Gde upisati dete u srednju skolu

Upravo tako,zato i imam odnos kakav imam prema sinovom izboru,a moram priznati i mom.Tako ja razmišljam!Sa jedne strane neću da ga teram više u školu neg što mora jer znam da će biti to noćna mora i za mene i za njega,jer ne voli da uči,a sa druge nek završi školu onu koju voli i zanimanje koje ga zanima.Danas se jako malo gleda koju si školu završio a više se obraća pažnja na to kakav si radnik.
Mislim da može imati dobru budućnost ako završi za automehaničara ili autolimara.Ako bog da nek nauči posao dobro pa će imati kad-tad šansu da u životu bude sam svoj gazda,da ima svoj servis.

jerotije:
Evo sad sam bio u muzickoj skoli u Zemunu i nisam nista uradio. Prijemni ispit i upis je prosao ranije jer je to specijalna skola [tako se tretira] a i da nije treba da se ima niza muzicka da bi se konkurisalo. Ja sam mislio da je to obicna srednja skola kao na pr saobracajna u kojoj pored osnovnih predmeta se ima vise casova muzike i sl ali nije tako. Nema veze, videcemo sta ce biti ali hteo sam da kazem jos jesto vezano za ovo sto je rekao turbo-ajvar. Nije svako rodjen za sve. Mogu da se pohvalim na sina da je dete za primer. Hvale ga svi od razrednog, direktorke, drugara, komsija......ali mu matematika i fizika i ti takvi predmeti neidu. Uporan sam maksimalno da ga osposobim za skolu, posvecujem tome i vremena i para ali neide
. Uzimao sam mu i profesora strucnjaka i ucio je danima i danima na moje oci i ko zna sta jos nisam radio ali dzaba. Misli da nebi polozio ni 5 razred osnovne skole da mu nisu bukvalno poklonili dvojku iz matematike. Sve sto kazem-kazem iskreno. Engleski recimo "razbija" i to mu ide. Harmoniku svira vec 7 godina i verovatno cu za sledecu godinu da ga spremam za festival "Prva harmonika Jugoslavije". Sve je to super ali matematika ni "pod razno". Nije svako za sve. Izvinite na ovako dugackom pisanju. Pozdrav !

Pa, pobogu covece, gde ti zivis??? Zar si stvarno mislio da upises sina u srednju muzicku bez zavrsene nize??? To je kao da pokusas da ga upises u bilo koju srednju skolu, a da on nije zavrsio osnovnu... Drugo, kako mislis da ces TI da ga spremas za festival harmonike? To takodje mora da ide sa potvrdom o redovnom pohadjanju muzicke skole. Osim ako nije nesto gde mogu i samouki...

U,... Pitaj ga shta je dominantni septakord, kako se gradi i njegove obrtaje. Ako to ne zna, neka zaboravi i na harmoniku, a da ne pricham o srednjoj muzichkoj.
Stvarno... Shta ti njega spashavash uopshte? Ako ga nisi vaspitao onako kako je trebalo, ne ochekuj od njega sada neshto previshe!

E, to mi omiljeni akord :lol:

Majke mi, ja stvarno ne znam kako mislis da ti dete svira harmoniku a da ne zna ni solfedjo ni teoriju??? Pa ne guse nas dzaba godinama da gnjavimo po lestvicama, akordima, obrtajima akorada, tetrahordima i ostalim stvarima! Iako prvo svi misle da su to gluposti, posle ukapiraju da im to itekako znaci. A ti mislio da dete bez osnovnog znanja upises u muzicku........

Marge:
Pa, pobogu covece, gde ti zivis??? Zar si stvarno mislio da upises sina u srednju muzicku bez zavrsene nize??? To je kao da pokusas da ga upises u bilo koju srednju skolu, a da on nije zavrsio osnovnu... Drugo, kako mislis da ces TI da ga spremas za festival harmonike? To takodje mora da ide sa potvrdom o redovnom pohadjanju muzicke skole. Osim ako nije nesto gde mogu i samouki...
Da se razumemo u startu. Mislio sam da je ta skola obicna muzicka skola sa nekim, kako bih rekao pojacanim predmetima iz muzike kao sto u saobracajnoj imas nove predmete saobracajnu geografiju, poznavanje robe........i nisam znao da je to specijalna skola za koju moras da imas nizu muzicku skolu. Znaci, tu sam ispao magarac sto sam uopste i pitao ali jbg blam. Drugo, ja sam bio [da se malo hvalim] relativno dobar harmonikas i poznat u Beogradu medju recimo 10-ak najboljih. Znaju me kao Kiza harmonikas sa Dusanovca oni koji su pre 15-ak godina bili u tom svetu muzike. Samouk sam i nemam dana muzicke skole. 12 punih godina sam ziveo od muzike i proputovao sam Evropu mali milion puta i ispucao 3 pasosa ali ne zato sto su istekli vec zato sto su bili popunjeni al da prekinem o meni. Vrsni harmonikasi koji su danas na nasoj estradi [sa izuzetcima] nemaju kao ni ja dana skole a verujem da neznaju ni gde se one nalaze. Bane Vasic, moj drug a sadasnji vlasnik juznog vetra je covek koji ima apsolutan sluh i koji je zavrsio drvnopreradjivacku skolu i koji u petak svira ispracaj u Kaludjerici a u subotu u S.centru sa crncima dzez hepening i koji kod njih izaziva reakciju odusevljenja, nema muz skolu. To sam sve hteo da kazem da bi objasnio da ga ja ne pripremam za "Prvu harmoniku Jugoslavije" zato sto ja hocu nego zato sto je talenat [verovatno na mene] a kao sto sam vec rekao matematika mu neide. Svako je rodjen za ponesto. Da odgovorim da ni ja neznam sta je septakord i nezanima me. Da sam to ucio i znao nebih u mladosti toliko zaradjivao, putovao.....nebih video Pancevo i buvlju pijacu a kamoli nesto vise. Izvinjavam se svima na ovako opsirnom pisanju ali morao sam da objasnim svoj stav. Pozdrav svima !

Pa da, bez nekog muzickog obrazovanja svako moze da bude dobar ako je talentovan, ali sutra kad ga budu zvali da svira u nekom ansamblu, prvo sto ce mu traziti bice svedocanstvo o zavrsenoj nizoj ili srednjoj muzickoj skoli. I sta onda? Izvadice papir na kom pise: "Zavrsio MS "Jerotije", odsek harmonika"??? Ne znam bas da li je dobro osloniti se na to...

jerotije:
Gresis. Ako bog da, on ce zvati druge da sviraju u njegovom ansamblu i nece im traziti nikakvu diplomu nego znanje. Mnogo profesionalaca muzike ima u kafani i mnogo duduka na estradi. Svedok sam licno !
Ne, ti gresis. To sto si rekao je posledica naseg drzavnog (ne)uredjenja i poremecenog sistema vrednosti. Ne bih da ispadne da filozofiram, ali tako nekako ispadne. E sad, ako se za 10-ak godina ovde (daj Boze) nesto promeni, bice mnogo teze onima bez skole da nadju posao, sto danas nije slucaj. Vidis, da bi tvoj sin uopste mogao da ima taj svoj ansambl, mora mnogo prepreka da predje i mnogo stvari da prebrodi, a jedna od njih ce sigurno biti i muzicko obrazovanje koje (zvanicno) nece imati.

jerotije:
Muzika je nesto sto nemoze da se nauci. To se oseca. Uvek bilo i bice. Mozes da ucis ali talenat je 80 % uspeha. To ti tvrdim odgovorno :!:
Vidim da se sa tobom ne vredi raspravljati. To sto verovatno mislis da sam malo balavo glupavo gov.no sa nepunih 15 godina, stvarno je tvoj problem. Tako da o muzici necu vise ovde i sa tobom da raspravljam zato sto ocigledno NE ZELIS NI DA POKUSAS DA SHVATIS ono sto govorim.
Samo napred, nek' ti sin svira harmoniku bez ikakvog muzickog obrazovanja, zelim mu mnogo srece, ali videces vec... Toliko od mene!

jerotije:
Gresis. Ako bog da, on ce zvati druge da sviraju u njegovom ansamblu i nece im traziti nikakvu diplomu nego znanje. Mnogo profesionalaca muzike ima u kafani i mnogo duduka na estradi. Svedok sam licno !
Pa, zato nam je i kvalitetna muizichka scena kada su na njoj ljudi koji nisu muzichki obrazovani.
Osim toga, nashu ''estradu'' ne smatram ni delom kvalitetnu...
Idi u filharmoniju, pa vidi ima li nekog neobrazovanog!
I shta, sada ti neko da note za kompoziciju, a ti blage veze... Vidish znakove <> (cress. i decress.) bez kojih ne sme ni da se pomisli da se svira, Da Capo al Fine (takodje, ne mozhe da se ne zna) a da ne pominjem notne vrednosti, akorde, i njhove obrtaje, A TEK, tonalite...
Dakle, za kvalitetnu muziku je ITEKAKO potrebno obrazovanje.

Al' ajde da preskochimo i to. Nashi politichari aplaudiraju izmedju stavova koncerta, pa misle sada su oni obrazovani i pametni. Jedan je rekao da je on tolika faca da je mogao da dovede Betovena da dodje da mu svira, samo nije imao vremena da ga pozove :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ...
Elem, ne bih da te vredjam, vetj bih da ukazhem na chinjenice. Da li ti mislish da si potpuna osoba time shto si proputovao mnogo, iako si muzichki nepismen, ili jezichki polupismen (bez uvrede, ali pishesh glagole sa NE zajedno, a postoji samo 4 sluchaja kojima je odvojeno...)... 8-)

jerotije:
Muzika je nesto sto nemoze da se nauci. To se oseca. Uvek bilo i bice. Mozes da ucis ali talenat je 80 % uspeha. To ti tvrdim odgovorno :!:
Ovo si izmislio :!: :!: :!:
Talenat je u muzici SAMO, ponavljam, SAMO 20%, i to jedva 20. Onaj ko ne osetja muziku ne bi ni pokushavao da je svira, ali ne znam zashto mislish da su oni obrazovani bez talenta ?!
Ukoliko se nema talenta, on se da nadoknaditi 200% tezhim radom od osobe koja ga ima, ali rad je potreban u meri od 80% u odnosu na talenat. Ovo shto sam rekao je NACHNO DOKAZANO, tako da to ne mozhesh oboriti, pa da si svirao harmoniku od rodjenja.
Inache, ja sviram klavir, i ne mogu da zamislim kako bi bilo da ne znam note. U redu je ''skidati'' po sluhu pesme(pr. Comptine d'un autre été - A.P.), ali, jedna ozbiljna kompozicija (pr. Varijacije na neku temu, Bahovi komadi...) NIKAKO!!!

jerotije:

Skroz netacno.Sto se tice muzike,talenat je bitan,ali ako nemas vezbu...Znam jednu devojku koju boli uvo za klavir,a stvarno je extra talentovana.Ja recimo,imam malo manje talenta od nje,ali vise vezbam.Za 3 godine sam zavrsila nizu muzicku,ona nije ni za punih 6...Pa ti vidi onda razliku...

Back