Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Suspleh a ne spaner.:)
To je ona zastita ispod motora koja stiti motor od vode i necistoca odozdo a to ti fali.
Veliki servis je veliki servis a ti treba da promenis ulje i PK razvod i to te otprilike kosta oko 150€.
To sto su ti vrata tako "labava" je dokaz da taj auto uopste nema toliko km koliko mislis jer BMW i na 400k km nema labava vrata.

Rece mi spaner, ne znam moguce.
PK kais kaze da je dobar, ulje je promenjeno kad je radjen mali servis.
Samo vozaceva su se olabavila, je l moze to da se dotegne nekako da i za to ne cimam majstora?
Pa naravno da nema 193000km 15 godina star automobil, iako mi neki ljudi rekose da po onome sto oni vide da nije presao vise nego sto pise, ali ja ne verujem.

Ima tu tragova koriscenja, npr stanje sedista, neba, dugmica, plastike je odlicno, dok je onaj deo gde je upaljac sav izgreban, unutarnja lajsna se klima, ocigledno je menjana jer je unutra bila drvena tekstura (verovatno).
Papucice nisu izlizane, volan, bar ovaj deo koji nije presvucen nema nijednu ogrebotinu.

- - - - - - - - - -

A sta se podrazumeva pod "labava" vrata?

Kod mene npr, kada ih otvorim skroz, ne zakoce se na pola, nego se vrate skroz (samo vozaceva)

Poslednja izmena:
Verovatno mu se ojela osovina u sarki pa su mu pala vrata.
To ja na BMW-u jos nisam video niti sam video i na jednom da ima problem sa vratima a bilo ih je sa mnogo km i svima su se identicno zatvarala vrata.
Bio mi je momak sto sam mu prodao BMW u proslu subotu da napravimo kupoprodajni ugovor i zahvalio se u ocevo ime jer je auto isao na pregled kod njihovog majstora i ovaj im je potvrdio da je auto vanserijski dobar.
Lepo je to cuti a pogotovo sto je otac bio skeptican i kupio je auto vise zbog toga jer je to auto za sina koji nije mogao da se odovoji od auta jer ovakav je ,kako kaze,trazio preko 4 meseca.Ima tih BMW-a za nesto jace od 3000 pa i mladjih za 3000 i koju stotku ali momak ih se nagledao i kaze da su sve krsevi i tek kad je izvadio 4000 za moj BMW dobio je ono sto je trazio.
To je dokaz da oni najjeftiniji na oglasu nisu kola kakva trazimo.

- - - - - - - - - -

A sad vidim da mu je ustvari otisao granicnik vrata.
To se NN zameni i nije nesto skupo.

Verovatno mu se ojela osovina u sarki pa su mu pala vrata.
To ja na BMW-u jos nisam video niti sam video i na jednom da ima problem sa vratima a bilo ih je sa mnogo km i svima su se identicno zatvarala vrata.
Bio mi je momak sto sam mu prodao BMW u proslu subotu da napravimo kupoprodajni ugovor i zahvalio se u ocevo ime jer je auto isao na pregled kod njihovog majstora i ovaj im je potvrdio da je auto vanserijski dobar.
Lepo je to cuti a pogotovo sto je otac bio skeptican i kupio je auto vise zbog toga jer je to auto za sina koji nije mogao da se odovoji od auta jer ovakav je ,kako kaze,trazio preko 4 meseca.Ima tih BMW-a za nesto jace od 3000 pa i mladjih za 3000 i koju stotku ali momak ih se nagledao i kaze da su sve krsevi i tek kad je izvadio 4000 za moj BMW dobio je ono sto je trazio.
To je dokaz da oni najjeftiniji na oglasu nisu kola kakva trazimo.

- - - - - - - - - -

A sad vidim da mu je ustvari otisao granicnik vrata.
To se NN zameni i nije nesto skupo.

Da, taj granickik sto ih zaustavi na pola... Super, zamenicu to uskoro, vec sl vikend verovatno i taj suspleh, ako je to, pitacu sada majstora...

Ja sam gledao dosta auta onda, nekoliko 320D oko 3000 i svi su bili u mnogo losijem stanju od ovog sada.

Pretpostavio sam da je granicnik u pitanju, zato sam i pitao sta podrazumeva pod "labava".

VIdi ako mozes da nadjes nov, to je najbolja opcija, pod uslovom da nije puno skuplji od polovnog. Polovni granicnici su obicno poluispravni.

Sta bi sa viljuskama za Hondu?

U poslednje vreme mi se napred desno cuje onako, cudan zvuk prilikom prelaska preko rupe, nije lupanje, ali nije kako treba. Pocelo je posle naletanja na neku ogromnu rupu, od koje mi se iskrivila felna, bas je bio ozbiljan udarac. Gledali razni majstori nista nisu nasli, ja uzmem da cimam tocak jednom rukom, a drugom opipavam kuglu i blokove na gornjoj viljusci i nadjem da je jedan stradao, a ostatak je ok. Za neki dan idem za Kragujevac i promenicu celu viljusku. Ovako da kupim silent, od 500-800 dinara, zamena nije ispod 1000, a kod Trifunovica druga viljuska i zamena 2500 dinara.

Problem je sto Honda mora da odstoji 3 dana na dizalici jer kad se skinu ramena nema mrdanja a kod Trifunovica nema zamenskih ramena pa da mogu odmah da ih montiram a njemu da poslajem svoja. Cekam neki vikend pa da ih skinem i posaljem a Trifunovic mi je napravio cenu tako da sam zadovoljan njom a sad jos da budem i sa radom u sta cu se uveriti kad ih stavim.

Pa ako je tebi isto tehnolosko resenje od pre 40 godina i sada ne znam sta bih ti rekao.
Tako i Tihi govori o Golfu 7 i kaze da da je Golf 3 tvrd i neudoban a veze nigde jednog sa drugim modelom.
Ako na forumima kazu da ti ljudi iz Kragujevca odlicno repariraju te viljuske i ramena i ako su se neki od njih uverili da traju i duze od fabrickih zasto onda pricati o vremenu od pre 40 godina kad to maltene niko i nije radio?
Tehnologija i masine se menjaju i da to ne valja ne bi bilo toliko pohvala za te ljude a lako se to moze naci na internetu.
Ja jos nikad nisam remontovao pa necu da ih hvalim ali cu to uciniti ako sve bude leglo na svoje mesto i trap bude utegnut.
Problem je sto necu voziti mnogo ta kola i preci cu svega par kilometara ali s obzirom da mi je prodavac u prodavnici delova rekao da je dosad prodao samo jednom ta ramena onda verujem da ih svi ostali kojima odlaze remontuju jer je tako jedino isplativo.
Ja sam se dogovorio sa njima da mi oba ramena odrade za 60€ sto je prihvatljiva cifra.

Pre 40 godina, a niko od ove ekipe iz Kragujevca nije radio u to vreme :D

Verujem da ne znas o cemu se radi.

Zasto mislis da je problem da se proizvedu silent blok i kugla i da se upresuju u vijusku?

Verovao ili ne, nisu Srbi najpametniji i izmislili zamenu silent blokova i kugli na viljuskama/ramenima, vec se to radi i u inostranstvu.

Ovaj remont izdrzi bez problema 100k km, plus je domaci proizvod, odnosno pare ostaju kod nas, a jos je i jeftinije od kineskih, nekvalitetnih, delova.

Dule021

Nadam se da ces biti zadovoljan, jer ne volim da dajem preporuku za nekog i nesto, a da to ne bude ok.

Kugla je kugla, krajnica spone je krajnica spone itd. Tu nema mnogo prostora za "modernizaciju" sem laganja i mazanja o najnovijim mašinama i slično što vole naši majstori da kenjjaju :D

sećam se i drugara koji je pre 15-20 godina išao da centrira trap tamo kod marinog kioska u save kovačević. Priča on meni sav pun utisaka, znaš tamo dolaze samo diplomate, samo tablice ambasada... Ja klažem znam za njih, ćale je tamo balansirao gume i centrirao trap zadnjih x godina na stojadinu :lol:

Zamenjen dihtung na poklopcu ventila, neki šraf original koji je čekao 4 dana da stigne, levi el podizač - 11500 din sa rukama, BMW 318D.
Kaže da bi neki spaner mogao da se menja, ne valja da voda zapljuskuje odozdo, o čem se radi tu?
Remenica dobra i sve ostalo kaže maestro.
Akumulator bih mogao da zamenim :S

Ovo je prva investicija nakon kupovine, registracije (34.000 din jer je prva, 27.000 inače) i malog servisa (11.000 total) i tu je rešeno gotovo sve, sem tog spanera i vrata su mi labala vozačeva samo, ai i to ću uskoro rešiti...
Verovatno bih mogao veliki servis da mu uradim, bez diranja lanca koji je dobar.

To ti je zveknuo neki španer jer ga zapljuskuje voda, zato što je auto bio udaran i fali dole šuspleh ispod motora, to prosto niko ne kupi posle niti montira - ne vidi se. Drugar je tako pre nekoliko zima fijatom prošao kroz duboku baru ono kad su bile poplave i hop, ode španer posle nedelju dana zamjaukao.

- - - - - - - - - -

A sta se podrazumeva pod "labava" vrata?

Potroši se šarka, to sam uglavnom viđao kod blinde kao sasvim normalnu pojavu posle par godina :)

- - - - - - - - - -

Kod mene npr, kada ih otvorim skroz, ne zakoce se na pola, nego se vrate skroz (samo vozaceva)

To ti je vrisnuo klizač šarke, mislim da se menja sve

renault-megane-sarke-vrata-granicnik-vrata-slika-56122525.jpg

Pa sto kacis od Megana kad pisemo o BMW-u?
Taj od Megana je zesci shit i na pola njih puca kad se otvaraju vrata.
Kod BMW-a jos nisam cuo neke zvuke kod otvaranja vrata a i ovo da ne drze vrata je veoma retka pojava kod BMW-a.
Zato kod francuza ti granicnici crkavaju samo tako i iritira to pucanje kad se otvaraju i zatvaraju vrata.

Kod sestrinog Punta isto pucaju vrata, dok kod mene ne pucaju već se ne zaustave na pola nego se sama zatvore.

- - - - - - - - - -

To ti je zveknuo neki španer jer ga zapljuskuje voda, zato što je auto bio udaran i fali dole šuspleh ispod motora, to prosto niko ne kupi posle niti montira - ne vidi se. Drugar je tako pre nekoliko zima fijatom prošao kroz duboku baru ono kad su bile poplave i hop, ode španer posle nedelju dana zamjaukao.

Lim mu je u milimetar tačan svuda, reče mi majstor da spreda nije udaran zbog toga što je limarija identična (ako je to reper). Imam nazad malo udubljenje i to je sve. Pre bih rekao da su mu suspleh skinuli pre prodaje, ili ga je roknuo odozdo pa je spao.
Jeste španer u pitanju, šta može biti kad on ode? Kako to uopšte izgleda, za šta služi?

Poslednja izmena:
Španer je ležaj koji nešto doteže, uglavnom zupčasti kaiš ili tpk. Postoji i zatezač lanca. Španer je u principu ležaj koji se doteže i pritiska nešto.

To su ti ova dva sto kao imaju sitna rebarca, ovi su konkretno od plastike. Uđe voda i ispere mast pa zaribaju. Moj savet ti je da nađeš obavezno šuspleh ili po kiši vozi polako. Gledaj sto pre da zamenis spaner jer ako zariba usija kaiš koji može da se zapali ili pukne pa se umota.
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_images(6).jpg

- - - - - - - - - -

U zivotu sam upoznao nekoliko autolimara koji vole svoj posao, nema šanse da provalis kako je auto bio udaren jer se danas seče i menja, retko se pegla.

Španer je ležaj koji nešto doteže, uglavnom zupčasti kaiš ili tpk. Postoji i zatezač lanca. Španer je u principu ležaj koji se doteže i pritiska nešto.

To su ti ova dva sto kao imaju sitna rebarca, ovi su konkretno od plastike. Uđe voda i ispere mast pa zaribaju. Moj savet ti je da nađeš obavezno šuspleh ili po kiši vozi polako. Gledaj sto pre da zamenis spaner jer ako zariba usija kaiš koji može da se zapali ili pukne pa se umota.
Pogledajte prilog 458003

- - - - - - - - - -

U zivotu sam upoznao nekoliko autolimara koji vole svoj posao, nema šanse da provalis kako je auto bio udaren jer se danas seče i menja, retko se pegla.

Moj ima lanac, to je taj zatezač lanca možda?
Sad ću da slikam taj deo jer mi svakako prednja maska nije zašrafljena

Back