I meni deluje. Imamo PH908 u Italiji. Meni to liči da je PH908 rasejevan i od drugih a ne samo od Slovena i da je zajednički predak živeo bliže ka granici od pre 2200 godina. Kod PH908 na Balkanu čudi njegov osnivački efekat kao kod EV13 u severnoj Albaniji. Kod E V13 je jednostavno - starosedeoci koji su izbegli u planine i izolovali se. Kod PH908 ne bi trebalo da se pokaže taj efekat jer su deo pobedničke slovenske skupine. I ne samo što potiskuje procente starosedelačkih skupina nego i slovenskih R1a i Dinarik severa u svoju korist. Prosto mi je neverovatno da je sve tako nasumično slučajno ispalo. Mislim da su tu postojale neke okolnosti koji su tu grupu favorizovale.
U smislu da da srednjevekovni Srbi i Hrvati nisu doživljavali dinarske Vlase kao deo sebe, deo svog etnosa i socijalne grupe nego drugim. Tako je od države Nemanjića do Hercegovine od Svetog Save u kojoj u 15. veku žive Srbi i Vlasi. U srednjevekovnim dokumentima navode se posebno. Brđani nisu bili nosioci srpske i hrvatske srednjevekovne svesti.
Od 15 veka i dolaska Turaka koje je trajalo nekoliko decenija dolazi do resetovanja društvenih odnosa. Dinarski pravoslavni Vlasi postaju vlasi i etnički Srbi. Srbin i vlah postaje sinonim. Tome je doprinelo više faktora: govorili su isti jezik, pripadali istoj veri, gajili su sa srpskom crkvom zajedničko nostaligično sećanje na doba Nemanjića- Vlasi jer su imali slobode u svojim brdima, crkva privilegija, a što su Turci vremenom počeli da im oduzimaju, zatim imali su i zajednički politički cilj - obnovu nemanjićke države- da crkva vrati svoje privilegije a vlasi, sada kao Srbi i ratnička elita srpske crkve da se oslobode podređenog položaja od Turaka i postanu nova srpska gospoda. Kako decenije prolaze a položaj se pogoršava nostaligija za starim vremenima je sve veća raste kult stare srpske države, srpska vlastela se doživljava kao svoj rod, ispredaju se legende o srodstvu sa njima, sanja se svoja država. Crkva sve to rukovodi politički i usmerava i sama sve to doživljava. Seobama kult srpske države Kosova širi se na krajeve mnogo veće nego što je ikada bilo u vreme srpskih država. Vlasi koji ostanu/postanu katolici ili prime islam ostaće van sfere zračenje srpske etničke kulture i neće postati Srbi, već Bošnjaci i Hrvati. Dok će u Crnoj Gori mnogi od Srba postati vremenom i Crnogorci zahvaljućuji dodatnim istorijskim razlozima.
Po mom mišljenju priča o dinarskim Vlasima je priča i o PH908, bar većem njegovom delu. Ako se uporedi geografska rasprostranjenost najveće učestalosti Dinarika i rasprostranjenost stećnjaka srednjevekovnih Vlaha videće se da postoji podudarnost. Za neke srednjevekovne Vlahe čak i znamo da su PH908 kao što su Nikšići i Ozrinići. Čak i da je PH908 100% došao samo sa Slovenima, način etnogeneze modernih identiteta Južnih Slovena i samostalan identitet srednjevekovnih dinarskih Vlaha, ostaje neupitan.
Ovde ćeš čuti i druga mišljenja da su to bili najčistiji Srbiji i srce srpskog plemena neokrnjene svesti 2000 godina. Ja nisam deo te lige.