Где се налази Бог?

Банкар

Domaćin
Banovan
Poruka
3.390
Прво се веровало да Бог живи на небу.

Онда када смо одрасли и као човечанство отишли на небо видели смо да тамо осим облака нема ничега.

Онда се Божа магичним чудом преселио негде ван времена и простора.

И све нам је тако далеко и тако недостижан. Гледа на нас и чека да ми пандркнемо како би смо могли да се дружимо са њим.

Зар не видите да постоји само у вашој машти?

Dve su istine(naše ljudske koje ne moraju biti apsolutne):

1.Bog je "podstanar" u našim glavama,jer je naš misaoni sadržaj I konstrukt nastao na osnovu saslušanih priča,
pročitanih religijskih knjiga,saslušanih liturgija,misa,misterija I sl,a kao predstava uma I

2.Objektivni izvor determinirajućih sila koje deluju mikrotalasno ispod ili iznad senzibiliteta naših uređaja za merenje talasa.
(Neke od tih sila znamo:gravitaciona,magnetna,elektromagnetna... Za determinirajuće sile kažemo da su "životne" I "konstruktivne"
te da su izvor dobra,a entropija I tamna energija koje rastaču Univerzum da su zle I destruktivne...Determinirajuće imaju nazive
Duh sveti,Prana,Veliki Duh itd...)

Inače je vera psihološki factor emotivne stabilnosti ličnosti. Poznato je da su mnogi rukovodioci u komunističkim zemljama u
svom radu I kabinetima imali čitave male ritual s pijenjem čaja,paljenjem cigareta,s rasporedom na stolu,s posebnim ritualima
protokola kod izveštaja,raporta I sl. U vojsci ,u kojoj su bogovi činovi iznad,vojna procedura je ,suštinski vera u viši čin!:lol:

Онда када смо одрасли и као човечанство отишли на небо видели смо да тамо осим облака нема ничега.

И све нам је тако далеко и тако недостижан. Гледа на нас и чека да ми пандркнемо како би смо могли да се дружимо са њим.

Zaboravljen je element selidbe ka unutra.U nama. U njemu. U njoj.U tebi. U svima nama.
Znam tacno gde je u meni. Uf kad zamirise.:zcepanje:

pandrkni pa ces da vidis.

A masta radi svasta:)

Ova tema otkriva koliko je kratak...

Pa da li ti jos uvek mislis da je tvoj tata najaci na svetu?

Не, а ти и даље верујеш у деда мраза и бајке?

Онако како си као дете веровао у деда мраза, тако као одрасла особа верујеш у Бога, Систем је исти рзалика је у нијансама.

- - - - - - - - - -

nigde

mislim mozes apsolutno dobro nazvati bogom a apsolutno zlo demonom ( mada ni po verskim knjigama nije tako )

ali videli smo da ne postoji apsolutno ni zlo ni dobro vec da je sve sivo tj relativno i prirodno

Сасвим тачно. Оно што је добро за тебе може да буде јако зло за друге.

- - - - - - - - - -

pandrkni pa ces da vidis.

Прво ти па ми јави да ли постоји.

Zašto ne po svetim knjigama Sumera?
Odatle je dobar deo biblije prepisan...
Ili zašto ne po kuranu..iako je mlađi..
Ili po vedama?

Boga treba svaki čovek da definiše za sebe.
Neopterećen religijom.
Religija i bog nemaju mnogo dodirnih tačaka.

Сјајно! Честитам ти! Управо си потврдио да Библија није Божја реч као ни Куран. И наравно да нису.

Normalno da nisu.
Čim su postojali ljudi koji su se dogovarali šta sme a šta ne sme da uđe u spise.
Prenebregava se činjenica da je hrišćanstvo bilo sekta sve do Konstantina.
Ali.
To ne znači da Bog ne postoji.
Naravno-to na objektivnu ,stvarnu istinu ,ne utiče uopšte!

Ali,kaži šefe:kako to kad mi ne uočavamo Boga tamo gde mi gledamo,kako mi uopšte možemo
bilo šta znati o njemu,čak I to da nije obićna fikcija?
Preciznije,ako je za ljude transcedentan-nesaznajan,kako to da s toliko ubeđenosti u svoje znanje
znanje o njemu toliko primitivaca kokodače I kukuriče? Ake je nesaznatljiv,tačka-nema o njemu znanja,a ni
diskusije! Jasna logika zar ne?
Priče I pesme o nesaznatom? Flipnutost ljudska?:mrgreen:

Back