Генетичка генеалогија II

A zasto su npr. Srbi iz Krajine slovenskiji od Srba iz Srbije? Posto si strucnjak za genetiku, reko' da pitam... :confused:

У просеку за Србе из Србије има људи са Косова, истока и југоистока Србије, а они имају нешто више "палео-балканске" генетике. Западна Србија је "словенскија" и тамошњи Срби се у просеку не разликују од босанских и крајишких Срба.
Просек за Србе из Србије је надполовично "словенски" (53.4%). Оно што неки мисле да Срби имају мало "словенске" генетике, и да су претежно "палео-балканског" порекла у генетском смислу само да причају словенским језиком није тачно. Срби имају доста "словенске" генетике око 55% у општем просеку. Већ код Бугара и Македонца претеже "палео-балканска" генетика, али ни "словенска" није безначајна.

A zasto su npr. Srbi iz Krajine slovenskiji od Srba iz Srbije? Posto si strucnjak za genetiku, reko' da pitam... :confused:
Zato što se radi o potomcima Zahumljana i Neretvljana u dobrom delu. Znači u startu su malo zapadnije pozicionirani. Neki veći slovenski rodovi iz Raške su se iselili prema krajini(Ljubojević). U Cg je recimo bilo poprilično mešanja paleo balkanaca i Slovena, u Krajini su već došli formirani rodovi. Zapadna Srbija bi trebala biti slična Krajini, mada vrv u proseku nešto južnija tj između Krajiškog i opšteg Srbijanskog proseka delimično i zbog skorijih migracija iz Crne Gore.

To je poluistina, tj urbana legenda, SAO Krajina vrvi od J1 i J2.
Nisu ništa slovenskiji.
Najslovenskiji su Zahumljani. Tj naše prvobitno središte od postanka.

Apsolutno netačno.
Uostalom pričamo o autosomalnoj, a ne o haplogrupama. Na rang listi 20 Srba sa najvećim Baltic skorom na K13 njih 19 su od preko Drine (većinom Krajišnici), a samo jedan iz Srbije (iz Mačve).

To je poluistina, tj urbana legenda, SAO Krajina vrvi od J1 i J2.
Nisu ništa slovenskiji.
Najslovenskiji su Zahumljani. Tj naše prvobitno središte od postanka.
Jeste vrvi kada su neki rodovi planski testirani.
Dok toga nije bilo važila je za ,,najslovenskiju oblast kod Srba" .
Uostalom kako može biti poluistina kada gore imaš egzaktne podatke autosomalne genetike? :D

Moguće, kako koji kraj, recimo KORDUN je slovenski skoro 80%, dok recimo LIKA baš i nije toliko, opet DALMACIJA, i to onaj severni deo, Zagora oko Knina, Benkovca, itd...tu je skoro 60-70%.
Dok je testiranje bilo bez predloga, tačnije samoinicijativno Banija je bila gotovo 80% slovenska na uzorku oko 40-50...Posle kada su neki počeli testirati Ujake,Dede,Braću sve iz iste porodice taj broj se smanjio, a broj navedenih haplogrupa porastao. Ja recimo znam haplogrupe sa 4 strane svog porekla i zamisli da ih sve testiram, novih 50-tak I2a i R1a :D

Autosomalna je tu dobar predviđač...Ps.Kordun je imao sreće da se niko ne ,,zainteresuje za njega" :D
Ako me razumeš ;)

Moguće, kako koji kraj, recimo KORDUN je slovenski skoro 80%, dok recimo LIKA baš i nije toliko, opet DALMACIJA, i to onaj severni deo, Zagora oko Knina, Benkovca, itd...tu je skoro 60-70%.

Овај Србин је I1-Z58, родом је из Чисте Мале код Скрадина. Добио је 63% "прото-словенске" генетике аутосомално, он је један од Срба са највећим Early_Slavic скором ако не и највећим.
MPcKm8D (1).jpg

Србин са најсевернијом аутосомалном генетиком на К13 (са највећим Baltic+North_Atlantic скором) је Личанин из Кореничког Врела иначе носилац хаплогрупе I2-PH908 али то је небитно за аутосомалну.

Овај Србин је I1-Z58, родом је из Чисте Мале код Скрадина. Добио је 63% "прото-словенске" генетике аутосомално, он је један од Срба са највећим Early_Slavic скором ако не и највећим.
Pogledajte prilog 680961

Србин са најсевернијом аутосомалном генетиком на К13 (са највећим Baltic+North_Atlantic скором) је Личанин из Кореничког Врела иначе носилац хаплогрупе I2-PH908 али то је небитно за аутосомалну.
Ne znamo još kako Krnjajić stoji :)
Ali to je to..manje više vrv slično, zasigurno preko 60%.

Ne znamo još kako Krnjajić stoji :)
Ali to je to..manje više vrv slično, zasigurno preko 60%.

Што се тиче Early_Slavic скора врв. врло слично као овај Србин из Далмације јер имају подједнак Baltic на К13.
Само Крњајић сигурно има нешто Celto-Germanic компоненте, јер има већи North_Atlantic на К13 од Далматинца.

Што се тиче Early_Slavic скора врв. врло слично као овај Србин из Далмације јер имају подједнак Baltic на К13.
Само Крњајић сигурно има нешто Celto-Germanic компоненте, јер има већи North_Atlantic на К13 од Далматинца.
Da, to sam odmah pomislio. Mislim da će kod Krajine situacija biti takva da će se pojaviti 2-3% kelto germnaske genetike u proseku. Od po meni realnih 60% 2% će otići na kelto germansku.

Pogledajte prilog 680961

Šta taj uzorak predstavlja?
Jednog čoveka?
Od kakvog je to značaja za ukupnu sliku?

Ja sam ovaj prvi ( maskiran nadimak lavljom glavom :lol:), drugi je moj drug iz Nikšića, oni su najslovenskiji stanovnici Crne Gore.

Pogledajte prilog 680964

Obojica imamo I2a1b-PH908.
Ono što se smatra za proto srpsku.
Imam pitanje u vezi r1a haplogrupe u srba, kako je ono dospela tu u i zašto je ima procentualno manje nego u drugim slovenskim narodima
Pogledajte prilog 680751

Санџаклија из Тутина

Македонац из Битоља

Просек људи са Порекла (који су радили аутосомалну), просек за Србе из Србије, просек за Србе из Крајине и укупни српски просек
Pogledajte prilog 680772
Šta znači early slavic, jel u to spadaju r1a i i2a kombinovano ?

Šta taj uzorak predstavlja?
Jednog čoveka?
Od kakvog je to značaja za ukupnu sliku?

Јел ти мене мало зезаш?
Поставио сам просек за Србе са порекла, Србе из Србије и Србе из Крајине. За Србе из Србије је узорак 27, а за Србе из Крајина 28.
Cx9vzHX (1).jpg

Јел ти мене мало зезаш?
Поставио сам просек за Србе са порекла, Србе из Србије и Србе из Крајине. За Србе из Србије је узорак 27, а за Србе из Крајина 28.
Pogledajte prilog 681212

Nisam vido da je prosek, izvinjavam se.
mada taj prosek od skoro 60% je samo zbog Korduna, ako ćemo pošteno.

У том крајишком просеку има убедљиво највише Личана, па Далматинаца (знатно мање), па Банијаца, па Кордунаша, а најмање је Славонаца (само један или двојица).

Иначе тај просек за Крајишнике не укључује Србе из Босанске Крајине, свих 28 узорака су Срби из авнојевске Хрватске.

Šta znači early slavic, jel u to spadaju r1a i i2a kombinovano ?

To je autosomalna genetika, a ona nije povezana sa y dnk koja je samo direktna muška linija. Autosomalna genetika je ukupna genetika, a ne samo po direktnoj muškoj liniji.

Early_Slavic komponenta se bazira na prosečnoj autosomalnoj genetici slovenskih uzoraka iz ranog srednjeg veka. Postavio sam na kojim se tačno uzorcima bazira u jednom od prethodnih postova. Potraži ako te zanima, ne mogu da stavim link je trenutno nisam na kompu.

Prema svim rezultatima koje sam video, a video sam ih baš dosta. Srbi sa Banije su za nijansu "slovenskiji" od Srba sa Korduna. Iako se radi većinom o istim rodovima i 70% ljudi sa istim prezimenima .Uzorak je mogao da bude i veći, a zašto nije to ne znam, samo znam da se stvari ne bi puno promenile, zapravo verujem da bi prosek otišao na 60%, 2% bi eventualno otpala na early germanic.

Zanimljivo da niko nije ispratio otkriće R1a M458 na prostoru južne Nemačke u periodu bronzanog doba

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1791.msg133373#msg133373

Moguće je osporiti prisustvo Slavena na tom prostoru pre migracija iz srednjeg veka, ali nedaleko odatle, na pišljivih 300 kilometara istočno nalazio se Serbiodurum (današnji Štaubing) u davno rimsko doba

https://books.google.rs/books?id=WH...oECAsQPA#v=onepage&q=sorviodurum name&f=false

R1a M458- stara srpska haplogrupa. A da, po svojim autosomalnim rezultatima izgleda da je najbliži jugoslovenskoj (čitaj srpskoj) populaciji.

https://anthrogenica.com/showthread...ic-Switzerland&p=658528&viewfull=1#post658528

Zanimljivo da niko nije ispratio otkriće R1a M458 na prostoru južne Nemačke u periodu bronzanog doba

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1791.msg133373#msg133373

Moguće je osporiti prisustvo Slavena na tom prostoru pre migracija iz srednjeg veka, ali nedaleko odatle, na pišljivih 300 kilometara istočno nalazio se Serbiodurum (današnji Štaubing) u davno rimsko doba

https://books.google.rs/books?id=WHMeteyqxjwC&pg=PA147&lpg=PA147&dq=sorviodurum+name&source=bl&ots=D2_Izi5ufG&sig=ACfU3U0EdIfSR0b-X9acFwNhH-g11mmFRQ&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwir293TtOjoAhVq_CoKHUghD0oQ6AEwBnoECAsQPA#v=onepage&q=sorviodurum name&f=false

R1a M458- stara srpska haplogrupa. A da, po svojim autosomalnim rezultatima izgleda da je najbliži jugoslovenskoj (čitaj srpskoj) populaciji.

https://anthrogenica.com/showthread...ic-Switzerland&p=658528&viewfull=1#post658528
Nisam ovo skapirao najbolje baš..

Nađen je kasniji uzorak R1a M458?
I autosomalna pokazuje da je najbliži danasnjim Srbima? Ima li kit number negde ili da se objave rezultati?

Back