Generacija Z protiv moćnika: Od urušene stanice u Novom Sadu do besa zbog stadiona u Maroku – mladi traže pravdu

Poruka
20.316
Poslednja izmena:
Buducnost na mladima ostaje.
Ako ne provode revoluciju- nasilno preuzimanje vlasti-, a to, ocigledno ne rade- osim demonstracija, ogranicenja kretanja i prometa, unistavanja javne imovine itd.-onda, imaju, valjda neku politicku, univerzalnu Povelju Pravde i Postenja!
I pitam, kako je misle provesti?
Izborima?
Gdje im je politicka baza?
Imaju li snage priznati da kapitalizam NIJE zadnja stanica istorije?
Imaju li snage, ovi na Zapadu- ususkani u svoja centralna grijanja i pune supermarkete, dio svojih prihoda predati onima koji ne sudjeluju u pravednoj raspodjeli viska vrednosti?
Bojim se da je odgovor negativan.
Zato, pustite mlade da rade, da se skoluju bez skupih stipendija, da kupuju stanove pod povoljnim uslovima, da za svaki pokvaren zub ne odvajaju pola plate...mi, roditelji, moramo za njih izboriti tu Pravdu za koju se oni bore, sa pravom.
Ali, nismo mi takvi. "Ni nasi roditelji nisu nama dali sve sto imamo!

Digitalno su povezani, kreativni i odlučni: mladi ljudi širom sveta protestuju protiv korupcije, nejednakosti i zloupotrebe moći. “

Шта је ту ново ? :eek:

Млади траже начин да нас старије збаце и заузму наша места.
Али ... то је природно. Еб га ... :(
https://nova.rs/vesti/svet/generaci...sa-zbog-stadiona-u-maroku-mladi-traze-pravdu/
///////////////////

Da li je na pomolu novi pokret koji ce ostaviti trag u buducim drustvenim izazovima i svetskim dogadjaima.

Свака нова генерација унапреди цивилизацију ...

Buducnost na mladima ostaje.
Ako ne provode revoluciju- nasilno preuzimanje vlasti-, a to, ocigledno ne rade- osim demonstracija, ogranicenja kretanja i prometa, unistavanja javne imovine itd.-onda, imaju, valjda neku politicku, univerzalnu Povelju Pravde i Postenja!
I pitam, kako je misle provesti?
Izborima?
Gdje im je politicka baza?
Imaju li snage priznati da kapitalizam NIJE zadnja stanica istorije?
Imaju li snage, ovi na Zapadu- ususkani u svoja centralna grijanja i pune supermarkete, dio svojih prihoda predati onima koji ne sudjeluju u pravednoj raspodjeli viska vrednosti?
Bojim se da je odgovor negativan.
Zato, pustite mlade da rade, da se skoluju bez skupih stipendija, da kupuju stanove pod povoljnim uslovima, da za svaki pokvaren zub ne odvajaju pola plate...mi, roditelji, moramo za njih izboriti tu Pravdu za koju se oni bore, sa pravom.
Ali, nismo mi takvi. "Ni nasi roditelji nisu nama dali sve sto imamo!
Univerzalno pravo je da svako dobije prema svojim sposobnostima i klikeru u glavi, sve ostalo su gluposti koje su utopisti probali da nametnu ljudskom drustvu. Jer niko ne bi imao motiv da radi i napreduje ako nema adekvatnu nagradu za to, odnosno zasto bi se neko trudio u svom zivotu ako bi svi mogli da studiraju pod istim uslovima, da kupuju stanove pod istim uslovima, da svi ucestvuju u pravednoj (jednakoj?) raspodeli viska vrednosti...

Sta bi nagonilo ljude da napreduju u zivotu ako ne bi bili adekvatno nagradjeni za svoj uspeh?

images

Hipi pokret (poznat i kao hipi kultura ili hipi pokret šezdesetih) bio je kontrakulturni društveni pokret koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 1960-ih, a kasnije se proširio i na druge delove sveta. Hipiji su predstavljali bunt protiv tadašnjih društvenih normi, konzumerizma, rata (posebno Vijetnamskog), rasne diskriminacije i autoriteta, te su zagovarali mir, ljubav, slobodu, jednakost i povratak prirodi.
I ovaj pokret je ostavio traga u istoriji

Univerzalno pravo je da svako dobije prema svojim sposobnostima i klikeru u glavi, sve ostalo su gluposti koje su utopisti probali da nametnu ljudskom drustvu. Jer niko ne bi imao motiv da radi i napreduje ako nema adekvatnu nagradu za to, odnosno zasto bi se neko trudio u svom zivotu ako bi svi mogli da studiraju pod istim uslovima, da kupuju stanove pod istim uslovima, da svi ucestvuju u pravednoj (jednakoj?) raspodeli viska vrednosti...

Sta bi nagonilo ljude da napreduju u zivotu ako ne bi bili adekvatno nagradjeni za svoj uspeh?
Sta se ovoj Vasoj tvrdnji protivi moj stav da treba pravedno da se raspodijeli visak vrednosti?
Naravno, o socijalnoj drzavi sada necemo.

Sta se ovoj Vasoj tvrdnji protivi moj stav da treba pravedno da se raspodijeli visak vrednosti?
Naravno, o socijalnoj drzavi sada necemo.
Recimo zasto bi ekstremno pametni i radni student uopste tezio tome da dobije stipendiju i zavrsi studije na prestiznom univerzitetu ako bi svi imali istu mogucnost? Zasto bi onda postojali prestizni univerziteti i fakulteti ako bi svugde delili stipendije i svima omogucavali pod istim uslovima da ih studiraju i zavrse, zasto bi neko studirao tamo gde je daleko teze to raditi? Zasto bi osnivaci i vlasnici tehnoloskih kompanija koje pomeraju svet ka napred uopste ulagali toliki trud ako bi visak vrednosti koje stvore njihove kompanije odlazio na "pravedniju raspodelu"? Itd.

Vec smo imali istorijski pokusaj pravednije raspodele viska vrednosti, od 1917-1990, i svi znamo kako se zavrsio, svi znamo da se sam od sebe urusio, da je u tom sistemu vladala uranilovka, sistem pogresnih vrednosti, takmicarski odnos samo u preraspodeli moci, diktatura i tiranija na kraju. Jeste to teoretski lepo zamisljeno, ali prakticno se pokazalo tako kako se pokazalo.

Pa ono što se očigledno dešava je da menja se energija (da ne kažem menja se vibracija u kvantnom polju), dolazi neka nova energija, neko novo vreme, vidimo širom sveta i na svim meridijanima je vrlo intenzivno, bilo da se radi o Srbiji, Madagaskaru, Maroku, Nigeru, Nepalu, Francuskoj, Nemačkoj, SAD-u, Južnoj Americi , ono svuda vidimo da svi nešto traže pravdu, traže promenu sistema i žele nešto drugo i vidimo da svuda više nikog ne zanimaju samo promene kadra i promene unutar sistema već promena samog sistema jer prosto taj dosadašnji narativ i taj matriks je ogoljen i počeo je da puca po svim šavovima, vidimo da je to jedan globalni proces i da se prosto menja slika sveta i dolazi neko novo vreme, recimo i Dejvid Ajk je rekao promene i novi svet ne znači da će se sam svet promeniti već samo da će taj matriks biti ogoljen, da će ta zavesa iluzije pasti i da će ljudi samo videti ispravniju percepciju realnosti i mislim da se upravo to i dešava i da prosto na nekom globalnom i metafizičkom nivou dolazi do promene frenkvencije i do promena energija i nekako logično je da su uvek donosioci te nove energije mladi jer prosto matorci koji su ušuškani u taj neki narativ koji konzumiraju decenijama prosto ni ne kapiraju šta se dešava.

Gde su nestali oni Anonimusi?

Prdnuli u cabar?
“ Anonymous je decentralizovana hakerska i aktivistička kolektivna grupa poznata po svojim anonimnim akcijama na internetu, često u cilju borbe protiv moći. “
Anonymous nije organizacija, već ideja. Oni su digitalni gerilski borci koji koriste internet kao oružje protiv moćnih, ali bez garancije da su uvek na “pravoj strani”. Njihove akcije podsećaju da sloboda, istina i pravda ne dolaze bez borbe – čak ni u digitalnom svetu. “

Recimo zasto bi ekstremno pametni i radni student uopste tezio tome da dobije stipendiju i zavrsi studije na prestiznom univerzitetu ako bi svi imali istu mogucnost? Zasto bi onda postojali prestizni univerziteti i fakulteti ako bi svugde delili stipendije i svima omogucavali pod istim uslovima da ih studiraju i zavrse, zasto bi neko studirao tamo gde je daleko teze to raditi? Zasto bi osnivaci i vlasnici tehnoloskih kompanija koje pomeraju svet ka napred uopste ulagali toliki trud ako bi visak vrednosti koje stvore njihove kompanije odlazio na "pravedniju raspodelu"? Itd.

Vec smo imali istorijski pokusaj pravednije raspodele viska vrednosti, od 1917-1990, i svi znamo kako se zavrsio, svi znamo da se sam od sebe urusio, da je u tom sistemu vladala uranilovka, sistem pogresnih vrednosti, takmicarski odnos samo u preraspodeli moci, diktatura i tiranija na kraju. Jeste to teoretski lepo zamisljeno, ali prakticno se pokazalo tako kako se pokazalo.
Nazalost, Vasa teza se svodi na "jednake i iste mogucnosti".
Mozda, nekada, nadam se, u komunizmu.
Ja govorim o "kapitalizmu postenoga lika".
O kapitalizmu u kojem ce, bez revolucije koju mi starci i ovi mladi buntovnici bez ideologije ne mozemo provesti, svaki gradjanin imati pravo na krov nad glavom, zdravstvenu zastitu i udio u dionicama firme u kojoj radi, prema udjelu u dobitku.
Za socijalne, granicne slucajeve, nema sumnje, u okviru minimalne plate.
Za kapitalizam u kojem ce i radnik iz Srbije i Bugarske u Holandiji dobiti istu platu kao Jan iz Hengelo-a.
Ako kapitalizam opstane pod tim uvijetima...Marx moze da saceka.

Digitalno su povezani, kreativni i odlučni: mladi ljudi širom sveta protestuju protiv korupcije, nejednakosti i zloupotrebe moći. “
https://nova.rs/vesti/svet/generaci...sa-zbog-stadiona-u-maroku-mladi-traze-pravdu/

///////////////////

Da li je na pomolu novi pokret koji ce ostaviti trag u novoj istoriji ?
da, digitalno su ih povezali i sada ih usmeravaju ka svojim interesima.
SVET NIJE ZAPAMTIO GLUPLJU GENERACIJU COVECANSTVA OD OVE DANASNJE..........."BLOKADERSKE".

Nazalost, Vasa teza se svodi na "jednake i iste mogucnosti".
Mozda, nekada, nadam se, u komunizmu.
Ja govorim o "kapitalizmu postenoga lika".
O kapitalizmu u kojem ce, bez revolucije koju mi starci i ovi mladi buntovnici bez ideologije ne mozemo provesti, svaki gradjanin imati pravo na krov nad glavom, zdravstvenu zastitu i udio u dionicama firme u kojoj radi, prema udjelu u dobitku.
Za socijalne, granicne slucajeve, nema sumnje, u okviru minimalne plate.
Za kapitalizam u kojem ce i radnik iz Srbije i Bugarske u Holandiji dobiti istu platu kao Jan iz Hengelo-a.
Ako kapitalizam opstane pod tim uvijetima...Marx moze da saceka.
Na koji nacin ces ti kao covek koji je pre 2 ili 3 godine dosao u kompaniju imati "udio" u toj kompaniji ako ona ima 50k zaposlenih i 100 godina tradicije? Kako ce recimo radniku na traci u Mercedes Benzu u Stutgardu dati pravedan "udio" u "dionicama" te firme? Taj radnik dobija od te firme sasvim u skladu sa njegovim doprinosom toj kompaniji, dobija platu i ostale benefite ali susvise je nebitan i u suvise kratkom roku zaposlen u toj kompaniji da bi dobijao "udio u dionicama". Uostalom, sam koncept kapitalizma sa berzom i "dionicarskim" vrednostima je u suprotnosti sa tvojim konceptom pravilnije preraspodele viska vrednosti.

Sto se zsravstvene zastite tice, zar ona kod vas u Croaciji kao i u EU nije univerzalna tj imaju je svi koji su sitizeni a da nisu morali uplatiti ni jurica u zdravstveni fond drzave?

Zar Stojce iz bugraskog Vidina i taj tvoj Jan iz Hengeloa danas vec nemaju istu platu u holandskom ASML-u ako rade na istoj poziciji, recimo poziciji sistem engineera? Gazda placa svog uposlenika prema doprinosu njegovoj kompaniji a ne prema nacionalnoj pripadnosti, cak ni prema boji koze ili polu, takvog koncepta se drzi svako kome je stalo do napretka kompanije ciji je vlasnik/dionicar. U suprotnom to nije racionalan pristup i kvalitetni a slabije placeni kadrovi bi napustili kompaniju a u njoj ostali rasno/nacionalno/polno dobro placeni ali poslovno i intelektualno nesposobniji kadrovi. Takva kompanija bi na trzistu vrlo brzo nestala.

Na koji nacin ces ti kao covek koji je pre 2 ili 3 godine dosao u kompaniju imati "udio" u toj kompaniji ako ona ima 50k zaposlenih i 100 godina tradicije? Kako ce recimo radniku na traci u Mercedes Benzu u Stutgardu dati pravedan "udio" u "dionicama" te firme? Taj radnik dobija od te firme sasvim u skladu sa njegovim doprinosom toj kompaniji, dobija platu i ostale benefite ali susvise je nebitan i u suvise kratkom roku zaposlen u toj kompaniji da bi dobijao "udio u dionicama". Uostalom, sam koncept kapitalizma sa berzom i "dionicarskim" vrednostima je u suprotnosti sa tvojim konceptom pravilnije preraspodele viska vrednosti.

Sto se zsravstvene zastite tice, zar ona kod vas u Croaciji kao i u EU nije univerzalna tj imaju je svi koji su sitizeni a da nisu morali uplatiti ni jurica u zdravstveni fond drzave?

Zar Stojce iz bugraskog Vidina i taj tvoj Jan iz Hengeloa danas vec nemaju istu platu u holandskom ASML-u ako rade na istoj poziciji, recimo poziciji sistem engineera? Gazda placa svog uposlenika prema doprinosu njegovoj kompaniji a ne prema nacionalnoj pripadnosti, cak ni prema boji koze ili polu, takvog koncepta se drzi svako kome je stalo do napretka kompanije ciji je vlasnik/dionicar. U suprotnom to nije racionalan pristup i kvalitetni a slabije placeni kadrovi bi napustili kompaniju a u njoj ostali rasno/nacionalno/polno dobro placeni ali poslovno i intelektualno nesposobniji kadrovi. Takva kompanija bi na trzistu vrlo brzo nestala.
Ako moj direktor, u jednoj od pomenutih firmi, ostvaruje platu 400 puta i visu od moje, kojim parametrima se to odredjuje?
Niti jedan radnik nije nebitan!
I to je ono sto proleteri danas, zaglupljeni propagandom, hipotekama i jeftinim avio letovima do Tajlanda i Maladiva, ne razumiju, jer su skolovani za "korisne idiote".
Proletera moze da zamijeni samo robot.
U tu buducnost cete vi, mladi, imati nesrecu da gledate.
Zasto?
Zato sto kapitalizam nema ljudsko lice...osim onog vlasnickog.
Pocetak "pravedne raspodjele" lezi, po mom skromnom socijalistickom uvjerenju, u raspodjeli dionica/interesa.
Sto se zdravstvene zastite tice, kolega, poznajem ljude koji ne idu na preglede i ne koriste lijekove, u bogatoj Holandiji, zbog skupoce.
Sta se boje koze tice, pitajte mesara, ilegalno, u Holandiji, iz Bugarske i IT strucnjaka iz Indije, da Vam uporede plate sa Janom iz Hengelo-a!

Back