

Ovo što sam napisao je fakat nije moja projekcija , znači genetski potvrdjeno .

Poslednja izmena:
a zašto? kao da u dalmaciji u to vreme nema I2a1b? šta bi bio dokaz?

Genetika ...Ukratko . To je 15 vek vreme seoba, ako misli na današnje hercegovačke Hrvate oni vrv imaju nešto kasnije poreklo u tim krajevima, barem dobar deo njih. Uostalom to što je rekla je nebuloza tako da ...U tim delovima imamo i E1b, I razne J haplotipove da ne govorim o Q koji je nadjen u tim delovima tako da baš ne bih bio siguran da je pisac govorio o I2a1b...

Мени је јасан твој приступ. Зар не мислиш да је у почецима изучавања сваке науке било прилично скептицизма, "ово само по себи није доказ" и других ствари? Не знам колико су били продуктивни ти коментари кроз историју.
Ja nisam skeptičan. Samo realan.

На статистици се практично заснива само TMRCA. Нико ти не брани да посматраш интервал на нпр. 99,7% вероватноће. Тад ћеш за PH908 добити интервал 1325 - 2375 година. И да узмемо баш тих екстремно вероватних 2375 година, шта је то тачно променило?
TMRC sama po sebi ne znači mnogo. Čak i da se brojke promene duplo, moglo bi da se ostane pri istoj onoj teoriji. Problem je što...

Да ли у том случају постоји бољи кандидат за носиоца те мутације? И даље нема објашњења откуд том дрееевном Илиру више од 4 милиона потомака далеко од Балкана (у Русији, Украјини, Белорусији, Чешкој, Немачкој..).
... nemamo ni jedan jedini uzorak sa naše teritorije od dolaska Ilira. To znači bar 3500 godina unazad. Bez toga je sve potpuno nagađanje.Nešto slično kao da odeš kod lekara, a on upiše sve tvoje simptome u komjuter, a ovaj izbaci da si HIV+, pa ti lekar to saopšti. A ti ga onda pitaš - Dobro, a jeste li vi meni vadili krv i videli makar jedan virus HIV u njoj? Na šta ovaj odgovara - Ne, nema potrebe, mi smo sigurni.

Да, могу да падну у воду, али не морају. Верујем да и сам мислиш да би и у том случају била вероватнија тренутна претпоставка.
Nemam ja ništa protiv trenutne pretpostavke, problem je obmanjivanje da je sigurno tako. Sve ovo što za sada imamo nije nikakav dokaz, već puko nagađanje sa 50% šanse da je tačno. Mi nemamo predstave o genetskoj slici Balkana pre 3000 godina, već je nagađamo na osnovu trenutnih raspodela po Evropi i relativne starosti grana.

Problem je što...
... nemamo ni jedan jedini uzorak sa naše teritorije od dolaska Ilira. To znači bar 3500 godina unazad. Bez toga je sve potpuno nagađanje.Nešto slično kao da odeš kod lekara, a on upiše sve tvoje simptome u komjuter, a ovaj izbaci da si HIV+, pa ti lekar to saopšti. A ti ga onda pitaš - Dobro, a jeste li vi meni vadili krv i videli makar jedan virus HIV u njoj? Na šta ovaj odgovara - Ne, nema potrebe, mi smo sigurni.

Није ти сад баш неки пример. Ако се тестираш и испаднеш HIV позитиван, ти јеси HIV позитиван и ту је крај. У случају нашег толико прижељкиваног скелета, и да испадне PH908 позитиван, он јесте PH908 позитиван, али ту није крај, опет ниси сигуран. Могао је његов отац да залута на Балкан ко зна кад. Кад би на неколико удаљених локалитета имао већи број PH908+ резултата, тек за то би се онда могло рећи да је са изузетно великом вероватноћом. И сад ћемо седети и чекати деценије, ако до тога уопште и дође, да случајно не бисмо рекли да је тренутна претпоставка највероватнија..

Nemam ja ništa protiv trenutne pretpostavke, problem je obmanjivanje da je sigurno tako. Sve ovo što za sada imamo nije nikakav dokaz, već puko nagađanje sa 50% šanse da je tačno. Mi nemamo predstave o genetskoj slici Balkana pre 3000 godina, već je nagađamo na osnovu trenutnih raspodela po Evropi i relativne starosti grana.

А чекај, у случају да добијемо резултате са једног локалитета и ето баш нема PH908+, хоћеш онда инкрементирати ових твојих 50% на 51%, или? На којој би се цифри зауставио реалан човек?

Није ти сад баш неки пример. Ако се тестираш и испаднеш HIV позитиван, ти јеси HIV позитиван и ту је крај. У случају нашег толико прижељкиваног скелета, и да испадне PH908 позитиван, он јесте PH908 позитиван, али ту није крај, опет ниси сигуран.
To nije moj priželjkivani rezultat.

Naravno da nisi siguran. Jedan leš nije dovoljan, a mi nemamo čak ni taj jedan koji je nedovoljan :)

Могао је његов отац да залута на Балкан ко зна кад. Кад би на неколико удаљених локалитета имао већи број PH908+ резултата, тек за то би се онда могло рећи да је са изузетно великом вероватноћом. И сад ћемо седети и чекати деценије, ако до тога уопште и дође, да случајно не бисмо рекли да је тренутна претпоставка највероватнија..

Ne, ja i sad pričam da je trenutna pretpostavka najverovatnija, ali je činjenica da je to daleko od dokazanog.
Zašto čekati decenije? Zašto svi drugi rade ta istraživanja, a kod nas deluje kao da ih neko namerno koči. Ja nisam pristalica teorija zavere, ali ovoliko čekanje na prvi ilirski skelet daje potpuno za pravo ljudima kao Nebojša da otvoreno pričaju da se nešto mulja.

А чекај, у случају да добијемо резултате са једног локалитета и ето баш нема PH908+, хоћеш онда инкрементирати ових твојих 50% на 51%, или? На којој би се цифри зауставио реалан човек?

Da, inkrementiramo. Pa da li je jedan Hg H od pre 500 godina dovoljan da se nešto kaže o genetskoj slici Srbije pre 5 vekova? I ako iz iste grobnice uspemo da izvučemo još nekoliko Y-DNA uzoraka, da li misliš da će slika biti bolja?

Ima cela nauka o tome gde se treba zaustaviti da bi nešto bilo pouzdano. Evo da se vratim na HIV test. Upoznaješ devojku koja je pre tačno mesec dana ostavila dečka koji je HIV+ i nudi ti da spavaš sa njom, ali bez kondoma. Ona ti prilaže HIV test 4-te generacije po kojem je negativna. Da li pristaješ?

hiv test.jpg

Ne, ja i sad pričam da je trenutna pretpostavka najverovatnija, ali je činjenica da je to daleko od dokazanog.
Zašto čekati decenije? Zašto svi drugi rade ta istraživanja, a kod nas deluje kao da ih neko namerno koči. Ja nisam pristalica teorija zavere, ali ovoliko čekanje na prvi ilirski skelet daje potpuno za pravo ljudima kao Nebojša da otvoreno pričaju da se nešto mulja.

Питање ти је на месту. Нисам улазио у то шта су све разлози, али уобичајено за нашу земљу би био неки мањак средстава. Надајмо се да је то.
Исто сам се питао за Немањиће и заиста је занимљиво да екипа са Порекла још ништа на томе не ради. Биће да се ту умешала Црква.

Da, inkrementiramo. Pa da li je jedan Hg H od pre 500 godina dovoljan da se nešto kaže o genetskoj slici Srbije pre 5 vekova? I ako iz iste grobnice uspemo da izvučemo još nekoliko Y-DNA uzoraka, da li misliš da će slika biti bolja?

Ништа није довољно. Иначе, пошто припадам грани егзотичној не само за Србе, већ и у глобалу, шта ти мислиш како је мени? Навикао сам на ситуацију да немаш ништа осим неколицине по Европи разбацаних појединаца, али и поред тога као да све што имаш упућује на једно. Зато сам мало блажи према нечему толико истраживаном, па ми је лакше рећи да је готово сигурно тако.

Ima cela nauka o tome gde se treba zaustaviti da bi nešto bilo pouzdano. Evo da se vratim na HIV test. Upoznaješ devojku koja je pre tačno mesec dana ostavila dečka koji je HIV+ i nudi ti da spavaš sa njom, ali bez kondoma. Ona ti prilaže HIV test 4-te generacije po kojem je negativna. Da li pristaješ?

Пристајем и одмах после трчим на крстарицу да заједно рачунамо вероватноћу да ме је заразила. И онда се тестирам 20 пута како бих био 99,99...% сигуран :D

Питање ти је на месту. Нисам улазио у то шта су све разлози, али уобичајено за нашу земљу би био неки мањак средстава. Надајмо се да је то.
Исто сам се питао за Немањиће и заиста је занимљиво да екипа са Порекла још ништа на томе не ради. Биће да се ту умешала Црква.
Kako Bugari imaju za one silne tračanske uzorke, a ovde kao 6 država bivše SFRJ nema, a navodno niko iz inostranstva nema interes? Kao, potpuno ih ne zanima ilirska DNK...

Ништа није довољно. Иначе, пошто припадам грани егзотичној не само за Србе, већ и у глобалу, шта ти мислиш како је мени? Навикао сам на ситуацију да немаш ништа осим неколицине по Европи разбацаних појединаца, али и поред тога као да све што имаш упућује на једно. Зато сам мало блажи према нечему толико истраживаном, па ми је лакше рећи да је готово сигурно тако.
Treba imati neku razumnu verovatnoću. Mi trenutno nemamo ništa. Ni jedan jedini uzorak koji potrvđuje hipotezu.

Пристајем и одмах после трчим на крстарицу да заједно рачунамо вероватноћу да ме је заразила. И онда се тестирам 20 пута како бих био 99,99...% сигуран :D
Xa xa xa :) Ja sam uveren da nikome ovde sa Krstarice tih 95 % ne bi bilo dovoljno.Ti bi možda na kvarno koristio kondom sprej :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Osnova prezimena slovenska, haplogrupa gernanska. Vrlo interesantno, cudni su putevi genetski.

Нека источногерманска племена су ушла у словенски корпус још за кад су Хуни упали у Европу кроз "врата народа" и направили пометњу у целој Европи.
Мацуре по Y ДНК имају сроднике у Белорусији и Пољској уназад око 1600 година, што се баш поклапа се временом сеобе народа.

Могуће је да је мацурска хаплогрупа дошла на Балкан са Словенима, а може бити и да је дошла са Готима који су у 5-ом веку завладали западним Балканом и Италијом и да су касније апсорбовани од стране Словена.
Мацуре су пре доласка у Далмацију живелe у данашњим Васојевићима. Они су били су део Србљака. Њих и неке друге србљачке родове су Васојевићи кад су се доселили у тај крај у 15-ом веку потиснули и ови су мигрирали према Херцеговини а касније неки од њих даље на запад. Мањи део Србљака је асимилован од стране Васојевића и зато се не треба чудити ако искочи неки Васојевић са неком другом хаплогрупом осим E-V13. Кад су дошли у данашње Васојевиће Васојевићи су вероватно били Власи и вероватно нису говорили српским језиком. Они су били сточари, а Србљаци су били земљорадници. Србљаке је на исељавање натерало то што су Васојевићи као јачи, агресивнији и организованији над њима спороводили некu врсту апартхејда, отимали су им земљу и жене и кињили су их и понижавали.
Касније Васојевићи (изворно Власи, вероватно романофони) постадоше највећи Срби, историја је пуна сличних парадокса.

Poslednja izmena:
Jasno, po meni su dosli sa Slovenima, poklapanja po srednjoj i istocnoj Evropi su mozda indikator toga. Kuci su jos bolji primer, starinackog stanovnistva pa je tako vec iskakala slovenska genetika kod nekih, sta nas tek ceka u toj Crnoj Gori, ona je tek zagrebana.

Мало које племе у Црној Гори има само једну хаплогрупу.
То је због тога што су многа племена настала удруживањем. А било је и случајева да неко са стране дође у неко племе ожени се и његови потомци после више генерација забораве да имају неко друго порекло по мушкој линији.
Један тестирани из Куча је испао R1a-Z280, а сви остали до сад тестирани су E-V13. Тај што је R1a је Старокуч, што значи да су стари Кучи били словенског порекла, а онда се врв. у време турски освајања у Куче доселило неко друго становништво које је донело E-V13 (Новокучи). Они су се стопили временом у једно племе, а Новокучи су биолошки преовладали кад су у питању мушке линије.
У Васојевићима је за сад нађена само E-V13 колико ја знам, али треба очекивати да искочи још нека хаплогрупа, јер је познато да је мањи део Србљака асимилован од стране Васојевића.
У Дробњацима имамо I1-P109, I2-CTS10228 и J2b1-M205. Оригинални Дробњаци су I1-P109. Караџићи I2-CTS10228 су се однекуд доселили. А J2b1-M205 су Дедеићи који су остатак Крича. Пре доласка Дробњака подно Дурмитора тамо су живели Кричи. Дробњаци су у крвавим биткама поразили Криче, који су углавном изгинули или се раселили, а мањи део који је преживео и остао се утопио у Дробњаке, то су Дедеићи J2b1-M205.
Паштровићи имају 5-6 хаплогрупа, што је и логично јер је историјски забележено да тамо има више слојева становништва које је долазило од 13-ог све до 18-ог века.

Poslednja izmena:

Back